Son zamanlarda ganimet temelli video oyunlarının varlığında bir artış gözlemledim. Eskiden sadece Diablo gibi oyunlar piyasadaki en önemli yere sahip iken günümüzde birçok oyun, bu tahtı paylaşıyor. Diablo, Warframe, Borderlands, Destiny, Anthem, Tom Clancy’s The Division, Path of Exile derken şimdi işin içine bir de Marvel’s Avengers giriyor. Peki, nasıl bir giriş yapılıyor? Bahsettiğim bu video oyununun PlayStation tarafına özel bir kapalı beta süreci, geride bıraktığımız hafta içerisinde gerçekleştirildi ve ben de bu süreçte yer aldım. Bu sayede de sormuş olduğum sorunun cevabını sizlere verebileceğim.
Tahmin edebileceğiniz gibi Marvel’s Avengers, Marvel evrenine ait olan kahramanları temel alan, Yenilmezler serisinin evrenini elinde tutan bir video oyunu. Bu oyun, kapalı beta süreci sırasında beni ne yazık ki tatsız bir şekilde karşılıyor. Şöyle ki ben bu oyunu 4K/HDR destekli bir televizyonda, PlayStation 4 Pro konsolum ile deniyorum. Şaşırtıcı bir şekilde kapalı beta, HDR teknolojisine de destek veriyor ama oyuna özel HDR ve parlaklık ayarı yapma kısmı oldukça zayıf hazırlanmış. Parlaklığı, siyah ve beyaz renklerin arkasına saklanmış olan logolar ile yapmak varken, bir görsel üzerinden yapıyorsunuz.
Sizi bilemiyorum ama ben, bu şekilde parlaklık ayarı yapamıyorum. Yani, benim video oyunlarında elde etmek istediğim şey, standart parlaklığın HDR ile biraz zenginleştirilmiş olması. Yani, gidip renk ve parlaklık ayarlarını en yükseğe çekip, gözümü yakmak istemiyorum. Yalnız, Marvel’s Avengers oyununun ayarları buna el vermiyor. Diyeceksiniz ki bir parlaklık ayarını ne kadar uzattın be kardeşim ama oyunu doğal görselliğinde oynamak benim için normalden daha önemli diyebilirim. Ayrıca, hazır ayarlardan bahsetmişken, diğer ayarların da tatmin edici olmadığını söylemeden geçmeyeceğim.
Günümüzde bir video oyununun herkes tarafından erişilebilir olması çok önemli. Bu yüzden de geliştiriciler, olabildiğince fazla erişilebilirlik ayarını oyunlarına eklemeye çalışıyor ama tabii ki Marvel’s Avengers için böyle bir durum geçerli değil. Belki de henüz kapalı beta seviyesinde olduğumuz içindir diye olumlu bir şekilde düşünmek istiyorum. Bu sırada kullanıcı arayüzünün de pek başarılı olmadığını, gereksiz efektler ile hareketli ve bulanık hale getirildiğini söylemek istiyorum. Yani, bu oyunun kullanıcı arayüzüne baktığım zaman karşımda çok düşük bütçeli bir proje varmış gibi bir his aldım.
Marvel’s Avengers sayesinde sıkıcı bir süper kahraman oluyoruz
Bana soracak olursanız, süper kahraman oyunu yapmak oldukça zordur. Yani, sonuçta bu tip oyunlarda süper kahramanları kontrol ediyoruz ve oyunu oynarken de gerçekten bir süper kahraman gibi hissetmemiz gerekiyor. Bu hissi en son başarılı bir şekilde veren oyun ise bence Marvel’s Spider-Man idi. Şimdi ise Marvel’s Avengers oyununda Iron Man, Hulk, Kamala Khan ve Black Widow olabiliyoruz. Kapalı betanın açılış görevinde Captain America olarak da kısa bir süreliğine oynuyoruz ama kendisi ana içerikte yer almıyor; dört farklı kahraman ile oyuna devam ediyoruz ve hiçbiri, gerekli hissi vermiyor.
Marvel’s Avengers, benim oynadığım kadarıyla tamamen yakın dövüş odaklı bir yapıt. Menzilli olarak en etkili kahraman aslında Iron Man fakat kendisi bile çoğu zaman yakın dövüşe girmesi gerekiyor ki bu beni hayal kırıklığına uğrattı. Oyun hakkında okuduğum ve yazdığım haberlere göre menzilli yetenekler filan da bu oyunda etkili olacaktı ama Iron Man kahramanı haricinde ben menzilli bir şekilde kontrol edebileceğim hiçbir kahramana ve onların yeteneklerine denk gelmedim. Bu yüzden de kapalı beta boyunca severek kontrol ettiğim sadece iki kahraman oldu. Onlar da Hulk ve Kamala Khan idi.
Temel oynanış tarafında da pek memnun kalmadığım yönler var. Öncelikle, bu oyun beni bir süper kahraman gibi hissettirmedi. Kendi seviyemdeki en basit tipteki düşmanların bile 5-6 vuruşta ölüyor olması beni güçsüz hissettirdi. Kullanılabilen yetenekler ise bana çok sıradan geldi. Bilmiyorum, belki tüm yetenek ağacı açılmış olan ve üzerine de çok kaliteli ganimetler elde edilebilen kahramanlar daha zevkli bir oynanış sunabilirdi ama kapalı betada sanıyorum ki bu mümkün değildi. Aynı zamanda oyundaki vuruş hissini de pek sevmedim. Asında, bu konuda Hulk ve Kamala Khan idare ederdi ama Black Widow berbattı.
Tam da bu noktada aslında Anthem oyununu hatırlıyorum. O oyunun da kapalı beta sürümüne girdiğim zaman bu şekilde kalitesiz hissettiren bir deneyim yaşamıştım. Yine de oynanış kısmında özellikle yetenekler beni etkilemeyi başarmıştı. Marvel’s Avengers ise beni oynanış tarafında ne yazık ki hiçbir şey ile etkilemeyi başaramadı. Yani, temel oynanış hakkında aklınıza gelebilecek hiçbir şey başarılı değil ama aynı zamanda tamamen berbat diyemeyeceğim noktalar da yer alıyor. Belki ortalamanın biraz altında diyebilirim bu oyunun oynanışı için ki bence böyle bir seviye, bu oyun için yeterli değil.
Sıkıcı süper kahramanımız, sıkıcı görevleri bitirmeye çalışıyor
Tamam, Marvel’s Avengers oyununun temel oynanışı pek de eğlenceli değildi. Belki bu oyun; düşman, bölüm ve görev tasarımları ile beni etkilemeyi başarabilir. Bu noktada açıkçası benim standardım aslında çok yüksek bir seviyede. Şöyle ki ben aktif olarak Destiny 2 oyununu oynuyorum ve o oyunun düşman tasarımları oldukça başarılı, bölümler ise birbirinden güzel ve görevler de çoğu zaman anlamlı. Marvel’s Avengers da aslında kısmen Destiny 2 oyununa benzer çalışıyor. Bu oyunda bir görev masamız var ve o masadan görev seçip, başlıyoruz. Destiny 2 oyununa göre sosyal alan ve açık dünya eksikliği var sadece.
Tabii bu eksiklikleri olumsuz bir şekilde söylemiyorum. Açık dünya, bu oyun için çok gerekli değil ve sosyal alan da zaten mantık olarak oyuna uymayabilirdi. Her neyse, dediğim gibi Marvel’s Avengers oyununda görevimizi seçiyoruz, kahramanımızı seçiyoruz ve savaş alanına atılıyoruz. Kapalı beta içerisinde War Zone, Drop Zone, hikaye görevleri ve HARM Room isimli içerikler yer alıyor. İnanır mısınız bilmiyorum ama HARM Room tipi görevler hariç diğer tüm içerikler birbirinin neredeyse kopyası. Oyunda bana benzersiz bir deneyim sunan sadece açılış görevi ve Iconic Mission olarak adlandırılan bir kahraman görevi vardı.
Marvel’s Avengers oyunundaki görevler şu şekilde işliyor: Geniş bir bölüme iniş yapıyorsunuz, oyunun gitmenizi istediği bir noktayı görüyorsunuz ve onun çevresinde de ilgilenebileceğiniz mini içerikler bulunuyor. Bu içerikler; bulmaca çözerek ganimet kutusu açma, üçgene basılı tutarak bir dostu kurtarma ve başına ödül konmuş olan bir güçlü düşmanı öldürme. Bunları isterseniz yapın, isterseniz yapmayın, ardından ana görev noktasına gidince gerekli düşmanları öldürüyorsunuz ve bir asansöre biniyorsunuz. Ardından çizgisel ilerleyen o bölümde düşmanları öldürüyorsunuz ve o şekilde devam ediyor.
Kapalı beta içerisinde denediğim tüm görevler birbirinin aynısı idi. Kapının önündeki düşmanları öldür, asansöre bin, düz ilerle ve düşmanları öldür, final odaya gir, düşmanları öldür, görevi bitir. Benzer oyunları göz önünde bulundurunca, ben hayatımda böyle sıkıcı bir bölüm tasarımı görmedim. Her bölümde girdiğiniz odalar, asansörler filan birebir aynı ve bu sayede hangi içeriği oynadığınız bir önemi bile kalmıyor. HARM Room ise sizi boş bir odanın içine atıyor ve toplamda 10 dalgadan oluşan ve gitgide zorlaşan düşmanları öldürüyorsunuz. İnanın ben en çok bu içeriği oynarken eğlendim.
Sıkıcı görevlerde, birbirinden sıkıcı düşmanları öldürüyoruz
Oynanış başarısız, bölüm tasarımları utanç verici seviyede, düşmanlar ne alemde? Daha önce dediğim gibi Destiny 2, düşmanları öldürme konusunda sizi inanılmaz şımartacak bir video oyunu. Buna karşılık, Anthem oyununda aldığım bir hissi Marvel’s Avengers oyununda da aldım. Şöyle ki Anthem oyununda düşmanlar çok küçüktü, çok basit tasarımlara sahipti ve kendilerini öldürmek pek zevkli değildi. Kapalı betasını oynadığım bu oyunda da durum pek farklı değil. Düşmanlar, inanılmaz basit ve sıkıcı tasarımlara sahip. Oyunda bitirici hareketler var ve o hareketlere rağmen düşmanları öldürmek hiçbir zevk vermiyor.
Kapalı beta boyunca karşıma çıkan düşmanların neredeyse tamamı robotlardan oluşuyordu. Büyük robot, küçük robot, beyaz robot, kırmızı robot, örümcek ayaklı robot ve daha fazla düşman sayabilirim size bu şekilde. Konu, oynanış stratejisi olduğu zaman düşmanlar çok iyi. Yani, düşman çeşidi yeterince fazla ama tasarımlar birbirine çok benziyor ve aynı robotun kırmızısını öldürmek filan toplamda 10 düşman öldürdükten sonra oyun boyunca pek zevk vermiyor efendim. Ayrıca, Taskmaster ve Abomination hariç, oyundaki güçlü düşmanların ve bölüm sonu canavarlarının robot olması da çok sıkıcı.
Tabii bir de ganimet var, değil mi? Marvel’s Avengers oyununun temelinde ganimet kazanma ve onları geliştirme yatıyor. Oyunda çok fazla materyal var ve onları kullanarak, ganimetlerinizin seviyesini yükseltebiliyorsunuz. Ayrıca, farklı nadirlikte ganimetler de bulunuyor ve onlar, 1’den fazla ekstra özellik ile gelebiliyor. Yalnız, bu noktada ganimetlerin Destiny serisinde olduğu kadar az değere sahip olmadığını söylemek isterim. Konu; farklı değerler, ekstralar, istatistikler filan olduğu zaman Destiny markasından ziyade Diablo ve Tom Clancy’s The Division geliyor aklıma. Bu oyunda çok fazla değer var gerçekten.
Bazı oyuncular için ganimetlerin çok fazla istatistik sunması, karakterlerde onlarca farklı değerin bulunması filan tabii ki olumlu bir şey olacaktır ama ben açıkçası konu ganimet olduğu zaman Destiny seviyesinde bir şeyler görmek isterdim. Hadi, Destiny kadar basit olmasa bile Anthem seviyesine ulaşılabilmesini isterdim. Marvel’s Avengers, bende haddinden daha yükseğe gidiyor. Ben sanmıyorum ki bu süper kahraman oyununun kitlesi, o kadar fazla değer ve istatistik ile uğraşacak, karakterlerinin minimum ve maksimum güçlerini filan ayarlayacak. Bu oyun, onlarla uğraşacak kitleyi çekmeyecektir.
Marvel’s Avengers, Anthem gibi bir oyun ile aynı kaderi mi paylaşacak dersiniz?
Marvel’s Avengers oyununun kapalı beta sürümündeki halini beğenmedim. Ben bu hisleri en son Anthem oyununun kapalı betasını oynadığım zaman almıştım ve bu da tabii ki olumlu bir şey değil. Bu oyunun kapalı betasındaki birçok problemin, çıkış dönemine kadar çözülebileceğini düşünmek isterdim ama bu oyun Eylül 2020’de çıkacak. Bu kadar kısa bir süre içinde ben bu oyuna herhangi bir kritik düzeltmenin uygulanabileceğini hiç sanmıyorum. Muhtemelen bu kapalı beta sürümü, elde edeceğimiz final sürümünden sadece birkaç seviye daha aşağıda ve bu iyi bir şey değil.
Bu oyunun, bazı oyuncular tarafından sevilebileceğini söylemek isterdim. Mesela, oyundaki ganimet sisteminin Diablo oyunlarındaki kadar detaylı olduğunu söyledim. Eğer temel oynanış, Hack & Slash tarzında olsaydı, Diablo oyununu sevenlerin bu yapıtta da bir şey bulabileceğini söylerdim ama temel oynanış oldukça yavaş ve sıkıcı iken bu oyunun herhangi bir kitleye net olarak hitap edebilmesi bence mümkün değil. Bir süper kahraman oyununda, süper kahraman gibi hissedemiyor olmamız da bence kritik bir problem. Bu hissin verilebilmesi için de en azından düşmanlar bence daha hızlı ölmeli.
Ben bu oyunu yine de bekliyor olacağım. Final oyunda veya daha oraya gelmeden, eğer ilerlemeler silinmeyecekse ikinci beta döneminde karakterlerimi olabildiğince güçlendirip, bir de o şekilde bu oyunu denemeyi isterim. Kendisini çok tekrar eden bölüm ve düşman tasarımları muhtemelen çözülmeyecek olan problemler ama oynanış tarafından yüksek seviyeler için bir umudum hala var. Aynı zamanda oyunun kozmetik sistemini de sevdim; sadece günlük ve haftalık görevler ile ilerletilebilen, her kahraman için ayrı hazırlanan bir savaş bileti benzeri sistem var. Oradaki ödüllerin, oyunda ilerleme ile verilmesini isterdim.
Bu hafta sonu PlayStation 4, önümüzdeki hafta sonu da PC, PlayStation 4 ve Xbox One için bir açık beta süreci gerçekleştirilecek. Eğer bu video oyununa herhangi bir merakınız bulunuyorsa, sonbahar döneminde satın alabileceğiniz oyunlar arasında yer alıyorsa, kesinlikle açık beta süreçlerinden en azından birini kaçırmamanızı öneriyorum. Bu sayede oyunu kendiniz de deneyimleyebilirsiniz ve belki benim göremediğim şeyleri görürsünüz, benim sevmediğim şeyleri seversiniz. Böyle bir fırsat bulunuyorken kaçırmamanızı ve bu oyunun da Anthem ile aynı kaderi paylaşmamasını dileyerek, yazımı bitiriyorum.