Süper kahramanlar, hayatımızın bir parçası. Tabii gerçek dünyada yok kendileri; dizilerde, filmlerde ve video oyunlarında yaşıyorlar. Bu süper kahramanlar, dizilerde ve filmlerde başarılı bir şekilde yaşayabilse de kategori, video oyunlarına dönüşünce, işler biraz değişebiliyor. Kabul edelim, son zamanlarda lisanslı olan güzel bir video oyunu göremedik. Şimdi ise elimizde Marvel’s Spider-Man bulunuyor. Adından da tahmin edebileceğiniz gibi bu video oyunu, Örümcek Adam lisansına sahip. Peki, bahsettiğimiz bu video oyunu, başarılı olabildi mi?
Marvel’s Spider-Man, tanıdık bir hikaye sunuyor oyunculara
İnceleme yazıma, direkt olarak oyunun hikayesi ve hikaye anlatımı hakkındaki düşüncelerimi sunarak başlayacağım. Bu oyun içerisinde genç bir Peter Parker’ız. Okulumuz daha yeni bitmiş; bir yandan geçinmeye çalışıyoruz, bir yandan da süper kahramanlık yapıyoruz. Oyunun hikayesi hakkında kritik bilgiler vermeden, üstten bir göz atalım bu hikayeye; bazı önemli eksiklikler bulunuyor.
Öncelikle şunu söyleyeyim, genel anlamda oyunun hikayesi gayet güzel. Yani, izlediğiniz ve oynadığınız şeylerin arkasına geçebiliyorsunuz, duyguları hissedebiliyorsunuz. Hikaye, siz oyunu oynamaya devam ettikçe oldukça güzel bir şekilde gelişiyor ve bu gelişim, oyunculara çok başarılı bir şekilde sunuluyor. Buna karşılık, bana soracak olursanız hikayede bir problem de bulunuyor.
Yine hikaye hakkında kritik bir bilgi vermeden söylemeye çalışayım. Hikayenin bir noktasında, bir patlama yaşanıyor ve Peter Parker, yaralanıyor fakat bu noktada sunulan sinematik sonlandıktan sonra, oyun hiçbir şey olmamış gibi devam ediyor. Yani, ne patlamanın bir etkisini görüyoruz, ne de bu olay hakkında konuşuluyor. Bu noktada karakterimiz ile MJ arasında bazı ilişki problemleri bulunuyor ve aslında bu patlama, ilişkiyi ilerletmek için kusursuz bir fırsattı ama oyun, bunu hiçbir şekilde kullanmıyor. Buna benzer problemlerden, oyun içerisinde birkaç adet daha bulunuyor.
Tabii ki Marvel’s Spider-Man oyununun hikayesi sadece sinematikler ile ilerlemiyor. Oyun içerisinde genel olarak Örümcek Adam karakterini kontrol ediyoruz ama arada sırada Peter Parker, MJ ve Miles Morales karakterlerinin de kontrolünü ele alıyoruz. Bu bölümler, oyunculara gayet hoş bir şekilde sunuluyor ve klasik Örümcek Adamı deneyiminden birkaç dakikalığına da olsa ayrılıyoruz, hikaye güzel bir hal alıyor bu bölümler sayesinde.
Örümcek Adam’ın hiç boş vakti yok
Marvel’s Spider-Man, oldukça güzel bir dünyaya sahip, bundan daha sonra bahsedeceğim ama Örümcek Adam olarak bu güzel dünyaya bir türlü şöyle bir bakıp, sakinleşemiyoruz; oyunda yapacak bolca şey bulunuyor ve Örümcek Adam hiç boş kalmıyor. Tahmin edersiniz ki, bu video oyununda ana görevler ve yan görevler bulunuyor. Ana görevler, oyunun en heyecanlı içeriğini oyunculara sunarken; yan görevler ise yine ana hikayeye zaman zaman bağlı olarak ilerliyor. Yan görevler sayesinde bazen yeni aktiviteler de açabiliyoruz.
Bu video oyunu içerisinde ana görevler, yan görevler ve harita üzerinde karşınıza çıkabilecek birçok aktivite bulunuyor. Bu aktivitelerin ne olduğunu söylemek istemiyorum çünkü sürpriz kaçmamalı ama birçok aktivite içerisinde bulmacalar ve diğer mini oyunlar da bulunuyor. Bu da oyunun görev sistemini tek katmanlı bir seviyeden çoğu zaman çıkarıyor. Marvel’s Spider-Man içerisindeki aktiviteler, her ne kadar oyuncu, oyunda daha fazla zaman geçirsin diye tasarlanmış olsa da, oynarken gerçekten eğlenebiliyorsunuz. Normalde böyle açık dünya oyunlarında, böyle aktiviteler hoşuma gitmezdi ama oyunun geliştirici ekibi gerçekten güzel bir iş çıkartmış.
Bahsetmiş olduğum aktivitelerden bir tanesini ele almam gerekiyor şimdi. Bu aktivite, haritamızı açmamızda işimize yarıyor. Evet, tahmin ettiğiniz gibi Marvel’s Spider-Man içerisinde de kuleleri aktif edip, haritamızı ve mini haritamızı aktif ediyoruz. Oyunda 10’dan daha fazla kule bulunuyor ve aktif ettiğimiz her kule sayesinde, o kulenin etrafındaki aktiviteler de haritamızda beliriyor. Normalde bu durum da hoşuma gitmezdi; mesela Ubisoft, Far Cry 5 ile bu sorunu çok güzel çözmüştü. Oyundaki her şey, doğal yollarla oyunculara sunuluyordu ama bu video oyununa, bu klasik yöntem yüzünden yine kızamıyoruz; oyunun diğer iyi yönleri, bunu kapatıyor.
Peki, oyunda bulunan bu kadar aktiviteyi yapmak için bir sebebimiz var mı? Tabii ki yan görevler, hikayeye bağlı olduğu için yapılabilir. Kule açmalar zaten mecbur yapılacak. Peki, diğer aktiviteleri neden yapmalıyız? Hemen cevaplayalım: Oyundaki her aktivite size bazı araştırma puanları sunuyor. Bu araştırma puanları ise oyunun içerisindeki birçok farklı noktada kullanılıyor. Şimdi gelin, o noktalara bir göz atalım.
Ailenizin Örümcek Adam’ı, birçok şekle girebiliyor
Marvel’s Spider-Man içerisinde 25’den fazla kostüm bulunuyor. Bu kostümleri, oyunda belli başlı şeyleri yaptıkça açıyorsunuz. Mesela, oyunda bulunan 2 adet aktivitenin tamamını bitirirseniz, sizi 2 farklı kostüm bekliyor. Diğer kostümler ise siz seviye atladıkça açılıyor. Fakat bu kostümleri hemen giyemiyorsunuz, öncelikle üretmeniz gerekiyor. Bu noktada da işin içine araştırma puanları giriyor işte. Oyunda 6 farklı araştırma puanı bulunuyor.
Öncelikle hemen söyleyelim, oyundaki kostümler gerçekten kusursuz. Her kostüm, size 1 adet de süper güç açıyor ve bu süper gücü, kostümler arasında değiştirebiliyorsunuz. Ayrıca, kostümlerinize takabileceğiniz 3 farklı mod da bulunuyor. Modlar haricinde, ekipmanlarımız da bulunuyor. Oyunda 6 adet kalıcı, 2 adet de tükenebilir ekipmanımız var. Öncelikle, kalıcı ekipmanlarımızın da kendi içerisinde 5 seviyesi var ve onları geliştirmek için de araştırma puanları harcıyoruz. Ayrıca, bu ekipmanlarının tamamının da kullanmasının çok eğlenceli olduğunu sizlere belirtmemiz gerekiyor.
Ekipmanlar haricinde bir de yeteneklerimiz var. Oyunda toplam 3 farklı yetenek ağacından 30 civarı yetenek bulunuyor ve seviye atladığınızda kazandığınız puanlar ile yetenekleri açıyorsunuz. Bu yetenekler, sizlere yeni özellikler ve yeni kombolar sunuyor. Evet, oyunda kombolar da var ve bunları bir an önce öğrenmenizi öneriyoruz. Çünkü bazı komboları bilmeden, yeteneklerinizi tam anlamı ile kullanamadan, bir grup düşmanın içerisinden sağ çıkmanız, biraz zor olabilir.
Marvel’s Spider-Man, oyunculara sunduğu hafifi RYO havası ile bence güzel bir iş çıkartmış. Kostümler çok güzel, ekipmanlarımızın hepsi işe yarar seviyede, yetenekler ise oynanışı derinden etkileyebiliyor. Bir oyuncu, daha ne isteyebilir ki bu konu hakkında? Bu arada, oyunda küçük bir Twitter çakması uygulama da bulunuyor. Oyunu oynarken, sosyal medyadan uzak kalmıyorsunuz yani. Örümcek Adam, bu uygulamada oldukça aktif bir profile sahip.
Etrafa sürekli ağ atmak isteyeceksiniz
Şimdi ise birazcık Marvel’s Spider-Man oyununun genel oynanışından bahsetmek istiyorum. Öncelikle bu oyun bir Örümcek Adam oyunu. Etrafa ağ ata ata dolaşıyoruz ve oyunculara sunulan ağ atma sistemi gerçekten kusursuz bir şekilde çalışıyor. Öncelikle, hız olarak gayet makul bir seviyede hareket ediyoruz. Ayrıca, ağ atma sırasında doğru zamanda ağı bırakıp, yine doğru zamanda ağ atmak da çok önemli. Bu oyunu geliştiren ekibin önceki oyunlarında, “Momentum” çok önemliydi. Aynı durum, bu oyun için de geçerli.
Tüm bunların haricinde, oyunda ağ atarak dolaşmak gerçekten eğlenceli. Şunu da söyleyeyim, eğer etrafta ağ atılacak bir şey yoksa, Örümcek Adam ağ atamıyor. Ağ attığınız zaman da, atılan ağlar gerçekten binalara yapışıyor. Yani, burada önemli bir gerçekçilik ve detay var. Biz, genelde ağ atarak gidiyoruz gideceğimiz yere ama zaman zaman hızlı seyahat özelliğini de kullanmak isteyebilirsiniz. Öncelikle, bu sistemdeki yükleme ekranı inanılmaz hızlı, açıkçası beni şaşırttı. İkinci önemli şey ise bu yükleme ekranlarının ta kendisi.
Marvel’s Spider-Man içerisindeki hızlı seyahat sisteminde Örümcek Adam, metro kullanıyor ve yükleme ekranında da bu anları görüyoruz. Her yükleme ekranından bahsetmeyeceğim ama örnek vermek gerekirse, bir tanesinde yanımızda, “Örümcek Adam gerçek mi?” başlıklı bir haberi okuyan adam bulunuyor. Biz ise elimizdeki telefonla sosyal medya kanallarına bakıyoruz. Adam ise bir gazeteye, bir de bize bakıyor şaşkın şaşkın. Gerçekten çok hoş bir detay.
Eğer seyahat için metroyu tercih etmezseniz, merak etmeyin yine bir sürpriz var. Örümcek Adam, JJJ ile Just the Facts isimli radyo programını dinlemeyi çok seviyor ve genelde bir noktadan, başka bir noktaya giderken bu programın yeni bölümlerini dinliyoruz. Bu yeni bölümler, oyun içerisinde yaptığımız görevlere göre şekilleniyor. Mesela, diyelim ki ağaçtan bir kedi kurtardınız. Bir sonraki programda JJJ, Örümcek Adam’ın o kediyi kurtarmasından bahsediyor. Tabii ki olumsuz bir yönde çünkü kendisi bize karşı.
Merak etmeyin, bol bol kötü adam da pataklıyoruz
Marvel’s Spider-Man, bizleri Örümcek Adam kostümünün içerisine sokuyor ve bu kostüm ile birlikte birçok sorumluluk da geliyor. Mesela, dakikalar boyunca kötü adamları pataklamak. Oyunun dövüş sistemi inanılmaz eğlenceli. Oyunda birçok farklı yolla dövüşebiliyoruz ve buna gizlilik ögeleri de dahil. Dövüşürken Örümcek Adam, sürekli olarak epik sahneler yaratmayı da başarıyor. Ayrıca oyunda, 100 ve 150 gibi kombolara ulaşmak da inanılmaz bir zevk veriyor bana.
Genel anlamda inanılmaz akıcı bir oynanışa sahip olan Marvel’s Spider-Man, genel anlamda kontrolleri ile biraz zor bir video oyunu gibi görünebilir. Genelde yeni başladığım video oyunlarında kontrol zorluğu çekmem ama bu oyunu oynarken, öncelikle kontrollere alışmam çok uzun sürdü. Alışmış olmama rağmen arada sırada ne yaptığımı bilmeden, yanlış tuşlara basabiliyorum. Bu noktada, özellikle de dövüş anlarında işler hemen karışabiliyor. Çünkü oyunun kamerası, size yardımcı olmayı da pek sevmiyor.
Kontrollerin zor olması bir yana, gerçekten yorucu da. Bu oldukça kişisel bir durum olabilir ama Marvel’s Spider-Man oynarken, ellerimin hemen yorulduğunu hissediyorum. Mesela, buraya gelip, tek seferde size 2000 kelimelik bir inceleme yazabilirim. Mesela, şu an tam olarak bunu yapıyorum ve yorulmuyorum. Fakat bu oyunu oynarken ne yazık ki elim hemen yoruluyor. Bu durum, muhtemelen kontrollerin biraz karışık olmasından ötürü olabilir. Birkaç güne kadar umarım bu zorluğa alışırım.
Ayrıca, oyunda bir de fotoğraf modu bulunuyor. İnternette yorumlara baktığım zaman, birçok oyuncunun bu fotoğraf modunu sevdiğini görüyorum ama bana pek yeterli gelmedi. Tasarım ve işlevsel yönden bu fotoğraf modu gayet başarılı ama içerik olarak daha fazla şey olmalıydı. Mesela, Horizon: Zero Dawn oyunundaki gibi bir poz seçimine hayır demezdim.
Bizimle birlikte New York da yaşıyor
Marvel evrenine ait olan bir New York içerisinde geçiyor Marvel’s Spider-Man. Bu şehirde Marvel evrenine ait olan birçok bina da görüyoruz. Bu binalar ve çok daha fazla detay ile birlikte, karşımıza gerçekten çok güzel bir şehir sunuluyor. Oyundaki güzel ağ atarak dolaşma mekanikleri ile bu başarılı tasarlanmış şehir çıkınca da, hiç durmadan bu oyunu oynamak istiyorsunuz.
Öncelikle şunu söyleyeyim, oyundaki şehir gerçekten canlı ve şehirde bolca NPC ile araç bulunuyor. Yani, oyunda genelde yukarılardayız diye, aşağısı önemsiz bir seviyeye düşmüyor. Oyun, bu şekilde gerçekçiliğine gerçekçilik katıyor ve yaşayan bir dünya sunuyor bizlere.
Tahmin edersiniz ki, her güzel şeyin bir de kötü yanı var. Marvel’s Spider-Man, ne yazık ki oyunculara dinamik bir dünya sunmuyor. Oyun, hangi hava durumunu, hangi saati isterse, siz onu yaşıyorsunuz. Oyundaki hava durumu ve saat ise ana görevlere girip, çıkmanız ile değişiyor. Mesela, diyelim ki bir ana görevden sonra akşam oldu ve yağmur yağıyor. Siz, bir sonraki ana göreve girmeden önce o hava durumu ve saat kesinlikle değişmiyor. Yani, dinamik hava durumu ve gece-gündüz döngüsü, oyunda bulunmuyor.
Bahsetmiş olduğum durum aslında gayet anlaşılır ve çok da fazla problem etmeye gerek olmayabilir. Oyun, bizlere sunduğu hikayeyi, ortam ile desteklemek istiyor ve bu yüzden de hava durumu ile saat kontrolü, oyunculara verilmiyor. Yine de bu durum daha kolay bir şekilde düzeltilebilirdi. Oyunda dinamik hava şartları ve gece-gündüz döngüsü olabilirdi. Bir sonraki ana görevin gece mi geçmesi gerekiyor? Ana göreve girince, küçük bir sinematik ekran ile saat, akşama ilerletilirdi. Oyun, bunu yan görevlerde yapıyor. Mesela ana görev, gündüz istiyor diyelim ama siz öncelikle yan görev yapacaksınız. Yan görev de akşam saatini istiyorsa; oyun, yan görev için geceye dönüyor ve yan görev bitince klasik zamana geri dönüyoruz.
Görsellik, oyunu kusursuz bir şekilde destekliyor
Marvel’s Spider-Man, bir birinci parti Sony oyunundan beklediğiniz görsel kaliteye sahip. Tabii oyunun her noktası için bu geçerli değil. Mesela, sokakta normal yürüyen karakterlerde, ana ve yan karakterlerdeki kadar detay göremiyorsunuz ve bu kesinlikle anlaşılabilir. Yani, kimse Örümcek Adam kadar detaylı NPC beklemiyor. Yine de, daha kaliteli NPC bulunduran video oyunları görmüştük.
Bahsetmiş olduğumuz grafikler, oyunun sinematik sahnelerini gerçekten güzel bir hale getiriyor. Karakterlerin kendileri oldukça detaylı, efektler tam olarak yerinde, grafikler detaylı, yüz mimikleri gayet hoş, daha ne olsun? Ayrıca, yüksek grafikler ile desteklenmiş sinematiklerin diyalogları da gayet başarılı. Tabii bu oyunun grafiklerinden ziyade daha çok ses/grafik kategorisi ile alakalı. Bu noktada da hemen söyleyelim, oyunun genel olarak ses/müzik kalitesi gayet yüksek. Özellikle oyunun müzikleri gerçekten başarılı.
Tabii bir de performans konusu var. Marvel’s Spider-Man isimli bu video oyunu PlayStation 4 Pro konsolumda, hız aşırtma özelliği kapalı ve Supersampling özelliği aktif bir şekilde oynadım. Oyun deneyimim boyunca da gayet stabil bir performans ile karşılaştım. Oyun, siz ne yaparsanız yapın, 30 FPS deneyim veriyor ama oyun o kadar akıcı ki, karşınızdaki görüntünün 30 FPS olduğunu anlamanız mümkün değil.
Genel olarak video oyununu toparlamak gerekirse, Marvel’s Spider-Man gerçekten güzel görünen bir video oyunu. Bu oyunu bir de AOC I2790PQU model monitör üzerinde deneyimleyince daha güzel bir görüntü almayı başardık. Ses, müzik ve performans konusunda da bu oyuna diyecek olumsuz hiçbir şeyimiz bulunmuyor.
Marvel’s Spider-Man, en iyi süper kahraman deneyimi yaşatıyor olabilir
Marvel’s Spider-Man, sonunda çıkışını gerçekleştirdi ve oynama imkanı bulabildik. Karşımıza sunulan bu oyun ise, bu sene içerisinde oynadığımız en iyi video oyunlarından bir tanesi. Hatta, bugüne kadar oynadığımız en iyi Örümcek Adam oyunu bile diyebiliriz. Oyun, içerik olarak oldukça yeterli ve oyunu oynarken, gerçekten eğlenebiliyorsunuz. Oyundaki ufak tefek detaylar, büyük ve önemli özelliklerle birleşince gerçekten güzel bir sonuç karşımıza çıkıyor.
Oyunun grafiği, performansı ve ses/müzikleri hakkında olumsuz bir şey de söyleyebilmek oldukça güç. Zaten oyunda en olumsuz diyebileceğimiz şey, hikaye anlatımındaki önemli eksik noktaların olması. Geliştirici ekip, bu noktalarla uğraşmak istememiş gibi görünüyor. Eğer uğraşılsaydı, belki karşımıza daha da kaliteli ve daha da uzun bir video oyunu çıkabilirdi ama tabii ki bu problem, Marvel’s Spider-Man oyununu yerle bir etmeye yetecek kadar büyük değil.
Çok güzel bir oyun incelemesi olmuş