Sona ermesinden 80 yılı aşkın bir süre sonra İkinci Dünya Savaşı, olması gerektiği gibi, savaş ve kahramanlık hikayeleri anlatmak için önemli bir konu olmaya devam ediyor. Bu savaş sırasında geçen oyunlar, cesur nişancı oyunlarından tutun da büyük strateji oyunlarına kadar neredeyse her türü kapsıyor. Bu da bizi 2009 senesine ait Men of War yapıtının devamı olan Men of War II oyununa getiriyor. İlk oyun gibi bu devam oyunu da küçük birliklere ve gerilimli karşılaşmalara odaklanan gerçek zamanlı bir strateji ve taktik oyunu olarak sunuluyor.
Men of War serisi çok sayıda yan ürün üretti ama bu onlardan biri değil. Bu bir devam oyunu. Men of War II aslında hem gerçek, hem de prototip zırhlı araçları, topçuları, uçakları ve daha fazlasını temsil eden şaşırtıcı sayıda birim türü içeriyor. Benim için savaş makinelerinin ne kadar geniş olduğunu ve araştırma, geliştirme ve üretime çok kısa sürede ne kadar insan gücü ve kaynak aktarıldığını gerçekten gözler önüne serdi. Bu elementlerden memnun kaldım.
Men of War II oyunu hem tek kişilik, hem de diğer oyuncularla birlikte oynanabilecek çok sayıda içerik içeriyor. Başlangıç olarak; Amerikan, Sovyet ve Alman kuvvetleri için hikaye odaklı bir sefer modu var. 1941 senesinin Blitzkrieg veya Normandiya savaşı gibi belirli bir karşılaşma sırasında geçen 6 görev dizisine sahip ikincil bir tarihsel seferi de var. Büyük ölçekli kuvvetlerle bir dünya haritası üzerinde oynanan büyük bir strateji modu olan Conquest adlı bir mod da var. Son olarak, Raid adında bir çatışma modu da mevcut. Bu mod da 16 kısa savaştan oluşan bir seri.
Biraz şaşırtıcı olan şey, tüm tek oyunculu içeriğin aslında pastanın üzerindeki krema olduğunun farkına varılması. Men of War II oyununun asıl odak noktası aslında çok oyunculu modları. Bu amaçla oyunda üç mod bulunuyor. Battalions, 5×5 boyutuna kadar daha büyük ölçekli maçlara odaklanıyor. Combined Arms ise daha samimi, 1×1’den 3×3’e kadar olan bir mod. Klasik çok oyunculu mod, en geniş yelpazesi ve maç parametrelerini ayarlama yolları ile geri dönüyor.
Men of War serisinin ilk oyununun ve yan oyunlarının sadık bir takipçisi var. İlk oyunun oyuncuları, devam oyununda kendilerini evlerinde hissedecek ve yeni modların ve eski favorilere yapılan güncellemelerin tadını çıkaracaklar bence. Oyun, varsayılan olarak çok oyunculu görev seçici ile başlıyor ve tek oyunculu maçlar oynamak çok oyunculu teçhizat kilitlerini açar. Tek oyunculu senaryoya girmek için birkaç fazla adım var ki bu da yine açıkça odak noktası değil oyunun.
Conquest modu dışında, Men of War II içerisindeki savaşlar çok sayıda kaynak ve sınırsız askerle ilgili değil. Aslında, bunlar sınırlıdır ve herhangi bir birimin ölümü veya yok edilmesi büyük bir fark yaratır. Bu yapıttaki temel oynanışı özetlemek çok zor; çok fazla değişken ve kural seti var. Basit bir açıklama ile size şunu söyleyecek: Her görev sırasında hedefleri tamamlamanın ve düşman birimlerini yok etmenin komuta puanları kazandırdığını belirtecektir. Komuta puanları ek personel ve ekipman satın almak için kullanılıyor.
Men of War II içerisindeki bazı maç türlerinde kademeler de var. Bunlar esasen yükseltme seviyeleri olarak işlev görür ve daha yüksek birim katmanlarının kilidini açar. Karadaki botları, uçakları ve her türlü saldırı ve destek araçlarını kapsayan 400’den fazla farklı birim türü var oyunda. Her birinin bir amacı olduğunu ve hiçbir şeyin yenilik olarak orada bulunmadığını anlamak önemlidir. Her oyuncunun favori bir tankı veya yarı paletli aracı, topçu parçası veya uçağı olacaktır ama akıllı komutanlar, zorunlu olarak mevcut olanları derinlemesine inceleyecektir.
Men of War II içerisinde tanka karşı tank gibi birimleri belirli bir türle sınırlayan çok oyunculu maçlar yapmak da mümkün. Bir diğer yandan seferler, uzun ve karmaşık olsa da bireysel görev hedefleri nispeten basit. Keskin nişancıları, mevzilenmiş bir gücü veya bir dizi uçaksavar silahını ortadan kaldırmak tanıdık RTS tipi görevler sunuluyor. Oyunda bir hedefi tamamlamanın asla tek bir yolu yoktur. Görevlerin hepsi bulmaca benzeri durumları çözme ve eldeki ekipmanı mümkün olduğunca verimli kullanma yeteneği gerektirir.
Sunum elementlerinden bahsetmek gerekirse Men of War II, şimdiye kadar yapılmış en fotogerçekçi oyun değil. Bununla birlikte, siper alma, farklı mühimmat türleri, görüş hattı, birimler ve çevrenin oyuncunun lehine veya aleyhine birlikte çalışması gibi önemli noktalarda gerçekçilik var. Company of Heroes gibi bazı RTS tipi serilerin aksine bu video oyununda üs kurma veya inşa etme mekanikleri yoktur. Bu bir eksiklik değil. Eğer bu mekanikler olsaydı, oyun biraz aşırıya kaçmış olabilirdi bence ve oda noktasını da kaybedebilirdi.
Men of War II isimli bu yapıtın, uzun olmasına rağmen, tek oyunculu ve hikaye tabanlı senaryosu, cömert paketin en zayıf unsuru olabilir. Çok iyi yazılmış veya oynanmış değil ve klişe ağırlıklı diyalog ve durumların kurbanı oluyor. Bazı sinir bozucu zorluk artışları sayesinde, Sovyet temelli hikayeyi en sona saklamak da uygun hissettiriyor. Açıkçası bu mod üzerinde biraz daha zaman ve/veya bütçe harcanmasını çok isterdim. Çok daha iyi bir sonuç elde edilebilirdi.
Men of War II, orta mesafeden bakıldığında olağanüstü patlama ve silah efektleri ve güçlü sesiyle ikna edici görünüyor ve ses veriyor. Yakınlaştırıldığında, oldukça kötü animasyonlar ve düşük detaylı dokular ile işler biraz daha az etkileyici görünüyor. Bu da aslında oyunun öncelikle bir taktik ve ekipman satranç oyunu olduğunu, insan ölçeğinde bir savaş tasviri olmadığını hatırlatıyor. Bu yüzden oyunu o şekilde, bir tık uzaktan oynamanızı da tavsiye edebilirim efendim.
Bir diğer yandan da Men of War II, gerçekte olduğundan daha ulaşılabilir görünüyor. Ustalaşmak için ödüllendirici bir derinlik ve karmaşıklık var oyunda ama oraya ulaşmak çok zaman alıyor. Orijinal oyunun hayranları bunu değerli bir devam oyunu olarak göreceklerdir diye tahmin ediyorum. RPG türünün günlük oyuncuları ilk başta biraz bunalmış hissedebilir. Tek oyunculu içerik adına bol miktarda malzeme olmasına rağmen bu video oyunu, savaş alanında diğer insanlarla birlikte veya onlara karşı gerçekten kendine geliyor.