Metal müzik ile video oyunları birleşince genellikle ortaya güzel sonuçlar çıkabiliyor. Bu konuya verilebilecek olan en eski örneklerden bir tanesi de aslında Doom markasıdır. Şimdi ise Metal: Hellsinger isimli bir yapıt var karşımızda. Günümüzde müzik temelli oyunlar genellikle Rock Band ve Guitar Hero tarzında, saf ritim oyunları olarak geliştiriliyor ama bu yapıt, ritim mekanikleri ile birinci şahıs nişancı mantığını birleştiriyor. Aslında, daha önce de örneklerini gördüğümüz bir şekilde, şarkının ritmine göre ateş etme ve şarjör değiştirme gibi elementler ile birlikte yüksek aksiyonlu bir deneyim sunuluyor.

Metal: Hellsinger oyununda The Unknown isimli bir karakteri kontrol ediyoruz. Karakterimiz ne yazık ki sesini kaybediyor ve bunu geri alabilmek için cehennemin farklı katlarında savaş veriyor. Bu katları temizleyip, The Judge ile karşılaşıp, onun da hakkından gelmemiz gerekiyor. Bunu yapabilmek için de biraz önce dediğim üzere arka planda çalan şarkının ritmine göre ateş etmeniz ve şarjör değiştirmeniz gerekiyor. Bunu yeteri kadar yaptığınız zaman nihai yetenek tarzında oldukça yüksek hasar veren özel bir hareketi de gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu arada, oyunu tamamen ritme ayak uydurarak oynamanız da gerekmiyor.

Metal: Hellsinger oyununda ritim dışında ateş ederek belki ilk bölümleri rahatlıkla geçebilirsiniz ama oyunda ilerleme sağladıkça, temel elementlere uyum göstermeniz ve ritme tamamen ayak uydurmanız gerekiyor. Eğer müzik kulağınız varsa zaten bu sizin için çok da büyük bir problem olmayacaktır ama görsel destek istiyorsanız da ritmi gösteren ufak bir sistem de nişangahta kendisini belli ediyor. Bu sayede ritmi kaçırmadığınızdan emin olabiliyorsunuz. Ayrıca, bu bölümleri tam ritimlerinde oynamak için güzel bir sebebiniz de var: Sıralama tabloları. Bu tablolarda en yüksek skorları alan oyuncular görünüyor.

Metal: Hellsinger oyunundaki bölümler birazcık kısa. Bu kısalık öyle rahatsız edici seviyede de değil; tam kıvamlı bir kısalık mevcut. İşte bu yüzden, her bölümde daha yüksek skor elde edebilmek için o bölümleri tekrar, tekrar ve tekrar oynamak öyle çok sıkıcı bir işmiş gibi görünmüyor. Arkadaşlarınızla ve diğer oyuncularla bu sıralama tablolarında rahatlıkla yarışabiliyorsunuz. Tabii ki oyunun temelinde sıralama tabloları da yatmıyor. Yani, bu şekilde bir rekabet sizin ilginizi çekmiyorsa, hiç merak etmeyin; bu video oyununda ilginizi çekebilecek daha çok fazla sistem ve element bulunuyor.

Metal: Hellsinger

Metal: Hellsinger, her bölümde tazeliğini koruyor

Metal: Hellsinger oyunundaki her bölümde karşınıza ya yeni bir silah, ya da yeni bir mekanik çıkartılıyor. Oyunun bölümleri de tamamen bu mekaniklere uygun olarak tasarlanmış durumda. Bu yüzden, öncelikle her bölümde yepyeni bir deneyim yaşıyorsunuz ve sürekli olarak yeni stratejiler geliştirmeniz gerekiyor. Daha sonra da yeni açtığınız silahları ve mekanikleri, eski bölümlere geri dönüp, kullanabiliyorsunuz ve aynı bölümü daha farklı yollar kullanarak tamamlayabiliyorsunuz. Skor sisteminin yanı sıra düzenli olarak tanıtılan bu yenilikler de oyuna belli bir seviyede tekrar oynanabilirlik ekliyor bana göre.

Tüm bunlara rağmen Metal: Hellsinger, ne yazık ki kusursuz değil. Bu oyunda bazı önemli problemler de bulunuyor ki bunlardan ilki, çoğu zaman önemsiz düşmanların bölümlerin içinde kayboluyor olması. Yani, sizler arenanın ortasındaki büyük düşmana odaklanıp, öldürdükten sonra sıradaki kapının açılmasını bekliyorsunuz ama her şey kilitli kalıyor; oynadığınız bölümün en arkasında ufacık bir düşman saklanmış. Bu, oyunun tüm momentumunu öldürüyor. Ayrıca, zaman zaman düşmanlar, bölümlerin içerisindeki ögelerde sıkışabiliyor ve doğru bir şekilde doğmayabiliyorlar. Bu da aynı şekilde oyunun ritmini ciddi anlamda olumsuz etkiliyor.

Bu video oyununda karşılaşabileceğiniz bazı diğer problemler ise yapay zekada ve arena tasarımlarında yer alıyor. Her şeyden önce, Metal: Hellsinger oyununun düşmanlarında kullanılan yapay zeka pek de kaliteli hissettirmiyor; çoğu zaman düşmanlar boş bir şekilde onu öldürmenizi bekliyor. Arena tasarımları da genellikle birbirine benziyor, içerisinde pek bir benzersizlik bulundurmuyor ve bu da uzun vadede oyunun bölümlerini sıkıcı hale getiriyor. Eğer gelecekte bir devam oyunu yapılacak olursa, bence hatalar haricinde en çok önem verilmesi gereken element, bölüm/arena tasarımları olmalı efendim.

Metal: Hellsinger ile sunulan temel oynanış oldukça bağımlılık yaratıcı. İşin içine her bölümde yenilik olarak sunulan silahlar ve mekanikler girince de oyunu bırakmak istemiyorsunuz. Daha sonra da skor sistemi gibi ögeler sayesinde her bölümü tekrar ve tekrar oynamak istiyorsunuz. Bu noktada oyun, ne yazık ki biraz çabuk bitiyor. Yine de sunulan temel deneyim böylesine hoş olunca, geliştirici ekipten daha fazlasını beklemek sanki yanlış gibi duruyor. Sonuçta, daha uzun bir oyun hedeflenseydi, belki de kalite düşecekti ve içerikler sıkıcı bir hale gelecekti. Bu sadece bir dilek; keşke oyun bir tık daha uzun olabilseydi.

Metal: Hellsinger

Sunum tarafında yüksek bir kalite tutturuluyor

Metal: Hellsinger, sunum tarafında da belli bir başarıyı yakalamayı başarıyor. Oyunda her şeyden önce görsellik dikkatinizi çekecektir. Silah tasarımları, düşman tasarımları ve genel anlamda cehennemin bu yeni tasarlanmış hali gayet güzel görünüyor. Oyunun görselliğinde yer alan tek problem, ne yazık ki arenaların çoğunun sıkıcı bir görüntüye sahip olması. Bu da aslında oyunun genel anlamdaki görselliğini büyük bir şekilde etkiliyor; malum, sürekli o arenalar içerisinde savaş veriyoruz ve arenaların basit görünüyor olması anlık savaşları oldukça sıkıcı hale getirebiliyor. Peki, performans kategorisinde durum nedir?

Metal: Hellsinger, görsellikte olduğu gibi performans alanında da belli bir başarıya ulaşıyor. Eğer sistem gereksinimleriniz karşılıyorsa, bu oyunu gayet stabil bir FPS değeri ile rahatlıkla oynayabiliyorsunuz. Zaman zaman ekranda çok fazla düşman, efekt ve genel anlamda aksiyon olduğu zaman tabii ki performans biraz sıkıntı çekebiliyor ama bu çok nadiren yaşandığı için kendisini eksi bir puan olarak görmek oldukça zor. Ayrıca oyunda öyle çok rahatsız edici seviyede hatalar da bulunmuyor ve bölümler gayet hızlı bir şekilde yükleniyor. Yeni nesil konsollarda da durumun pek farklı olduğunu sanmıyorum.

Metal: Hellsinger gibi bir video oyununda tahmin edebileceğiniz üzere sesler ve müzikler çok önemlidir. Geliştirici ekip de bunun farkında ki oyundaki müziklerin tamamı en yüksek kalitede sunuluyor ve kendileri dinamik yapılara sahip. Yani, müzikler aslında basit bir ritim olarak başlıyor ve sizler kombo puanlarını katladıkça işin içine diğer enstrümanlar ve vokal performansları giriyor. Müzikler haricinde ses tarafında da herhangi bir sıkıntı bulunmuyor; çevredeki ses efektleri, silahların sesleri ve çok daha fazlası yeterince yüksek kalitede. Bu video oyununda seslere ve müziklere ne kadar önem verildiğini rahatlıkla görebiliyorsunuz.

Durumu özetlemek gerekirse Metal: Hellsinger, oldukça başarılı bir video oyunu. Doom tarzındaki nişancı oyunlarından hoşlanıyorsanız, bunun üzerine bir de metal müzik ilginizi çekiyorsa, bu oyunu kesinlikle kaçırmamanızı öneriyorum. Yalnız, şu anda ufak bir problem var: Bu incelemeyi oyun daha çıkmadan yazdığımız için Steam üzerindeki fiyatlandırmayı göremiyoruz. Bu yüzden oyunun fiyatlandırmasını göz önünde bulundurarak size bir öneri veremeyeceğiz. Eğer türü seviyorsanız, bu oyunun sadece biraz kısa olduğunu ama genel anlamda memnun kalacağınızı gönül rahatlığı ile söyleyebiliriz.

Metal: Hellsinger
Metal: Hellsinger
Olumlu
Ritim temelli oynanış ve bununla bağlı olan müzikler şahane.
Birbirinden benzersiz ve yenilikçi hissettiren silahlar mevcut.
Bölümler ideal uzunlukta ve bolca tekrar oynanabilirlik sunuyor.
Düşmanların ve silahların tasarımları oldukça güzel duruyor.
Olumsuz
Savaş verilen arenalar çok sıkıcı görünüyor.
Yapay zeka pek de akıllıca hareket etmiyor.
Momentumu olumsuz etkileyen hatalar mevcut.
Oyunda keşke daha fazla bölüm olsaydı.
8

Etiketler: