Microsoft, Sony şirketinin Activision Blizzard ile yaptığı mevcut pazarlama anlaşmasının ötesinde, Call of Duty serisini PlayStation konsollarında “birkaç yıl daha” tutmayı taahhüt ediyor. Xbox cephesinin şefi olan Phil Spencer, 2022 yılının başlarında PlayStation tarafının başkanı olan Jim Ryan’a yazılı bir mektupta taahhütte bulundu ve Microsoft şirketinin 68,7 milyar dolarlık anlaşmasının onaylanması durumunda Call of Duty serisinin PlayStation platformlarından birden bire ortadan kalkmayacağını belirtti.
Şimdi ise Phil Spencer, “Ocak 2022 içerisinde Sony şirketine, mevcut sözleşmenin ötesinde en az birkaç yıl daha özellik ve içerik paritesiyle Call of Duty serisini PlayStation platformlarında garanti etmek için imzalanmış bir anlaşma sağladık, bu tipik oyun endüstrisi anlaşmalarının çok ötesine geçen bir teklif.” dedi. Call of Duty serisinin PlayStation konsollarında tam olarak kaç yıl garantili olduğu hala net değil, ancak Bloomberg, 2022 yılının başlarında Microsoft şirketinin bahsi geçen oyun serisini PlayStation platformlarında “en az iki yıl boyunca” piyasaya sürmeye kararlı olduğunu bildirmişti; marka anlaşmasının süresi 2024 senesinde sona erebilir. Microsoft, Şubat 2022 içerisinde Call of Duty serisini “mevcut anlaşmanın ötesinde ve gelecekte PlayStation konsollarında kullanılabilir” tutma taahhüdünde de bulundu.
Call of Duty serisinin hayranları, Activision Blizzard ile yapılan anlaşmanın sonuçlanması durumunda Microsoft şirketinin oyunu teknik olarak PC ve Xbox platformlarına özel yapıp, yapamayacağını tartışıyor. Microsoft şirketinin en son açıklaması, bu “birkaç yıl daha” sonra ne olacağını ele almıyor ancak şirketin, bu oyun serisini PlayStation üzerinde sözleşmede olduğundan daha uzun bir süre için garanti etmeye istekli olduğu açık. Bu taahhüdün bir kısmı, Microsoft cephesinin Activision Blizzard şirketini satın almak için 68,7 milyar dolarlık anlaşmasını analiz eden düzenleyicilerin korkularını hafifletmek olacak. Sony ve Microsoft şirketlerinin avukatları, Brezilya’nın Ekonomik Savunma İdari Konseyi düzenleyicisine sunulan belgelerde Call of Duty serisinin önemini tartıştılar ve bu açıkça bir anlaşmazlık noktası.
Sony, diğer geliştiriciler için Activision şirketinin Call of Duty serisine rakip olacak bir marka yaratmanın zor olacağını ve “kendi başına bir oyun kategorisi olarak” öne çıktığını iddia ediyor. Microsoft, rakibinin ortaya koyduğu kadar önemli olmadığını savunuyor. Microsoft ayrıca bu belgelerde, Call of Duty gibi oyunları rakip konsol mağazalarında dağıtmamanın şirket için “karlı olmayacağını” savundu. Microsoft, Activision Blizzard şirketinin oyunlarını rakip konsollarda dağıtmama stratejisinin, ancak oyunların çok sayıda oyuncuyu Xbox tarafının ekosistemine çekebilmesi durumunda kârlı olacağını ve bu oyunların rakip konsollarda satılmamasından kaynaklanan kayıpları telafi etmek için gelir elde edilebileceğini söylüyor.
Microsoft şirketinin 2021 yılında ZeniMax Media cephesini satın almasının ardından Call of Duty konusundaki korkular da arttı. Microsoft, PlayStation üzerinde Deathloop için Sony ile mevcut sözleşme anlaşmalarını sürdürme sözü verdi ancak Redfall ve Starfield, Xbox ve PC platformlarına özel hale getirmeye devam etti. Bu oyun serisi için rekabet, İngiltere’nin Rekabet ve Piyasa Otoritesinin Microsoft şirketinin Activision Blizzard ile yapılan anlaşmasını daha yakından araştırmak için hareket etmesinde de büyük rol oynadı; Microsoft şirketinin World of Warcraft gibi oyunlar üzerindeki kontrolünün rakiplere zarar verip, vermeyeceğini belirlemek için bağımsız bir panel atayacak 2. aşama soruşturmasına geçiyor.
Xbox ve PlayStation arasındaki Call of Duty savaşı, marka olduğu sürece var olmuştur. Xbox, bahsi geçen oyun serisinin geleneksel evi olduktan sonra Sony, 2015 yılında PlayStation hayranları için ekstra indirilebilir içerik için bir anlaşma sağladı. Microsoft ve Sony şirketlerinin avukatları bu marka hakkında tartışmaya devam ettikçe ve düzenleyiciler bunun gerçekten ne kadar önemli olduğuna karar vermeye çalıştıkça bu savaş kesinlikle devam edecek.