Uçmak ne muhteşem bir şeydir değil mi? Gökyüzünde özgürce süzülmek, dünyayı bambaşka bir açıdan görmek gibisi var mıdır acaba? İşte bu muhteşem olayı, video oyunu alanında en gerçekçi ve en kapsamlı yaşatabilen yapıtın incelemesiyle karşınızdayız. Microsoft Flight Simulator, tüm dünyayı kapsayan yapısı, çevrim içi özellikleri, gerçek dünyadan alınan anlık verileriyle, hayallerin ötesinde bir video oyunu olarak karşımızda duruyor. Bize de bu geniş kapsamlı yapımı değerlendirmek ve bizlere neler sunduğunu sizlerle paylaşmak kalıyor. Bakalım karşımızdaki oyun, söylendiği gibi sınırları zorlayacak bir etki bırakabiliyor mu?

Microsoft Flight Simulator

Microsoft Flight Simulator ile sınırları ortadan kaldırıyoruz

İncelemesini gerçekleştirdiğim oyunun uçuş simülasyonu türünde bir video oyunu olduğunu söylememe gerek yoktur sanırım. Yalnız, bu oyun için, bir uçağa binerek havalanıyoruz, istediğimiz yere istediğimiz şekilde gidiyoruz gibi basit bir tanımlama da yapamıyorum. Karşımızda, tam manasıyla bir uçuş simülasyonu duruyor. Aynı zamanda bu yapıt, meseleyi hem uçakların kullanılması, hem de gerçek dünyadaki detaylarıyla ele alıyor.

Microsoft Flight Simulator oyununda, uçakların kullanılması kısmı ne derece detaylıysa, gerçek dünyanın detaylarının oyuna yansıtılması o derece hayranlık verici durumda. Bir uçağın kokpitinde bulunan neredeyse her tuşa dokunabilme, bunlarından gerçekte nasıl alınıyorsa o ölçüde verim alabilme gibi detaylara sahibiz bu oyunda. Öte yandan gerçek dünyada gitmek istediğimiz her bölgeye gidebilir, buraları bir kuş misali ziyaret de edebiliriz.

Bu arada, incelemekte olduğum yapıtın bir uçak simülasyonu olduğunun altını daha en baştayken bir kez daha çizmek istiyorum. Öyle, Grand Theft Auto V oyunundaki gibi bir uçağı alıp keyfimizde uçmak için bu oyunda üç tuştan fazlası gerekiyor. Bir yolunu bulup da uçtuk diyelim, havada kalabilmek, rüzgarlara karşı tepki verebilmek, uçağı parçalamadan iniş yapabilmek adına attığımız her adımın farklı bir önem arz ettiğini unutmamalıyız.

Öte yandan, bu uyarıları okuduktan sonra aklınıza Microsoft Flight Simulator oyununu yalnızca pilot lisansı olanların oynayabileceği gibi bir yargı gelmesin lütfen. Karşımızda olanca detaylara sahip bir video oyunu duruyor ve sizin bilginize göre uçuşta ihtiyacınız olan yardımı sizlere sunuyor. Eğer uçaklar hakkında hiçbir şey bilmiyorum derseniz, pilotluk ayarınızı acemi olarak ayarlayıp neredeyse her adımda bir otomatik yardım alabiliyorsunuz.

Bu yardım sisteminin detaylarına da birazdan değineceğim ama bir konuyu daha belirteyim ki uçaklarınızın alacağı hasarın miktarına kadar ayarlayabiliyorsunuz. Bir diğer deyişle, çok sert düşmediğinizde uçağınızın patlamayıp da düştüğü yerden kalmasını tercih edebilirsiniz. Uzun lafın kısası, Microsoft Flight Simulator deneyimine biraz dikkatliyseniz ve ne yapılması gerektiğini anlayabiliyorsanız rahatlıkla katılabilir, bu sanal dünyanın gerçekle buluşma dansına tanıklık edebilirsiniz.

Microsoft Flight Simulator

Meydan okuma etkinlikleri ile tüm dünyayla rekabet halindeyiz

Zihinlerin bulanmaması adına, inceleme yazısında adım adım ilerlemek ve öncelikle oyunun ana menüsünde karşımıza çıkan seçeneklerin neler olduğundan bahsetmek istiyorum. Bu oyunun ana ekranına geldiğimizde 4 ana başlığın yan yana dizildiğini görüyoruz. Bunlardan bir tanesiyle uçuş temelli işlemleri gerçekleştiriyorken, diğerlerinden; profil düzenlemesi, mağaza ve ayarlar bölümlerine ulaşabiliyoruz.

Birazdan diğer kısımların da detaylarını vereceğim ama işin en can alıcı noktası olan uçuş kısmıyla devam etmek istiyorum izninizle. Ana menü olarak nitelendirebileceğimiz ve uçuşlara girebildiğimiz kısımda görsellerle yerleştirilmiş 5 seçenek bizi karşılıyor. Bu seçenekler; dünya haritası, topluluk etkinliği, uçuş eğitimi, aktiviteler ve haberler olarak sıralanıyorlar. Böyle bakınca, pek çoğunun ne anlama geldiği aşağı yukarı anlaşılıyor ama bu bölümlerin içerikleri derinlik barındırıyor.

Son söylediğim haberler seçeneği, anlaşılacağı üzere Microsoft Flight Simulator için gelen yeniliklerden haberdar olmamızı sağlayan bir bölüm oluyor. Uçuş eğitimi kısmı ise yine anlaşılacağı üzere uçak kullanmaya dair temel bilgileri öğrendiğimiz, 8 bölümden oluşan bir eğitim alanı olarak karşımıza çıkıyor. Bu arada, incelemediğim oyuna başlarken bir eğitim bölümüne doğrudan giremiyoruz. Bahsettiğim bu eğitim bölümü bizim kendi irademizle, uçak kullanımını geliştirdiğimiz bir alan özelliği taşıyor.

Aktiviteler seçeneğinin iki bölümden oluştuğunu söyleyeyim. Bu seçenekte iniş görevleri veya gezi modu seçeneklerini tercih edebiliyoruz. İniş görevlerinde, üç farklı zorluk seçeneğinde yer alan farklı havaalanlarına uçağımızı başarıyla indirmeye çalışıyoruz ve inişimizin başarısına göre dünyadaki diğer oyuncularla değerlendiriliyoruz. Gezi modu olarak ifade ettiğim kısımdaysa bize uzunca rotalar veriliyor.

Bu rotalarda yer alan belirli noktalara inip tekrar havalanıyoruz ve bir sonraki havaalanına doğru yola devam ediyoruz. Gezi modunun tamamlanması saatlerimizi alsa da karşılaştığımız manzaralar bu vakti harcamamıza değiyor. Benzer şekilde, iniş görevlerinde yer alan bölgeler de dünyada görülmesi gereken güzellikteki noktalarını kapsıyor. Öte yandan, ana menüdeki bir diğer seçenek olan topluluk etkinliği kısmında da belirli bir süre aktif olan zorlu iniş görevlerini yapıyoruz. Buradaki başarımıza göre dünya sıralamasında üst sıralarda yer edinmeye çalışıyoruz.

Microsoft Flight Simulator

Dünya haritası karşımızda ve istediğimiz bölgeden başlayabiliyoruz

Ana menüde karşılaştığımız seçeneklerden birisi de dünya haritası oluyor. Şimdilik en temel kısmıyla sizlere aktarıp, sonrasında baş döndürücü seçenek havuzuna atlayacağız, merak etmeyin diyerek devam ediyorum. Oyunda, küre şeklinde bir dünya haritasıyla karşılaşıyoruz. 3 boyutlu olan haritayı dilediğimiz gibi çevirebiliyor, yakınlaştırıp, uzaklaştırabiliyoruz. Yakınlaştırdığımızda, önce havaalanları ve önemli noktalar olmak üzere pek çok özel nokta karşımıza çıkıyor.

Dünya haritasının istediğimiz bir bölgesine giderek buradan uçuşumuzu başlatma özgürlüğüne sahibiz. Örneğin, İstanbul’daki Atatürk Havaalanı’na tıklayıp, buradan kalkış yaparak yola çıkabiliyoruz. Havalandığımızda, Bing haritalarından alınan ve yapay zeka tarafından işlenen veriler sayesinde, gerçeğine oldukça benzeyen şehirlerde kendimizi buluyoruz. Buradaki yapıların çoğu, belirtiğim üzere yapay zeka tarafından modellenmiş olarak karşımıza çıkıyor fakat bazı yapıların özel olarak elle çizildiğine de şahit oluyoruz.

Örnek vermek gerekirse, İstanbul’da; Ayasofya Camii, Sultanahmet Camii, Dolmabahçe Sarayı ve o kadar tarihi eserimiz varken neden seçtiklerini anlayamadığım Çağlayan Adalet Sarayı, bu şehirdeki elle çizilmiş yapılar olarak yer alıyor. İstanbul’da olduğu gibi belirttiğim üzere dünyanın pek çok şehrindeki önemli yapıların elle çizilmiş hallerine bu oyunda rastlayabiliyoruz. Mısır Piramitleri, Eiffel Kulesi, Özgürlük Anıtı gibi örnekler bunlardan yalnızca birkaç tanesi.

Dünya haritasında yalnızca büyük havalimanları değil, amatör havacılık anlamında kullanılan küçük çaplı havaalanları da yer alıyor. En başa dönersek, kalkış ve iniş için kendimize 2 havalimanı belirleyip, ya da sadece kalkacağımız noktayı seçip uçuş yapabiliyoruz. Tabii böyle söylediğimde ortada çok basit bir yapı varmış gibi görünüyor fakat işin asıl detaylı ve hayranlık verici kısmı, uçuşa başlamadan önce yapılan ayarlarda karşımıza çıkıyor.

Gözünüzü fazla korkutmamak adına, Microsoft Flight Simulator isimli yapıtın daha çok video oyunu olarak nitelendirilebilen kısımlarından bahsettim ama kendimi buraya kadar durdurabiliyorum. Yazının bundan sonraki kısımlarını okurken lütfen kemerlerinizi bağlayın ve dikkatli olun çünkü şimdi anlatacaklarımla video oyunu dünyasında nasıl uçuşa geçildiğini fark edeceksiniz.

Microsoft Flight Simulator

Atmosfer ve uçuş ayarları, insanın ağzını açık bırakıyor

Dünya haritasında, uçuşa başlamadan önceki menü biraz sade görünmesine karşın oldukça detaylı bir seçenek havuzunu barındırıyor. Buranın üst kısmının ortasında kalkış ve varış yerimizi seçebiliyor, güzergahımızı ayarlayabiliyoruz. Dünyadaki büyüklü küçüklü pek çok havalimanının adlarını bilmiyorsanız, üst kısımda anlattığım harita yardımıyla o noktayı doğrudan da seçip uçuşa geçebilirsiniz.

Bununla birlikte, dünya haritası ekranının sağ üst köşesinde uçuş koşulları, sol üst köşesinde de uçak seçimi gibi iki seçenek bulunuyor. Uçuş koşulları kısmında, bu oyundaki en heyecan verici ve eğlenceli seçeneklerden bazıları bize sunuyor. Burası, zaman ve hava durumu ayarlarının yapıldığı alan ile çevrim içi oyun ayarlarının yapıldığı alan olarak ikiye ayrılmış durumda. İkiye bölünmüş bu kısımda ekranın sağ tarafından; tarihi, saati ve hava durumunu değiştirebiliyoruz.

Kalkış sırasında havanın nasıl olacağını; açık, parçalı bulutlu, yağmurlu, karlı, fırtınalı gibi seçeneklerin arasından seçme özgürlüğümüz bulunuyor. Saati değiştirerek de gece-gündüz döngüsü ve güneş açısıyla ilgili ayarlar yapmış oluyoruz. Tüm bunlarla birlikte, seçeneklerin en üst kısmında canlı hava durumu şeklinde bir tercih bulunuyor. Canlı hava durumunu seçtiğimizdeyse, kalkış yapacağımız yerdeki gerçek zamanlı olan hava şartlarıyla oyuna girmiş oluyoruz. Yani, o sırada İstanbul’da yağmur yağıyorsa, oyundaki İstanbul’da da yağmur yağıyor.

Uçuş koşulları kısmındaki ekranın solundaysa, canlı veriler ışığında bizlere aktarılan tercihleri kullanıp kullanmamayı seçebiliyoruz. Oldukça etkileyici olan bu bölümde; çoklu oyunculu, canlı hava trafiği ve canlı hava durumu ile ilgili ayarları gerçekleştirme imkanımız bulunuyor. Çoklu oyunculu olarak adlandırılan kısımda, diğer oyuncuların da görülebilir olmasını seçebiliyoruz. Bu ayarı aktif ettiğimizde, oyunda bizimle aynı bölgeden geçen oyuncularla karşılaşabiliyoruz.

Canlı hava trafiği özelliğini aktif ettiğimizde ise o sırada gerçek hayatta hareket eden uçaklarla karşılaşabiliyor, haritalardan da hangi hava alanına hangi uçağın indiğini görebiliyoruz. Bu uçaklar, uçuş numarasına kadar detaylarıyla canlı veriler vasıtasıyla bizlere aktarılabiliyor. Canlı hava durumunu ise üst kısımda belirttiğim hava durumuna dair tercihlerin canlı verilerle mi, yoksa bizim tarafımızdan mı ayarlanacağını seçtiğimiz kısım oluyor.

Microsoft Flight Simulator

Uçak seçmekle kalmıyor, detayları da belirleyebiliyoruz

Dünya haritasının sol tarafında bir uçak seçim kısmının bulunduğunu söylemiştim. Burada, kullanmak istediğimiz uçağı seçmekle birlikte havacılıkla ilgisi olmayan birisinin aklına gelmeyecek derinlikte ayarlarla karşılaşıyoruz. Eğer bu oyunun standart sürümüne sahipseniz, uçak seçimi kısmına girdiğinizde 20 adet uçağı seçme şansınız bulunuyor. Bu uçakların pek çoğu pervaneli olarak tabir edilen, küçük eğitim uçakları.

Seçilebilir olan uçakların arasında 1 özel jet, 2 tane de hava taşımacılığında kullanılan büyük uçak yer alıyor. Öte yandan uçak seçimiyle ilgili bu bölümde, uçak listesiyle birlikte; uçak bilgileri, ağırlık ve denge, arızalar ve hava trafik kontrol seçenekleri başlıklarını görüyoruz. Uçak bilgileri kısmında, seçtiğimiz uçağın; seyir hızını, maksimum çıkabildiği yüksekliği, kaç saat uçabileceğini, ne kadar mesafe uçabileceği gibi bilgileri görüyoruz.

Ağırlık ve denge ayarlarının yapıldığı kısımda da bizleri ince noktalar karşılıyor. Burada, uçağımızın yakıt miktarını ve uçaktaki insanların ağırlıklarını ayarlayabiliyoruz. Kolay bir kullanım menüsüyle, kullanacağımız uçağın sağ ve sol ana depoları ile yine sağ ve sol yedek depolarındaki yakıt miktarını belirleyebiliyoruz. Ayrıca, pilotun, yardımcı pilotun ve yolcuların ağırlıklarını da tek tek ayarlama imkanımız bulunuyor. Tüm bu ayarları yaptıktan sonraysa aynı ekranda genel sonuçlar aynı ekranda gösteriliyor.

Arızalar kısmıysa pek çok kişinin bir video oyununda bulunmasını tahmin etmediği durumları barındırıyor. Arızalar bölümünde; ateşleme, yangın, kapsamlı elektrik arızaları, yağ sistemi, yağ sızıntısı, yakıt pompası gibi çeşitli türde arızalara dair ayarlar yapabiliyoruz. Bu olumsuzlukları dilersek aktif edebiliyoruz ve uçuşun hangi zamanında gerçekleşeceğini, nerede olacağını ve ne kadar süreceğini belirleyebiliyoruz.

Uçak seçim ekranındaki son ayarlama ekranı ise hava trafik kontrol seçenekleri olarak karşımıza çıkıyor. Bu kısma girerek de kanat numarası, çağırma şifresi, uçuş numarası gibi verileri girebiliyor ve bunların görünüp görünmemesini seçebiliyoruz. İşte Microsoft Flight Simulator oyununda, bahsettiğim tüm bu detaylarla uğraşabilir ve dilediğiniz şekilde, dilediğiniz bölgeden, dilediğiniz farklı bir bölgeye uçuşun keyfine varabilirsiniz. Bu arada, seçtiğiniz atmosfer koşullarından denge ve ağırlık durumuna kadar tüm detayların uçuşunuzu etkileyeceğini unutmayın.

Microsoft Flight Simulator

Dünya haritası, modlarla birlikte daha fazla gelişiyor

Sizlere aktardığım detaylarla başınız henüz dönmediyse, biraz da bu oyundaki mod desteğinden bahsetmek istiyorum. Oyunun ana ekranında yer alan 4 bölümden bir tanesi mağaza bölümü olarak bizlere sunuluyor. Mağaza bölümüne girdiğinizde, gerçek para karşılığında alınabilen içerikleri görüyoruz. Bu içeriklerin arasında, oyunun geliştirici ekibi tarafından hazırlanan unsurlar da bulunuyor, farklı geliştiriciler tarafından hazırlananlar da.

Microsoft Flight Simulator oyununun çıkış dönemi itibariyle, mağazaya girerek oyunun sürümünü yükseltebileceğiniz paketleri edinebiliyorsunuz. Bunlar, özel ve özel delüks olarak adlandırılıyorlar. Her bir paketle, oyundaki uçak sayınıza ve elle çizilmiş olan hava alanı sayınıza 5’er adet ilave geliyor. Bunların dışındaysa, farklı geliştiriciler tarafından yapılabilen ögeleri satın alabiliyoruz.

Bu arada, internetten alınan verilerin yapay zeka yardımıyla işlenmesi sonucunda bu oyundaki pek çok şehrin oluşturulduğunu hatırlatayım. Bazı şehirler ve havaalanları ise gerçeğine tamamen uygun olarak elle yapılarak oyunda karşımıza çıkıyorlar. İşte, bahsettiğim mağaza bölümü yardımıyla daha fazla elle yapılmış olan yapıyı bu oyuna ekleme imkanına erişiyoruz. Mağazada, sürüm yükseltme paketleriyle birlikte elle çizilmiş olan; önemli yapılar, havaalanları ve yeni uçaklar bulunuyor.

Bahsettiğim unsurlar ücret karşılığında satın alınarak oyuna eklenebiliyor ki şu anda henüz yolun başında olduğumuzu unutmayalım. Zaman içerisinde, mod yapımcıları tarafından yapılacak olan pek çok ögenin bu kısma ekleneceğini şimdiden söyleyebiliriz. Böylelikle, bu yapıtı deneyimleyenler yeni havaalanlarına, yeni önemli yapılara ve yeni uçaklara kavuşabilecekler. Belirli bir ücret talep etmesine karşın bu durumun sınırsız bir yapıyı işaret ettiğini söylemeden geçmek istemiyorum.

Unutmadan, mağaza kısmındaki ücretlerin Türk Lirası cinsinden ödendiğini de belirteyim. Buradaki rakamlar, döviz kurlarının eski değerlerine göre hesaplanmış durumdalar. Bir diğer deyişle, farklı bir ülkenin para birimiyle bu ögeleri almak için daha yüksek meblağlar ödenmesi gerekecekti. Örnek vermek gerekirse, Londra şehrinde yer alan yapı paketi 22,50 Türk Lirası değerle satılıyor. Aynı şehrin havaalanının elle çizilmiş modeli ise 42,50 Türk Lirası fiyatına sahip.

Microsoft Flight Simulator

Microsoft Flight Simulator oyununun profil ve ayarlar kısmı da derinlik içeriyor

Microsoft Flight Simulator oyununun ana ekranından erişebildiğimiz diğer iki bölüm de profil ve ayarlar kısmı oluyor. Profil kısmında, adından da anlaşılacağı üzere oyuncu olarak bizimle ilgili bilgileri kapsıyor. Bu kısımda; pilot profili, hangar, dijital indirme geçmişi ve seyahat geçmişi gibi kısımlara ulaşabiliyoruz. Pilot profilinde, oyunda yaptıklarımızın ve yapılması gereken başarımların istatistikleri bulunuyor. Hangar kısmından uçaklarla ilgili detaylı bilgiler alabiliyoruz.

Dijital indirme geçmişi kısmındaysa bu yapıtı oynarken dijital ortamdan hangi içerikleri indirdiğimiz ve bunların boyutları görünüyor. Kısacası, profil kısmına girdiğimizde Microsoft Flight Simulator oyunundaki deneyimlerimizin hızlı bir dökümünü görebiliyoruz. Bir de ana ekranımızda ayarlar kısmı bulunuyor. İnceleme yazılarında genellikle bu kısımdan fazlaca bahsetmem ama bu yapıtın ayarlar kısmı da oyunun özelliklerine dair önemli seçenekleri barındırdığı için es geçemiyorum.

Ayarlar seçeneği, ana ekrandaki 4 ana seçenekten en sonuncusu oluyor. Bu seçeneğe girdiğimizde; genel, asistan ve kontrolcü ayarları olarak 3 seçenek karşımıza çıkıyor. Sondan, başa giderek önce kontrolcüler için yapılan ayarlardan bahsedeyim izninizle. Ben bu oyunu hem klavye ve fare, hem de PlayStation 4 kontrolcüsüyle deneyimledim. Kendi deneyimlerimden yola çıkarak kesinlikle bu yapımı kontrolcüyle oynamanızı öneriyorum.

Klavye ve fare ikilisiyle, eğer kendi tuş atamalarını yapmazsanız oldukça karmaşık bir alanda kendinizi bulacaksınız. Oyunun tuş dizilimi, hayatımda gördüğüm en detaylı dizilim. Hani, bazı oyunlarda kontrolcüdeki tuşların yetmediğini hissedersiniz ya, Microsoft Flight Simulator oyununda klavyedeki tuşlar da yetmiyor. Yalnız, temel uçuş deneyimi yaşamak ve fazla etliye sütlüye karışmamak istiyorsanız, asistan kısmından kolaylık ayarlarını en düşük seviyeye getirmenizi öneririm.

Asistan demişken, ayarlar kısmının ortasında kalan bu seçenekte oyuna dair asistan yardımının seviyesini seçebiliyorsunuz. Bu seçenek, biraz da oyunun zorluk seviyesi anlamına geliyor. Eğer, en zor kısmı seçerseniz, kule konuşmalarından, kalkış için yapılan hazırlıklara kadar tüm detayları bizzat yapmanız gerekiyor. 3 temel seviyesi bulunan asistan kısmı, bu seviyeler doğrultusunda da işlenebiliyor. Dilerseniz de özel olarak; pilotaj, uçak sistemleri, arızalar gibi alanlarda farklı maddeler için değişiklikler yapabiliyorsunuz.

Microsoft Flight Simulator

Genel ayarlar kısmında bile uzun süre vakit geçirilebilir

Microsoft Flight Simulator oyununun genel ayarlar kısmına girdiğimizde alt alta dizilmiş olan 9 farklı seçenekle karşılaşıyoruz. Bunların en üstünde grafikler kısmı yer alıyor. Grafik ayarlarının pek çok video oyunuyla benzer olduğunu fakat biraz daha detaylandırıldığını söyleyebilirim. Dileyenler, grafik ayarlarından FPS limitinden, yapıların ve doğal unsurların detaylarına kadar pek çok ayarı değiştirebilirler. Burada, çimenlerde gölgelere kadar pek çok alanda ayarlama yapma imkanı oyunculara tanınıyor.

Bu ayarlarda oynamalar yapmanın faydası olabilir çünkü birazdan grafikler ve performans kısmında anlatacağım üzere bilgisayarlar bu oyunda bir hayli zorlanıyor. Grafikler seçeneğinin altında kamera, ses, çevrim içi hava trafiği ve dosya indirmeyle ilgili ayarlar mevcut. İncelediğim oyun bir hayli yüksek bir alan kaplamasına karşın, her bir yerde yeni dosya indirme işlemi gerçekleşiyor ve bahsettiğim son kısımdan dosya indirme limitlerini belirleyebiliyoruz.

Genel ayarlar kısmında yer alan bir diğer seçenek ise uçuş modeli olarak karşımıza çıkıyor. Buradan da gerçekçi ve daha anlaşılır olarak çeşitli uçuş ayarlarını değiştirme imkanımız bulunuyor. Bir diğer seçenekte ise oyuna dair çeşitli ayarların aynı alan içerisinde yapıldığını gördüm. Burada, oyunda kullanılan dil ve pilotların görünüşleriyle ilgili seçimler yapabiliyoruz. Seçtiğin pilot görünüşlerinin uçağın kokpit kamerasındayken görünmediğinin, yalnızca dış açıdan bakıldığında görülebildiğinin altını çizeyim.

Bir diğer ayarlar seçeneğinde, Microsoft Flight Simulator oyunundaki yazı büyüklükleri, göstergeler ve menülerle ilgili değişiklikler yapılabilmesi sağlanıyor. En son kısımda ise bu oyun için geliştirici modunun açıp kapamaya yarayan bir sekme bulunuyor. Geliştirici modunu açtığınızda ekranın üst kenarına bir çerçeve ekleniyor. Bu kısımda, oyuncudan ziyade işin geliştirici tarafını aktif etmiş oluyoruz.

Geliştirici modunu açtığımızda, illa ki oyun geliştirme adına adımlar atmamız gerekmiyor. Tabii ki açılan menüde araçlar gibi seçenekler karşımıza çıkıyor ama bazı işlemleri de bu bölüm vasıtasıyla hızlıca gerçekleştirebiliyoruz. Örneğin, geliştirici modu açıkken, uçuş halindeyken tek bir hamleyle kullandığımız uçağın modelini değiştirebiliriz. Buna benzer, biraz daha profesyonel adımları denemek isteyenler bu kısımla daha detaylı bir şekilde uğraşabilirler.

Microsoft Flight Simulator

Grafikler, bir sonraki nesli işaret ediyor

İnceleme yazısının şimdiye kadar olan kısmında, Microsoft Flight Simulator oyununda bulunan özellikleri sizlere aktarmaya çalıştım. Hayallerin ötesinde bir özgürlük alanı sunan bu yapımın grafikleri nasıl sorusunun yanıtları ise bazı soru işaretlerini beraberinde getiriyor. Bu soru işaretleri, kesinlikle oyunun görsel yönden zayıf kalmasıyla alakalı değil. Aksine, yapıların kalitesinden tutun, ışık yansımalarına kadar oldukça etkileyici görsellerle karşılaşıyoruz.

Asıl sıkıntı ise bu görselleri kimler görebilecek diye sorduğumuzda oluşuyor. Tüm dünyayı bir oyuna aktarmak, takdir edersiniz ki belirli bir donanım gücünü gerektiriyor. Grafik detaylarından yoksun olarak 60 FPS değerlerinde bu oyunu oynamak da mümkün bu arada. Öte yandan, görsel açıdan biraz fazlasını istediğinizde teknik sorunlarla karşılaşmak zorunda kalıyorsunuz. Özellikle, elle çizilmiş olan şehirlerde bu sorunlar en üst düzeye çıkıyor.

Örneğin, her ne kadar detayları kapatsam da New York şehrindeki bir görevi gerçekleştiremedim. Gerçekleştiremedim dediysem başaramadım değil, oyun bir anda kapandı ve masaüstüne döndüm. Üst düzey donanımlara sahip olan bir bilgisayarınız yoksa, bazı detaylardan feragat etmeniz gerekebilecek. Bu arada, Microsoft Flight Simulator oyununun 4K çözünürlükte ve maksimum detaylarda 60 FPS olarak günümüzün hiçbir bilgisayarında çalıştırılamadığını da hatırlatayım.

Özetlemek gerekirse, görsel açıdan ağızları açık bırakacak bir yapım var karşımızda ama optimizasyon kısmında maksimum verim henüz alınamıyor. Zaman içerisinde görsel açıdan biraz daha kullanıcı dostu bir yapının oturtulacağını düşünüyorum. Bu arada, oyunun seslerinin de muhteşem olduğunu belirtemeden geçmeyeyim. Uçağın kokpitine girdiğinizde, gerçek telsiz konuşmalarını duymak ayrı bir keyif veriyor. Bundan daha etkileyici olan ise uçuş sırasında uçağın gövdesinden ve motorlarından gelen sesler oluyor.

Öte yandan, uçuş sırasında kamera açısını değiştirdiğinizde seslerin de değiştiğine şahit olduğumu söylemek istiyorum. Kamerayla, uçağın arkasından duyulan sesler, kamerayı uçağın yanına çevirince farklılaşıyor ve şaşırtıcı bir etkiye yol açıyor. Seslerin ne derece etkileyici olduğunu kelimelerle anlatmak ne kadar yetecek bilmiyorum. Eğer bu yapımı deneyimlerseniz, sizler de durumun farkın varacağınızı söyleyip son bölüme beraberce geçiş yapalım.

Microsoft Flight Simulator

Microsoft Flight Simulator için sadece bir oyun demek çok zor

Uzunca bir inceleme yazısı oldu fakat yine de bazı detayları atlamış olabilirim. Nihayetinde karşımızda bir video oyunundan çok daha fazlası bulunuyor. Dünyanın her noktasına ulaşabildiğimiz, gerçek haritaların kullanıldığı, birebir çizilen uçakları kullandığımız, gerçek uçuş dinamiklerinin söz konusu olduğu etkileyici bir simülasyon Microsoft Flight Simulator. Bu yapımın geliştirici ekibi, deneyimleyenlerin hayranlık duyması adına elinden geleni ardına koymamış.

Peki bu yapımın hiç mi rahatsız edici noktası yok diyen okurlarımız olabilir. Tabii ki sıkıntı veren kısımları bulunuyor bu oyunun fakat bu sıkıntıların büyük bir çoğunluğu oyundan değil, donanımların yetersizliğinden kaynaklanıyor. Örneğin, bu yapıtı SSD olan bir sabit diske kurmazsanız, ömrünüzde yaşamadığınız uzunlukta bekleme süreleriyle karşılaşacaksınız. Oyuna girişte ve uçuşa girişte, ayrı ayrı bu bekleme süreleri bunaltıcı olabiliyor.

Benzer şekilde, donanım eksikliğinden ötürü grafik kalitesinden ödün vermek, FPS oranlarını düşürmek gibi mecburiyetlerle de yüz yüze gelmeniz muhtemel. Ayrıca, yine oyunun tüm dünyayı kapsamasından ötürü sürekli olarak sabit diskinizdeki boş alanı dolduracak veriler yükleniyor. Karşılaşılan çoğu sıkıntılar donanım eksikliğinden kaynaklanmasına karşın, bazı özel hazırlanan şehirlerde yüksek donanımlara sahip oyuncuların bile sıkıntı yaşadığını belirteyim.

Tüm bunlarla birlikte, Microsoft Flight Simulator için daha fazla oyun içi içerik olabilirdi diye düşünüyorum. Zaman içerisinde daha fazla oyun modunun eklenmesi yerinde olacaktır. Çıkış dönemi haliyle yalnızca birkaç iniş ve gezi görevi, böylesine kapsamlı bir yapım için eksiklik hissettiriyor. Ayrıca, oyunculara daha sürükleyici his verebilen etkinliklerin de bu yapımda olmasının harika olacağı fikrindeyim.

Nihayetinde, belirttiğim üzere karşımızda eğlenceli bir oyundan ziyade, gerçekçi mekanikleriyle insanın aklını başından alan bir simülasyon bulunuyor. Profesyonel anlamda da, farklı yerleri görmek anlamında da bu yapım pek çok kişi tarafından deneyimlenebilir. Böylesine kapsamlı bir yapıtın PC için Xbox Game Pass abonelerine ücretsiz olduğunu da hatırlatayım. Yeni neslin en önemli oyunlarından birisinin şimdiden Microsoft Flight Simulator olduğunu söyleyerek izninizle sözlerimi sonlandırayım.

Microsoft Flight Simulator
Microsoft Flight Simulator
Microsoft Flight Simulator, bir video oyunundan ziyade deneyimleyenlerin ağzını açık bırakan bir simülasyon olarak karşımıza çıkıyor. Dünyanın her bir noktasına gidebildiğimiz, gerçek uydu görüntüleriyle oluşturulan bölgeleri ziyaret edebilmek harika bir his. Çevrim içi verilerle, gerçek uçuşlara ulaşmak, canlı hava durumlarını gözlemlemek ve diğer oyuncularla birlikte hareket etmek de şaşkınlık seviyesini arttıran etkenlerden. Gerçekçi uçuş mekanikleri barındırmasına karşın, geniş bir ayar sistemine sahip olan bu yapım hemen herkes tarafından deneyimlenebilir. Bu oyunu herkes oynayabilir fakat donanım anlamında bilgisayarların zorlanacağını unutmamak gerekiyor. Mod desteği sayesinde, dünyanın tamamını kapsamasına karşın daha fazlasıyla desteklenecek olan Microsoft Flight Simulator, yeni neslin ilk oyunu olarak rahatlıkla nitelendirilebilir.
Olumlu
Dünyanın tamamını, uydu görüntülerinden aldığı veriler sayesinde kapsıyor.
Gerçeğe çok yakın uçuş deneyimlerini sunabiliyor.
Çevrim içi olarak, canlı hava durumunu ve gerçek uçuş seferlerini oyuna aktarıyor.
Görsel açıdan, coğrafi ve meteorolojik anlamda harikalar yaratıyor.
Mod desteği sayesinde, özel yapıları, havaalanlarını ve yeni uçakları oyuna taşıyabiliyor.
Ayarlamalar anlamında kullanışlı ve çeşitlilik barındıran bir alan veriyor.
Olumsuz
Donanım anlamında güçlü bilgisayarlara ihtiyaç duyuyor.
Özellikle bazı özel tasarlanan şehirlerde optimizasyon anlamında sıkıntılar çıkarıyor.
Yer yer oyundan atma sorunları yaşatıyor.
Kapsamı geniş olmasına karşın video oyunu özelliği taşıyan yeterli içeriği barındırmıyor.
Klavye ve fare ikilisiyle oynamak pek kolay değil.
9.7