Çıkışını gerçekleştirdiği günden itibaren dünya üzerinde hatırı sayılır bir hayran kitlesi edinen Minecraft markasına yeni bir üye katıldı. İzometrik bir kamera açısına sahip olan Minecraft Dungeons, aksiyon ve rol yapma oyunu türündeki bir oyun olarak karşımıza çıkıyor. Diablo ve bu oyunla aynı türdeki yapımlara benzeyen bu yeni Minecraft oyunu, pahalı olmayan fiyatıyla ve genç yaşlardaki oyunculara hitap edebilmesiyle de dikkat çekiyor. Bakalım, bu yeni video oyunu bizlere neler sunuyor?
Minecraft Dungeons ile zindan kapılarına dayanıyoruz
Eğer Minecraft markasının hayranıysanız ve bu markayla anılan her şey ilginizi çekiyorsa Minecraft Dungeons ile ilgili ön bilgilere sahipsinizdir diye zannediyorum. Ben yine de bu oyunun neler içerdiğini bilmeyen okurlarımız için kısaca durumu anlatmak isterim. Şöyle ki, incelemesini gerçekleştirdiğim oyun, üst kısımda da belirttiğim gibi bir aksiyon ve rol yapma oyunu türlerini bünyesinde barındırıyor.
İzometrik bir yapıya sahip olan bu yapımda seçilebilir bölümler yer alıyor. Bizler de bu bölümlere çevrim içi veya çevrim dışı olarak girerek o bölümü tamamlamaya çalışıyoruz. Video oyunu dünyasıyla yakından ilgiliyseniz bu anlattığımın zindan sistemi olarak nitelendirildiğini bilirsiniz muhtemelen. İşte bu bölümlere girdiğimizde üzerimize düşmanlar akın ediyorlar ve asıl amacımız hayatta kalarak bölümü nihayetlendirmek oluyor.
Oyunda, can barımız tükendiğinde ölüyoruz ama oyun burada sonlanmıyor. Birkaç kere yeniden doğma hakkına sahip oluyoruz. Tüm yeniden doğma haklarımız bittiğindeyse bölümü kaybediyor ve kamp alanına geri dönüyoruz. Kamp alanı bir nevi güvenli bölge oluyor. Minecraft Dungeons oyununun para birimi olan zümrütler vasıtasıyla bu alandan ganimet kutuları satın alabiliyoruz. Oyunun tamamı on temel bölümden ve gizli bölümlerden oluşuyor ve farklı zorluk seviyelerinde bu bölümler oynanabiliyor.
Oyundaki bölümlerde ilerledikçe karakterimiz seviye olarak gelişiyor ve yeni eşyalar ediniyoruz. Öte yandan, Minecraft Dungeons oyununda bir sınıf sistemi yer almıyor. Bir diğer deyişle, karakterimizi belirli bir sınıfa göre geliştirmek zorunda kalmıyoruz ve bu anlamda daha fazla eşyayı kullanma imkanımız ortaya çıkıyor.Unutmadan söyleyeyim ki incelemekte olduğum bu oyunun bir de hikayesi bulunuyor.
Öyle çok kapsamlı olmayan bu hikaye, Minecraft serisine hikaye anlamında bir yenilik getiriyor. Hastalıklı bir kişinin köylüler tarafından dışlanması ve sonrasında güç taşını bularak köyleri yakıp yıkması anlatılıyor. Esas amacımız da bu dışlanan ve sonrasında köylere saldıran kişiyi durdurmak oluyor. Tüm bunlarla birlikte Minecraft Dungeons, benzer türdeki oyunlardan ziyade genç yaştaki oyuncuların da bu türe giriş yapabilmesine imkan tanıyan bir yapıya sahip olmasıyla dikkat çekiyor.
Rol yapma oyunlarına alışma derslerine hoş geldiniz
Minecraft Dungeons için her ne kadar Diablo ve türevleriyle benzerlikler gösterdiğini söylesem de kapsam bakımından ilk etapta bu oyun türdeki oyunlara göre biraz sönük kalıyor. Üst kısımda belirttiğim gibi yaşı küçük oyuncuların da oynayabilmesi için ilk oynanışta çok büyük zorluklarla karşılaşmıyoruz. Bununla birlikte alınan kıyafetler zırh özelliği taşıdığı gibi sınıfsal özellikleri de barındırıyor.
Oyunda biri yakın dövüş ve biri de mesafeli olmak üzere iki çeşit silah kullanabiliyoruz. Yakın dövüş silahları, tahmin edebileceğiniz üzere; kılıçlar, baltalar, bıçaklar, çekiçler gibi silahlar oluyorlar. Uzak dövüş silahları olarak da farklı seviyelerde yay ve arbalet gibi silahlar kullanılabiliyor. Bu silahlar vasıtasıyla attığımız oklar, bölümlerin başında belirli bir sayıda oluyor. Bölümlerin içerisinde oklar bulunarak bu sayı yükseltilebiliyor.
Bu arada, silahlarımıza ve zırhlarımıza büyü eklenebildiğini de söylemeden geçmeyeyim. Oyunda kazanılan büyü puanlarıyla, her bir silah için 3 farklı büyü eklenebiliyor. Bu büyülerin kendi içlerinde de kademesi bulunuyor. Büyülerin, özellikle Minecraft Dungeons oyununun ilerleyen kısımlarında işleri kolaylaştıracağının da altını çizeyim. Bu konuya biraz alt satırlarda detaylıca değineceğimi söyleyip devam edeyim.
Karakter ekranımızın en alt kısmına baktığımızda, bölümlerde kullanabileceğimiz yetenekleri görüyoruz. Bu yetenekler bölümlerde yer alıyor ve şans eseri olarak bulunuyorlar. Yeteneklerin oldukça çeşitli olduklarını ve kendi aralarında dereceleri bulunduğunu söyleyebilirim. Edineceğimiz özelliklerin doğru kullanımı, oyunun bazı anlarında hayati önem arz ediyor. Minecraft Dungeons oyununun bölümlerinin tarzına göre bu yetenekleri seçebilir ve işimize daha çok yarayanları kullanabiliriz.
Yeteneklerin arasında; balık oltasıyla düşmanı çekebilme, can dolduran bir alan oluşturma, çevremize güç kalkanı yapma, patlayıcı oklar atma gibi çeşitli unsurlar bulunuyor. Bunun yanında benim çok sevdiğim bir yetenekten de bahsedeyim. Bu yetenekte bir deveyi yanımıza çağırıp, bizimle birlikte savaşa dahil olmasını sağlayabiliyoruz. Özellikle uzaktan atış yapılabilen savaş anlarında çok işime yaradı bu yetenek deyip büyü kullanımından da biraz bahsedeyim.
Büyü kullanımıyla oyunun şeklini değiştiriyor
Üst kısımlarda belirttiğim gibi Minecraft Dungeons oyununun önemli bir noktasını da büyüler oluşturuyor. Bu büyüler; yakın dövüş silahlarına, uzak dövüş silahlarına ve zırhlara uygulanabiliyor. Karakterimiz her seviye atladığında bir birimlik büyü puanı kazanıyor. Ayrıca, oyunun bazı başarıların sonunda da büyü puanının kazanılabildiği durumlar oluşabiliyor. Büyülerle düşmandan can almak, zehirlemek, darbeleri azaltmak gibi pek çok faydalar sağlanabiliyor.
Büyüler için silahlarda ve zırhlarda bunları yerleştirebileceğimiz üç adet alan bulunuyor fakat bu üç alanın her eşyada mevcut olmuyor. Oyunun ilk aşamalarında genelde silahlara yalnızca bir büyü çeşidi uygulanabiliyor. İlerledikçe iki yada üç büyüyü ekleyebildiğimiz silah ve zırhlarla karşılaşıyoruz. Bu arada, her bir büyünün kendi içerisinde de üç seviyesi oluyor. Bu seviyeler, büyü puanı karşılığında yükseltilebiliyor.
Sürekli yeni eşyalarla karşılaştığımız Minecraft Dungeons oyununu oynarken büyü puanlarını boşuna kullandığımızı zannedebiliriz. Bu oyunu deneyimlerken, tüm büyü puanlarını uyguladığım bir silahtan çok daha iyisiyle karşılaştığım durumlar oldu. Neyse ki bu telafisi mümkün olmayan bir durum değil. Minecraft Dungeons oyununda toplanan ve işe yaramadığını düşündüğümüz eşyaları doğrudan satabiliyoruz. Bunların karşılığında da zümrüt kazanıyoruz.
Bir diğer deyişle, satış yapma işlemi için bölümlerin dışında olmaya gerek yok. İstediğimiz her alanda eşyaları satarak zümrüt kazanabiliriz. Bu eşyalara büyü uyguladıysak, uyguladığımız büyü puanları da hesabımıza doğrudan geçiyor. Böylelikle, bu oyundaki kaybımız azalırken verdiklerimizi de bir şekilde geri alabiliyoruz ve yeni birimlere uygulamak için kullanabiliyoruz. Öte yandan, her bir silahta rastlantısal olarak büyü çeşitleri yer alıyor ve bunlar bazen tercih edilerek ekleniyor.
Örneğin, bir kılıcı seçtiğinizde bu kılıcın bir büyü hanesi için üç çeşit büyü olduğunu görebiliyoruz. Bunlardan yalnızca bir tanesini seçerek o büyüyü aktif edilebiliyor ve seçim sonrasında geri dönüş şansımız bulunmuyor. Bazı büyü boşlukları ise tek seçim hakkı sunuyorlar. Belirttiğim gibi bu büyülerin farklı faydaları yer alıyor ve uygulandıklarında bölümleri tamamlamak için oldukça yardımları dokunuyor.
Bölümlerin içerisinden bölümler çıkıyor
İncelemesini gerçekleştirdiğim oyunun ana haritasında toplamda 10 ana bölüm bulunuyor. Bir tanesi eğitim için tasarlanan bu bölümlerde başarıya ulaşıldıkça diğer bölümler oynanabilir hale geliyor. Ayrıca, bahsettiğim bölümlerin içerisinde yer alan gizli kapıları açmak vasıtasıyla bir bu kadar daha gizli göreve ulaşılabiliyor. Bu gizli bölümler, oyunda yer alan 10 ana bölümden daha uzun sürüyor ve açıkçası yer yer bunaltıcı olabiliyorlar.
Gizli bölümleri keşfedemezsek Minecraft Dungeons oyunu çok mu kısa sürecek, diye bir soru ortaya atılabilir. Aslında oyun pek kısa değil. Bahsettiğim 10 bölümün hepsini bitirirsek oyunu da bitirmiş oluyoruz fakat oyunun asıl zorlayıcı kısmı da oyun sonu içeriklerle ortaya çıkıyor. Bir diğer deyişle, oyunu bitirdiğimizde bir sonraki aşamanın kilidi açılıyor ki bu aşama da Adventure ismiyle karşımıza çıkıyor. Bu arada oyundaki genel aşamalar, orijinal isimleriyle; Story, Adventure ve Apocalypse olarak adlandırılıyorlar.
Bu oyunu bitirince aynı bölümlerin yer aldığı bir haritaya daha ulaşıyoruz. Geçtiğimiz tüm bölümler henüz başarılamamış olarak görünüyor. Belirttiğim gibi Adventure olarak adlandırılan bu ikinci aşamada istediğimiz bölümü doğrudan oynayabiliyoruz fakat zorluk seviyeleri bir hayli yüksekte tutuluyor. Zorluk arttıkça da kazanılabilecek yeni eşyalar ortaya çıkarken, yeni türden ekipmanlar taşıyan düşmanları da karşımızda görüyoruz. Adventure kısmını tamamlayınca ise Apocalypse kısmına geçilebiliyor.
Dilerseniz biraz da bölüm tasarımlarından bahsedeyim. Açıkçası, Minecraft Dungeons henüz çıkışını gerçekleştirmeden önce birbirinin aynısı olan bölüm tasarımlarıyla karşılaşacağımı zannediyordum. Neyse ki bu durum pek tahmin ettiğim gibi olmadı. Oyunu oynadığımda, her bir bölümün kendine özgü bir tasarımının olduğunu ve her ne kadar aynı temayı barındırsalar da bölümlerin iç yapılarının birbirinden ayrılabildiğini gördüm.
Unutmadan, oyundaki güç seviyemize göre bölümlere farklı zorluk seviyeleriyle girebildiğimizi de söylemeyim. Her bir bölüme başlarken bizden zorluk seçimi yapmamız isteniyor. Bununla birlikte, zorluk seviyesi yüksek olan bölümlere girerek buralardaki daha yüksek seviyeli eşyaları edinmemiz de oyunun ilerleyen aşamaları için önemli bir avantaj olabiliyor.
Minecraft Dungeons, satın alınmalı mıdır?
Yediden yetmişe kadar pek çok kişinin hayranlığını kazanan Minecraft markasının yeni oyunuyla bizlere nelerin sunulduğunu inceleme yazısında sizlere aktarmaya çalıştım. Karşımızda, alışıldık bir oyun türüne farklı bir bakış açısı kazandırmaya çalışan bir oyun var. Zorluk seviyelerinin çeşitliliği sayesinde geniş bir yaş aralığı tarafından oynanabilecek bu oyunun da o kadar basit bir yapım olmadığını bu yazının tamamını okuduysanız anlamışsınızdır.
Genç yaştaki oyuncular tarafından da oynanabilir bir tarzda geliştirilen Minecraft Dungeons, kesinlikle bir çocuk oyunu değil. Bu arada göze bir hayli göze hoş gelen grafiklere sahip olan bu oyun, sunduğu performansla da baş ağrıtmadan deneyimlenebiliyor. Tüm bunlarla birlikte arkadaşlarla bu eğlencenin daha zorlu kısımlarını oynamak ayrı bir heyecanın oluşmasına olanak sağlıyor. Tabii bu oyun bazı eksiklikleriyle de göze çarpıyor.
Bahsetmek istediğim eksikliklerin başındaysa, beklenen üretim aşamasının bulunması geliyor. Oldukça geniş bir özgürlük alanı sunan Minecraft markasının adını taşıyan bir oyunda, üretim kısımlarının biraz daha geniş tutulması bekleniyor. Oysa, bu oyunda yalnızca bulunan eşyaları kullanabiliyoruz. Özelleştirme seçenekleri ise büyülerin kullanımını saymazsak oyunda hiç bulunmuyor.
İncelemesini gerçekleştirdiğim bir diğer can sıkabilecek tarafı ise oyunun genelinin sınırlı sayıda bölümün üzerine kurulması oluyor. Birkaç kez oynaması fazlaca sıkıntı vermeyen bu bölümleri dönüp dolaşıp oynamak her oyuncunun hoşuna gitmeyebilir. Her ne kadar zorluk seviyesine göre bölümlerdeki düşmanların yapısında büyük değişiklikler olsa da aynı dönencenin içerisinde yol almak, oyundan çabuk sıkılmalara yol açabilir.
Bu arada, Minecraft Dungeons oyununun bahsettiğim içeriklerle sınırlı kalmayacağını da söyleyeyim. Bahsi geçen oyuna gelecek olan yeni içeriklerle oyunun heyecanı canlı tutulmaya çalışılacak ama çıkış dönemi itibariyle bölümlerin sınırlı tutulduğunu belirtmek istedim. Oyunun eksiklikleri çok baş ağrıtacak cinsten olmadığını da sözlerime ekleyeyim. Tüm bunları sizlere aktardıktan sonra bu yazıyı da izninizle sonlandıralım. Neticede, çok yüksek bir fiyat etiketi bulundurmayan Minecraft Dungeons, geniş bir yaş aralığının eğlenebileceği bir oyun olarak rahatlıkla değerlendirilebilir.