Ülkemizdeki belki birçok oyuncu bilmiyordur ama Sony Interactive Entertainment, her sene düzenli olarak piyasaya sürdüğü bir spor oyunu bulunduruyor cebinde. Bu oyun serisinin adı MLB The Show ve beysbol temelli bir deneyim sunuluyor. Birkaç hafta önce de bu serinin en yeni oyunu olan MLB The Show 22 piyasaya sürüldü. Çoğunlukla spor oyunları geliştirmiş olan San Diego Studio tarafından yapılan ve hem Sony Interactive Entertainment, hem MLB Advanced Media, hem de Cokem International tarafından piyasaya sürülen bu oyunu şimdi ben de oynamayı başardım ve sizler için de ufak bir inceleme hazırladım.
MLB The Show 22, her ne kadar bir PlayStation Studios ve Sony Interactive Entertainment ürünü olsa bile PlayStation ve PlayStation 5 haricinde; Xbox One, Xbox Series X/S ve Nintendo Switch için de piyasaya sürüldü. Yani, önemli platformlardan sadece PC atlandı. Aynı zamanda oyun, çıkış gününden itibaren Xbox Game Pass sisteminde de yer aldı. Aslında, MLB The Show 21 de Xbox platformları için çıkmıştı. Bu senenin sürprizi sadece Nintendo Switch oldu. Yalnız, bu sürprizlerde de pek ileri gidildi diyemem. Yani, tek sürpriz oyunun Nintendo Switch için hazırlanmış olması derken durumu abartmaya çalışmıyordum.
Günümüzde her sene düzenli olarak piyasaya sürülen diğer tüm oyunlar gibi MLB The Show 22 da MLB The Show 21 ile karşılaştırdığınız zaman içerisinde olabildiğince az değişiklik bulunduruyor. Hatta, bu senenin oyununda özel olarak göze çarpan hiçbir yenilik yok; sadece bazı kritik iyileştirmeler ve dengelemeler bulunuyor. Yani, yapay zeka tarafından yönetilen bir takımın yıldız oyuncusunun çok daha değersiz bir oyuncu ile takas edilmesi mantıksızlığını çözmek için 70 USD ödeyip, serinin yeni oyununu mu almak gerekiyor gerçekten? Bu düzeltme, bir güncelleme olarak halihazırda piyasada bulunan oyun için çıkartılamıyor mu?
Ne yazık ki bunun gibi örnekler, MLB The Show 22 oyununun içerisinde bolca mevcut. Tabii ki bazı anlamlı şeyler de oyunda yer alıyor, onlardan bahsetmeyi unutmayacağım ama bu yeni oyunun içerisinde not edilen “yenilikler”, adeta bir güncelleme notu tadında. Tamam, geliştirici ekip belki arka planda ciddi çalışmalar yapmıştır ve bunların oyuncular tarafından görülmesi mümkün değil ama aynı zamanda da bunun için 70 USD istenmesi normal değil. Benim gözümde bu oyunun maksimum ederi, yeni nesil konsollar için 70 USD değil, 30 USD filan. Neyse, şimdi gelelim bu değerinin çok üzerindeki oyunun sunduğu önemli şeylere.
MLB The Show 22, geçen senenin eksikliklerini tamamlıyor
MLB The Show 22 oyununda gözünüze çarpabilecek olan en büyük yeniliklerden bir tanesi mutlaka yeni eklenen iş birliği temelli oyun modu olacaktır. Bu modun içerisinde siz, internet aracılığı ile diğer iki arkadaşınızı da alıp, dünyanın dört bir yanındaki oyunculara gerçek zamanlı olarak meydan okuyabiliyorsunuz. Yalnız, tahmin edersiniz de bu beysbol oyununun ana içeriği, geçen senelerde de olduğu gibi Diamond Dynasty. Belki biraz FIFA Ultimate Team ile benzetebiliriz kendisini; Diamond Dynasty içerisinde de önemli olan kart koleksiyonu yapmak. Özellikle rekabetçi oyuncular da iş birlikçi içerik yerine bu modu tercih edecektir.
Diamond Dynasty, içerisinde ufak tefek olsa bile birleştirdiğiniz zaman önemli olabilecek yeniliklere ve iyileştirmelere ev sahipliği yapıyor. Yalnız, siz daha çok bir sezon modu istiyorsanız da March to October moduna yönelmeniz gerekiyor. Serinin önceki oyununda bu sezon modu, sadece tek bir sezon oynanabiliyordu ve daha sonra bitiyordu. MLB The Show 22 oyununda ise büyük yeniliklerden bir tanesi, March to October modunun artık çoklu sezon yapısına sahip olması. Aynı içeriğin biraz daha basit bir versiyonu olan Franchise modu da bu arada kendi yapısını koruyor. Kendisi hakkında söyleyecek pek bir şey yok.
Diamond Dynasty moduna geri dönmek gerekirse, aslında oyunun içerisinde de yeni bir oyun modu bulunuyor. Bu oyun modu genellikle çok oyunculu içeriklere odaklanıyordu ama MLB The Show 22 içerisinde mini sezonlar aracılığı ile artık tek oyunculu içerikler de sunuluyor. Bu modda, sahip olduğunuz kartlardan özel bir takım oluşturuluyor ve bu takım, mini bir sezonun içine atılıyor. Bu içerikte zaman geçirerek Program XP elde edebiliyorsunuz ve aynı zamanda birbirinden farklı görevler tamamlayıp, kartlarınızı geliştirebiliyorsunuz. Eğer çok oyunculu içerikleri de seviyorsanız, Diamond Dynasty bu sene en iyi zamanlarını yaşıyor.
Tüm bu oyun modları, aslında herkese göre bir şey sunuyor. Evet, Diamond Dynasty haricindeki oyun modları biraz boş hissettirebiliyor ama yine de MLB The Show 22 oyununun herkese sunabildiği 20-50 saatlik bir içerik var. Eğer beysbola çok yakınsanız ve Diamond Dynasty ile ilgileniyorsanız, bu süreyi yüzlerce saate bile çıkartabilirsiniz. Zaten bu oyunun sıkıntısı kesinlikle içerikleri değil. İçeriklerden daha da ilerisine baktığınız zaman problemleri görüyorsunuz. Bu problemlerde de oyunun, MLB The Show 21 ile neredeyse aynı olması. Yalnız, burada da kafa karıştırıcı bir şey var: Bozuk olmayan bir şeyi ellemek gerekir mi?
Temel oynanış hiç olmadığı kadar iyi hissettiriyor
İçeriklerin yanında MLB The Show 22 oyununun temeline baktığımız zaman aslında kaliteli bir oynanış görüyoruz. Zaten bu seri her zaman için eğlenceli ve yüksek kaliteli hissettiren bir oynanışa sahipti. Bu yeni oyunda yapılan değişiklikler de bu oynanışı genel anlamda olumlu olarak etkiliyor. Mesela, yine güncelleme notu seviyesinde bir değişiklik ama atılan bazı adımlar sayesinde ortalama oyuncular ile yıldız seviyesindeki oyuncular arasındaki farkı, oynanış anlarında artık rahatlıkla fark edebiliyorsunuz. Ayrıca, yenilenen zorluk seviyeleri de artık bu yapıtın daha fazla oyuncuya hitap etmesini sağlıyor.
MLB The Show 22 hakkında söylemiş olduğumuz olumlu şeyler gerçekten de olumlu ve bu oyun, bence beysbol sevenler tarafından oynanmayı hak ediyor. Buradaki problem, oyunun çok anlamlı herhangi bir yenilik bulundurmaması ve çok uzun zamandır şikayet edilen problemlerin hala hiçbir şekilde düzeltilmiyor olması. Mesela, Road to the Show modu hala potansiyeline ulaşabilmiş değil ve yorumcular da sürekli olarak aynı cümleleri tekrar edip duruyor. Bu uzun süreli problemlerin üzerine, neredeyse sıfır anlamlı yenilik gelince, bu oyunu satın almanın pek bir anlamı kalmıyor; özellikle de fiyat etiketi, yeni nesil konsollarda 70 USD iken.
Sunum tarafında da ne yazık ki bazı problemler bulunuyor. Bu problemlerin başında oyunun görselliği bulunuyor. MLB The Show serisi, PlayStation 3 ve PlayStation 4 konsollarının neslinde gerçekten güzel bir görsellik sunuyordu ama yeni nesil konsollara geçeli neredeyse iki sene oldu ve MLB The Show 22, hala bir eski nesil oyunu gibi görünmeye devam ediyor. Bu sırada da şirket, yeni nesle özel fiyat etiketi koymayı biliyor ama. Performans tarafında pek bir sıkıntı yokken, sesler ve müzikler de vasat. Zaten yorumcuların sürekli aynı şeyleri tekrar etmesini söylemiştim, bunun üzerine gelen müzikler de pek heyecanlandırıcı değil.
Sadece müzikler değil, MLB The Show 22 oyununun geneli heyecanlandırıcı değil. Evet, serinin bir önceki oyunu kaliteliydi ve bu oyun da hiçbir şeyi bozmadan, aynı kalitenin üzerine ekleyerek devam ediyor ama bu ekler çok anlamsız. Bu oyunun kendisi tam bir güncelleme gibi hissettiriyor ve bu yüzden de 70 USD gibi fiyat etiketleri ne yazık ki normalden de pahalı görünüyor. Xbox tarafında bence kaçmaz bir fırsat bu; sonuçta Xbox Game Pass sisteminde bulunuyor bu oyun ama PlayStation cephesi için bu oyun her ne kadar çok kaliteli olsa bile güncelleme seviyesindeki yapısı yüzünden bence en fazla 30 USD eder; 70 USD değil.