2024 yılının başarında ilk defa bir Monster Jam gösterisini izledim ve gördüklerime bayılmamış olsam da kesinlikle ilgimi çeken elementler olmuştu. Stadyumda patlayan kamyon motorlarını duyar duymaz ve hisseder hissetmez inanılmaz gaza geldim. Bu motor sesi ve bu devasa kamyonların yuvarlanma, takla atma ve bir şeyleri ezme gösterisiyle ilgili bir şey, içinizde ilkel bir neşe hissi uyandırıyor ve şimdi de kendimi Monster Jam Showdown oyununu oynarken buldum.
Yeni keşfettiğim ilgimle Monster Jam Showdown oyununa giriş yaptım. Yalnız, bir video oyunu, gerçek bir gösterinin heyecanını aynı şekilde yaşatabilir mi? Hayır diyeceğim; nasıl olabilir ki? Bu video oyunu, Monster Jam hakkında sevdiğiniz her şeye ve daha fazlasına sahip bir arcade yarışı oyunu. Kendisini bu şekilde özetleyebiliriz bence. Sadece tipik serbest stil hile gösterileri, en iyi hile ve kafa kafaya pist yarışlarını oynamakla kalmayacak, aynı zamanda üzerinde çalışabileceğiniz bir kariyer modu ile standart devre yarışları da karşınıza çıkacak oyununun içerisinde.
Monster Jam Showdown içerisinde mevcut efsanevi kamyon filosunun tamamının yanı sıra oyuncak serilerindeki kurgusal kamyonların da yer aldığı toplam on mod bulunuyor ve oynadıkça kamyonların kilidini açmak için 140 arma bulunuyor. Tour modu benim hemen atladığım yer oldu. Bu mod, koleksiyon eşyalarının ve diğer kamyonların kilidini açmanın çoğunu yapacağınız kariyer modu aslında. Aralarından seçim yapabileceğiniz üç biyom var: Ölüm Vadisi, Colorado ve Alaska.
Tüm bu ortamlar açıkça çok farklı ve her biri bu ortamlar için daha uygun olan belirli kamyonlara sahip. Bonus puanlar istiyorsanız, oyun sizi farklı kamyonlar arasında geçiş yapmaya teşvik ediyor; her kamyon, biyom ve mod türlerine göre farklı bonuslar sunuyor. Biyomların her biri ayrıca içinde dört farklı bölge alanına sahip. Monster Jam Showdown, kurmuş olduğu bu yapı ile aslında Tour modunda gayet kabul edilebilir bir eğlence sunmayı başarıyor eğer bana soracak olursanız.
Yolların; ağaçlar, kayalar, çamur ve büyük su birikintileriyle dolu olduğu Colorado’da macerama başladım. İlk kez sürüşü anlamak, birden fazla nedenden dolayı biraz zordu. İlk neden, bu kamyonlar yan yana çarpışırken ve bir nedenden dolayı kelimenin tam anlamıyla birbirine yapışacak ve büyük bir çaba sarf etmeden ayrılmayacaklar. Bunun bir fizik sorunu olup olmadığından emin değilim ama sinir bozucu. İkinci neden, sürüş yardımı ayarlarının açık olduğunu fark etmedim. Oyunun sürüş yardımcıları gerçekten berbat ve hepsini kapatmak zorunda kaldım.
Üçüncü neden ise artık hiç yardımcının olmaması… Bu yüzden kamyonların en ufak bir hızlanmayla kayacağını ve patinaj yapacağını tahmin edebilirsiniz ve doğrusunuz da. Belki de çamurlu ıslak tepelerde olduğumuz içindir diye düşündüm ama temelde tüm ortamlarda bu şekilde davranıyorlar. Bu devlerin gerçekte nasıl çalıştığının doğru olup olmadığından emin değilim ama alışmak biraz zaman alıyor. Ayrıca, bir aracın her şartta tek bir şekilde tepki vermesi de doğru bir his değil.
Her bölgede, farklı mod türleri için birkaç kez yeniden kullanılacak bir ana yarış haritası bulunacak. Ana pist yarışları için aynı haritaya sahip olacaksınız, ancak belki haritayı tersine çevrilecek veya kar fırtınası gibi bir tür ağır hava koşulu eklenecek. Ardından, bölge için modellenmiş daha küçük bir 8 rakamı şeklindeki harita olacak bir Şekil 8 modu haritası olacak. Daha sonra kafa kafaya yarışları için de ayrı bir harita olacak, bu da Freestyle ve benzeri içerikler için aynı arena olacak, sadece açıkça hile rampaları ve benzeri yerine bir yarış için düzenlenmiş olacak.
Monster Jam Showdown oyununun belki de beni en çok hayal kırıklığına uğratan yönü harita çeşitliliğinin olmaması. Oyunda bulunan haritalardan keyif aldım, sadece daha fazlasını istedim. Harika atlayışlar ve ekstra para için yok edilecek şeyler sunuyorlar ama aynı haritaları tekrar tekrar kullanmak bayat duruyor. Elbette şimdi yarışta bir kum fırtınası olacak ya da harita geriye doğru olacak ya da başka bir şey olacak ama sonuçta aynı harita birden fazla etkinlik için kullanılıyor.
Görsel olarak Monster Jam Showdown iyi görünüyor. Kamyonlardaki detayların yanı sıra haritaların kendileri de harika. Her haritada farklı kar, çamur ve kum ortamlarıyla iyi bir doku çalışması var ve yarışırken kamyonların üzerinde her birinin birikmesi güzel bir ayrıntı. Bununla birlikte, lastik izlerinde ve ıslak yüzeylerden yansıyan ışıkta meydana gelen görsel hatalar çok var. Bir su birikintisinden yansıyan ışığın ekranda devasa beyaz bir noktaya dönüştüğü ve önündeki her şeyi engellediği göze batan tarzda hatalar da var.
Monster Jam Showdown içerisindeki haritalar iyi görünse de biyomlardaki çeşitlilik az. Ayrıca, ses tasarımı, tıpkı görseller gibi motorların kükreyişini duyarak sizi etkiliyor, elbette hiçbir şey gerçeğini taklit edemez ama burada iyi iş çıkarmışlar. Ne yazık ki görseller gibi sesler de biraz eksik. Anladığım kadarıyla her kamyon aynı sese sahip ve bu da kulak patlatan bir ses efekti yaratıyor ama bu efekt sürekli yarışan diğer kamyonlardan geliyor.
Yarışlar için herhangi bir motor ayarı olmadığından, herkes aynı kamyonla yarışıyormuş gibi geliyor. Bu çok da berbat bir sıkıntı değil ama birkaç saat sonra biraz can sıkıcı oluyor. Oyunun müzikleri ise iyi, bu canavarlara eşlik edecek iyi bir basit rock müziği sunuyor ama sizi heyecanlandıracak bir şey gerçekten yok. Bu tip oyunlarda sunum elementleri genellikle arka planda kalıyor ve bu oyunda da görselliğe, seslere, müziklere ve teknik elementlere pek önem verilmediği ortada.
Monster Jam Showdown, Monster Jam hayranları için bir oyun ve siz de o ürünün severlerinden biriyseniz bu oyun iyi sayılır ve tam olarak istediğiniz şey olabilir. Yine de bu yapıt, diğer yarış oyunlarının hayranlarını çekmeyecek; yeterli derinliğe sahip değil ama ne olmaya çalıştığı şey için eğlenceli sayılır. Ne yazık ki, pistlerdeki çeşitlilik eksikliği nedeniyle eğlence istediğimden biraz daha çabuk bayatlayabiliyor. Bu da oyunun en büyük sıkıntısı.