Monster Jam markası altında çıkan video oyunları, THQ Nordic sayesinde devam ediyor. Bilmiyorum, haberiniz var mıydı ama piyasada Monster Jam Steel Titans isimli bir oyun vardı ve bu sene de onun için bir devam oyunu yapıldı. Ben de tamamen merakımdan ötürü bu oyunu, Monster Jam Steel Titans 2, deneyimledim ve şimdi sizlerin karşısına yepyeni bir inceleme yazısı ile çıkıyorum. Yalnız, bu noktada Monster Jam ile pek alakam olmadığını ve bu tip araçlara karşı da herhangi bir ilgi beslemediğimi söylemek isterim. Eğer siz bu türe ilgi duyuyorsanız, her söylediğimin bir tık üstünü filan düşünebilirsiniz ama yine de çok yükselmeyin.
Tahmin edebileceğiniz gibi bu video oyununda, dev gibi araçların sürücü koltuğuna geçiyoruz ve hem tek oyunculu, hem de çok oyunculu bir şekilde rakiplerimiz ile yarışıyoruz. Oyun, lisanslı bir ürün olduğu için yarışlar da gerçek stadyumlarda, gerçek alanlarda, gerçek arabalar ile gerçekleştiriliyor. Tabii işin içinde yine de zaman zaman bazı fantezi unsurları görebiliyorsunuz; o kadar da olsun yani. Hatta, ilk oyun ile karşılaştırdığınız zaman gözle görülür bir iyileşmenin de farkına varabiliyorsunuz ama ilk oyun da öyle pek iyi bir noktada değildi. Bu yüzden ikinci oyuna yaklaşırken de biraz dikkat etmek gerekiyor.
Monster Jam Steel Titans 2, birinci oyunun üzerine ek olarak yepyeni oyun modlarını bulunduruyor. Bu yeniliklerin tamamı çok oyunculu içerikler için geliyor. Yani, siz tek başınıza bu oyunu oynayacaksanız, içerik tarafında pek de bir yenilik görebilmeniz mümkün değil. İşte bu yeni içeriklerde, oyundaki onlarca farklı aracı kullanabiliyorsunuz. Bu araçların tamamı çok kaliteli bir şekilde tasarlanmış gibi görünüyor ama bu kalite de yine sadece araçlarda görünüyor. Ne yazık ki araçlar haricindeki hiçbir şeyde kalite bulunmuyor. Özellikle çevre detayları filan birkaç nesil geriden geliyor benim gözümde.
Daha önce de söylemiş olduğum gibi bu oyun lisanslı bir ürün ve gerçek hayattan bazı parçalar taşıyor. Higher Education, Sparkle Smash ve Grave Digger gibi araçlar, ilk defa bu oyunda, oyuncuların karşısına çıkıyor ki bu bahsettiğim araçların bazılarını incelememe koyduğum görseller aracılığı ile de görebilirsiniz. Bunun haricinde, oyunda birkaç farklı bölüm de bulunuyor ki bu bölümlere ek olarak, bir de antrenman alanı karşınıza çıkıyor. Eğer bu tip bir video oyununu ilk defa oynayacaksanız, antrenmana bolca ihtiyacınız olacak; Monster Jam Steel Titans 2, oynadığınız diğer yarış oyunlarına pek benzemiyor.
Monster Jam Steel Titans 2 oyununda yetenek konuşuyor
Monster Jam, gerçek hayatta tamamen yeteneğin konuştuğu, havalı hareketlerin çok zor şartlar altında yapıldığı bir spor. Monster Jam Steel Titans 2 oyunu da bunu video oyunu evreninde yaşatabilmek için elinden geleni yapıyor. Tabii ki karşımızda bütçe olarak düşük seviyeli bir proje var ama yine de oyun, kendisini oynatmayı başarıyor. Ayrıca, bu oyunda tek bir içerik tipi de bulunmuyor. Mesela, yeteneğin konuştuğu alanlar aslında stadyum yarışları olarak geçiyor. Oyunda bir de standart yarışlar var ve toplanabilir ögeleri toplamak için zaman harcayacağınız bir açık dünya var. Bu şekilde, üç farklı içerik tipi karşınıza çıkıyor.
Monster Jam Steel Titans 2 oyununda zaman harcayacağınız temel içeriklerinden bir tanesi, dünya şampiyonası oluyor. 21 farklı bölümden oluşan bu kariyer modunda, farklı zorluk seviyelerinde etkinliklere katılarak, dünyanın en iyisi olmaya çalışıyorsunuz. Bu içerikte seviye atlayabiliyorsunuz ve kazandığınız puanlarla da arabanızı iyileştirebiliyorsunuz. Tabii bu puanları kazanabilmek için de klasik yarışlarda, havalı hareketler yapmanız gereken yarışlarda ve çevreye hasar vererek skor elde edebileceğiniz yarışlarda başarı elde etmeniz gerekiyor. Yalnız, tüm bunlar söylediğim kadar eğlenceli olmayabiliyor.
Monster Jam Steel Titans 2 oyunundaki birçok içerik, ne yazık ki kendisini tekrar etmeye başlıyor. Oyunu oynamaya başladığınız ilk saatten itibaren de bunlara tanıklık edebiliyorsunuz. İlginç bir şekilde, ben bu oyunun en az kendisini tekrar eden kısmını açık dünyası olarak buldum. Burada bulmanız gereken birçok saklı öge, farklı arabalarla ulaşabileceğiniz şeyler ve çok daha fazlası bulunuyor. Açıkçası, sürekli kendisini tekrar eden içeriklerden sonra bu açık dünyada dolaşmak insanın stresini alıyor. Yalnız, stresi de oyunun kendisi verdiği için bunu olumlu bir şey olarak değerlendirmek çok zor oluyor.
Monster Jam Steel Titans 2, simülasyon ile arcade tiplerinin arasında kalan bir oyun. Zaten böyle bir ürünün de simülasyonu nasıl yapılır, açıkçası bilemiyorum. Bu yüzden arcade ile simülasyonun karıştırılmış olması gayet güzel bir şey. Yalnız, böylesine bir Amerikan kültürünün Amerika Birleşik Devletleri dışında ilgi çekeceğini düşünmek oldukça zor. Mesela, ben bu oyunu tamamen merakımdan denedim ve net olarak eğlenmedim de. Muhtemelen bu olaylara gerçek dünyada yakın olsam, bir tık daha fazla eğlenebilirdim ama bir noktadan sonra oyunun kalitesi de her şeyi zorlaştırıyor bence.
Karşımızda kusursuz bir video oyunu yok ne yazık ki
Monster Jam Steel Titans 2, eğlenceli görünse bile oldukça problemli bir video oyunu. Mesela, oyundaki fizikler oldukça garip bir şekilde işliyor. Özellikle de başka arabalarla çarpıştığınız zaman fizikler sayesinde o arabalara yapışıyorsunuz. Bu sayede çarpışma hissi de bir garip oluyor. Açıkçası, genel anlamda fiziklerden hiç memnun kalmadım. Bununla alakalı olarak, oyun hiçbir şekilde sulara da tepki vermiyor. Suyun içinden geçmek, oynanış veya görsel olarak hiçbir farklılık yaratmıyor ki bu büyük bir eksik. Yapay zeka ise başlı başına bir problem. Kendilerinde hiçbir şekilde zeka yok ve oyunu oynamasını gerçekten zevksiz kılıyorlar.
Tüm bunların haricinde, Monster Jam Steel Titans 2 sanki birkaç nesil geriden geliyormuş gibi hissettiriyor. Yani, oyunun aslında araba tasarımları filan gayet başarılı ama onların haricindeki her şey, özellikle de çevre detayları resmen PlayStation 3 konsolundaki ilk video oyunlarına benziyor. Sanat tasarımı deseniz zaten orada da pek bir iş yok. Bunun yanında ses efektleri filan da şaka gibi. Özellikle arabaların birbirine veya başka bir yere çarptığı zaman çıkardığı sesler filan sanki bir akıllı telefonla kaydedilip, direkt oyuna atılmış gibi düşük bir kalitede. Oyunda müzikler de var ama hiçbiri etkileyici değil.
Performans ise her şeyin kötüye gittiği bir başka kategori. Öncelikle, oyunun herhangi bir yeni nesil sürümü yok. Bu yüzden de PlayStation 5 konsolunda ben bu oyunu geriye dönük uyumluluk programı sayesinde oynayabildim. Tahmin edebileceğiniz gibi PlayStation 4 da bu oyunu 30 FPS olarak çalıştırıyor. Ben açıkçası araba temelli oyunların 30 FPS olmasını hiçbir zaman kaldıramadım. Sadece ama sadece Forza Horizon serisinin 30 FPS olarak oynanabilmesi beni rahatsız etmiyordu. Monster Jam Steel Titans 2, en azından yeni nesil konsollarda FPS kilidini açabilirdi ama bu sefer de belki daha farklı problemler ortaya çıkacaktı.
Özetle, eğer Monster Jam ile pek aranız yoksa, Monster Jam Steel Titans 2 oyununu size önermiyorum. Oyun en başta size eğlenceli ve güzel görünebilir ama sadece 1 saat içinde bu düşüncenizin ne kadar yanlış olduğunun farkına varabilirsiniz. Bence, markaya yakın olan oyuncular da bu oyundan pek memnun kalmayacaktır. Yine de çok merak eden oyunculara bu oyunu sadece indirimde filan önerebilirim. Onda da oyunun fiyatı 50 TL veya daha düşük bir rakama inmiş olacak. Bu oyun, ilk oyuna göre iyileştirilmiş bir üründü. Bu gidişle dördüncü veya beşinci oyuna filan kaliteli ve oynanabilir diyebileceğiz herhalde.