Dövüş oyunu denildiğinde akla gelen ilk isimlerden olan Mortal Kombat, serinin yeni oyunuyla yoluna devam ediyor. Açık konuşmak gerekirse bu yeni oyun için o kadar heyecanlı değildim. Street Fighter 6 ile açık dünya teması kullanılmış ve dövüş oyunlarına farklı bir boyut getirilmişti. Benzer bir yapının oluşturulması için çok geç olduğundan Mortal Kombat 1 oyununun birkaç oyundur uyguladığı hikaye modu sistemiyle devam edeceğini biliyordum. Tahmin ettiğim gibi de oldu fakat bu yeni oyun öylesine etkileyici bir sunum ve yeniliklerle geldi ki, tabiri yerindeyse ağzım bir karış açık olarak deneyimlemek zorunda kaldım.

İsminin Mortal Kombat 1 olmasından ötürü hikayenin en başa alındığı yönünde bir algı oluşmuştu ki bu kısmen doğru, kısmen yanlış. Mortal Kombat 11 oyununda zamanın hükümdarlığını ele geçiren Lui Kang tarafından yeni bir evren kuruluyor ve binlerce yıl sonra Mortal Kombat karakterlerinin yaşadığı zamanda oyunun hikayesi başlıyor. Birazdan hikaye modunu detaylarıyla anlatacağım ama hikayenin tamamen başa dönmediğini, elimizdeki oyunun aslında “Mortal Kombat 12” şeklinde bir hikaye devamlılığını içerdiğini sizlerle paylaşmak istiyorum. Yalnız, oynanış mekanikleri açısından önemli gelişmelerin olduğunu da göz ardı edemeyeceğim.

Mortal Kombat 1, değişen dövüş mekanikleriyle geliyor ve zaten iyi olan mekanikleri bir üst sınıfa taşıyor. Eski oyuna göre çok daha canlı dövüşlere şahit olduğum gibi karakterlerin vuruş gerçekçiliği de etkileyiciydi. Örneğin, bu serinin oyunlarında sıklıkla kullandığım aparkat hareketi rakibin konumuna göre isabet ettirilebiliyor. Tabii ki eski oyunlarda da 5 metre öteden aparkat yapılmıyordu ama Mortal Kombat 1 oyununda yerde eğilen bir düşmana bu vuruşu isabet ettiremiyorsunuz. Benzer biçimde rakibin çömelmiş, ayakta veya havada olması atılan darbenin isabetini etkiliyor. Kaçınırken de benzer konum farklılıklarını kullanabiliyoruz. Böylelikle dövüş mekanikleri bizlere gerçekçi bir oyun deneyimi olarak yansıyor.

Mortal Kombat denildiğinde akla ilk gelen dinamiklerden olan kombolar ve kombo birleştirme unsurları da Mortal Kombat 1 oyunuyla harika olarak sunulmuş durumda. Verilen hazır kombalarla birlikte bunları birleştirerek yenilerini üretmek oyunculara bırakılıyor. Tüm bunlarla birlikte yeni gelen Kameo sistemiyle dövüşleri yardımcı bir karakter eşliğinde gerçekleştiriyoruz. Savaşa doğrudan katılmayan Kameo karakterleri belli bir süre zarfında tek bir tuşla aktif edilebiliyor ve yön tuşları kullanılarak farklı şekilde katkılar sağlayabiliyor. Sanki 2 karakterli dövüşler yapıyor gibi algılanmasın bu durum. Kameo karakterler, gerektiğinde bize yardım eden eşlerimiz konumundalar. Doğru kullanıldıklarında, taktiksel anlamda bize katkı sağlıyorlar ve hasar da verebiliyorlar. Bence güzel bir gelişme olmuş Kameo karakterler.

Mortal Kombat 1

Mortal Kombat 1 ile muhteşem bir hikaye modu görüyoruz

Dövüş oyunları tarihine önemli bir katkısı olan Mortal Kombat serisi, günümüzdeki dövüş oyunları için de öncü fikirleriyle gelmişti. Bunlardan en etkilisi belki de hikaye moduydu. Pek çok benzer türdeki yapım bu yolda adımlar atmıştı hatta Street Fighter V, benzer tarzda bir hikaye moduyla çıkış yapmadığı için eleştirilmişti. Bu kez yenilik Street Fighter cephesinden geldi fakat Mortal Kombat 1 en iyi yaptığı işi sürdürme kararıyla yola devam ediyor ki çok da iyi yapıyor. Giriş kısmında bahsettiğim gibi ağzım açık bir biçimde, eğlenceli ve kaliteli bir sinema filmi izliyormuşçasına Mortal Kombat 1 oyununun hikaye modunu oynadım ve bitirdim.

Sinematik sahneler müthiş, seslendirmeler harika ve hikaye de oldukça sürükleyiciydi. Oyunları bir an önce bitirmek isteyen ben hikaye modunun çok daha uzun olmasını istedim ama tadında bırakılması da mantıklı bir hamle. Mortal Kombat 1 ile yaklaşık olarak 6–7 saat süren bir hikaye modu geliyor. Girişte bahsettiğim şekilde Lui Kang tarafından oluşturulmuş yeni bir evrende, tanıdığımız karakterlerin o evrendeki yaşamlarından sahneleri görüyoruz. Yer yer mizah içeren, acaba ne olacak dedirten bir hikaye sunumu var oyunda. Gördüğüm en iyi senaryo diyemem ama deneyimlerken bir hayli eğlendiğimi rahatlıkla ifade edebilirim.

Hikaye bütünlüğüyle birlikte mekanlara ve mekanlardaki detaycılığa hayran kaldığımı da söylemek isterim. Hikayenin geçtiği bölgeler çoğunlukla iç açıcı ve bir hayli renkli yapıda tasarlanmışlar. Hikaye geçişlerinde yaptığımız savaşların mekanları, bir başka deyişle oyundaki dövüş alanları oldukça detaylı bir biçimde resmedilmiş vaziyette. Gerçek ve fantastik dünyada geçen olaylar, harika mekanlardaki savaşlar eşliğinde ilerliyor. Mekanların hikayeye uyumluluğu da gayet doğal hissettiriyor. Tabii bu dövüş alanlarını sadece hikaye modunda görmüyoruz, bu alanlar Mortal Kombat 1 oyununun tüm dövüş alanlarını oluşturuyorlar. Son yıllarda, belki de hayatım boyunca gördüğüm en detaylı dövüş alanı tasarımlarını bu oyunda gördüm.

Seriye yeni eklenen Kameo sistemi de hikaye moduna oldukça başarılı bir biçimde eklenmiş. Hikayedeki karaktere eşlik eden kişi, sinematikten sonra gelen dövüşte Kameo karakteri olarak yanımızda yer alıyor. Eğer karakterimiz yalnız başınaysa da aynı karakterin farklı bir hali bize eşlik ediyor. Hikaye boyunca oyundaki neredeyse tüm karakterleri deneyimleyebiliyor oluşumuz da serinin bu yeni oyununa alışmamız ve favori karakterimizi belirlememiz için faydalı bir tercih. Gerçi bu durum önceki Mortal Kombat oyunlarında da bulunmaktaydı ama geliştirilerek yeniden sunulmasını takdir ettim. Hikayenin yeni ek paketlerle veya serinin yeni oyunuyla devam edeceğinin gösterildiğini de belirterek yazıya devam edeyim.

Mortal Kombat 1

Tek kişilik yeni bir oyun modu geldi

Mortal Kombat 1 için 3 farklı tek kişilik seçenek yer alıyor. Bunlardan bir tanesi şahsımdan 5 yıldız alan ve üst kısımda değindiğim hikaye moduydu. Diğerleri ise Invasions ve Tower olarak sıralanmış durumda. Tower yani kule modu Mortal Kombat serisinin en eski seçeneği ve pek çok kişi biliyordur zaten. Farklı uzunluklardaki kulelerden bir tanesini seçerek arcade salonlarındaki gibi sırayla dövüşler yapıyor ve kulenin sonuna kadar tüm rakipleri yenmeye çalışıyoruz. Klasik bir seçenek olmasına rağmen hala çok eğlenceli bir oynanış sunuyor. Tower modundaki tek yeniliğin, Mortal Kombat 1 oyunuyla gelen Kameo sistemi olduğunu söyleyebilirim. Ana dövüşçü seçerken bir de Kameo dövüşçü seçerek kuledeki müsabakalara katılıyoruz.

Bahsedeceğim bir diğer seçenek ise Mortal Kombat 1 ile ilk kez karşımıza çıkan Invasions. Bu kısma şöyle bir göz atıp çıkarsanız çok şey kaçırmış olacaksınız benden söylemesi. Masa oyunu tarzında, oyunun hikayesinde geçen mekanlara farklı bir bakış atıyoruz bu kısımda. RPG tarzında hazırlanan yapısıyla şema üzerindeki noktalara adım adım ilerleyerek dövüşler, çeşitli mini oyunlar ve alışveriş gibi seçeneklere ulaşıyoruz. Invasions modunun büyük bir bölümü tek rauntluk dövüşlerden oluşuyor. Kazandığımızda yeni nokta veya noktalara gidebileceğimiz yollar açılıyor. Ayrıca, kendi oyuncu seviyemiz, kullandığımız dövüşçünün seviyesi ve kullandığımız Kameo seviyesi her adımımızda bir miktar artıyor.

Bahsettiğim seviyeler artarken Mortal Kombat 1 karakterleri için çeşitli özelleştirme ögeleri ve oyun içerisinde kullanılan çeşitli para miktarları kazanıyoruz. Birazdan bu özelleştirme ögelerini detaylarıyla anlatacağım yalnız burada kazanılan bir çeşit para birimi, yalnızca Invasions modunda yer alan ve mini haritalarda bulunan dükkanlarda kullanılabiliyor. Bahsettiğim dükkanlar farklı haritalarda, farklı noktalarda konumlanmış vaziyetteler. Buralarda görsel ögeler ile çeşitli iksir ve malzemeler satın alınabiliyor. Bu malzemeler karakterimizin özelliklerine etki ediyor. Invasions içindeki genel seviye atlamasında ise seviye başına toplam 5 puan karakter geliştirme puanı kazanıyoruz.

Bu puanları kullanmakta olduğumuz karaktere harcayabildiğimiz gibi toplam değeri kadar diğer karakterleri tercih ettiğimizde de kullanabiliyoruz. Invasions moduna girdiğimde yalnızca tek bir harita üzerinden ilerleyebileceğimi düşünmüştüm. Aksine, Mortal Kombat 1 oyununun hikaye modunda yer alan pek çok bölge burada masa haritaları tarzında yer alıyor. Bitirdikçe ve seviye atladıkça farklı haritalar açılıyor. Ayrıca, ilerleme kaydettikçe farklı para türleri kazanıyoruz ki bu para türlerini oyundaki karakterlere dair özelleştirme unsurları satın alırken kullanabiliyoruz. Uzun lafın kısası benim gayet eğlenceli bulduğum Invasion modu en az hikaye modu uzunluğunda bir deneyim sunmakla birlikte kazandırdığı ödüllerle de Mortal Kombat 1 oyununa renk katmayı başarıyor.

Mortal Kombat 1

Karakterlerimizi renkten renge sokabiliyoruz

Mortal Kombat 1 oyununun dikkat çeken bir özelliği de karakterlere uygulayabildiğimiz özelleştirmeler. Bu özelleştirmelere oyunun ana menüsünden girebiliyor ve çeşitli bölgelere bu ögeleri uygulayabiliyoruz. Her karakter için dış kıyafet tamamen değiştirilebiliyor. Kıyafetlerin farklı renkleri de ayrıca kazanıldıysa değiştirilebiliyor. Bunun yanında karakterlerin kullandıkları eşyalar; savaş aleti, başlıkları gibi kısımlarında da farklılıklar yapabiliyoruz. Örneğin; Kung Lao için farklı şapka desenleri seçebilirken, Kitana tarafından kullanılan yelpazelerin desenini değiştirebiliyoruz. Duruşlar, bitiriş darbeleri gibi çeşitli alanlar da özelleştirme seçenekleri arasında yer alıyor.

Şahsen özelleştirme seçeneklerini yeterli buldum çünkü her bir noktada farklılık yapsak dövüşler sırasında fark etmek pek kolay olmayacaktı. Hoşuma giden bir diğer durum ise bahsettiğim bu özelleştirme seçeneklerinin her bir karakter için ayrı çizelgelerle ilerlemesi. Sezon sistemine benzer biçimde her bir karakterin kendi çizelgesi bulunuyor. Karakterle oyunun farklı kısımlarında oynadıkça, tercih ettiğimiz karakter deneyim puanı kazanıyor. Karaktere özel olan deneyim puanları da birikerek karakterin kişisel seviyesini arttırıyor. Her bir seviye artışında çizelgedeki seviye ödülünü kazanıyoruz. Kazanılan ödüller arasında kıyafet renkleri, profil görselleri, bitirici hareketler, oyun içi paralara kadar pek çok farklılık bulunuyor.

Karakterlerin seviyelerini geliştirdiğimiz gibi profilimizin seviyesini ve Kameo karakterinin seviyelerini de arttırabiliyoruz. Benzer biçimde bu seviye artışından da pek çok ödül ve özelleştirme unsuru kazanılabiliyor. Tüm bunlarla birlikte oyundaki dükkan kısmından, kazandığımız farklı para çeşitleriyle ödüller satın alma imkanımız da bulunuyor. Dükkanda, sezonluk ögeler, Premium ögeler gibi farklı kısımlar var. Ayrıca, dükkan menüsünün alt kısmında zaman sınırlı ögeleri de satın alabiliyoruz. Premium ögeler, kazanması zor olan ve gerçek parayla da satın alınabilen bir para birimiyle satın alınabiliyor. Sezonluk ögelerde ise durum daha farklı ve oyundan kazandığımız paralarla bunları edinebiliyoruz.

Birinci sezon itibariyle koyu sarı ve kırmızı renklerin ağırlıklı olduğu ögeler karşımıza çıktı. Sezonluk olarak satın alınabilen ögeler karakterlere özel olarak farklılık gösteriyor. Her bir karakter için ayrı bir satın alma ekranı bulunuyor ve burada karakter için dış kıyafet ve kullandığı eşya için desenler yer alıyor. Oyunu ne kadar çok oynarsak, o kadar farklı tarzda görsellikler elde edebiliriz. Satın alınabilir olan unsurların sezonluk olarak yenilenmesi ve her bir karakter için farklılık göstermesi de şahsımın takdirini kazanan bir durum oldu. Her ne kadar görsel seçeneklere önem vermesem de bazı kıyafet ve renkler ilgimi çekmedi desem yalan söylemiş olurum.

Mortal Kombat 1 bizi ne kadar süre esir alacak?

Dövüş oyunlarının önemli bir alanı da çevrimiçi mücadelelerin yaşandığı kısımdır. Açıkçası Mortal Kombat 1 oyununun en zayıf kısmının çevrimiçi tarafı olduğunu söyleyebilirim. Bu fikrimin sebebi oyunun çevrimiçi kısmının benzerlerinden zayıf olmasından değil, tek kişilik kısımların çok zengin olmasından kaynaklanıyor. Çoklu oyunculu kısımda aynı ekranda veya özel lobilerde dövüş seçenekleri olduğu gibi çevrimiçi olarak diğer oyuncularla kapışabileceğimiz alanlar da yer alıyor. Diğer oyuncularla maç yaparken sıralama yükselmek için yapılan maçlar ise en kazançlı seçenek konumunda. Çünkü burada da sezon sistemi şeklinde ödüllerin kazanıldığı bir çizelge mevcut.

Çoklu oyunculu kısımda yer alan çizelge benzersiz ögeler verse de yukarıda bahsettiğim karakterlere özel olarak gelişen sistem kadar zengin değil. Maçlar yaptıkça kazandığımız puanları toplayıp seviye atlıyor ve hazırlanan ödülleri kazanabiliyoruz. Bazı maçları kazansam da bu kısım benim için biraz yorucu oldu itiraf etmek gerekirse. Diğer kısımlardan ödül toplamak daha eğlenceli hissettirdi lakin Mortal Kombat 1 oyununun oynanış ömrünü uzatmak, diğer oyuncularla boy ölçüşmek isteyenler burada vakit harcayacaktır. Sezonluk değişimlerle birlikte oyunun canlı kalacağını düşünüyorum ki tekli oyunculu kısımlar bitirilse dahi karakterlere özel ilerleyişler oyuncuyu tutacaktır.

Mortal Kombat 1 oyununun grafikleri için bayıldım, harika, muhteşem gibi kelimeleri kullanabilirim. Oyunun müzikleri ve gerçek artistlerin emek verdiği seslendirmeleri de kusursuza yakın bir biçimde aktarılmış durumda. Bu oyunu deneyimlediğim Xbox Series X konsolunda dövüşler sırasında bir performans sorunu yaşamadım. Gayet akıcı bir 60 FPS performansı aldım. Yalnız durum menüler, bitirici vuruş animasyonları ve özellikle hikaye modundaki sinematik sahnelerde değişti. Bu kısımlarda ciddi bir FPS kaybı yaşanıyor. Bir de birkaç kez oyunun sesinin kesilmesi durumuyla karşı karşıya kaldığımı söyleyeyim. Bunların dışında Mortal Kombat 1 için pek bir sorun göremedim.

Toparlamak gerekirse Mortal Kombat 1 tahminlerimin çok ötesinde kaliteli ve eğlenceli bir yapım olmuş. Hikaye moduna bayıldım, Invasions kısmı özellikle kazandırdıklarıyla keyif verdi. En çok çekindiğim çevrimiçi mücadelelerde bile keyif aldım. Tüm bunları sağlayan da oyunun özenle geliştirilmesi ve yeni dövüş mekaniklerinin bana göre tarihteki en iyi mekanikler olmasıydı. Birkaç eksikliği dışında neredeyse kusursuz bir yapım var karşımızda. Mortal Kombat 1 oyununu satın alanların kesinlikle pişman olmayacaklarını düşünüyorum. Hayranlıkla deneyimlenecek bir eser sunulmuş durumda.

Mortal Kombat 1
Olumlu
Gerçekçi ve eğlenceli yeni dövüş mekanikleri.
Ağzı açık bırakan mekan tasarımları ve genel grafik kalitesi.
Sürükleyici ve kaliteli hikaye modu.
Her bir karakter için ayrı ilerleyen ödül çizelgesi.
Karakterler özel olarak değişen özelleştirme seçenekleri.
Invasions modu gayet eğlenceli ve ödüllendirici.
Dövüşler sırasında kusursuza yakın FPS performansı veriyor.
Sezonluk olarak verilen ödüllerin değişmesi.
Müzikler ve seslendirme seçimleri etkileyici.
Olumsuz
Çevrimiçi kısımların sürükleyiciliği fazla değil ve ödül çeşitliliği az.
Çevrimiçi kısımlar diğer alanlara göre kısır kalıyor.
Hikaye kısmında bölüm başlatılırken bir önceki kısım izlenmek zorunda bırakılıyor.
Sinematiklerde ve bazı gösterimlerde FPS düşüşleri yaşanıyor.
10