İtiraf etmem gerekirse ömrümün büyük bir kısmını Street Fighter hayranı olarak geçirdim. Henüz 6 veya 7 yaşında tanıştığım Street Fighter II oyununa jeton atma maceram, ileride edindiğim konsollarda ve bilgisayarlarda devam etti. Benim için Mortal Kombat, yalnızca güzel bir dövüş oyunundan ibaretti. Tercih etmem gerekirse kesinlikle Street Fighter serisini seçerdim ta ki Mortal Kombat X oyununu edinene kadar. Dövüş oyunlarına bakış açımın değişmesi 30 seneye yakın sürse de Mortal Kombat serisinin yeni üyesinin gelmesi o kadar gecikmedi. Nihayetinde Mortal Kombat 11 parmaklarımın ucunda ve oldukça detaylı bir inceleme yazısının odak noktasında.
Mortal Kombat 11 ile seri kanlı canlı devam ediyor
Bir video oyunu incelemesi yaparken, benzer türdeki oyunları ya da incelenen oyunun serisine mensup olan eski oyunları göz önünde bulundurmak gerekir. Giriş kısmında Street Fighter serisinden bahsetsem de bu seriyi Mortal Kombat serisiyle karşılaştırmak doğru olmaz. Bu iki dövüş oyunu serisinin onlarca yıldır bir rekabet halinde olduğunu söyleyebilirim ama iki oyunun benzer bir yapıda olduğunu kesinlikle söyleyemem.
Serilerinin ilk oyunlarından itibaren dövüş oyunu kategorisinin iki farklı üyesi olarak yollarına devam ettiler. Her iki oyun serisi de yıllar boyunca birbirinden farklı çeşitte karşımıza çıksalar da birbirlerine benzemeye çalışmadılar. Bu nedenle Mortal Kombat 11 incelemesinde karşılaştırma yapabileceğim oyun Street Fighter V olmayacak. Tek tek diğer dövüş oyunlarıyla da benzerlik aramaya gerek duymuyorum.
Doğrudan, serinin bir önceki oyunu olan Mortal Kombat X ile NetherRealm Studios tarafından geliştirilen Injustice 2 gibi iki oyundan inceleme boyunca gereken yerlerde bahsedeceğim. Burada zaten pek çok kişinin bileceği bir küçük hatırlatma yapayım. Yakın zamanda EA bünyesindeki DICE ekibinin yaptığına benzeyen bir yapıyla karşı karşıyayız. Nasıl ki DICE, bir sene Battlefield serisi, diğer sene Star Wars: Battlefront serisi için oyun çıkardıysa, çok benzer bir durum NetherRealm Studios için geçerli.
Yalnız aradaki fark, DICE gibi bir yıl değil, NetherRealm Studios tarafının iki yıl arayla iki farklı isimde dövüş oyunu çıkarmaları oluyor. 2011 senesinde çıkışını gerçekleştiren Mortal Kombat ile yeni bir yön çizilen seriler; 2013 senesinde Injustice: Gods Among Us, 2015 senesinde Mortal Kombat X ve 2017 senesinde Injustice 2 ile devam etti. Nihayetinde 2019 senesinde de Mortal Kombat 11 oyununu oynama şerefine nail olduk. Gerekli gördüğüm hatırlatmaları yaptıktan sonra, NetherRealm Studios tarafından sürekli geliştirilerek ilerlenen bu yolda ne gibi adımların atıldığına, nelerin eski oyunlardan örnek alındığına beraberce göz atmaya başlayalım.
NetherRealm Studios, dövüş oyunlarının üstüne koyarak ilerliyor
Hemen yukarıda anlattıklarımı bazı okurlarımız gereksiz bulabilirler ama genel yapı itibarıyla Mortal Kombat 11 oyununun, Mortal Kombat X ve Injustice 2 oyunlarını temel aldığını rahatlıkla söyleyebilirim. Video oyunu serilerinde genellikle gördüğümüz benzer arayüz kullanımı, bu örnekler kapsamında Mortal Kombat 11 oyununda devam ediyor. İncelemesini gerçekleştirdiğim oyunun genel hatlarında yine bu iki oyunun izlerini fazlasıyla gördüğümü belirtmek isterim.
Öncelikle Mortal Kombat 11 oyununun dövüş mekaniklerinde bariz farklılıklar bulunmuyor. NetherRealm Studios, iyi yaptığını devam ettirme yoluna gitmiş. Tabii bu geliştirici ekibin bir önceki oyunu 2017 senesinde çıkan Injustice 2 olunca, 2015 senesinde çıkan Mortal Kombat X oyununa göre daha fazla benzerlikler göze çarpıyor. Örnek vermek gerekirse, Mortal Kombat X oyununda aynı mantıkla kullanılmayan fakat Injustice 2 oyununda bulunan süper vuruşlar, bir yolu bulunup Mortal Kombat 11 oyununa monte edilmiş vaziyetteler.
Bir yolu bulunmuş diye tabir ettiğim kısmı biraz açayım dilerseniz. Injustice 2 oyunundaki karakterler rakibi tarafından darbe aldıkça, dolan güç barıyla süper vuruşlar aktif edilebilmekteydi. Dövüş ekranından ayrı biçimde özel animasyonlarla sunulan bu süper vuruş mekaniğinin bir benzeri Mortal Kombat 11 oyununda bulunuyor. İki dövüşçüden bir tanesinin gücü yaklaşık olarak 4’ye 1 seviyesine geldiğinde Fatal Blow diye karşımıza çıkan ölümcül darbeler aktif oluyor. R2 + L2 kombinasyonu kullanıldığındaysa rakibin yaklaşık olarak 3’te 1 canını götürebilen ölümcül darbe animasyonlarına geçilebiliyor.
Aradaki en büyük benzerlik de ayrı bir animasyonla bu vuruşların gerçekleşiyor olması. Denk getirdiğim takdirde şahsen bu vuruşlarla dövüşü bitirmeyi tercih ettim. Tabii ki yine Injustice 2 oyunundaki gibi rakip bu vuruşları karşılayabiliyor ama tutturursanız da zahmetsizce dövüşü kazanıyorsunuz. Aynı biçimde rakip de bu vuruş silsilesini size uygulayabilir ve seçtiğini karakterin bedenini kevgire çevirebilir. Peki, bu oyun mekaniği oynanışı nasıl etkiliyor diye soracak olursanız, onu da alt bölümde anlatmaya devam edeyim.
Güçlü ve oturaklı dövüş mekanikleri devam ediyor
Mortal Kombat 11 oyununda, Mortal Kombat X oynarken yapılması hayli meşakkatli olan özel darbelerin kolaylaştırıldığını söyleyebilirim. Tabii ki serinin yeni oyununda beceri isteyen sıralı vuruşlar ve özel hareketler bulunuyor. Gel gelelim üst bölümde anlattığım özel vuruşlar ve XRay hamleleri çok daha kolay gerçekleştiriliyor. Bu durum sevindirici mi diye sorarsanız aslında herkes için sevindirici olmayabileceğini söyleyerek devam etmek isterim. Animasyon barındıran bu özel vuruşların kolaylaşması, dövüşün akışkanlığını etkiliyor bana göre.
Piyasadaki belki de en dinamik dövüş oyunu oynarken araya reklam arası giriyor gibi hissedebilirsiniz. Öte yandan bu animasyon içeren hareketlerle, görsel anlamda çok vahşi ama başarılı bir sunumla hazırlanmış vaziyetteler. Pek çok kişiye eğlenceli de geleceğine eminim fakat dövüşen iki karakter de bu animasyonları yaptığında hayli vakit alıyor. Bir özel vuruşlarla can barlarının hızla tükeniyor olması, ortalama dövüş alanında kalınan sürenin önemli bir bölümünün önceden hazırlanan animasyonlara aktarılmasına neden oluyor.
Belirttiğim konuda karşılıklı olarak farklı görüşler olacaktır lakin oyundaki vuruş hissi meselesine fazla kişinin itiraz edeceğini düşünmüyorum. Mortal Kombat 11 ile yapılan müsabakalarda darbelerin neredeyse tamamını hissediyorsunuz. Oyunun akışkanlığı, animasyon fazlalığını saymazsak oldukça tatminkâr. Sıralı vuruşlar, özel yetenek hareketleri oyun boyunca yapılabiliyor ve oyunun hızı eğlence dozajını arttırıyor. Her bir karakterin farklı tuş kombinasyonlarıyla yapabileceği tonlarca hareketi mevcut.
Ayrıca, Mortal Kombat 11 oyununun dövüş alanları da etkin bir biçimde kullanılabiliyor. Özenle hazırlanmış dövüş alanlarındaki bölümlerle etkileşime geçmek, doğru zamanda rakibi yakalayıp hiç olmadık hasarlar vermek oyuna çeşitlilik kazandırıyor. NetherRealm Studios tarafından geliştirilen son iki oyunda da bu durum benzer biçimde aktifti. Yalnız, Mortal Kombat 11 oyununun dövüş alanlarının Mortal Kombat X kadar etkileyici olmadığını düşünüyorum. Biraz daha boş hissettiriyor bu alanlar ve hayret verici etki göstermiyor. Bu konuda daha çok Injustice 2 oyununun dövüş alanlarının örnek alındığını söylemek isterim.
Ortada anlatılacak uzun bir hikaye var
Oyun içerisinde karşılaşılan seçeneklere tek tek değinmeden önce doğrudan Mortal Kombat 11 oyununun hikaye modundan bahsetmek niyetindeyim. Dövüş oyunlarının bu modu kullanmaya başlamasından ziyadesiyle mutlu olduğumu söylemeden geçmeyeyim. Dileyen oyuncular için zaten klasik tarzda oyun modları bulunuyor. Özel anlar yaşamak ve bir anlatıyla yola devam etmek isteyenler için de hikaye modu ayrı bir yere sahiptir muhtemelen.
NetherRealm Studios, iyi yaptığını yine iyi yaparak muhteşem bir hikaye modunu bizlerle buluşturuyor. Sinematikler, karakter animasyonları ve seslendirmelerle birlikte gayet başarılı bir biçimde oyuna aktarılmış. Yazılan senaryo da bir hayli heyecanlı ve izlemesi keyif verici bir halde bizlere takdim ediliyor. Mortal Kombat 11 oyununun senaryosunun, serinin bir önceki oyununun devamı olduğunu ama uzunca bir süre öncesinden hediyelerin geldiğini görüyoruz.
Mortal Kombat X oyununun hikaye modunda biten savaştan sonra Shinnok yenilmişti ve Netherrealm bölgesi sonradan diriltilen kötü Liu Kang ile kötü Kitana kontrolü altına girmişti. Rayden dünyanın bir nevi hükümdarı ve koruyucusu olmuştu ama o da madolyonu ele geçirdikten sonra değişmişti. Başlangıçta, Lui Kang ile Kitana tarafından hazırlanan orduyu alt etme göreviyle yola çıksak da oyunun seyri zamanı kontrol edebilen Kronika isimli efsanelerde adı geçen karakterin oraya çıkışıyla değişiyor. Bizler de Mortal Kombat II oyunundaki karakterleri teker teker karşımızda görüyoruz.
Bu durumun özellikle serinin eski hayranlarını memnun edeceğini söyleyebilirim. Geçmişten gelen karakterlerle, o zamanı yaşayan karakterler arasındaki diyalogların da ayrıca keyif verdiğini belirtmeden geçmeyeyim. Öte yandan, oyunun hikaye modunda Injustice 2 oyunundan örneklere rastlanıyor. Bazı bölümlerde Injustice 2 oyununda olduğu gibi iki karakter arasından seçim yapmamız istenirken, Injustice 2 oyunundaki animasyonlar ve arayüz kullanılıyor. Bu seçim kısımlarının kötü olmadığını fakat fazla benzer olduğunu belirtip oyunun diğer seçeneklerine geçeyim.
Mortal Kombat 11, yıllar boyunca oynanabilir
Mortal Kombat 11 oyununun hikaye modunu bitirdikten sonra oyuncuların kara kara düşünmesine pek gerek kalmayacaktır. Eğer istenirse, bu oyunun bünyesinde yıllarca eğlenilecek bölümler bulunabilir. Oyunun ana ekranı; Konquer, Fight, Kustomize ve Learn seçenekleriyle dörde ayrılmış durumda. Bunlar dışında alt tarafta oyunun ayarları ile oyundan çıkma seçeneklerinin bulunduğu ikonlar yer alıyor. Dilerseniz en baştan, kızılca kıyametin koptuğu Konquer kısmından bahsederek devam edeyim. Konquer kısmı da ana ekran gibi dörde ayrılmış vaziyette karşımıza çıkıyor.
Buraya baktığımızda; hikaye modu, Towers of Time, Klasic Towers ve Krypt seçeneklerini görüyoruz. Hikaye moduna üst kısımda değindim. Yeni bir oyun modu olarak lanse edilen Towers of Time için aslında çok da yeni olmadığını söyleyebilirim. Mortal Kombat 11 oyununda farklı bir isimle karşımıza çıkan bu oyun modu belirli özelliklere sahip kuleleri tamamlamak üzerine kurulu bir sürüm olarak görülebilir. Serinin bir önceki oyununda bulunan Traditional Towers ve Living Towers gibi seçeneklerin bir karışımını bu bölümde görüyoruz. Kule boyunca sıralanan düşmanlarla mücadele edilirken, bölümlere göre bazı zorlukların oyunculara ayak bağı olacağı görülecektir.
Bu zorlukların, yerden çıkan ateşlerin veya atılan güdümlü roketin karakterin peşinden gelip zarar vermesi olduğu örneklerini vereyim. Vuruş başarısının, özel hareketlerin ve zamanın ödüllendirildiği bir oyun modu olarak Towers of Time kısmını özetleyebiliriz. Buradaki en göze çarpan unsur, seçilebilen kule müsabakalarının sınırlı bir süre için aktif olması. Yani bölümleri bitirerek ödülleri alan oyuncular, başka kulelerin açılmasını bekleyerek yeni ödüllerin peşinde koşacaklar. Oyunun geliştirici ekibi de Mortal Kombat 11 oyununun sürekli olarak destekleneceğini defalarca söyledi.
Konquer seçeneğinde yer alan Klasic bölümüyse bildiğimiz arcade modu olarak ifade edilebilir. Serinin bir önceki oyunuyla hayatımıza giren Krypt kısmını da bir nevi ganimet kutusu açma alanı olduğunu söyleyeyim. Oyunda toplanılan puanlarla Mortal Kombat X oyununa benzer biçimde bir bölgede dolaşarak puanımızın yettiği kadar sandık açabiliyoruz. Serinin yeni oyunundaki farkı, 3. kişi kamera açısının kullanılması ve daha özgürce hareket edilebilmesi olmuş diyebilirim.
Karakter geliştirme seçenekleri zenginleşerek karşımıza çıkıyor
Mortal Kombat 11 oyununun bir de çevrim içi ve çoklu oyunculu seçenekleri bulunuyor tabii. Yalnız bu seçeneklerden uzun uzadıya bahsetmeden karakter geliştirme seçeneklerine geçmek istiyorum. Yine de oyundaki Fight ana başlığının altında; Local, Tournament, Online ve AI Battle seçeneklerinin bulunduğu sizlerle paylaşayım. Farklı kombinasyonlarla tekli, eşli ve çevrim içi deneyimlere bu kısımlardan erişilebiliyor.
Asıl değinmek istediğim bir sonraki ana başlık olan Kustomize ise karakter özelleştirmeleri ve oyun içi görsel ve işitsel pek çok unsurun toplandığı koleksiyon kısmından oluşuyor. Mortal Kombat 11 oyununun geliştirici ekibi, Injustice 2 ile başladıkları karakter geliştirme çeşitliliğini bu oyunla devam ettirmiş durumda. Hatta biraz abartıldığı yorumunu yapabilirim. Bu bölümlerde karakter giysilerinden, özel vuruşlara, dövüşe başlangıç animasyonlarından, Fatality türlerine kadar onlarca özellik aktif edilebiliyor.
Özelleştirme seçenekleri fazla olunca, oyunun geliştirici ekibi bunları bir düzene sokma ihtiyacı hissetmiş muhtemelen. Kustomize menüsü 4 ana kısma ayrılıyor. Bu kısımlar oyundaki orijinal adlarıyla; Gear, Kosmetics, Abilities, AI Behavior olarak karşımıza çıkıyor. Gear seçeneği içerisinde savaş taktiklerinin düzenlendiği, oynadıkça elde edilen yeteneklerin kazanıldığı sekmeler mevcut. Kosmetics kısmındaysa oyunda görsel anlamda düzenlenebilecek onlarca seçeneği görüyoruz. Bu seçeneklerin yalnızca karakterin kıyafetleri olduğunu düşünmeyin sakın.
Görsel kavramının içerisine dövüş sırasında gösterilen özel sahneler giriyor. Başka bir deyişle bu kısımda, karakterin savaş alanına giriş animasyonlarından tutun da Fatality ve son vuruş animasyonlarının çeşitlerine kadar değişik yapıları açılabiliyor. Tabii onlarca karakter kostümü de bir kenara yazmak gerekiyor. Abilities seçeneğiyle ise karakterde mevcut olmayan yeni hareketler aktif edilebilmekte. AI Behavior kısmında, çevrim dışı müsabakalardaki karakterin hareket ve vuruş güçlerini optimize etme imkanının sunulduğunu söyleyeyim
Grafikler çok yeni gelmese de sıkıntı oluşturmuyor
Efsanevi dövüş oyunu serisinin bu son üyesinin çıkışından önce, oyunun Unreal Engine 3 ile geliştirildiği doğrulanmıştı. Nasıl olur da hali hazırda oldukça başarılı bir Unreal Engine 4 varken eski sistem kullanıldı diye tartışmayacağım çünkü varılan sonuç bir dövüş oyununa göre gayet tatmin edici. Yalnız, inceleme yazısı boyunca örnek verdiğim Mortal Kombat X ve Injustice 2 oyunlarıyla arada bariz farklar bulunmuyor. Bu iki oyunun üzerine inşa edilmiş bir grafik yapısının söz konusu olduğunu söyleyebilirim. Detaylar biraz daha arttırılmasına rağmen yepyeni bir oyun izlenimine çok fazla ulaşılamıyor.
Zaten oyunun geliştirici ekibinin, grafik kalitesinden ziyade performansa odaklanmayı tercih etmek istediği anlaşılıyor. Oyunun PC sürümünü oldukça akışkan biçimde 1080p çözünürlükte gayet rahat oynadım. Üst kısımlarda belirttiğim gibi dövüş alanları, serinin bir önceki oyunu olan Mortal Kombat X kadar beni etkilemedi ama rahatsız da etmedi açıkçası. Yalnız, PC sürümünde oyunda düşme vakalarıyla karşılaştığımı söylemeliyim. Güncellemelerle düzeltilecektir muhtemelen ama özellikle Kustomize menüsünde 3 dakika bulunamadan kopmalar defalarca yaşandı.
Öte yandan oynanış grafiklerine geçildiğinde, eğer karakterler fazla yakından gösteriliyorsa kaplamaların ve detayların eksikliği hissedilecektir. Yeri gelmişken Mortal Kombat 11 oyununun deneyimlediğim AOC AG273QCG model oyuncu monitöründen de oldukça iyi performans aldığımı belirtmek isterim. 2K çözünürlük desteği sunan bu monitör, kavisli yapısı, ergonomik unsurları ile oyunun eğlencesini arttıran önemli bir unsur oldu şahsım adına.
Tüm bunlarla birlikte Mortal Kombat 11 oyununun seslerinin, benim tarafımdan sınıfı başarıyla geçtiğini ifade etmem gerekiyor. Oynanışa, özellikle vuruş hissine katkı sağlayan oyun içi seslerden, karakter seslendirmelerine kadar oldukça başarılı bir çalışmanın ortaya konduğunu gördüm. Sesleri ile gaza getirebiliyor, denebilecek özel oyunlardan bir tanesi Mortal Kombat 11. Toparlamak gerekirse bir dövüş oyununda olması gerekenin üzerinde grafik, ses ve performansla karşılaşıldığını ifade edebilirim.
Injustice 3 gelene kadar en iyisi Mortal Kombat 11
Okumakta olduğunuz inceleme yazısında, Mortal Kombat 11 oyununun şiddet unsurlarına fazlasıyla değinemedim. Lafı fazla uzatmadan söylemeliyim ki bu video oyunu çocukların kesinlikle uzak durması gereken bir yapım. Şiddetin ve vahşetin düzeyi, geliştirici ekip tarafından en üst düzeye çıkartılmış vaziyette. Oyunun her bir saniyesinde bu vahşetten, kandan, parçalanıp kopmalardan oyuncular nasibini alabiliyor. Gelişim çağındaki çocukların ve gençlerin uzak durmasını tavsiye ediyorum.
Bu uyarıyı yaptıktan sonra, kardeşim zaten Mortal Kombat serisinin olayı bu diye itiraz eden okurlarımız olacaktır. Gelişim çağındaki bir insanın eğitiminin, kısa süreli eğlenceden önemli olduğunu söyleyip yetişkinler için devam edeyim. Özellikle karakter özelleştirmeleri kısmında, yeni görsel ögeler açmanın verdiği hırsla uzun süre oynanabilecek bir yapım var karşımızda. Öte yandan mikro ödeme konusunda biraz karışık bir girdabın oluştuğunu söylemek isterim.
Üst kısımlarda detaylıca anlattığım Kustomize seçeneğindeki onlarca ögeden ötürü oyuncuların kafası karışabilir ve daha fazlasını isteyebilirler. Bu arada pek çok unsurun fazladan para ödemeden açılabildiğini de bir kenara yazalım. Unutmadan, Mortal Kombat 11 oyununun hem PC sürümünü hem de PlayStation 4 sürümünü Türk Telekom bünyesindeki Playstore üzerinden avantajlı fiyatlarla edinebilirsiniz. Bu oyunun PC sürümü dijital olarak, PlayStation 4 sürümüyse kutulu olarak Playstore aracılığıyla satın alınabiliyor.
Toparlamak gerekirse; Mortal Kombat 11, dövüş hayranlarını ve bu serinin takipçilerini memnun edecek, kaliteli ve bazı noktalardan benzersiz bir yapım. Muhteşem hikaye modu, dinamik dövüş mekanikleri ve karakter özelleştirme seçenekleriyle bu benzersiz yapısını oluşturuyor. Ayrıca oyun modu çeşitliliği anlamında yeterli olması ve geliştirici ekip tarafından uzun süre desteklenmesi oyunun cazibesini arttırıyor. Dövüş oyununun ötesine geçmek ve darbeleri hissetmek isteyen okurlarımıza Mortal Kombat 11 oyununu kesinlikle tavsiye edebilirim.