Dark Souls oyunlarına hayranlık duyan bir ekip tarafından geliştirilen Mortal Shell oyununun PC sürümünü değerlendireceğiz bu inceleme yazımızda. Bahsi geçen yapım için bir açık beta düzenlenmişti ve bu süreçteki deneyimlerimizi sizlere ön inceleme yazısı olarak aktarmıştık. Şimdiyse karşımızda bir tam sürümü duruyor ve bu oyuna dair görebileceklerimizin sınırı ortadan kalkıyor. Eğer sizler de hazırsanız, karşımızdaki oyunda bizlere nelerin sunulduğuna göz atmaya başlayalım.

Mortal Shell

Mortal Shell ile farklı bir başlangıç yapıyoruz

Sizlere uzun uzadıya Mortal Shell oyununun yapısından bahsetmeyeceğim. Evet, bu Dark Souls oyunlarına hayran olan bir ekip tarafından geliştirilmiş bir yapım ve yapı olarak da örnek gösterdiğim bu oyunlara bir hayli benziyor. Yine karşımıza zorlu düşmanlar çıkıyor, yine kolayca ve defalarca ölebiliyoruz, yine bölüm sonu canavarlarıyla kapışıyoruz ve yine öldürdüğümüz düşmanlardan deneyim puanları kazanarak bunları kullanabiliyoruz.

Tüm bu oynanış mekanikleriyle birlikte, Mortal Shell oyununu benzerlerinden ayıran önemli özellikler de bulunuyor ki bu oyunun kendine özgü yapısını da bu özellikler oluşturuyor. Bunların en çok göze batanının kabuk denen zırhlar olduğunu hemen söyleyeyim. İncelemekte olduğum bu oyunda kabuklar, oyunun oldukça önemli bir mekaniğini oluşturuyor. Karakterimizdeki en bariz değişiklikleri kabukların sayesinde oluşturabiliyoruz.

Biraz daha başa dönüp belirteyim ki Mortal Shell oyununda bir karakter oluşturma bölümü yer almıyor. Dark Souls oyunları ve benzerlerinde, daha doğrusu rol yapma oyunlarında sıklıkla karşılaştığımız gibi karakterimizin başlangıç değerlerine yön veremiyoruz. Biraz daha açık ifade etmek gerekirse, farklı seçenekler arasından tercihler yaparak; can barının daha uzun olması, dayanıklılığın daha yüksek olması, gücümüzün daha fazla olması gibi başlangıç değerlerini bu oyunda göremiyoruz.

Aynı zamanda, kontrol ettiğimiz karakterin görüntüsünü de değiştiremiyoruz. Tüm bu değişimler için ihtiyaç duyduğumuz nokra ise Mortal Shell oyununda yer alan kabuklar oluyor. Oyunun başında ortalama bir kabuk buluyoruz ve bu kabuğun görüntüsüyle bir süre hareket ediyoruz. Bahsettiğim kabukta can ve dayanıklılık seviyeleri normal düzeydeler. Bununla birlikte, keşifler yaparak kısa sürede yeni kabuklar bulabiliyoruz ve oynanış tarzımıza göre bu kabukların hangisiyle yola devam edeceğimizi tercih edebiliyoruz.

Kabuk mekaniği, karakterimizin görüntüsü ve genel yetenekleriyle de sınırlı kalmıyor. Karakterimizi genel anlamda kabuğu üzerinden geliştiriyoruz. Kabuklardaki değişimler de karakterimize oynanışta pek çok avantaj sağlıyor. Bu gelişimleri, birazdan anlatacağım üzere oyundaki iki çeşit para birimini kullanarak yapıyoruz. Yalnız, yaptığımız gelişmelerin bazıları dışındaki büyük bir kısmı giyilen kabuğa özel oluyor. Bir diğer deyişle, geliştirme işleminde yapacağımız yatırımlar konusunda dikkatli olmamız gerekiyor.

Mortal Shell

Kabuk mekaniği, bu oyunun odak noktasını oluşturuyor

Dark Souls oyunları ve benzerlerinde karşılaştığımız mekaniklerden birisinin de kayıt noktaları olduğunu biliyorsunuzdur diye tahmin ediyorum. Bu kayıt noktaları sayesinde ilerleyişimizi kaydedebilirken, kazanımlarımızı karakter geliştirme amacıyla harcayabiliyor, hızlı seyahat gibi işlemler yapabiliyorduk. Mortal Shell oyununda da buna benzer kayıt noktalarımız yer alıyor ama bildiğimiz tüm mekaniklerden biraz daha farklı bir işleyiş sunuyorlar.

Bir üst bölümde kısaca değindiğim gibi bu kayıt noktalarına geldiğimizde, büyük oranda kabuklarımıza özel olarak geliştirmeler yapabiliyoruz. Hemen söylemeliyim ki bu noktalarda da adım adım can veya dayanıklılık seviyemizi yükseltmek gibi temel işlemleri gerçekleştiremiyoruz. Şöyle ki, her bir kabuğun özelliklerini görebilmek için belirli bir miktarlık Tar harcamamız gerekiyor. Tar, oyundaki düşmanları öldürdükçe kazandığımız, ruh olarak da tanıdığımız bir nevi para birimi oluyor bu arada.

İşte bu para birimini kullanarak dairesel bir geliştirme menüsünü her bir kabuk için yeniden aktif etmemiz gerekiyor. Aktif ettiğimizdeyse, yine üzerimizde bulunan kabuğa özel olarak hazırlanan geliştirme seçeneklerini görebiliyoruz. Görebiliyoruz diyorum çünkü bunların da her birisinin kilidini açmak için oyundaki iki farklı para birimiyle ödemeler yapmamız gerekiyor. Bunların bir tanesinin Tar iken, diğeri Glimpses olarak karşımıza çıkıyor.

Peki, kilidini açtığımız kabuk yetenekleri ne gibi faydalar sağlıyor? Öncelikle belirtelim ki dairesel yetenek açma ekranının en alt kısmındaki üç yetenek, tüm kabuklarda yaklaşık olarak aynı yetenekleri aktif ediyor. Bunların; yeterince düşmanı yenerek yeniden dirilme hakkı kazanmak, güçlü bir tekme özelliği almak ve havadan taşlaşarak inerken güçlü bir etki alanı bırakmak olduklarını söyleyeyim. Bu üç seçenek, bazı kabuklarda küçük değişiklikler kapsamakla birlikte aynı oluyor.

Öte yandan, her kabuğun kendine özgü açılabilir farklı yetenekleri de bulunuyor. Örneğin Tiel isimli kabukla, dayanıklılık azaldığında düşmana vurulan hasarı arttıran bir özellik açabiliyoruz. Eredrim ismindeki başka bir kabukla da öldükten sonra çok güçlü bir darbeyle geri dönebilme gibi yetenekler alınabiliyor. Bu örneklere onlarcasını ekleyebiliriz. Kısaca, bu oyunda her bir kabuk için yetenekler kazanılarak strateji anlamında oyunculara seçenekler sunuluyor.

Mortal Shell

Savunma mekaniklerinde de yeni adımlarla karşılaşıyoruz

İncelemesini gerçekleştirdiğim oyunu, benzerlerinden ayıran özelliklerin bir kısmının da savunma mekaniklerinde yer aldıklarını belirtmek istiyorum. Dark Souls oyunları ve benzerlerinde sıklıkla rastlanan bazı mekanikler Mortal Shell oyununda bulunmazken, bazı yeniliklerleyse taktiksel anlamda oynanış sistemini önemli seçenekler eklenmiş oluyor. Bu seçeneklerin başındaysa, ön inceleme yazısında da kaleme aldığım üzere taşlaşma mekaniği geliyor.

Büyüğüne el kaldırma, taş olursun sözünün canlı bir örneğini bu mekanikle birlikte Mortal Shell oyununda görüyoruz adeta. Oyunun hemen başında kazanılan bu yetenek, PlayStation 4 kontrolcüsünde L2 tuşuyla kullanılıyor. Bu tuşun, sol arka tetik tuşu olduğunu hatırlatayım. Genelde, video oyunlarında temel hamleler için kullanılan bu tuş, Mortal Shell oyunundaki taşlaşma olayını gerçekleştiriyor. Daha açık söylemek gerekirse taşlaşma mekaniği, incelemekte olduğum yapımın oldukça önemli bir noktasını oluşturuyor.

Ön inceleme yazısında biraz değinmiştim ama bu durumu daha fazla açarak devam edeyim izninizle. Taşlaşma mekaniği, Mortal Shell oyununda bir nevi kalkan görevini gören unsur oluyor. Yeteneği kullandığımızda, düşmanın darbesi bizi etkilemediği gibi baltayı taşa vuran kişi misali düşmanın savrulmasına yol açıyor. Böylelikle, kısa süreli sersemleyen düşmana darbelerimizi indirmek için harika bir fırsat yakalamış oluyoruz.

Bu arada, taşlaşma mekaniğini savaşlarda sürekli olarak kullanamıyoruz çünkü bu özelliğin belirli bir dolum safhası bulunuyor. Dolum süresi, bu oyunun en önemli birimleri gibi ekranın sol alt köşesinde dairesel bir ibre halinde görülüyor. Taşlaşma mekaniğinin dolum süresini arttıran unsurları oyunda ilerledikçe keşfedebiliyoruz. Ayrıca, darbe atarken taşlaştığımız anlarda düşmanın darbesini engelledikten hemen sonra atağımızı yapabilme gibi durumlar da bu oyunda mevcut.

Bir de yine oyunun başlarında kazandığımız bir savuşturma mekaniğine sahibiz. PlayStation 4 kontrolcüsüne göre L1 tuşuyla kullanılan bu özellik, benzeri oyunlarda sıklıkla rastladığımız gibi savuşturma hareketi, incelemekte olduğum bu oyunda da bulunuyor. Bazı düşmanları, doğru anda savuşturduğumuzda güçlü bir darbe indirmiş imkanını buluyoruz. Bir düşmana savuşturma yapılabiliyorsa, kırmızı bir ışık parlamasıyla bu durum karakterimizin üzerinde gözlemlenebiliyor.

Mortal Shell

Mortal Shell oyununda farklı bir geliştirme sistemi bulunuyor

İncelemekte olduğum yapımın odağında kabuk olarak adlandırılan geliştirilebilir zırhların bulunduğunu anlatmaya çalıştım. Tabii ki geliştirme işlemleri bu zıhlarla sınırlı kalmıyor. Kazandığımız silahlara da bazı ögeler uygulayabiliyoruz. Silahları geliştirme işlemleri, genelde kayıt noktalarının yakınlarındaki üretim masasında gerçekleştiriliyor. Bir de malzeme satın alabildiğimiz kedisi olan iri amcalar oyunun belli başlı noktalarında yer alıyorlar.

Bir de kabuklarda olduğu gibi silahları da istediğimiz her anda değiştiremiyoruz. Mortal Shell oyunun bazı bölgelerinde güvenli alanlar yer alıyor ve bu alanların içerisinde kazanılan kılıçlara ve kabuklara ulaşabiliyoruz. Belirttiğim üzere bulduğumuz seçeneklerin içerisinde kendi oyun tarzımıza en uygun olanını seçerek hareket ediyoruz. Bu arada, kılıçların pek çoğunu kazanmak öyle kolay olmuyor. Bu kılıcı kullanan, oyunun en başında karşılaştığımız bölüm sonu canavarını yendiğimizde o kılıcı kazanmış sayılıyoruz.

Geliştirme seçeneklerinden ve özellikle de Mortal Shell oyunundaki farklı yapılardan bahsettim. Dilerseniz biraz da karşımızdaki oyunun savaş mekaniklerine ve bölümlerinin yapısına göz atalım diyorum. Savaş mekanikleri kısmında göze batan bir eksiklik bulunmuyor. Oldukça oturaklı, oynayanda boşluk bırakmayan bir savaş sistemi var bu oyunda. Animasyonlar genel anlamda biraz hantal. Açıkçası ben Bloodborne gibi daha hareketli sistemleri seviyorum ama incelediğim oyunun savaş sistemine de kötü diyemem.

Yalnızca, ön inceleme yazısında da dile getirdiğim üzere bazı ataklarda sıkıntılar yaşanabiliyor. Savaşlar sırasında bazen biz, bazense düşmanlarımız yanımızdan geçip giden darbeler savurabiliyorlar. Bildiğiniz, iki adamın yan yana birbirlerine kılıç savurduklarına şahit oluyorsunuz. Bazı durumlarda ise rakibin darbesinin size değmemesi gerektiği durumlarda, yapılan darbeler isabetli sayılıyor ve canımızı azaltıyor.

Düşmanların hepsinin yapay zekasının başarılı olduğunu da söyleyemiyorum. Dark Souls benzeri oyunlarda sıklıkla rastlanan boşa silah sallama animasyonlarıyla Mortal Shell oyununda gereğinden fazlaca karşılaştım. Üzerinize gelen bir düşmana karşı geri geri gittiğinizde arada 5 metre mesafe varken bir adam neden kılıç savurmaya çalışır, bilemiyorum. Öte yandan, darbelerden sonra çıkan kan efektleri de fena değiller ama her zaman püskürtme şeklinde ortaya çıkmaları biraz tatminsizlik oluşturuyor.

Mortal Shell

Mortal Shell oyununun bölüm tasarımları bizi iç içe bir dünyaya sokuyor

İzninizle, biraz da Mortal Shell oyununun bölüm tasarımlarından, grafiklerinden, seslerinden ve performansından bahsetmek istiyorum. Öncelikle değineceğim nokta bölüm tasarımları olacak. Yine, benzer yapıdaki pek çok video oyununda olduğu gibi bu yapımda da birbiriyle bağlantılı olan mekanlar görüyoruz. Oyuna başladığımız noktada çimenlerle kaplı bir arazi bulunuyor. Bu bölgede yapacağımız keşifler sayesinde diğer pek çok bölgeye geçiş yapabiliyoruz.

Yalnız, bu noktada bölümlerin iç yapısının fazlaca benzer olduklarından duyduğum rahatsızlığı sizlere aktarmak istiyorum. Mortal Shell oyununda bir bölgede dolaşıyorken sanki aynı noktalardan geçiyormuş gibi hissettim defalarca. Bölgelerdeki yapılar, birbirinden keskin çizgilerle ayrılmıyorlar. Bazı noktalarda belirli işaretler yer alıyor ama bir bölgedeki unsurlar genellikle birbirine fazlasıyla benziyor.

Bu arada, benzerlikten kastımın farklı bölgeler olmadığının altını çizeyim. Mortal Shell oyununda, çimenli, karlı, yer altı zindanları, yıkılmış yapıların yer aldığı pek çok farklı mekan var ve her birisi birbirinden rahatlıkla ayrılabiliyor. Yalnız, bu bölgelerin kendi içlerinde çizgisel bir noktadan ilerlemediğiniz takdirde fazlaca benzerlikler görüyoruz. Uç bir örnek olacak ama Bloodborne oynarken gittiğim her mekanda karşılaştığım yapısal farklılıklar aklıma gelince bu durum biraz rahatsız edici oluyor bana göre.

Grafik anlamında Mortal Shell oyununun hayranlık bırakmadığını fakat gayet başarılı bir grafik yapısına sahip olduğunu belirtebilirim. Oyundaki mekanların neredeyse hiç birisinde beni etkileyecek görselliklerle karşılaşmadım. Bununla birlikte, çok eski bir video oyununu oynuyormuş gibi de hissetmedim. İncelediğim oyunun PC performansını da genel anlamda beğendiğimi sizlerle paylaşmak isterim. Gayet akıcı bir oynanış sunuluyor.

Mortal Shell oyununun sesleri ise bana göre biraz vasat seviyedeler. Aynı ses efektleriyle defalarca karşılaşıyorsunuz. Özellikle düşmanların öldükten sonra çıkarttıkları böğürme sesleri tekrarlandıklarında biraz keyif kaçırıcı olabiliyor. Oyunun farklı noktalarında çalınan ve bizim de çalabildiğimiz çalgıların sesleri güzel ama onlarla da bir çeşitliliğin sağlanamadığını belirtebilirim. Açıkçası, oyunun pek çok noktasında bu yapımın sınırlı bir ekiple geliştirildiğinin izlerine rastlanıyor.

Mortal Shell

Mortal Shell ile tadımlık bir Dark Souls macerası yaşıyoruz

İnceleme yazısının bu son bölümüne geçerken anlatmayı atladığım birkaç noktaya değinmek istiyorum. Bunlardan bir tanesinin, oyunun genelinde karşımıza çıkan aşinalık sistemi olduğunu söyleyebilirim. Neredeyse attığımız her adım, kullandığımız her eşya bu sisteme bağlı olarak çalışıyor. Örneğin, mantar yediğimizde canımız doluyor ve bu işlemi defalarca yaptığımızda canımızın daha hızlı dolduğunu görüyoruz. Benzer şekilde, eşyaların genelinde bir etki göze çarpıyor.

Değinmediğim bir küçük nokta da düşmanların tepkileri oldu. Bazen sert darbeler indirdiğimizde veya iki düşman gelirken bir tanesini sert bir biçimde yer serdiğimizde bazı zayıf düşmanlar bizden korkarak kaçınıyorlar. Bu kaçınmalar sırasında bazılarının geri geri giderken düştüklerine şahit oldum. Oyunun genel animasyonları açısından keyif verici detayların bulunduğunu sizlerle paylaşmadan geçmek istemedim.

Dilerseniz, inceleme yazısı için son sözlerimi de kaleme alayım. Özetlemek gerekirse Mortal Shell hiç de fena olmayan bir video oyunu. Sınırlı bütçesine karşın oldukça sağlam bir yapıyı bizlere sunuyor. Ayrıca, Dark Souls oyunları ve benzerlerinden farklı mekanikler sunarak takdiri hak ediyorlar. Kabuk kullanımı ve taşlaşma gibi kendine özgü mekanikleriyle de bu oyun farklı bir noktaya çıkmayı başarıyor.

Tüm bunlarla birlikte genel anlamda karşımızda çok kapsamlı bir yapımın olduğunu söyleyemiyorum. Bu oyunun pek çok yerinde sınırlı bir ekiple çalışıldığını belli eden unsurlar yer alıyor. Ayrıca, oynanış süresi açısından benzerlerinden kısa ve daha kapsamlı içeriklerin sunulduğunu da belirtmeden geçmek istemiyorum. Bölüm yapılarındaki benzerlikleri ve mekan tasarımlarındaki eksiklikleri de zaten üst kısımlarda dile getirmiştim.

Toparlamak gerekirse, Mortal Shell oyununun özellikle Dark Souls ve benzeri oyunlara serisine hayranlık derecesinde bağlı olan oyuncuları etkileyeceği görüşündeyim. Ben başka bir yapıdaki oyunu oynamam, illaki FromSoftware tarafından ortaya çıkan oyunlarla benzerlik göstersin diyenler, Mortal Shell oyunu da beğeneceklerdir. Bu türden oyunları seven fakat hayranlık boyutunda bir bağımlılıkları olmayan kişiler ise oyundaki eksikliklerin farkına daha çabuk varabilirler.

Mortal Shell
Mortal Shell
Dark Souls oyunlarına hayran olan sınırlı bir ekip tarafından geliştirilen Mortal Shell, gayet başarılı bir oyun olarak karşımıza çıkıyor. Kendine özgü mekaniklere sahip olan bu yapım, özellikle kabuk sistemi ve taşlaşma mekaniğiyle ilgi çekmeyi başarıyor. Ayrıca bu oyun savaş mekanikleri ve görsel kalitesiyle de standardın üzerinde bir kaliteyi sunabiliyor. Bunların dışında, bölgelerin iç yapılarının birbirine benzer olması ve benzer mekanlarda sürekli olarak yol kat etme zorunlulukları zaman zaman sıkıcı bir hal alıyor. Düşmanların bulundukları yerlere de daha fazla özen gösterilebilirdi. Yine de Mortal Shell şans verilecek bir video oyunu. Uygun fiyatıyla bu yapım, özellikle Dark Souls oyunlarının hayranlarını memnun edecektir.
Olumlu
Kabuk sisteminin sayesinde, Dark Souls ve benzeri olan oyunlara göre kendine özel bir yer edinmeyi başarıyor.
Taşlaşma mekanikleri gibi özellikleriyle stratejik anlamda yeni oyun mantıklarını ortaya çıkarıyor.
Oynanış mekanikleri, kesinlikle kötü durmuyor ve oyunun atmosferini oyuncuya yansıtabiliyor.
Görsel anlamda rahatsız edici bir his bırakmıyor.
Satış fiyatı gayet uygun.
Olumsuz
Oyundaki bölgeler farklı yapıda fakat bölgelerin iç bölgeleri birbirlerine benziyor.
Genel olarak fazla uzun olmayan bir oyun yapısı sunuyor.
Oyun içi seslerde sıklıkla tekrarlar yaşanıyor.
Düşmanların yerleştirildiği yerler biraz rastlantısal gibi görünüyor ve bazı yerlerde gereğinden fazla düşman karşımıza çıkıyor.
7.4

Etiketler: