Günümüzdeki pek çok video oyununda olduğu gibi Mount & Blade II: Bannerlord oyununda da yeteneklerin geliştirildiği noktalar yer alıyor. Bu yazımızda sizlerle bu yapımda yer alan beceriler, yetenekler ve seviye sisteminden bahsedeceğiz. Sizler için kaleme aldığımız Mount and Blade 2: Bannerlord oyununun ön inceleme yazısında kısaca bahsettiğimiz bu karakter geliştirme özelliklerine detaylıca birlikte göz atmak istiyoruz.


Mount & Blade için internet sitemizde farklı rehberler de bulunuyor. Bu rehberlerden bazılarını hemen aşağıdaki maddelerimizden, tamamını ise bu kategorimizden görebilirsiniz.


Mount & Blade II: Bannerlord

Mount and Blade 2: Bannerlord oyununda 6 farklı koldan gelişebiliyoruz

TaleWorlds Entertainment tarafından geliştirilen bu yapımda karakter özellikleri 6 temel sınıf üzerinden geliştirilebiliyor. Oyundaki karakterimizi oluştururken şekillenmeye başlayan bu özellikler, oyundaki deneyimlere ve yapılanlara göre geliştirilebiliyorlar. Bahsettiğimiz temel sınıflar; güç, kontrol, dayanıklılık, kurnazlık, sosyallik ve zeka olarak sıralanıyorlar.

Bu temel 6 sınıfın her birisinin içerisinde 3 adet kısım yer alıyor. Okumakta oldunuz rehber yazısında, 6 temel sınıfın içerisinde yer alan toplamda 18 adet kısımdan ve bu kısımlarda yer alan yeteneklerin nasıl geliştirilebileceğinden bahsedeceğiz. Sizler de hazırsanız, 6 temel sınıfı başlıklar altında sunarak, Mount & Blade II: Bannerlord oyununda ilerleyişimizi sağlayacak noktaları gözler önüne serelim.

Bu arada, oyunun karakter geliştirme ekranında her bir yetenek çeşidi bir şeritle gösteriliyor. Bu şeritlerin altında odak noktamızın katsayısı, üst kısımdaysa bu yeteneği öğrenme miktarımız görülüyor. Bir diğer deyişle, bir yeteneği öğrenmek için o yeteneğe olan odak noktamızı arttırıyoruz. Odak noktamız artınca, o yeteneği öğrenme hızımız artıyor. Bu yetenekleri ve bunları arttırmak için neler yapmamız gerektiği ise alt kısımda sizler için derledik.  

Alt kısımda yazılı olan yetenekler konusunda bazı kafanızı karıştırabilecek olan noktalar yer alabilir. Görselden de anlayabileceğiniz üzere bu sistemde, her bir kısımda belirli sayıda yetenekler yer alıyor. Bazı yetenekler tercih edilerek ilerliyor. Bir kısıma odak puanı verip sonrasında yapılması gereken oyun içi dadvranışları yaptıktan sonra o yetenek öğrenebilir hale geliyor.

Güç yetenekleri ve arttırma yöntemleri

Güç sınıfındaki yetenekler; tek elli silahlar, çift elli silahlar ve gönderli silahlar başlıklarıyla sunuluyor. Tek elli silahlar kısmında, kalkanlı veya kalkansız halde tek elle kullanılabilen silahların kullanma becerisini geliştiriyor. Bu yetenek, tek elli kısa silahlarla savaşlara katıldıkça artış gösteriyor. Tek elli  silahlar kısmının içerisinde tam 20 çeşit yetenek yer alıyor.

Çift elli silahlar kısmında, büyük baltaların ve kılıçların, yani adı üstünde çift elle kullanılabilen silahlara dair yetenekler öğrenilebiliyor. Benzer biçimde bu silahları savaşlarda kullanmak gerekiyor ve bu kısımda 22 adet yetenek yer alıyor. Gönderli silahlar kısmındaysa; mızrak, kargı, sopa gibi silahları hem tek elle hem çift elle kullanma yetenekleri öğreniliyor. Bu silahlarla savaştıkça artan ustalık biriminde 14 adet yetenek bulunuyor.

Kontrol yetenekleri ve arttırma yöntemleri

Kontrol sınıfındaki yetenekler; okçuluk, kundaklı yaylar ve fırlatma silahları başlıklarıyla karşımıza çıkıyor. Okçuluk kısmında, yaylı silahları daha etkili bir biçimde kullanma becerileri öğrenilebiliyor. Ok ve yayları kullanarak düşmanları vurdukça ve uzun mesafeden etkili atışlar yapıldıkça geliştirilen bu kısımda 17 adet yetenek yer alıyor. Bir diğer kısım olan kundaklı yaylar ile bu silahları kullanabilme ve bakımını yapabilme öğretileri kazanılıyor.

Arbalet ile düşman vurulunca kundaklı yaylar yetenekleri öğrenilebiliyor ve bu sınıfta 11 adet yetenek yer alıyor. Bu arada kundaklı yaylar at sürerken kullanılamıyor. Üçüncü kontrol kısmı olan fırlatmalı silahlar da bu silahları kullanmaya dair kabiliyetler kazandırıyor. Fırlatmalı silahlarla düşman vurdukça öğrenilen bu yeteneğin kapsamında 11 adet yetenek yer alıyor.

Dayanıklılık yetenekleri ve arttırma yöntemleri

Dayanıklılık sınıfında; binicilik, atletizm ve demircilik kısımları yer alıyor. Binicilik kısmında, atları kontrol etme ve at sürme becerilerine dair yetenekler öğreniliyor. Haritayı at üzerinde gezdikçe ve savaş meydanlarında at ile hızlı sürüşler yaptıkça bu yetenekler geliştirilebiliyor. Binicilik kısmında 15 adet yetenek bulunuyor. Bu kısmın, hem haritada, hem de savaş anlarında bir hayli etkili olduğunu belirtmeden geçmeyelim.

Dayanıklılık sınıfında yer alan bir diğer yetenek çeşidi olan atletizm ile karakterinizin fiziksel formunu, hızını ve dengesini geliştirebilirsiniz. Yaya olarak savaşılınca ve haritada yaya olarak hareket edildikçe öğrenilen bu yetenek çeşidinde 14 yetenek yer alıyor. Demircilik türündeki yetenekler ise adından anlaşılacağı üzere demircilik ve üretim becerilerinin armasını sağlıyor. Silah ve zırh üretiminde bu yeteneklere odaklanılabilir. Üretim unsurlarıyla gelişen bu yetenek türünde 20 yetenek bulunuyor.  

Kurnazlık yetenekleri ve arttırma yöntemleri

Kurnazlık yetenekleri; izcilik, taktik ve serserilik başlıkları altında toplanıyorlar. İzcilik yeteneğiyle takip yeteneği arttırılırken, uzakta hareket eden düşmanlara dair parlamaların fark edilmesi öğreniliyor. İzbe sığınakların fark edilmesi ve izcilik yaparak arttırılan bu kısımda 14 adet yetenek yer alıyor. Taktik kısmında, savaş meydanında hangi stratejinin işe yarayabileceğini öğreniyoruz.

Taktik kısmındaki yetenekler; simüle savaşları kontrol ederek, zorlu savaşları kazanarak ve gerektiğinde savaşlardan kaçarak kazanılıyor. Bu kısımda 12 adet yetenek bulunuyor. Serserilik kısmı ise oyundaki kirli yüzümüzü göstermeye yarıyor. Bir muhafızın rüşvet alıp almayacağını anlamak, insanların nelerden korkacağını çözmek işlerine bu kısımdaki yetenekler yarıyor. Bu kısım; kervanları yağmalayarak, haydut eğitim yetiştirerek ve pek çok kanunsuz işe bulaşarak arttırılabiliyor ve 14 yetenek içeriyor.  

Sosyallik yetenekleri ve arttırma yöntemleri

Sosyallik sınıfında; cazibe, liderlik ve ticaret isimli kısımlarda gelişmeler yapılabiliyor. Cazibe kısmındaki yeteneklerle yapay zeka tarafından yönetilen bir karakterin bizi sevmesi ve güvenmesi sağlanıyor. Diyalog gerektiren kısımlarda karşı tarafa karşı mantıklı yanıtlar vermek sağlanıyor. Cazibe kısmı; insanlarla ilişki halinde bulundukça, soylularla sohbet edildikçe ve hediyeler verdikçe artıyor.

Cazibe kısmının kapsamında 20 adet yetenek yer alıyor. Sosyallik sınıfına ait ikinci yetenek kısmıysa liderlik olarak karşımıza çıkıyor. Liderlik yetenekleriyle, orduya dair gelişimlere etki edilirken bu kısımdaki yetenekler orduları kontrol ederek ve ordu moralini yüksek tutarak yükseltilebiliyor. Liderlik kısmında 20 adet yetenek yer alıyor. Bu sınıfın son geliştirme kısmı olan ticaret ise oyundaki ticari detaylara dair gelimeler sağlanıyor. 19 adet yetenek bulunan bu kısımda, ticarette kar elde ederek ve kervanlar kurarak gelişim sağlanabiliyor.

Zeka yetenekleri ve arttırma yöntemleri

Zeka sınıfında yer alan yetenekler; idarecilik, hekimlik, mühendislik başlıklarının altlarında sıralanıyorlar. İdarecilik ile yerleşim alanları yönetilirken yararlı olacak yetenekler öğreniliyor. Bu kısımda ilerlemek için idarecilik alanlarına giren görevlerde bulunmak gerekiyor ve bu seçenekte 21 adet yetenek yer alıyor. Hekimlik kısmında ise savaştaki yaralanmalar karşısında etkili olan yetenekler bulunuyor.

Yerleşim yerlerindeki yaralı kişilerin daha hızlı iyileşmesini sağladıkça öğrenilen bu kısımda 19 adet yetenek yer alıyor. Mühendislik kısmı ise daha çok inşa temelli özellikleri yükseltmek konusunda işe yarıyor. Kuşatma aletlerini üretme ve kullanmayla öğrenilen bu kısmın kapsamında 11 adet yetenek yer alıyor. Böylelikle de Mount and Blade 2: Bannerlord oyununda yer alan tüm karakter geliştirme kısımlarını sizlere sunmuş oluyoruz.