Yine bir Eylül ayı geldi ve spor oyunları furyası başladı. Bu furyanın ilk oyunlarından birisi olarak da karşımıza NBA 2K20 çıktı. Basketbol temalı video oyunları arasında tahtını iyiden iyiye sağlamlaştıran NBA 2K serisinin bu son yapımında nelerin değiştiğine, nelerin aynı kaldığına ve seriyi daha önce oynamayanlar için nasıl bir yapının karşımıza çıktığını beraberce bakacağız. Dilerseniz, lafı hiç uzatmadan detaylı inceleme yazımıza beraberce hızlı bir giriş yapalım.

NBA 2K20

NBA 2K20, FIFA serisinin yolundan ilerliyor

Rekabet ortamının azaldığı ortamlarda genellikle kalitenin düştüğü gözlenir. Geride kalanlar, biraz daha fazla çaba harcarken, önde olanların kendinden emin tutumları, rehaveti beraberinde getirir. NBA 2K20 de artık iyiden iyiye sağlamlaştırılan bir tahtın üzerine kurulmuş olarak geliyor. EA Sports tarafının NBA Live serisine dair bir duyuruyu henüz gerçekleştirmemesi 2K Games tarafının tabiri yerindeyse meydanı boş bulması anlamını taşıyor. 

Açıkçası, bir yıl içerisinde yüzlerce saat NBA 2K oyunları oynayan birisi olarak, serinin her yeni oyununu hem heyecanlanarak hem de derin şüpheler barındırarak bekliyorum. Şimdiye dek bu seri beni utandırmadı ve gelen her yapımıyla uzun süre başında tutmayı başardı. Oynadıkça daha çok alışılan, alıştıkça büyük keyif alınan serinin son oyunuyla karşılaştığımda, FIFA serisi aklıma geldi. Nedir bu benzerlik diye sorarsanız hemen yanıtlayayım: Beğenilen ve çok satan bir yapıya, köklü değişiklikler yapmadan, küçük dokunuşlarla yeni seneye geçiş yapmak.

NBA 2K20 oyununda da durum aşağı yukarı böyle bir biçimde karşımıza çıkıyor. Serinin önceki oyunlarında, bahsettiğim gibi bir yöntemin yalnızca oynanış anlamında uygulandığını görürdük. Oynanış benzer bırakılarak, bazı düzenlemelere gidilirdi fakat oyunun menülerinde ve içeriklerinde gözle görülür farklılıklar olurdu. NBA 2K20, belirttiğim gibi FIFA serisinden görmeye alıştığımız bir yöntemle bu kez oyunun menülerini dahi aynı bırakarak yeni bir sezonu başlatmış durumda.

FIFA serisinde de menüler aynı kalır sadece renkleri değişirdi. NBA 2K20, menülerin yerlerini, ufak tefek farklılıklar dışında değiştirmeden bir güncelleme tadında karşımıza çıkıyor. Yalnız bu yapımın geliştirici ekibi nasıl bir büyü kullanıyorsa bahsettiğim durum beni hiç rahatsız etmedi. Bunun bir nedeninin menülerde ve oynanışta rastlanan farklılıkların, oyunun içeriklerine aktarılması olabilir büyük ihtimalle. Bu arada sakın meraklanmayınız. O ufak tefek değişikliklerden yeni gelen içeriklere kadar gözlemleyebildiğim her kısmı inceleme yazısına aktarmaya çalışacağımı söyleyip, oynanışa dair farklılıklarla devam edeyim.

NBA 2K20

NBA 2K19 ile bu oyunun arasında çok büyük bir fark yok

Aslında NBA 2K20 oyununun demosu yayımlandığı sıralarda, serinin bir önceki oyunu olan NBA 2K19 ile aralarında çok daha bariz farklılıkların oluşacağı konuşuluyordu. Bahsettiğim demoyu deneyimleyip ön inceleme yazısını kaleme aldığımda, aradaki farklılıkların daha fazla olduğunu düşünüyordum ama muhtemelen gelen tepkilerden ötürü, bu farklılıkların dozajı biraz aşağı çekilmiş gibi görünüyor. Örneğin, oyuncularda bulunacağı söylenen hızlanma sınırının varlığını, bu yapımın tam sürümünde pek hissedemedim.

Bununla birlikte bariz farklılıklar görmesem de serinin bir önceki oyununun aynısını deneyimlediğimi kesinlikle söyleyemem. Dikkatimi çeken bazı farklılıkları sayayım izninizle. Bir kere topun potayla temas ettiği kısımlara yeni animasyonlar eklenmiş durumda. Diğer bir deyişle topun potaya gidişinde daha rastlantısal sonuçlarla karşılaşılıyor. NBA 2K19 oyununda kesin sayı olur dediğim atışlar potaya giremeyebiliyor ya da tam tersine girmez dediğim, potaya değdikten sonra dışarı doğru yönelen toplar, çemberin ucuna deyip içeriye dönebiliyor.

Beklentilerin dışındaki top tepkilerinin genelde boyalı alandaki durumlarda olduğunu belirtebilirim. Fazla oyuncunun savunma halinde olduğu turnike atışlarında bahsettiğim durumla sıklıkla karşılaştığımı söyleyeyim. Bu arada, fazla oyuncu demişken NBA 2K20 oyununda kalabalık alanlara girilmesi, genellikle top kaybıyla sonuçlandığını söylemeden geçmeyeyim. Geçtiğimiz seneye göre savunmalar çok daha agresif hareket ediyor. Dikkat edilmediği takdirde topun rakip tarafından çalınması an meselesi oluyor. Zorluk seviyesi fazla yüksek olmayan maçlarda bile defalarca blok yediğimi de itiraf edeyim.

Atışlarda bir miktar yavaşlama olması, savunma oyuncuların pozisyon almalarına ve blok yapmalarına olanak sağlıyor. İşin savunma kısmında da önceden geliştirici ekibin açıklamalarında belirtiği üzere bir ok işareti görüyoruz. Biz savunma halindeyken topu elinde bulunduran oyuncuya boş taraf bırakıyorsak ok işaretleri tarafından uyarılıyoruz. Örneğin, oyuncunun sağdan ya da soldan gelebileceği hallerde ok işareti yana doğru açılırken, hücum yapan rakip oyuncudan uzakta duruyorsak ok işareti bize doğru dönerek aradaki mesafeyi daraltmamız yönünde uyarısını tekrarlıyor. 

NBA 2K20

NBA 2K20, serinin önceki oyunundaki oynanış hatalarını tekrarlamıyor

NBA 2K19 oyunundaki bazı hataların düzeltildiğini söylediğimde, sanki serinin bir önceki oyununda kötü bir oynanış vardı gibi bir algı oluşturabilirim. Aksine, NBA 2K19, oynanış anlamında oldukça eğlenceli ve yere sağlam basan bir yapımdı. Yalnızca bazı ender hataları, ne hikmetse sene boyunca gelen güncellemelerle bir türlü düzeltilememişti. Gerçi onları düzeltseler, okuduğunuz kısımlardaki farklılıklar da oluşamayacaktı.

NBA 2K19 oynayan pek çok kişi, tribünlere doğru giden topların peşinden uçan oyuncuların, topu tutup kendilerini saha dışına attıklarına tanıklık etmişlerdir. Bu durumda topu tutmak bir yarar sağlamıyor, pozisyonumuz top kaybıyla sonuçlanıyordu. NBA 2K20 oyununda neyse ki bu durumun üzerine gidildiğini ve dışarı giden toplarda oyuncuların hızları ne olursa olsun topu tutarak sahanın içerisinde kaldıklarını gördüm. Bazı hızlı durumlarda fiziksel gerçekçilik açısından bu top tutuşların bazı eksiklikleri olmasına karşın, boş yere zaman geçirmemesi ve faydalı olmalarından ötürü oyuna katkı sağlıyorlar.

Üst kısımda, savunmaların çok daha zorlayıcı bir etkide olduğundan bahsetmiştim. NBA 2K20 oyununda, taktiksel olarak da çok daha iyi bir yapay zekâ savunması var. Takımınızdaki bir oyuncuyla fazla sayı atarak oyunu o oyuncuyla yönlendirmeye başlarsanız, rakip takım tarafından ikili hatta üçlü sıkıştırmayla o oyuncunun üzerine oynandığını göreceksiniz. Ayrıca, geçtiğimiz senelerde rakipler hücumda karmaşık bir tarzda oynarlarken bu senenin oyununda, takımın yıldızlarına daha fazla top vererek sayının yıldız oyunculardan gelmesini bekliyorlar.

Bir diğer deyişle, karşı takımın yıldız oyuncusuyla diğer oyuncuların attıkları sayılara maç sonrasında bakarsanız, aradaki farkı rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz. Bu arada NBA 2K20 oyununda görsel tam manasıyla oynanış açısından olmasa da görsel açıdan bazı yeni animasyonları görebiliyoruz. Şutlarda ve özellikle serbest atış yaparken oyuncuların bilekleri yeni animasyonlarla daha gerçekçi bir görüntü sunuyor. Bir de mola ve devre aralarında yalnızca kadın dansçıları değil, çocuklardan oluşan dans gruplarını ve bazı gösteri ekiplerini de görebildiğimizi söyleyerek genel değişiklikler için oyun modlarına yakından bakalım diyorum.

NBA 2K20

NBA 2K20: MyTeam modu, çok daha eğlenceli bir biçimde karşımıza çıkıyor

İncelemesini gerçekleştirdiğim oyunun ana ekranın karşımıza çıkan menüler, üst kısımlarda da belirttiğim gibi fazla bir değişiklik göstermiyor. Genel olarak oyunun ana ekranındaki seçenekler; Play Now, MyTeam, MyCareer, MyLeague, 2KTV ve ayarlar olarak sıralanıyorlar. Bunlardan Play Now kısmında, yine geçtiğimiz seneye benzer biçimde bir düzenin olduğunu, seçilen takımlarla tekli oyunculu ya da çevrim içi maçlar yapabildiğimizi söyleyebilirim. Yalnızca, bu senenin oyununda WNBA yani kadınlar ligine ait seçenekler de yer alıyor.

NBA 2K20 oyununun ana modlarından MyTeam ile devam etmek istiyorum. Hem sıralamaya göre bu oyun modunun ikinci sırada yer alması hem de şahsen bu oyun moduyla yıl boyunca yüzlerce saat geçiriyor olmamdan dolayı ilk olarak MyTeam modunda nelerle karşılaştığımızı anlatmaya karar verdim. Bu oyun modunun ana ekranında da geçen sene çıkışını gerçekleştiren NBA 2K19 oyunuyla neredeyse aynı menüyü görüyoruz. Bu durumu eleştirmeyeceğim çünkü neyin nerede olduğunu çözmekle vakit kaybetmiyoruz ve daha da önemlisi MyTeam moduna gelen yenilikler, eleştiri yapmamı engelliyor.

İtiraf etmem gerekir ki anlatacağım yenilikler beni hayli heyecanlandırdı. Bu yeniliklerin başında yükseltilebilir oyuncu kartları ya da orijinal adıyla Card Evolution sistemi yer alıyor. İnternet sitemizdeki içeriklerimizde bu durumdan biraz bahsetmiştik ama şahsi deneyimlerimi ve sistemin yararlarını doğrudan anlatmam daha sağlıklı olacaktır. Özetle, NBA 2K20 oyununda, belirli başarımlar yapıldığında seviyesi yükselen oyuncu kartları yer alıyor. İşin daha güzel tarafıysa bu kartlara, oyuna adımımızı attığımız andan itibaren ulaşabiliyoruz.

Bu oyunun MyTeam moduna dair tanıtım videosunu izleyen okurlarımız görmüşlerdir. Ben bir kez daha belirteyim. Henüz MyTeam modunu açtığımız anda karşımıza 5 adet başlangıç paketi seçeneği çıkıyor. Seçeneklerde 5 adet oyuncuyu görüyoruz; Derrick Rose, Tracy McGrady, Vince Carter, Dirk Nowitzki veya Hakeem Olajuwon resminin bulunduğu paketlerden bir tanesini seçerek oyuna başlıyoruz. Buradaki en iyi tarafsa, adını saydığım oyuncuların geçtiğimiz senelerdeki gibi kiralık değil, yükseltilebilir oyuncu kartı halinde gelmesi oluyor diyeyim ve bu kartlarla neler yapılabileceğini anlatmayı sürdüreyim.

NBA 2K20

Yükseltilebilir oyuncu kartlarıyla MyTeam deneyimi farklı bir boyut kazanıyor

NBA 2K serisini ve MyTeam oyun modunu yakından takip eden okurlarımızın gayet iyi bileceklerdir. MyTeam oyun moduna başlarken her sene bahsettiğim başlangıç paketleri verilir ve bu paketlerde bahsettiğim oyun moduna başlayacağımız oyuncuları ve bazı kullanılabilir ögeleri içerir. Geçen senelerin NBA 2K oyunlarında, bu paketle birlikte kısa süreli kullanılabilen fakat yüksek ortalama değeri olan oyuncu kartları sunuluyordu. Bu durumda hem oyunun başındaki kolay maçlarda bu değerli oyuncuların kontratlarını boşa gidebiliyor hem de kalıcı bir durum oluşmuyordu.

NBA 2K20 ile gelen başlangıç paketlerinde, altın, gümüş ve bronz renkli kartlarla birlikte 80 ortalama değere sahip olan yukarıda saydığım ünlü oyuncuların yükseltilebilir oyuncu kartları geliyor. Ben, NBA 2K19 deneyimime güvenerek daha faydalı olacağını düşündüğüm Vince Carter temalı paketi tercih ettim. 80 ortalamalı bir Vince Carter ile oyuna başlamış oldum. Şimdi, 80 ortalamalı adam ne işimize yarayacak demeyin, bir maçta bu oyuncuyla 6 sayı attığım anda oyuncunun değeri 85 ortalamaya yükseldi.

85 ortalama değerinin oyunun en yüksek paketlerinde sunulan ücretsiz oyuncularla aynı seviyede olduğunu hatırlatarak devam edeyim. Sonrasında, bu oyuncunun bir sonraki seviyesine yükseltmek için toplamda 150 sayı ve 25 smaç yapmam söylendi. Oynadığım sırada zaten takımdaki SG pozisyonu için daha iyi bir oyuncu olmayınca bir süre sonra elimde 89 ortalama puana sahip bir Vince Carter kaldı. Bu arada, başlangıç paketleriyle verilen yükseltilebilir oyuncuların en fazla Ruby rengine kadar yükseltilebildiğini belirteyim.

Oyuncuların gelişim sınırıyla ilgili durumu da kısaca anlatmak istiyorum. Üst kısımda bahsettiğim Vince Carter kartının yanında bulunan yıldırlar, o oyuncunun ne kadar yükseldiğini ve kaç seviye yükseltilebileceğini gösteriyor. Bazı oyuncular Vince Carter gibi renk renk ilerlerken bazıları farklı ilerleyiş biçimleriyle geliyorlar. Örnek vermek gerekirse birazdan anlatacağım Spotlight Challenges modunun ilk maçından kolayca kazandığımız 80 ortalamalı yükseltilebilir Dwyane Wade kartının 5 yükseltme seviyesi bulunuyor. Yalnız ilk ilerlemede 85 ortalamaya değil, 82 ortalamaya yükselebiliyoruz. İlerlemek daha zorlu ve kısa adımlarla devam ediyor. 

NBA 2K20

Domination modu bu kez yükseltilebilir oyuncu kartları veriyor

MyTeam oyun modundaki yükseltilebilir kartlardan bahsederken bu oyun modundaki seçeneklere de değinmem gerekiyor çünkü Domination seçeneğinde de yükseltilebilir oyuncu kartlarının verildiğini görüyoruz. İnceleme yazısının düzenini karıştırmadan, Domination ile gelen yükseltilebilir oyuncu kartlarının tek seviye yükseltilebildiğini ve 80 ortalamadan yalnızca 83 yada 84 ortalamaya yükseltilebildiklerini belirteyim. Bu durumun avantajlı tarafıysa, NBA 2K19 oyununda yalnızca altın renkli kartların yani 76 ile 79 ortalama arasındaki oyuncuların veriliyor olmasıydı.

Dilerseniz Domination seçeneğinden bahsetmişken bu taraftan devam edelim. MyTeam oyun modundaki seçeneklerden en karlı olanlardan Domination, geçtiğimiz seneki düzenini biraz değiştirerek karşımıza çıkıyor. Geçtiğimiz sene 6 gruba ayrılan oyun modu bu yıl bu altı grubu peşi sıra hizaya koyarak gelmiş vaziyette. Gruplardan bir tanesinde yeterli yıldız topladığımızda bir sonraki grup oynanabilir oluyor. Bundan da önemlisi geçtiğimiz senelerdeki gibi maçların zorluk seviyesini oyun değil bizler belirliyoruz.

Örneğin, Domination oyun modunda yapacağımız her maçın 3 farklı zorluk seviyesi bulunuyor ve kolaydan zora doğru yıldız kazanabiliyoruz. Ayrıca geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi her bir maçta gösterdiğimiz performansa göre kazanmamız gereken MT puanları bulunuyor. 3 yıldız aldığımızdaysa, alışıldığı üzere paketler kazanıyoruz ve en önemli karttan da yukarıda bahsettiğim yükseltilebilir olan 80 ortalama değere sahip oyuncular çıkıyor.

Bu arada, Domination seçeneği geçtiğimiz senede olduğu gibi 3 ana bölümle karşımıza çıkıyor. Günümüzdeki NBA takımları ve bir takımda oynamış tüm zamanların en iyi oyuncularından oluşan oyuncuların olduğu takımlarla birlikte ikinci gelen ana seçenekte değişiklikler yer alıyor. NBA 2K19 oyununda bulunan fantastik takımlar yerine bu kez yeniden geçmiş senelerden gelen takımları görüyoruz. Bu seçenekten yeteri kadar bahsettiğimizi düşünerek NBA 2K20 oyununda ilk kez karşımıza çıkan bir seçenekten, Spotlight Challenges maçlarından bahsedelim.

NBA 2K20

Spotlight Challenges, yeni bir seçenek olarak bol ödül verirken çok şey istiyor

NBA 2K20 oyununun MyTeam modundaki yeniliklerinden bir tanesi de Spotlight Challenges. Geçtiğimiz sene çıkan NBA 2K19 oyununda yer alan Schedule Challenges yerine gelen bu oyun modu, benzer özellikler barındırmasına rağmen şartlarıyla oyuncuları zorlayacak gibi görünüyor. Açıkçası geçtiğimiz sene en eğlendiğim oyun modellerinden bir tanesiydi Schedule Challenges ama bu bölüme biraz geç başlamıştım. Domination bölümünü tamamlamış, tüm ödülleri kazanmış bir halde, oyuncuların ucuzladığı bir zamanda başladığım için bana oldukça kolay gelmişti.

Schedule Challenges oyun modunda her takıma ait bir turnuva düzenleniyordu ve 15’er müsabakayı oynamamız isteniyordu. Bölümde ilerledikçe o takımın oyuncularından bir kısmını kadroda bulundurma zorunluluğumuz vardı. NBA 2K20 oyununun MyTeam modunun tanıtım videosunda bu modu kazanınca elmas renkteki 93 ortalama değerli Alonzo Mourning kartının verileceğini görünce sevinmiştim açıkçası ama oyunun tam sürümünü deneyimleyince açıkçası hevesim biraz kursağımda kaldı.

Spotlight Challenges, takımlar yerine oyuncu odaklı bir temada düzenleniyor ve ilk olarak Dwyane Wade teması üzerinden gidiliyor. Buradaki en güzel kısım, en kolay zorluk seviyesinde bir maçı kazandığımızda 80 ortalamada, 5 kademe yükseltilebilir bir Dwyane Wade kartını veriyor olması. Zorlu taraflarıysa, artılarından biraz daha fazla ne yazık ki. Bu meydan okuma bölümlerinin her birisinde, Spotlight Challenges: Dwyane Wade paketlerinden çıkan kartlardaki oyuncuların bulundurulma zorunluluğu ve bu oyuncularla zorlu meydan okumaların tamamlanmasının isteniyor.

Haliyle ya oyundaki açık arttırma merkezinden bu oyuncuları bulmanız gerekiyor ya da mikro ödeme yöntemlerine başvurarak Spotlight Challenges: Dwyane Wade paketlerini almak zorunda kalıyoruz. Bir de geçtiğimiz sene Schedule Challenges bölümlerinde 5 maçlık kademelerle ayrılan zorluk seviyelerinin, Spotlight Challenges bölümlerinde büyük ölçüde en zor seviyedeki maçları içerdiğini söylemeden geçmeyelim. Oldukça eğlenceli, önemli ödüller verilmesine rağmen ilk etapta bu bölümün oyuncuları çok zorlayacağını ya da mikro ödemeye yönlendireceğini düşündüğümü söyleyip devam ediyorum.

NBA 2K20

MyCareer modunda, Che ile direniş başlatıyoruz

Üst kısımda kaleme aldığım MyTeam modunun diğer oyun modlarının benzer biçimde serinin yeni oyununa aktarıldığını söyleyip bu modu noktalamak istiyorum izninizle. NBA 2K serisinin son yıllarda en çok oynanan bir başka oyun modu olan MyCareer ile devam edeyim. Bu moda girerken karşımıza çıkan karakter oluşturma ekranını NBA 2K20 Demosunda görmüştük. Oyuncu oluşturma seçenekleriyle ilgili detayları internet sitemizdeki NBA 2K20 için yazdığım ön inceleme yazısı vasıtasıyla göz atabilirsiniz.

2020 senesinin MyCareer modunun hikayesinde ana kahramanımız Che takma adıyla karşımıza çıkıyor. Tabii bilmeyenler için söyleyeyim ana karakter demek bu oyun modunda biz demek. Bizim NBA seviyesine geliş mücadelemizi oynuyoruz bir diğer deyişle. Hikayeye göre kolej liginde oynarken bir takım arkadaşımız kasti faul sonucu sakatlanıyor. Arkadaşımızın sakatlanmasının hemen ardından, sakatlandığından ötürü bursunun iptal edildiğini öğreniyoruz. Hesap sormak için koçun odasına gittiğimizde koçla aramız açılıyor ve kendi yolumuzu çizmeye karar veriyoruz.

Oyunun hikayesini güçlü bir ekip hazırlamış durumda. Bazı yerlerde tutarsızlıklar bulunmasına karşın başarılı bir hikaye anlatımının bulunduğunu söyleyebilirim. Bu yıl, biraz daha rol yapma oyunu unsurlarının MyCareer moduna eklendiğini gördüm. Yaptığımız tercihler hikayenin akışında küçük de olsa değişikliklere neden oluyor. Örneğin, kolejden ayrılma kararını aldıktan sonra oyun bize 4 farklı şehir seçeneği sunduğunda yaptığımız tercihe göre farklı oyuncularla karşılaşıyoruz. Seçimimiz Los Angeles olursa, karanlık ve boş bir spor sahasında ansızın yanımıza Kawhi Leonard geliyor ve bizle bir maç yapıyor ama hiç konuşmuyor.

Eğer New York seçeneğini işaretlersek bir sokak basketbolu sahasında, insanların içerisinde Kemba Walker ile kısa bir maç yapıyoruz ve Kemba bize daha sempatik davranıyor. Bu arada her seçenekten sonra oyuncuların bize menajerlerinin telefonlarını vermesi ve o menajerle tanışmamızın ardından hikaye ilerliyor. Benzer biçimde biraz ilerisinde film teklifini kabul etmezsek puanlarımız yükseliyor ve James Harden gibi oyuncularla antrenman maçı yapıyoruz. Eğer teklif edersek de film seti benzeri bir alanda Kyle Kuzma, Brondon Ingram ve Lonzo Ball ile 2’ye 2 maç yapma şansı elde ediyoruz.

NBA 2K20

NBA maçlarına geçiş yapmak kolay olmuyor

Merak etmeyin hikayeye dair daha fazla sürpriz kaçırıcı söz söylemeyeceğim ve işin biraz teknik kısmından bahsetmek niyetindeyim. NBA 2K20 oyununun MyCareer modunda NBA sürecine kadar bir hayli zorlu bir dönemle karşılaşıyoruz. Yine, geçtiğimiz senelerdeki gibi gerçek parayla satın alınan VC birimleri sayesinde karakterimizi yükseltmemiz mümkün oluyor. Eğer bu yola başvurmazsak da oyundan kazanılan VC birimleriyle iş yapabilmemiz gerekiyor. Sistemde farklılıklar olmasına rağmen işleyişin aynı olduğunu belirteyim.

Bu arada geçtiğimiz senenin oyunu olan NBA 2K19’daki MyCareer modunda, oynamak istediğimiz NBA takımını kendimiz seçiyorduk. Eğer seçtiğimiz takım güçlü değilse daha fazla süre alabiliyor ve maç başına daha çok VC kazanabiliyorduk. NBA 2K20 oyununun MyCareer modundaysa Draft sürecinde yaptıklarımızın karşılığında sıralamadan seçim şansımızı üst sıralara aktarmaya çalışıyoruz. Draft öncesinde bizle ilgilenen 3 takımla antrenman yapma şansımız veriliyor ve beğenilirsek bu takımlar tarafından seçilebilmemiz mümkün oluyor. Maç başına kazanacağımız VC miktarı da seçilme sıramıza göre önceden görünüyor.

Bahsettiğim draft öncesi başarıyla geçirdiğim ve en üst sıraya yükseldiğim için istediğim ilk takım olan Los Angeles Lakers tarafından seçildim. Üst sırada olmamdan ötürü de maç başına 1000 VC almaya hak kazandım. Oyunun bundan sonrasındaysa genel hatlarıyla önceki senelere benzer bir çizgi izlendi. Zaten PlayStation 4 sürümünde kupa kazanmak istiyorsanız, sezon maçlarında başarımlar tamamlamanız isteniyor. Bir diğer deyişle MyCareer modu, NBA sezonuyla birlikte tam manasıyla başlamış oluyor.

MyCareer modundaki yeniliklerin hepsinden söz etmek isterim ama daha detaylı anlatımın yapılacağı NBA 2K20 rehberlerini yazacağımız için bu kısımdaki gelişmelerden detaylıca bahsetmeyeceğim. Rozet sisteminde farklılıklar olduğunu, 4 tür rozet kazandığımızı ve bu rozetler için belirli başarımları oyun içinde tamamlamamız gerektiğini söyleyebilirim. Ayrıca, MyCareer modunun en eğlenceli alanlarından birisi olan mahallemizde bazı değişikliklerin olduğunu fakat genel itibarıyla bir önceki seneye oldukça benzediğini belirtip, NBA 2K20 oyununun diğer bir ana moduna geçiyorum.

NBA 2K20

MyLeague modunda, çok daha detaylı menajerlik imkanlarına kavuşuyoruz

Spor oyunu geliştiricileri sağ olsunlar öylesine oyun modları yapıyor ve onları öyle güzel cilalıyorlar ki eskiden tutkunu olduğumuz oyun modlarını unutabiliyoruz bazen. NBA 2K20 oyununda, göz ardı edemeyeceğim bir başka önemli oyun modu olan MyLeague de bulunuyor. Bu ana oyun modunun içerisinde hem oyunu oynayıp hem de kendimizi genel menajerlik koltuğunda bulduğumuz önemli kısımlar yer alıyor. Ayrıca, NBA kapsamındaki lig ve playoff seviyelerindeki turnuvalara bu ana oyun modunun içerisinde girilebiliyor.

Ana başlıkla aynı ismi paylaşan MyLeague ve tek başına bir menajerlik oyunu olabilecek kapasitedeki MyGM seçeneklerinden biraz değinmek istiyorum. MyLeague; belirli ayarlar yapılabilen, sezon veya sezonlar olarak oynanabilen, transfer yapabileceğimiz, küçük çaplı bir menajerlik modu. Buradan draftlar dahil bir NBA sezonuna başlayabilir, transferler ya da takaslara imza atabilir, takımınızın maaş bütçesine uyarak adımlar atabilirsiniz. Geçtiğimiz senelerle pek bir farklılığı bulunmuyor.

Öte yandan MyGM için biraz daha fazla söz söylemek gerekiyor ki bu oyun modunun NBA 2K20 ile farklı bir noktaya çıkarıldığını görüyoruz. MyLeague modunun, menajerlik adına çok daha gelişmiş bir sürümü olan MyGM modunda artık bir yetenek ağacımız bulunuyor. Kaydettiğimiz başarımlar ve ilerlemeler neticesinde menajerimiz için yetenekler var. Oyun tarzımıza ve idare seçimlerine uygun olarak yetenekleri geliştirerek uzun süreli ilerleyişler gerçekleştirmek mümkün oluyor.

Ayrıca, MyGM modunun yeni yapısıyla birlikte, bu oyun modunun bir nevi rol yapma oyununa dönüştüğünü söyleyebilirim. Bir genel menajerin takımı için attığı neredeyse her adımın detaylı bir şekilde işlendiğini gördüm. Her hamlenin önemli olduğu ve atılacak her adımın gelecek yılları etkileyeceğinin hesaba katılması gereken bu oyun modu da rahatlıkla bir sene boyunca oynanabilir. Yalnız, bu oyundaki diyalog sistemindeki animasyonların biraz kukla gösterisi seviyesinde kaldığını da söylemek gerek sanırım. 

NBA 2K20

NBA 2K20 oyununun en büyük problemi sunucu sorunlarının devam etmesi olabilir

Açık söylemek gerekirse NBA 2K serisinin her oyununu neredeyse bağımlılık derecesinde oynamama karşın, bu serinin oyunlarındaki çevrim içi müsabakalardan uzak durmayı tercih ediyorum. Bu seriyi sırf bu çevrim içi maçlar için alan pek çok oyuncu var biliyorum ama sunucu problemleri, açıkçası canımı çok sıkıyor. Bir FIFA serisi oyunu oynarken duraklamayan maçlar, saniyenin onda birinin önemli olduğu hassasiyet barındıran NBA 2K serisinde slayt şovuna dönüşüyor. Bu durum NBA 2K20 ile devam ediyor mu diye sorarsanız, hemen yanıtını vereyim.

Deneyimlediğim çevrim içi müsabakalarda ne yazık ki durumun sürdüğünü gördüm. Aslında, NBA 2K19 kadar yavaşlamadan maçları bitirebildim ama yine de tekli oyunculu olarak aldığım performansı alamadım. Bir şutun girip girmemesi anlık dokunuşlara kalırken, tuştan elimi çektikten çok sonra oyunun algılaması canımı sıktı. Böylesine eğlenceli bir yapımı çevrim içi oynarken eğlencenin kaçması da bana göre oldukça büyük bir sorun. Bu arada, kardeşim senin internetin yavaştır, ondan oynayamıyorsundur, demeyin lütfen.

Kullandığım internet 50 Mbit hızında ve oyun indirmeleri ile çevrim içi oyunlarda, sunucularla ilgili bariz sıkıntılar olmadığı takdirde gayet akıcı oyunlar oynayabiliyorum. Bu oyunlar arasında FIFA 19 ve Battlefield V gibi hızlı yapımların olduğunu da yeri gelmişken ekleyeyim. Ülkemizde görülen bu sorunun hala düzeltilememesine de ayrıca üzüldüğümü söyleyeceğim. Oysa, bu yapımdaki en büyük ödüller, çevrim içi müsabakaların ardından veriliyor.

Bu arada özellikle MyTeam modunda, NBA 2K19 oyununda bulunan çevrim içi oyun modlarının, neredeyse hiç dokunulmadan NBA 2K20 oyununa aktarıldığını belirtmeliyim. Ödül sisteminde ufak tefek değişiklikler olmasına karşın benzer bir düzeni, serinin yeni oyununda görebiliyoruz. Sunucularla ilgili serzenişlerimi ilettikten sonra dilerseniz biraz da oyunun grafiklerinden, seslerinden ve genel performansından bahsetmek için bir sonraki bölüme geçelim. 

NBA 2K20

Grafiklerde bariz değişiklikler yok ama oynanış daha akıcı görünüyor

Yıllardır NBA 2K serisinin oyunlarının grafiklerinin öyle bariz biçimde değiştiğine tanıklık edemiyoruz. Bu durumum NBA 2K20 oyunuyla da devam ediyor ve geçtiğimiz seneye göre neredeyse aynı grafiklerin karşımıza çıktığını görüyoruz. Oyunu deneyimlediğim cihaz, standart bir PlayStation 4 olduğu için yeni nesil grafikleri artık burada beklememem gerektiğinin farkındayım. Yine de grafik ayarlarını tavana vurduğum oyunun PC sürümlerinde de farkın görülmediğini belirtmek isterim.

Hiç mi fark yok diyenler için tabii ki ufak dokunuşların yapıldığını belirtebilirim ama bu dokunuşlar çok sınırlı kalmış durumdalar. İnceleme yazısının başında ifade ettiğim gibi oyunun geliştirici ekibi daha çok oyun modellerine ağırlık vermeyi tercih etmiş. Bu arada, bu yapımın grafikleri iyi bir PC’de daha güzel olur deyip boşuna sağa sola savrulmamanızı öneririm. Eğer bir PlayStation 4 sahibiyseniz, çok daha rahat bir performans alarak akıcı bir biçimde NBA 2K20 oyununu oynayabilirsiniz.

Serinin diğer oyunlarında olduğu gibi NBA 2K20 oyunuyla da gayet dolu bir şarkı listesi karşımıza çıkıyor. Bu yılın şarkılarından beğendiklerim, geçtiğimiz yıla göre fazlaydı. Akılda kalıcı ve eğlenceli eserler, serinin bu yeni oyununda bulunuyorlar. Oyunun seslerinden bahsetsem mi o kısmı geçsem mi bilemedim çünkü müsabakalarda duyduğumuz seslerde bir farklılık hissetmedim. Geçtiğimiz sene ne duyduysam aynısı vardı. Yalnızca, kontrolcüden gelen sesler biraz farklı geldi ama öyle hissedilebilir biçimde değildi.

Sesler demişken, MyCareer modundaki seslendirmelerin gayet başarılı olduğunu söylemezsen, bu çalışmaya haksızlık ederim diye düşünüyorum. Zaten profesyonel isimlerle çalışıldığından ötürü seslendirmeler açısından beklentim yüksekti ama bu derece iyi işlenmesine gayet memnun oldum. Öte yandan keşke oyunda Türkçe dil desteği bulunsa diyeceğim ama yıllardır bu bekleyişimiz sonuçsuz kalıyor. Dublaj belki zor ama en azından Türkçe arayüz ve altyazı desteğinin geleceği günleri beklediğimizi belirterek sizlerin de izniyle son sözlerime geçmek istiyorum.

NBA 2K20

Kral, yine kral ve tahtından inmek gibi bir niyeti yok

Şimdi burada, geçtiğimiz seneyle aynı grafiklerin bulunduğunu, oldukça benzer oynanışın önümüze sunulduğunu ve geliştirici ekibin yeterince çaba harcamadığını söylemek istemiyorum. İnceleme yazısında değindiğim gibi NBA 2K20, FIFA serisiyle benzer bir yol izleyerek hareket ediyor. Güzel olanı daha güzel yapmaya çabalarken köklü değişimlerden kaçınıyor. Sorunlu noktalara müdahale ederek eldeki oyunu çok daha eğlenceli hale getirmeye çalışıyor. Sen beğendin mi diye sorarsanız, açıkçası oyunun son halinden gayet memnun olduğumu belirtebilirim.

Oynanıştaki kusurlar ve bazı saçma animasyonların düzeltildiğini görmek beni sevindirdi. Sonrasında, bir yıl boyunca başında yüzlerce saat harcadığım MyTeam modundaki yenilikler heyecanımı üst noktalara çıkarttı. Özellikle yükseltilebilir kartların oyunun hemen başında verilmesi ve tatmin edici hediyelerle MyTeam moduna başlanabilmesi kısmını ayrıca takdir ettim. Her ne kadar yeni eklenen bazı seçeneklerle mikro ödeme yolları görünmesine karşın, uzun süredir mikro ödemeye bağımlı bırakmayan bir MyTeam modunu NBA 2K20 ile gördüğümüz belirtebilirim.

İnceleme yazısında yer verdiğim gibi bu yapımdaki çevrim içi oynanışa dair sıkıntıların ise azımsanamayacak bir kusur olduğunu düşünüyorum. Yıllardır aynı sorundan sıkıntı çektiğim için söylüyorum. Eğer benimle benzer sunucu problemlerini yaşamayan, gayet akıcı bir çevrim içi deneyimi elde ediyorum diyenler varsa, lütfen yorumlarda yazsınlar. Bir anlık tuş hassasiyetinin bile önemli olduğu bu basketbol serisinde, gecikmelerden ötürü çevrim içi oyun modlarından uzak kalmak hiç hoş olmuyor.

Birkaç hatırlatma yaparak izninizle NBA 2K20 incelemesini noktalamak istiyorum. Bu hatırlatmalardan bir tanesi, her inceleme yazısının, yazan kişinin görüşlerini bağladığı olacak. Oyunun puanını da mevcut basketbol oyunlarını ve oyunun oynanış süresini hesaba katarak veriyorum. Farklı görüşlere saygım sonsuz. Bir diğer hatırlatma, böylesine kapsamlı içeriklere sahip olan bir yapımla ilgili ne kadar uzun yazsak da atladığımız noktaların olduğu. NBA 2K20 rehberlerinde bu eksiklikleri tamamlayacağımızı umuyorum. Rehber yazılarımızı da inceleme yazısı sonrasında takip edebilirsiniz diyerek herkese iyi eğlenceler diliyorum.

NBA 2K20
NBA 2K20, dünyalar kadar yenilik getirmemesine ve serinin önceki oyunlarıyla neredeyse aynı grafiklerle karşımıza çıkmasına rağmen, geliştirici ekibin yaptığı dokunuşlar sayesinde eğlenceli bir yapım olmayı başarıyor. Özellikle MyTeam ve MyCareer modlarına gelen yeni özelliklerle birlikte yalnızca bu oyun modları üzerinden bile bir sene boyunca basketvol severleri mutlu edecek bir yapım olacaktır. MyTeam moduna eklenen yükseltilebilir oyuncu kartlarının, oyundaki mikro ödeme zorunluluğunu azaltması da serinin yeni oyunun olumlu özellikleri arasında yer alıyor. Çevrim içi oynamak isteyenler için sunuculardan ötürü keyfinin kaçacağını söyleyebiliriz.
Olumlu
1 sene boyunca yetecek içerik bulundurması.
Eski oyuna göre daha sürükleyici ve eğlenceli.
MyTeam modunda mikro ödemelerin çok önemli olmaması.
Yükseltilebilir oyuncu kartlarının kattığı farklı hava.
Geçen seneden önemli hataların düzeltilmiş olması.
Olumsuz
Aynı grafikleri yeniden önümüze seriyor oluşu.
Sunucuların sıkıntısı yüzünden çevrim içi maçların eğlencesini yitirmesi.
Oyundaki yeniliklerin, pek çok kişi için yeterli olmayacağı.
Bazı animasyonların çok yapay durması.
WNBA eklentisi oyuna büyük bir katkı sağlamıyor olması.
8.7

Etiketler:

, , ,