Yaz biterken, her yıl çıkışını gerçekleştiren ve yıl boyunca oynanan spor oyunlar kervanı başlıyor. Bu kervanın ilk oyunlarından bir tanesi de basketbol oyunlarının kralı konumundaki NBA 2K serisinin yeni üyesi olacak olan NBA 2K20. Bu yıl, farklı bir demoyla karşımıza çıkan yapımın PlayStation 4 sürümünü sizler için masaya yatırıyoruz. Sınırlı bir oynanış sunan demo sürümünden gözümüze takılanlara, oynanışla ilgili gördüğümüz farklara, dilerseniz beraberce bir bakalım.
NBA 2K20 oyununun demosu, yenilikleri ne kadar yansıtıyor?
Bu yıl NBA 2K20 oyununun demosunun çıkış tarihi verildiğinde biraz heyecanlanmıştım. Geçtiğimiz yıllarda NBA 2K serisinin oyunlarına The Prelude başlığıyla deneme sürümleri geliyordu ve yalnızca MyCareer modunun ilk bölümlerini oynatıyordu. Bu yıl NBA 2K20 Demo başlığının kullanılması nedeniyle, belki özgürce bir NBA maçı deneyimi yaşayacağımı işaret ediyordur, diye ümitlenmiştim. Ne yazık ki aza kanaat etmeyen çoğu bulamaz sözündeki durumla karşı karşıya kaldım.
Demo tarihiyle birlikte yapılan açıklamada MyCareer modunun ilk kısımlarının oynanabileceği anlamı çıkıyordu fakat elimize oldukça sınırlı bir oynanış sunan demo sürümü geçti. Bu demo sürümünde 2KU başlığında toplanan ve birkaç özel hareketin öğretildiği bir bölüm ve MyCareer modu için karakter oluşturma ekranından daha fazla pek bir şey yok. Hiç mi oynanış göremiyoruz diye sorarsanız görüyoruz fakat o da çok sınırlı. Bunlarla birlikte oynanışa geçilen alan, NBA 2K20 oyununun yeniliklerinden bir tanesi aslında.
Serinin bu yeni oyununun MyCareer moduna, karakter oluşturarak başlıyoruz. Geçtiğimiz senelerdeki karakter oluşturma ekranına benzeyen fakat yenilikleri bol olan bir karakter geliştirme sistemi var artık. Oluşturacağımız oyuncunun pozisyonundan boyuna, kilosuna, kanat açıklığına ve vücut tipine kadar değişiklikler yapabilmemize imkân tanınıyor. İşin daha özel tarafıysa bundan sonra, oyun türümüzü seçtiğimiz kısımda ortaya çıkıyor.
NBA 2K20 oyununda, oyun tarzımıza göre; bitiricilik, şut, oyun kuruculuk ve defansif özelliklerimizin hangisinin gelişmesini istediğimizi seçebiliyoruz. Burada bize bir miktar puan veriliyor ve yukarıda saydığım her bir ana özelliğin alt özelliklerini ne kadar ilerletmek istediğimiz tercihi sunuluyor. Bununla birlikte oynanış süresince alabileceğimiz rozetlerin sayısını da oyuncuyu oluştururken belirlemiş oluyoruz. Sonrasında bir yenilik daha gösteriliyor ve oyuncumuzun en üst seviyede nasıl bir oyuncu olacağını görebileceğimiz bir müsabaka oynayabiliyoruz.
Oynanış anlamında yenilikler fark ediliyor mu?
Üst kısımlarda belirttiğim gibi NBA 2K20 demosunda oldukça sınırlı bir oynanışla karşılaştığım için oynanışa dair değişikliklerin tamamını henüz değerlendiremeyeceğim. Oyunun tam sürümünde oldukça detaylı bir inceleme yazısıyla sizlerle olmayı planladığımızın müjdesini verip, demo sürümünde dikkatimi çeken değişikliklere geçeyim. Hemen üst bölümde, oyuncu oluşturma işlemini tamamladıktan sonra oyuncumuzun yükselebileceği istediğimiz seviyeyle bir maça çıkabildiğimizi yazmıştım.
Burada, oyuncumuzun 60 ortalama seviye ile 100 ortalama seviye arasındaki değerlerini test edebileceğimiz bir maça dahil olma imkanımız bulunuyor. Gönlümden bu maçı bir de gerçek takımlarla yapabilmek geçiyordu ama yalnızca oluşturduğumuz oyuncuyu kontrol edebildiğimiz bir NBA 2019 finali maçına giriş yapabildim. Toronto Raptors ile Golden State Warriors arasındaki maçta Toronto Raptors tarafında mücadele etme şansını NBA 2K20 demosu sunuyor.
Bu kadar kısıtlı bir imkan verilmesine karşın ben yine de gözüme çarpan yenilikleri ve NBA 2K19 oyunuyla benzer bırakılan özellikleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Bir kere, deneyimlediğim standart PlayStation 4 sürümünde, NBA 2K19 ile NBA 2K20 arasında grafik anlamında pek bir fark göremediğimi söyleyeyim. Geliştirici ekip neredeyse grafiklere hiç dokunmamış ya da benim dikkatimi çekecek kadar bir fark oluşturulmamış.
Bir başka ihtimal de standart PlayStation 4 sürümünün yenilenen grafikleri yansıtamadığı olabilir. Bu arada oyunun demo sürümünde sunulan maç sırasında kullandığımız menülerin tamamen aynı olduğunu söylemeliyim. İstatistiklerden ayarlara, skor tablosundan sağ üst köşede bulunan oyuncuya ait istatistik bilgilerinin yazıldığı yere kadar hepsi aynı NBA 2K19 oyununda olduğu gibi. Yine belirttiğim gibi bu yapımın tam sürümünde daha detaylı bir biçimde menülerde olan değişikliklerden bahsedeceğimi hatırlatıp, oynanış anlamındaki farklılıklara geçmek istiyorum.
NBA 2K20 oyununun oynanışındaki farklılıklar yer yer göze çarpıyor
Müsabakaya geçtiğimizde oynanışla ilgili farklılıkları gözlemlemeye çalışmak hayli zor oldu fakat yine de sizlere ilk dikkatimi çeken bazı yeniliklerden bahsedeceğim. İnternet sitemizde paylaştığımız içeriklerde, NBA 2K20 oyununda hızlanma sınırının olacağını belirtmiştik. Oyuna ilk başladığımda bu bilgileri göz ardı edip hızlanmayı biraz fazla kullandığımda oyuncumun çok çabuk bir biçimde yorulduğunu gördüm.
Takım maçlarında da bu durum geçerli olacaktır. Şöyle ki geçtiğimiz sene oynadığımız oyunda hızlanma sınırı olmadığı için dilediğimizce oyuncumuzu koşturabiliyorduk. Serinin yeni oyununda süratlenmeye başladığımızda sonuna kadar hızlı gidemiyoruz ve çabuk yoruluyoruz. Bu farklılığın oyun stratejilerini de etkileyeceğini düşünüyorum. Örneğin, NBA 2K18 ve NBA 2K19 oyunlarında, kanattan koşan hızlı bir oyuncuya pası attığımızda hızlanıp potaya kadar rahatça gidebiliyordu.
Artık bu durum fazla kolay olmayacak. Gerçi NBA 2K19 oyununda, oyuncumuzu karşılayan savunma oyuncusunun yeteneğine göre durdurulma oranımızın arttığını söyleyeyim. Bu yılki oyundaysa, depar atacağımız zamanı iyi ayarlamamız gerekecek. Bu arada eğer doğru algıladıysam oyunun hızının biraz arttırıldığını söyleyebilirim. Hızlanma kısımları sınırlandırılırken, oyunun tamamen yürüyerek oynanmasının da böylece önüne geçilmeye çalışıldığını zannediyorum. Bunlarla birlikte, atılan şutlar neticesinde topların daha rastlantısal olarak potaya gittiği ifade edebilirim.
Topun fiziğinde bazı geliştirmelerin yapıldığını gördüm. NBA 2K19 oyununda kesin olarak sayı olan bazı turnike atışları da bahsettiğim yeni top fiziği unsurlarından ötürü kaçtı. Uzaktan şutların da potaya eski oyunda olmadığı şekilde çaptığını belirteyim. Ayrıca, kusursuz şut atışlarında şut barının yeşile dönmesi olayı oyuncunun alt tarafında bulunan bölüme de sıçramış durumda. Serinin yeni oyununun başarılı atışlarının ardından, şutu atan adamımızın altında yeşil animasyonlar görüyoruz.
Tüm farklılıkları görmek için 6 Eylül 2019 tarihini bekleyeceğiz
Ön inceleme yazısı boyunca belirttiğim gibi NBA 2K20 oyununun tam sürüm incelemesinde, eğer bir sorun çıkmazsa çok daha detaylı bir biçimde farklılıkları göreceğiz. Bu arada, bu yapımın geliştirici ekibi tarafından hızlanma sonrasında güç barının ayarlanması gibi değişikliklere bazı düzeltmelerin yapılacağı bildirildi. Alınan geri bildirimler neticesinde bu yapımın son oynanış dinamiklerini de tam sürümle birlikte göreceğimiz anlaşılıyor.
Eldeki sınırlı imkanla oynanışa dair fazla bir detaya ulaşamasak da MyCareer modundaki oyuncu oluşturma kısmındaki gelişmeleri kaleme aldım. NBA 2K20 oyununun çıkışını 6 Eylül 2019 tarihinde; PC, PlayStation 4, Xbox One ve Nintendo Switch platformları için gerçekleştireceğini hatırlatayım. Bu arada, bir PlayStation 4, Xbox One ve Nintendo Switch konsolu sahibiyseniz oyunun demosunu dijital olarak indirip deneyebilirsiniz. Tam sürüm incelemede görüşmek üzere şimdilik hoşça kalın diyerek sözlerimi sonlandırıyorum.