Bir ağustos ayında, yine bir NBA 2K oyununun ön incelemesiyle karşınızdayız. Pek çok kişi gibi bu serinin hayranlarında da yeni nesil oyun konsollarına geçileceğinden ötürü bazı soru işaretleri bulunuyor. Üstelik NBA 2K21 oyununun mevcut nesil ve yeni nesil oyun konsolları için farklı sürümler halinde çıkışını gerçekleştirecek olması, her sene bu oyunu tutkuyla oynayanların heyecanını perdeliyor. Neyse ki NBA 2K21 için bir demo yayımlandı ve mevcut nesil için karşımızda nasıl bir oyunun olacağını, kısıtlı imkanlarla da olsa görme imkanına eriştik. Bakalım bu demo bizlere neleri gösteriyor ve akıllardaki soru işaretlerinin ne kadarını aydınlatıyor?
NBA 2K21 oyununun demosu bu kez daha kapsamlı bir biçimde geldi
Üst kısımda insanların akıllarında soru işaretleri olduğundan bahsettim ve bu soru işaretlerine sahip olan kişilerden birisi de benim. Bir basketbol tutkunu olarak yıl içerisinde en çok oynadığım oyunların NBA 2K serisine ait olanlar olduğunu hatırlatayım sözümün en başında. Her ne kadar fazla değişiklikler göremesem de bu serinin her bir yeni oyununa yüzlerce saatimi harcamaktan kendimi alamıyorum.
Genelde, NBA 2K oyunlarını fazla oynamayanlar tarafından hep aynı oyunun karşımıza çıkarıldığı söylenir ki bu görüşe de çok fazla katılmam. FIFA serisi gibi ufak dokunuşlarla hep daha iyi bir saha deneyimi sunulduğuna, iyi olanın çok fazla bozulmaması gerektiğine inanırım. Bu ufak değişikliklerle birlikte oyun modlarında yer alan farklılıklar da benim bu markanın oyunlarını oynamam için gerekli motivasyonu verir.
Bu yıl için oluşan soru işaretlerinin en büyük nedeni ise 2K Games tarafından açıklandığı üzere NBA 2K21 oyununun iki farklı nesil için ayrı ayrı çıkacak olması. Henüz yeni nesilde nelerin yapılacağını bilemiyorum fakat yeni nesil işaret ediliyor ve bu yeni oyuna odaklandık deniyorsa, mevcut nesil oyun konsollarının arka plana atıldığı ihtimali haliyle ortaya çıkıyor.
Şimdi ise elimizde bir demo var ve neyin ne kadar değiştiğini, oldukça sınırlı olsa da görme imkanına erişebiliyoruz. Sınırlı diyorum ama geçtiğimiz yılki kadar da sınırlı bir demo değil bu. MyPlayer için karakter oluşturma kısmı ve antrenman maçından ibaretti NBA 2K20 oyununun demosu. Bu kez, mevcut içeriğe birkaç yıl aradan sonra hızlı maç yapabilme seçeneği eklenmiş. Her ne kadar yalnızca 5 maç yapabilme hakkı tanınsa da yeni oynanış mekaniklerini göreceğim için bu duruma hayli sevindim.
Birazdan, NBA 2K21 oyununda gözlemlediğim oynanış mekaniklerinden bahsedeceğim yalnız öncesinde karakter oluşturma kısmının geçtiğimiz yılla tamamen aynı olduğunu söylemek istiyorum. Yanlış görmediysem yalnızca 1 rozet değişikliği haricinde karakter oluşturma kısmı, NBA 2K20 demosunda olanın neredeyse aynısı. Buradan da anlaşılacağı üzere mevcut nesilde bu kısım için bir değişikliğe gidilmediği görülüyor.
Oyun mekaniklerindeki en büyük değişiklik, şut barları ve top fiziği olarak göze çarpıyor
Hemen üst kısımda belirttiğim gibi NBA 2K21 demosunda, birkaç yıl aradan sonra yeniden maç yapabilme, yani serinin yeni üyesinin oynanış mekaniklerini görebilme imkanına sahibiz. Bu kısımda yalnızca 5 maç yapabilme şansı veriliyor ve her bir çeyreği 6 dakikadan oluşan müsabakaları yapabiliyoruz. NBA 2K oyunları için çıkan daha eski demolarda, NBA sezonunda final oynayan iki takımı seçebilirdik.
Bu kez bizlere 4 farklı takım seçebilme imkanı sunuluyor. Bu takımların; Milwaukee Bucks, Los Angeles Clippers, Boston All-Time Celtics ve Los Angeles All-Time Lakers olduklarını hemen söyleyeyim. Pek çok yeni ve eski yıldızı görebilmek adına bu takımların gayet ideal olduklarını belirtebilirim. Şimdiki zamanın iki NBA takımı olan Milwaukee Bucks ve Los Angeles Clippers zaten yeteri kadar yıldız oyuncuyu barındırıyor.
Bir takımda oynamış tüm zamanların en iyi oyuncularından oluşan All-Time kadroları da zaten yıldız kaynıyor. Nihayetinde, NBA 2K21 oyununda bulunabilecek olan en üst düzey oyuncuları bir demo sürümünde deneyim etme imkanına erişebildim. Oynanan maçların 6’şar dakikalık çeyreklerden oluşması da oynanış adına yeterli izlenimleri edinmemi sağladı. Öncelikle şunu söyleyeyim ki NBA 2K21 oyununun oynanışı, tamamen NBA 2K20 ile aynı değil. Benzerlikler büyük olsa da önemli farklılıklar da bulunuyor.
Bu farklılıkların başında ise şut barları ve top fiziğinde yapılan değişiklikler yer alıyor. Evet, yayımlanan oynanış videolarından da görüldüğü üzere bu sene tam dolduğunda şut tuşundan elimizi çekmemizin gerektiği şut barları bulunmuyor. Bunların yerine, tuşun belirli bir noktasında bırakıldığında daha isabetli atışların yapılabildiği yeni şut barları getirilmiş. Arada bir fark var mı diye sorarsanız, kesinlikle var diye yanıt veririm.
Bu barlarda, elimizi şut tuşundan çekmemiz gereken bölgeler geniş fakat tam isabet kaydetmek için bırakmamız gereken alan yalnızca bir çizgiyle gösteriliyor ve işimiz daha zorlu bir hal alıyor. Ayrıca, şut barının tam dolduktan sonra geriye dönmesi için gereken süreden daha farklı bir mekanik işliyor. Öte yandan top fiziğinde bariz değişiklikler gözüme çarptı ki bunları da sizlere aktarmak istiyorum.
Top fiziğinde ağırlaşma ve oyuncu durumlarında farklılıklar var
NBA 2K20 oyunuyla rahatlıkla 500 saatlik bir tekli oyunculu deneyimi yaşamış birisi olarak sizlere aktaracağım bu farklılıkları tespit ettiğimi bilmenizi istiyorum. Şunu öncelikle söylemeliyim ki NBA 2K21 demosundaki ilk maçımı yaptığımda, topun adeta bir bovling topuna dönüştürüldüğünü hissettim. İzlenimlerime göre bu yeni oyunda topun hissettirdiği ağırlık kat kat arttırılmış durumda. Maçları deneyimlemeye başladığımda bu ağırlık hissinin, oyunun hızıyla da birleştirilerek kullanıldığını gördüm.
NBA 2K20 oyununda top havada süzülmesi daha fazlayken, bu yeni oyunda daha sert ve hızlı bir biçimde potaya iniyor. Şut barının değişimiyle de özellikle başarısız olan atışlarda oyuncular potayı taşlıyor gibi görünüyor. Oynanış mekaniklerine alışıldığındaysa durum biraz daha gerçekçi bir his bırakıyor. Bununla birlikte, taktiksel anlamda bazı farklılıklar da gözüme çarptı. NBA 2K21 oyununda bir rakibi geçerek potaya doğru kat edebilmek kolaylaştırılırken, potaya giden oyuncunun sayı yapması durumu biraz zorlaştırılmış.
Örnek vermek gerekirse, NBA 2K20 oyununda hızlı bir oyuncuyla potayı karşıdan gören bir noktadan içeriğe girmek neredeyse imkansızdı. Yeni oyunda ise bir oyuncunun yanından daha kolay geçilebiliyor fakat pota görüldüğü anda smaçla pozisyon bitirilemiyor. Smaç yapabilme özelliği en güçlü olan oyuncular bile yanında rakip oyuncu varsa turnike atmak zorunda kalıyorlar. Rakip oyuncu yakındaysa, bu turnikelerin başarı oranı da düşük oluyor.
Tabii, kontrol ettiğiniz oyuncu yeterince hızlıysa ve rakipler çok yakınında değilse smaçla da bu pozisyonlar tamamlanabiliyor. Özellikle, Giannis Antetokounmpo gibi bir oyuncunun bu durumda bir canavara dönüştüğüne şahit oldum. Bu oyuncuyu, hem kendim kontrol ederken, hem de rakip takımdayken gerçek hayattaki gibi neredeyse durdurmak imkansız. Bununla birlikte, oyunculara özel olan animasyonlar NBA 2K21 oyununda çok daha sıklıkla kullanılıyor.
Örneğin, Kareem Abdul-Jabbar ile özdeşleşen Sky Hook hareketi, bu oyuncuyla post oynandığı anlarda şut atarken otomatik olarak gelişiyor. Farklı oyuncularla özdeşleşen hareketlerle ve animasyonlarla da sıklıkla karşılaştım. Blok koyma miktarının da bu oyunda fazlalaştığını söyleyebilirim. Yanında rakip olan oyuncu rahat bir şut atmaya kalkarsa, bu durumlar sıklıkla blokla cezalandırılıyor.
NBA 2K21 için belirleyici etken oyun modları olacaktır
Ön incelemesini gerçekleştirdiğim oyunun demo sürümünde, sınırlı bir alanda gözüme çarpan farklılıkları ve aynı kalan kısımları sizlere aktarmaya çalıştım. Bu demoda çok geniş alanlara erişme imkanımız olmadı tabii. Görsel açıdan bir farklılığın olmadığını da yazı bitmeden sizlerle paylaşayım. Oyuncuların boyları ve vücut yapıları sanki biraz daha farklıydı. İri olan veya uzun boylu olanlar daha rahat anlaşılıyordu gibi geldi bana ama tam emin olamıyorum.
Öte yandan söylemeliyim ki NBA 2K serisini her sene deneyen ve keyif alan benim gibi kişiler için belirleyici etken bu oyundaki oyun modlarının durumu olacaktır. Eğer, eğlenceli ve sürükleyici bir yapı sunulursa, NBA 2K21 oyununun mevcut nesil konsollar için gelen sürümü de pek çok kişiyi memnun edebilir. Oyun modları dendiğinde de 2 temel kısmın daha fazla kişi tarafından dikkate alınacağını belirteyim.
Bu iki temel kısmın bir tanesi MyCareer modu, diğeri ise MyTeam modu olacak. MyCareer modu için açıkçası biraz şüpheliyim. Yapılan resmi açıklamalara göre bu oyun modundaki ilerlemeler yeni nesil sürümlerine aktarılamayacak. Yeni nesil sürümünde daha farklı bir MyCareer modu ve hikayesiyle karşılaşacağımız için büyük ihtimalle şimdiki nesil için çıkacak sürümdeki bu oyun modu tatmin edici olmayabilir.
Bir diğer önemli oyun modu olan MyTeam için benzer endişeleri hissetmiyorum. Artık bu konuda iyiden iyiye deneyim kazanan 2K Games ekibi, yine oyuncuları oyalayacak, bol ödüller kazanabileceği bir yapıyı sunacaktır. Zaten yapılan açıklamalarda da sezon sistemi, birleştirilebilir hediyeler, seçenek barındıran geliştirilebilir oyuncu kartları gibi yeniliklerden bahsedildi. Ayrıca, MyTeam modunun NBA 2K21 oyununun yeni nesil sürümüne de aktarılacak olması, bu oyun moduna dair endişeleri en aza indiriyor.
Uzun lafın kısası, iki farklı nesil için gelecek olan bir NBA 2K21 oyunu var karşımızda. Yeni nesil için beklemek durumunda kalan bu oyunun hayranları mevcut nesil sürümüyle idare edebilecek mi sorusu aklımızın bir kenarında duruyor. Bu sorunun yanıtını, oyunun tam sürümü çıktığında geniş ve detaylı bir inceleme yazısıyla aramaya çalışacağımızı şimdiden söyleyeyim.