Pek çok spor oyununda zorluk seviyelerinin bulunduğunu biliriz. NBA 2K21 oyununda da çeşitli zorluk seviyeleri bulunmaktadır. Bu zorluk seviyeleri, bazı oyun modlarında ayarlanabilirken, bazılarında yapılacak olan müsabakalara karşı değişiklik gösterir. Okumakta olduğunuz rehber yazısında sizlere bahsi geçen oyunun zorluk seviyelerinin neler olduğundan ve bu seviyelerin oynanışa olan etkilerinden bahsedeceğiz. Zorluk seviyesi nasıl ayarlanır sorusunun yanıtını ve seçilebilir olan zorluk seviyelerinin nerelerde bulunduğunu da bu yazıyı okuyarak öğrenebilirsiniz.
NBA 2K23 hakkında internet sitemizde farklı rehberler de bulunuyor. Bu rehberlerden bazılarını hemen aşağıdaki maddelerimizden, tamamını ise bu kategorimizden görebilirsiniz.
- PG, SG, SF, PF ve C pozisyonları için en iyi yapılar
- PG, SG, SF, PF ve C pozisyonları için en iyi takımlar
- Tüm oyun modları için ipuçları ve taktikler
- MyPLAYER için farklı arketipler, ipuçları ve stratejiler
- Tüm pozisyonlar için en iyi rozetler
- VC kazanmak için en iyi ve en hızlı yollar
- MyTEAM hakkında bilmeniz gereken her şey
- Kontroller hakkında bilmeniz gereken her şey
- Kontrolcü ayarları ve önerileri
- Rozet kazanmak ve 99 ortalamaya ulaşmak için en hızlı yollar
NBA 2K21 oyunundaki zorluk seviyeleri neleri değiştirir?
Spor odaklı video oyunlarındaki zorluk seviyeleri her zaman istenilen düzeyde olmayabilir. İçerisinde bulunduğumuz yıllarda bu durum biraz daha dengelenmesine karşın bazı oyunlarda zorluk seviyesini arttırmak, karşımızdaki kötü takımları bile dünyanın en iyi takımı haline getirmek anlamını taşıyabiliyordu. NBA 2K21 oyununun zorluk seviyeleri ise bazı temel noktalara etki ediyor ve değişimi bu temel noktalar üzerinden oyuna yansıtıyor.
Bahsi geçen temel noktaların başında, atılan şutların isabet oranları olduğunu söyleyebiliriz. NBA 2K21 oyununda zorluk seviyeleri yükseldikçe, atılan şutların daha zor sayı olduğunu göreceksiniz. NBA 2K20 oyununda bu durum çok bariz bir biçimde görülmezken, NBA 2K21 ile değişen şut mekaniklerinin sayesinde çok daha hızlı fark edilebiliyor. Oyunun en kolay zorluk seviyesindeyken, atılan şutlardaki isabet oranının gözle görülür bir biçimde arttığına tanıklık edebilirsiniz.
En zorlu seviyede ise bomboş kalan oyuncuların attığı üç sayılık atışların girmesi neredeyse mucize olarak değerlendirilebilir. Öte yandan, zorluk seviyesi arttıkça karşı takımın sahadaki odaklanma ve savunma yapma kabiliyetlerinin arttığını da belirtmeden geçmeyelim. Rakip takımlar, zorluk seviyesiyle paralel olarak daha organize oluyorlar ve savunma anlamında daha sıkı bir oyun ortaya koyuyorlar. Aynı zamanda, zorluk seviyesinin artmasıyla karşı takımın yapay zekasının daha verimli kullanıldığını söyleyebiliriz.
Eğer aynı taktiği kullanarak sayı atıyorsanız, hemen her zorluk seviyesinde karşı takım buna karşı önlemler alır. Bununla birlikte, zorluk seviyesi arttığında bu önlemler çok daha anlaşılır bir biçimde karşınıza çıkar. Bu arada, NBA 2K21 oyununda zorluk seviyesi artınca rakip takımın her topunuzu almak üzere oyuncularınıza saldıracağını, size nefes aldırmayacağını düşünmeyin. Zorluk, anlattığımız ölçüde, takım oyunu ve isabet oranını etkileyecek ölçüde artış gösteriyor.
NBA 2K21 oyununda kaç tane zorluk seviyesi bulunuyor?
NBA 2K serisinin oyunlarından alışıldığı üzere NBA 2K21 oyununda da 5 adet zorluk seviyesi bulunuyor. Bunlar, orijinal isimleriyle, kolaydan zora doğru; Rookie, Pro, All-Star, Super-Star, Hall of Fame olarak sıralanıyorlar. Rookie adıyla belirtilen zorluk seviyesi, anlaşılacağı üzere bu oyuna yeni başlayanlar için en ideal seçenektir. Bununla birlikte, bu seçeneği tercih ettiğinizde gerçekçilik anlamında önemli bir düşüş görülür.
Atılan çoğu şutun sayı değeri kazanması ve rakip takımın geçerli bir savunma ortaya koymaması bu zorluk seviyesinin en bariz göstergeleridir. Hall of Fame olarak adlandırılan zorluk seviyesi ise NBA 2K21 oyununda karşılaşacağınız veya seçebileceğini en zorlu maçları yapmanızı sağlar. Üst kısımda da belirttiğimiz gibi bu zorluk seviyesinde attığınız şutların isabet oranında gözle görülür bir eksilme göze çarpar.
Hall of Fame zorluk seviyesiyle karşılaştığınızda, şut atmaktan ziyade potaya doğru boş hücumlar gerçekleştirebilmek daha mantıklı bir strateji olabilir. Aynı zamanda, bu en zorlu seçenekte iyi savunma yapmanız ve hücumdan çok savunma ağırlıklı bir takımla mücadele etmenizin de uzun vadede faydalı olacağını sizlerle paylaşmadan geçmeyelim. Bu seviyeler, gerçekçiliğin her iki anlamda da biraz geri plana atıldığı maçları yapmamıza neden olurlar.
Diğer üç zorluk seviyesi olan; Pro, All-Star ve Super-Star ise bahsettiğimiz iki zıt zorluk seviyesine göre daha dengeli müsabakalar yapmanıza neden olur. Pro olarak adlandırılan zorluk seviyesi yapı itibariyle Rookie seviyesine, Super-Star olarak adlandırılan zorluk seviyesi ise Hall of Fame seviyesine yakındır. All-Star isimli zorluk seviyesini, NBA 2K21 oyununun ortalama zorluk seviyesi olarak adlandırabiliriz. Bu seviyede ne çok kolay başarı elde eder, ne de gereksiz engellerle mücadele etmek zorunda kalırız.
Zorluk seviyeleri hangi modlarda ayarlanamaz?
Yine üst kısımlarda kısaca değindiğimiz üzere zorluk seviyeleri, farklı oyun modları için aynı ayar sisteminde yer almazlar. Zorluk seviyesinin, bir ayarlar menüsüyle seçilemediği kısım MyTeam modu ve çevrim içi müsabakalardır. MyTeam modunda, bazı müsabakalara başlarken zorluk seviyelerini seçme imkanımızın bulunduğu gibi, bazı maçlar da önceden belirlenmiş olan zorluk seviyelerinde oynanmak zorundadır. Bu arada, MyTeam modunda yapılan maçlardan kazanılan MT birimi, yapılan maçın zorluk seviyesine göre farklı kat sayılarla çarpılır.
Bu kat sayı, Rookie seviyesi için 0,75 iken, Hall of Fame seviyesi için 1,75’dir. Arada kalan 3 zorluk seviyesinde, kolaydan zora doğru sırasıyla; 1,00, 1,25 ve 1,50 katsayıları kullanılır. Yeri gelmişken, NBA 2K21 oyunundaki MyTeam modunda zorluk seviyelerinin Domination isimli kısımda seçilebilir olduğunun da altını çizelim. Bu oyun moduna başlandığında, günümüzdeki NBA takımlarında aktif olarak oynayan oyuncuların bulunduğu takımlarla maçlar yapılabilir.
İlk etapta seçilebilir olan zorluk seviyeleri; Pro, All-Star ve Hall of Fame olarak sıralanmıştır. Bu seçenekler, kolaydan zora doğru gidildikçe daha fazla yıldız kazandırır ki Domination kısmının temeli bu yıldızların toplanmasıdır. Öte yandan, MyTeam modunda yer alan diğer kısımlarda maçların belirli zorluk seviyeleri bulunur ve bunlar değiştirilemezler. Örneğin, meydan okuma seçeneklerindeki maçların açıklama kısmında zorluk seviyelerinin ne olduğu yazılıdır.
Öte yandan, hemen her oyun modundaki çevrim içi müsabakalarda da zorluk seviyeleri oyunculara bırakılmaz. Her bir maçın kendine bir seviyesi vardır ve şutların isabet oranı bu seviyeye göre belirlenir. Oyuncular, birbirlerini yenmeye çalışırlarken haliyle kendi becerilerine göre bir oyun zorluğu oluştururlar. Arkadaşlarla oynanan çevrim içi müsabakalarda ise oyuncular zorluk seçimini beraberce ayarlayabilirler.
Zorluk seviyeleri nasıl ayarlanır?
NBA 2K21 oyununun pek çok oyun modundaki zorluk seviyesi ayarı yapılabilmektedir. Ana ekranda yer alan genel ayarlar kısmına girerek bahsi geçen seçenekte belirttiğimiz beş seçenekten bir tanesini seçebilirsiniz. Buradaki seçenek, Play Now olarak adlandırılan seçenekteki müsabakalarınızın temel seviyesi olacaktır. Bununla birlikte, bazı oyun modlarının kendi iç menülerindeki ayarlar kısmından, o moda özel olarak zorluk seviyesi ayarını yapabilmek mümkündür.
MyCareer modunda ise menüyü açtığımızda karşımıza çıkan ekranın en sağında yer alan ve Options/Quit olarak adlandırılan kısma girdiğinizde bahsi geçen ayarlara ulaşırsınız. Bu kısma girerek, burada yer alan genel ayarlar kısmının en üstünde zorluk seviyesi ayarlarını gerçekleştirebileceğiniz sekme bulunur. Kendi tarzınıza göre dilediğiniz ayarları uygulama imkanınız vardır.
MyLeague modunda ise seçilebilecek olan zorluk seviyeleri, her bir oyun seçeneğinin kendi içerisinde yer alan menülerde bulunur. Bu modun içindeki, MyLeague, MyGM veya sezon gibi seçenekleri tercih ettiğinizde, zorluk ayarları yapabileceğiniz alanlara da ulaşırsınız. Unutmadan, bu tercihlerinizi oyunun ilerleyen adımlarında değiştirme özgürlüğüne de sahipsiniz. Size uygun olmayan seçeneği, daha zor veya daha kolay olarak ayarlayabilirsiniz.