Her sene düzenli olarak karşımıza çıkan spor oyunları hala hayatımızda ve şimdi de NBA 2K serisinin en yeni oyunu olan NBA 2K23 yapıtı piyasaya sürüldü. Bu tip oyunlarda genellikle karşımıza nelerin çıkacağını biliriz. Bunlar genellikle temel oynanışın biraz iyileştirilmesi, görsellikte ufak yeni dokunuşlar, hata düzeltmeleri ve eğer şanslıysak birkaç yeni içeriktir. Şimdi incelemesini yazdığım basketbol oyunu ise ne yazık ki bunların çoğunu yapmıyor. Bu yapıt, ne yazık ki birçok kategoride NBA 2K22 oyununa inanılmaz benziyor, hatta aynı deneyimi sunuyor. İyileştirilen şeyler ise öyle dikkat çekici şeyler değil.

NBA 2K23 oyununda tabii ki büyük değişiklikler de mevcut. Mesela, MyTeam içerisinde artık herhangi bir kontrat bulunmuyor ve Triple Threat Online: Co-op isimli yeni bir opsiyon ile bu yapıtı arkadaşlarınız ile iş birlikçi bir şekilde oynayabiliyorsunuz. Ayrıca artık takımınızdaki sadece tek bir oyuncuya kitlenip, tüm karşılaşma boyunca onu kontrol edebiliyorsunuz; takımınızdaki herkese odaklanmanıza gerek kalmıyor. Bunlar, tabii ki büyük içerikler ama aynı zamanda da senelerdir oyuncular tarafından beklenen ve nedense 2K şirketinin aynı süre boyunca bir sebepten ötürü oyuna eklemek istemediği içerikler.

Piyasadaki spor temelli birçok oyun zaten NBA 2K23 ile tanıtılmış olan yenilikleri seneler önce kendi sistemlerine eklemiş olsa bile bu yapıt, en azından tamamen kendisine ait olan bazı heyecan verici yeniliklerle geliyor. Bu yeniliklerden biri, aslında tamamen yeni sayılmaz; kendisi NBA 2K11 oyunundan geri dönen Jordan Experience. Bu yeni içerik sayesinde efsanevi ismin kariyerini yeniden deneyimleyip, ödüllerin sahibi olabiliyoruz. MyNBA de artık benzersiz dönem sistemine sahip olduğu için sunum tarafında büyük değişikliklere sahip olabiliyor. Bu dönemler de Jordan Era, Kobe Era ve Magic vs. Bird Era olarak geçiyor.

MyNBA içerisindeki dönemleri değiştirdiğiniz zaman, basketbolun kurallarından tutun da yorumcuların kurduğu cümlelere göre her şey değişiyor. Bu yüzden dönemler, MyNBA modunun severleri için en büyük yenilik olarak görünüyor. Yalnız, tüm bunlar aynı zamanda çok yüzeysel ve ucuz sistemler gibi hissettiriyor. Evet, NBA 2K23 oyununa tüm bu yenilikler ile çeşitlilik ekleniyor ve oyuncuların deneyimlemesi için daha çok içerik sunuluyor ama sonuca baktığınız zaman uzun vadede yine herkes aynı içerikleri oynuyor ve bu aynı içerikler de senelerdir zaten çok büyük bir değişiklik olmadan sunuluyor efendim.

NBA 2K23

NBA 2K23, MyCareer ile olumlu bir adım atıyor

Hikaye seven oyuncular için NBA 2K23 ile MyCareer geri dönüyor ve bu sefer biraz daha geleneksel bir hikaye anlatılıyor. Geçen senenin çok zayıf anlatısından sonra bu sene, MP olarak yeni kariyerimize başlıyoruz ve Shep Owens isimli rakibimiz ile sürekli başa baş giderek, aslında ilgi çekici bir deneyim yaşıyoruz. Kariyer modunda özellikle de yorumcular hem saha içinde, hem de saha dışında bu ikilinin düşmanlığını muhteşem bir şekilde ortaya koyuyor ve yine geçen senenin çok kalitesiz ve yüzeysel duran hikaye içeriğinden sonra bu sene karşımıza çıkartılan deneyim ferahlatıcı hissettiriyor bence.

NBA 2K23 oyununda hangi moda girerseniz girin, oynanış tarafındaki iyileştirmeler de hemen dikkatinizi çekiyor. Tuş takımında öyle çok büyük değişiklikler yok; çoğu şey aynı. Bu yüzden de geçen senenin oyunundan geri dönen oyuncular, bu yapıta çok daha hızlı alışıp, yenilikleri deneyimlemeye başlayabiliyor. Her şeyden önce şut atma tarafında artık bitirici an çok daha etkili ve tatmin edici bir şekilde çalışıyor; şutu başarılı bir şekilde atabilmek için butonu yeşil alana geldiği zaman bırakmak gerekiyor ama geçen seneye kıyasla bu çok daha iyi hissettiriyor ve ayrıca yeşil alan, barın en sonunda yer alıyor. Böylece, şut atma daha affedici duruyor.

NBA 2K23, oynanış tarafında, NBA 2K22 oyununa kıyasla biraz daha otantik duruyor ama aynı zamanda da bir video oyunu olup, eğlence sunması gerektiğini unutmuyor. Sahadaki oyuncular arasındaki etkileşimler ve blokların ciddi bir şekilde iyileştirilmiş olması dikkat çekiyor ama büyük bir problem de geri dönüyor: Bu video oyununda birçok yapay zeka tarafından yönetilen oyuncular hala sahada boş bir şekilde durup, sıranın kendilerine gelmesini bekliyor. Yani, yapay zeka kendisini dinamik olarak hareket ettiremiyor, oyuncular güzelce defans yapamıyor, pozisyonlarını düşünüp, buna göre hareket edemiyor geçen senelerde olduğu gibi.

Oynanış haricinde, NBA 2K22 oyununda sorunlu olan The City de NBA 2K23 oyununa küçültülmüş bir şekilde taşınıyor. Küçültülmüş dediysem, sadece boyut olarak bu durum gerçekleşiyor. The City, hala tüm özelliklerini, yeniliklerle birlikte bulunduruyor ama oyuncular artık saatlerce etrafta koşuşturmak zorunda kalmıyor. Küçültülmüş olan The City, performans tarafında bu küçültmelere rağmen sıkıntı çekiyor. PlayStation 5 konsolunda bu şehir, stabil olarak 60 FPS değerine ulaşamıyor ve bu da çok garip hissettiriyor; oyunun geri kalan hiçbir yerinde performans problemi bulunmuyor.

NBA 2K23

The W aslında var ama yok gibi duruyor

WNBA, The W isimli oyun modu ile geri dönüyor ama bu senenin oyununda pek de bir yenilik bulunmuyor ne yazık ki. Evet, FIFA ve NBA 2K gibi serilerde kadın temelli içeriklerin erkeklere kıyasla daha az oynandığını kolaylıkla tahmin edebiliriz ama 2K, eğer bir çaba içine girip, WNBA ile oyuncuların karşısına çıkmayı biliyorsa, bu deneyimin de diğer tüm içerikler gibi eşit bir şekilde iyileştirilmesi gerekiyor. Yalnız, NBA 2K23 oyunundaki The W modu, çok basit seviyede karakter özelleştirme temelli yenilikler haricinde başka hiçbir şey elde edemiyor. Ayrıca, The W tamamen kendi dünyasında bulunuyor ve The City gibi global modlarla etkileşime geçemiyor.

NBA 2K23 oyununun en göze çarpan kısmı kesinlikle MyCareer modu ki bu modun da geçen seneye kıyasla üzerine çıkması gereken çit çok da yüksek değildi. Tabii ki temel oynanışta ilgi çekebilecek iyileştirmeler bulunuyor; bunların bazılarından zaten halihazırda bahsettik ve yeni rozetler gibi şeyleri de sizler tahmin edebilirsiniz zaten. Yalnız, oynanış tarafındaki çoğu yenilik, kağıt üzerinde daha çok dikkat çekiyor, oyunun kendisini oynamaya başladığınız zaman her şey direkt olarak NBA 2K22 ile aynı duruyor. MyTeam içerisinde artık sözleşme olmaması belki ilk birkaç saatte size hoş görünebilir ama sonra bu mod yine “grind” ile birleşiyor.

Eğer rekabetçi seviyede çevrim içi karşılaşmalara çıkmayı seviyorsanız, NBA 2K23 oyununda muhtemelen yeni dayanıklılık barı da ilginizi çekecektir. Artık oyunda üç adet adrenalin barı bulunuyor ve depar atmak gibi aksiyonlar, bu barları hızlı bir şekilde tüketiyor. İşte bu ufak ama etkili yenilik sayesinde özellikle de çevrim içi maçlarda bir kişi, en güçlü karakteri tüm oyun boyunca tek başına kullanıp, karşılaşmayı rezil etmiyor ve otantikliği bozmuyor. Çevrim içi ve çevrim dışı içeriklerde bu yeni dayanıklılık ve adrenalin barları takım oyununu ön plana koymayı başarıyor. Tabii ki oyunun nihai içeriklerinde bunlara kolayca alışıyorsunuz.

NBA 2K23 oyununu uzun vadeli oynamak isteyen oyuncular muhtemelen MyCareer, MyNBA ve MyTeam modlarında zaman geçirecektir. Bu serinin kıdemli oyuncuları özellikle de MyTeam ile zaman harcamak isteyebilir ama bu mod, aynı eski senelerde olduğu gibi hala mikro ödeme sistemini temel alıyor. Bu yüzden de MyTeam içerisinde başarılı olabilmek için ya hayatınızı bu oyun moduna adamanız gerekiyor, ya da oyunun fiyat etiketinin katlarca daha fazlasını mikro ödeme olarak ödemeniz gerekiyor. Hatta aynı şey MyPlayer için bile geçerli olabilir. Yani, mikro ödeme yönünde bir hafifletme bekliyorsanız, o gün hiçbir zaman gelmeyebilir.

NBA 2K23

NBA 2K23, pek bir şeyi değiştirmezken bolca içerik sunuyor

NBA 2K23, sunum tarafında da ne yazık ki sınıfta kalıyor. Görsel tarafa baktığınız zaman bu video oyunu, NBA 2K22 yapıtına kıyasla sadece biraz daha iyi bir satürasyon ve daha detaylı karakter modelleri sunuyor. Bunun haricinde, ışıklandırmalar filan biraz daha farklı duruyor ama burada kaliteden ziyade sadece atmosfer temelli farklılıklar var. Ayrıca, kişisel zevke göre bazı oyuncular hala NBA 2K22 yapıtını satürasyon konusunda daha başarılı bulabilir. Bu video oyununu 4K destekli bir televizyonda, PlayStation 5 konsolumda da deneyimlediğimi belirtmek istiyorum. Oyunun yeni nesil versiyonu da mevcuttu.

Performans tarafında ise NBA 2K23, pek bir sıkıntı çıkartmıyor. FPS tarafında oyun, The City haricindeki her alanda ve her oynanış anında gayet stabil bir 60 FPS değeri vermeyi başarıyor. Yükleme ekranları da kısa sürüyor ama kendilerinin sayısı oldukça fazla. Ayrıca oyunda öyle çok rahatsız edici hatalar da bulunmuyor; sadece kayıt dosyalarını etkileyen bir sıkıntı mevcut ama onu da zaten oyunu normal bir şekilde oynuyorsanız, depolama alanları ile filan çok uğraşmıyorsanız, yaşayacağınızı sanmıyorum. Ben şahsen kendi oynanış sürem boyunca 1-2 ufak görsel temelli hata haricinde başka hiçbir şey ile karşılaşmadım.

Ses ve müzik tarafında NBA 2K23, NBA 2K22 ile neredeyse tamamen aynı. Yani, tabii ki oyunda yeni yorumlar mevcut, özellikle de MyCareer ve MyNBA içerisinde yorumcuların yeni cümlelerini sıklıkla duyabiliyorsunuz ama MyTeam gibi daha çok oynanan modlarda yorumcular, kısa bir süre sonra kendilerini tekrarlamaya hemen başlıyor. Müzik tarafında da 2K, her sene olduğu gibi aynı türde müzikler seçerek yoluna devam ediyor. Oyunda benim tarzıma uygun pek bir müzik olmadığı için özel bir yorum yapamıyorum; idare eder şekillerdeydi bence. Sadece, karakter seslendirmeleri hala her sene olduğu gibi çok zayıf.

NBA 2K23, içerisinde birçok olumlu noktayı bulunduruyor ama bu noktalar genellikle NBA 2K22 ile çok benzer olmasının gölgesi altında kalıyor. Karşımızda duran bu oyunun yeni nesil versiyonu 70 USD ve eğer bir video oyununa her sene 70 USD verip, üzerine bir de mikro ödeme ögelerini satın almamız bekleniyorsa bence bundan çok ama çok daha iyisinin yapılması gerekiyor. Yani, MyTeam içerisinden sözleşme ögelerinin kaldırılması ve şut barının ufacık değişikliğini ben artı olarak göstermekten açıkçası utanıyorum. Bu serinin kıdemli oyuncuları bunları nasıl kabul edip de bu seriyi her sene oynuyor, anlamıyorum.

NBA 2K23
NBA 2K23
Olumlu
Yeni şut barı ve dayanıklılık sistemi oynanışı kısmen tazeliyor.
MyNBA ile sunulan yeni dönemler bayağı farklılık sağlıyor.
Bolca farklı tipte içerik mevcut; nihai deneyimler hala aynı.
Maçların sunumu biraz daha dikkat çekmeyi başarıyor.
Olumsuz
NBA 2K22 ile arasında kayda değer bir farklılık yok.
MyCareer ve MyTeam hala mikro ödemelerle dolu.
MyPlayer genel anlamdaki zayıf yapısını koruyor.
MyTeam eskisi kadar rekabetçi ve sürükleyici değil.
6

Etiketler:

, , ,