Yarış türündeki video oyunlarının arasına geçen hafta bir yenisi katıldı. Bu oyun, tabii ki Need for Speed Heat idi. Ben, henüz Forza Horizon 4 ve The Crew 2 oyunlarının tadı damağımda iken EA ve Ghost Games ekiplerinin yeni çıkmış olan bu yarış oyununu bir deneyeyim dedim. Oyun hakkındaki düşüncelerimi de bu inceleme yazısı ile sizlere aktarmayı planladım. Bakalım, Need for Speed serisinin en yeni oyunu nasıl olmuş, bir önceki oyunun hataları tekrar edilmiş mi, dersler çıkartılmış mı?
Hikaye olmadan, bir Need for Speed olmazdı
Tahmin edebileceğiniz gibi inceleme yazıma yine hikayeden bahsederek başlamak istiyorum. Need for Speed Heat gibi yarış temelli bir video oyununda hikayenin çok önemli olmadığını düşünebilirsiniz, buna katılıyorum ama yine de oyunda bir hikaye parçası varken, ondan bahsetmeden geçmek istemiyorum. Bu arada, gelecekte oyunu oynamayı planlıyor olabilirsiniz diye hikaye hakkında herhangi bir keyif kaçırıcı bilgi de sizlere vermemeye özen göstereceğim; genel olarak hikayeden bahsedeceğim.
Neredeyse her Need for Speed oyununda olduğu gibi bu video oyununa da bir Palm City yabancısı olarak başlıyoruz. Açıkçası bu temelin, bu oyunda değişebileceğini düşünmüştüm ama belli ki kalıp değişmeyecek. Oyunun hikayesinde bu yabancı karakterimiz; hem kendi grubunun dertleri ile, hem karşı grupların dertleri ile, hem de polisler ile uğraşıyor ki bu video oyunundaki en büyük rolü de polisler alıyor. Artık belki klişe olmuştur ama bu serinin başındaki kötü adamların polisler olmasını özlemiştim.
Need for Speed Heat ile adım attığımız Palm City, sabahları legal yarışlar düzenliyor ve o yarışlardan gazlanan insanlar, geceleri de sokağa dökülüp, illegal yarışlar yapıyorlar. İşte Palm City tarafından kurulan bir grup yeni polis takımı da gece yarışa çıkan şoförleri durdurmak için yemin ediyor. Bu noktada da karşımıza farklı kişiliklere sahip, 3 polis memuru çıkıyor. Bu kişiler oldukça havalı ve tehdit edici görünüyor. Kendilerinden gerçekten korkuyorsunuz ama bunu destekleyen farklı şeyler de var.
Bu polisler haricinde, kendi grubumuzdan insanlar ve karşı gruplardan insanları da görebiliyoruz. Ayrıca oyundaki her karakterin seslendirmeye sahip olması da çok iyi. Özellikle bizim karakterimizin konuşabiliyor olması çok güzel; şu geride bıraktığımız birkaç ay içerisinde seslendirilmemiş veya yarım yamalak seslendirilmiş ana karakterler ile oyun oynamaktan gerçekten sıkılmıştım. Bu arada, bu video oyununda kendi karakterimizi yapıp, sonrasında da özelleştirebiliyoruz.
Klasik bir başlangıç yapıyoruz
Neredeyse her Need for Speed oyununda olduğu gibi Need for Speed Heat oyununda da gelişmiş bir araba ile yarış yapıyoruz ve ardından sıfıra dönüyoruz. Oyun, bizlere bir başlangıç arabası seçtiriyor ve ardından da hem kendimizi, hem de arabamızı geliştirerek oyunu bitirmeye çalışıyoruz. Ayrıca, söylemem gerekiyor ki birkaç hikaye görevi sonrasında bu oyunda ilerlemek için sürekli olarak hikaye görevleri yapmanıza da gerek olmuyor; oyun sizi güzel bir şekilde serbest bırakıyor.
Oyun içerisindeki ilerlemenizi 2 farklı şekilde yapabiliyorsunuz: Gece ve gündüz. Zaten oyunun temelinde de bu sistem yatıyor; gündüzleri legal yarışlara katılıp, para kazanmanız gerekiyor ve ardından da gece yarışlarına katılıp, ismimizi diğer insanlara duyurmamız, seviye atlamamız gerekiyor. Sadece tek bir zamandaki yarışlara odaklanarak, oyunda net bir ilerleme sağlanamıyor; seviye atlamadığınız sürece satın alabileceğiniz şeyler sürekli olarak sınırlı kalıyor.
Gündüz yarışlarında pek bir numara bulunmuyor; genelde sürekli olarak turlu yarışlar yapıyorsunuz. Bunların üzerine, zamana karşı yarışmak ve drift tipi gibi farklı yarış türleri de zamanla ekleniyor. Gece yarışları ise işin en kızıştığı zaman oluyor; işin içine polis giriyor. Gece yarışlarında da aynı tip yarışlar bulunuyor ama bunların üzerine, bazı yarışlara girebilmek için belli bir Heat, yani polisten aranma seviyesine ulaşmanız gerekiyor. Siz, her yarış yaptığınız zaman aranma seviyeniz yükseliyor.
Peki, diyelim ki aranma seviyeniz yükseldi, mesela dördüncü seviyeye ulaştınız, ne oluyor? Öncelikle, bulunduğunuz bölgede polislerin miktarı hafif hafif artıyor. Eğer o polislerden bir tanesine yarış içinde veya dışında görünürseniz de zorlu bir kovalamaca başlıyor. İsterseniz oyuna yeni başlamış olun, isterseniz de oyun sonunda olun; o polis kovalamacaları sürekli olarak gergin ve korkutucu oluyor. Bunun sebebi ise eğer polise yakalanırsanız, paranızın ve kazandığınız puanın bir kısmı gidiyor.
Need for Speed Heat ile kovalamacaya hazır olun
Eğer Need for Speed Heat oyununda hızlıca para kazanıp, seviye atlamak istiyorsanız, gece yarışmanız gerekiyor. Gece, kazandığınız tecrübe puanı ve para, Heat seviyeniz ile çarpılıyor. Eğer yakalanırsanız, seviye sıfıra düşüyor ve herhangi bir katkı almıyorsunuz. Bu durumda da aslında çok bir şey kazanmamış oluyorsunuz. Heat çarpanı ile geceyi bitirmek için ise polislerden kurtulmuş bir şekilde güvenli evlerden bir tanesine girmeniz gerekiyor ki ikinci Heat seviyesinden sonra bu hiç de kolay değil.
Tahmin edebileceğiniz gibi bu video oyununda polislere karşı bir mücadele verebiliyorsunuz ama vermemeniz tercih ediliyor. Şöyle ki her arabanın bir dayanıklılığı var; sizin de, polis arabalarının da ama polis arabaları, size çok daha fazla hasar veriyor. Bu yüzden kendileri ile savaşmak yerine kaçmanız gerekiyor. Eğer arabanızın dayanıklılığı sıfıra inerse, polise yakalanmış sayılıyorsunuz. Dayanıklılık, her gece 3 kez benzin istasyonları sayesinde tazeleniyor. Sabahları ise bu pek dert olmuyor.
Eğer gece ve gündüz oyunu oynarken, daha fazla şey kazanmak isterseniz de temel yarışların üzerine meydan okumalar ve günlük görevler bulunuyor. Meydan okumaları, manüel olarak aktif etmeniz gerekiyor ama günlük görevler sürekli olarak kendisini yenileyebiliyor. Bunun haricinde, oyunda bolca koleksiyon ögesi var ve hepsi için çok güzel bir şekilde ödüllendiriliyorsunuz. Sadece koleksiyon ögeleri için değil, temizlediğiniz harita bölgeleri için bile ödüllendirilmek mümkün.
Need for Speed Heat oyununda kırabileceğiniz flamingolar, içinden geçebileceğiniz tabelalar ve yapabileceğiniz yüzlerce metrelik zıplamalar var. Tüm bu farklı toplanabilir ögelerin ucunda, benzersiz araçlar duruyor. Ayrıca, harita da birçok bölgeye ayrılmış ki eğer bir bölgedeki tüm ögeleri toplarsanız, o bölgeye özel bir araba modifiyesi ögesi kazanıyorsunuz. Bu oyun, bu noktada gerçekten tebrik edilmesi gerekiyor; genel ilerleme, ödüllendirme ve koleksiyon ögeleri toplama sistemleri hep böyle olmalı.
Biraz da arabalardan bahsedelim
Need for Speed Heat oyununda satın alabileceğiniz bolca araba, kazanabileceğiniz de birkaç araba bulunuyor. Bu arabalar arasında serinin klasik araçları da yer alıyor, popüler araçlar da yer alıyor, oyun severlerin merakla kullanmayı beklediği araçlar da yer alıyor. Bu araçları, performans ve dış görünüş bakımından modifiye edebilmek de mümkün. Bu noktada da her öge, REP seviyeniz ile açılıyor. Yani, işin içine herhangi bir mikro ödeme, ganimet kutusu veya meydan okumalar filan girmiyor.
Oyunu sadece oynayarak yeni şeyler açabildiğiniz bu yapıtta, öncelikle performans geliştirmeleri sayesinde aracınızı 6 farklı türde bir şekle sokabiliyorsunuz. Mesela; yarış, drift ve off-road arabaları yapabiliyorsunuz veya her türü karıştırıp, 1’den fazla türe aynı anda önem verebilen bir araç da oluşturabiliyorsunuz. Oyunda, tüm bu araç tiplerini kullanan yarışlar olduğu için genelde aktif olarak 1’den fazla arabanızın, farklı türlerde ayarlanmış olması gerekiyor ki duruma göre onları kullanabilin.
Dış görünüşü modifiye etmek ise 2015 senesindeki Need for Speed oyunundan ve tabii ki 2017 senesindeki Need for Speed Payback oyunundan çok daha detaylı. Hatta, bugüne kadar görebileceğiniz en iyi dış görünüş modifiyesi, bence bu video oyununda yer alıyor. Yine de birçok parçanın birbirine benziyor olması, zaman zaman sizin keyfinizi kaçırabilir. Fakat keyfiniz kaçtığı an aracınızın egzozundan çıkan sesi özelleştirebildiğiniz sekmeye girmeniz yeter; harika bir özellik bu.
Modifiye ettiğiniz aracın kontrolleri ise klasik bir Need for Speed oyununu andırıyor. Yine, el frenini kullanarak, 300 KM/S giderken, en keskin virajları alabiliyorsunuz. Yani, oynanış olarak oldukça arcade bir deneyim sizleri bekliyor ama zaten bu seri çok uzun zamandır arcade tipi oynanış sunuyor. Piyasada arcade tipi oyunlara da ihtiyaç var; her oyun Forza seviyesinde gerçekçi oynanış sunamaz zaten, bunu bekleyemeyiz kendilerinden. Yine de bir tık daha gerçekçi bir oynanış görmeyi isterdim ben.
Need for Speed Heat; bazı şeyleri doğru, bazı şeyleri yanlış yapıyor
Need for Speed Heat, kusursuz bir video oyunu değil. Hatta bu video oyunundaki kusurlar, oyunun birçok iyi yanlarını da söküp atıyor. Mesela, bu kusurlardan bir tanesi, ciddi sunucu problemleri. Yalnız, bu sunucu problemleri öyle bağlantı hataları ile yetinmiyor; sunucularda öyle bir problem oluyor ki ilerlemeniz siliniyor. Tam olarak kaynağını bilmiyorum ama bu incelemeyi yazarken, arka arkaya tam 5 kere ilerlemem sıfırlandı ve ben artık oyuna girmeye korkar hale geldim.
İlerlemenin sıfırlanması, tabii ki sizi oyunun en başına göndermiyor. Anladığım kadarıyla, yerel kayıt dosyaları ile sunucudaki kayıt dosyaları eşleşmiyor ve bunun sonucunda, son birkaç saatlik oynanışınızı ve tüm paranızı kaybedebiliyorsunuz. Genel olarak görev ilerlemeleri veya tecrübe puanının kaybı ile alakalı herhangi bir dert yaşamadım ama inanın, bu incelemeye nokta koyduktan sonra oyunu tekrar açmaya korkuyorum. Oyunu açmak istiyorum ama ilerlemem muhtemelen silinecek diye korkuyorum.
Sunucu problemlerinin yanında, polisler de çoğu zaman sıkıntı çıkarıyor. Oyunda 3 farklı zorluk seviyesi var ve ben hepsinde polisleri denedim, inanılmaz zordular. Ben, 250 KM/S ile giderken bile arkamdaki polis nasıl oluyor da bir anda hızlanıyor ve bana arkadan ciddi bir şekilde bindirip, yarı canımı götürüyor, anlamıyorum. Aynı zamanda geceleri çıkan polis kovalamacaları, genel olarak oyundaki keyfi de zaman zaman alıyor. Yani, ben 1 yarış yapıp çıkmak istiyorum ama kovalamadan ötürü saatlerce uğraşıyorum.
Bu problemin yanında, belki yine polislerle alakalı olacak ama yapay zeka da çok kötü geliyor. Yani, polislerin yapay zekasındaki zorluk bir yere, yapay zeka yarışçılar çok garip davranıyor. Kendileri, düz yolda akıl almaz seviyede bir hız kazanıyor ve onlara yetişebilmek imkansız oluyor. Virajlarda filan geçilebilir diye bilirsiniz ama tüm yarış boyunca gerçek dışı bir deneyim sergileyen o yapay zeka, yarışın sonlarına doğru yavaşlayıp, sizin kazanmanıza yardımcı oluyor ve bu bana mantıklı gelmiyor.
Yapay zekalar, her zaman da kötü değil
Need for Speed Heat oyununun yapay zekası kesinlikle çok kötü değil. Hatta, polisin sadece bizim peşimizden değil de diğer yarışçıların peşinden gidiyor olması çok güzel bir detay. Hatta bu oyunu çevrim içi bir dünyada oynuyorsanız, gerçek oyuncuların peşinden giden polislerde görünüyor ama o gerçek oyuncular, zaman zaman polisleri size bilinçli olarak çekebiliyor ki bu da pek hoş bir deneyim olmuyor. Ayrıca, çevrim içi dünyada, yarış sırasında bile oyun durmuyor ki bu kötü bir deneyim.
Çevrim içi dünya yukarıdaki sebeplerden ötürü pek hoşuma gitmedi; ben de çevrim dışı olarak oynadım oyunumu. Zaten çevrim içi oynamak istediğiniz zaman tanıdığınız kişilerden oluşan bir lobi yoksa da pek işe yaramıyor. Mesela, oyundaki her yarışı çevrim içi, gerçek oyuncularla da yapabiliyorsunuz ama herkes kendi işi ile meşgul olduğu için kimse kendi ilerlemesini durdurup, sizin çevrim içi yarış isteğinizi kabul etmiyor. Bu durumda, Forza Horizon 4 oyunundaki gibi ayrı bir modun olmasını isterdim.
Yapay zekalar haricinde, bu video oyununda kullanabileceğiniz her arabanın değil ama birçok arabanın sesi gayet güzel. Gerçekçi demek doğru olur mu bilmiyorum ama araba sesleri kulağa gerçekten oturuyor ve sizi yarış yapmaya itiyor. Sesler sayesinde resmen gaza geliyorsunuz. Ayrıca, oyundaki arabaların ağırlık hisleri de çok başarılı ama kalkış yaparken kameranın çılgınlar gibi sallanması filan hoş değil. Bu tip şeyleri, ayarları kullanarak kapatmak da mümkün görünmüyor.
Arabaların sesleri haricinde, modellerini de gayet başarılı buldum. Bu noktada, Forza Horizon 4 ve Forza Motorsport 7 oyunlarını ele almayacağım; onlar bambaşka bir seviyede ama Need for Speed serisi ile benzer olan The Crew serisinin ikinci oyununa göre, bu oyundaki araba modelleri inanılmaz kaliteli. The Crew 2 oyununda her araba, plastik oyuncak gibi görünüyordu ama bu oyunda kesinlikle öyle bir durum söz konusu değil. Need for Speed Heat oyununun araba modellemeleri bence gayet başarılı.
Need for Speed Heat ile takibe hazır olun
Need for Speed Heat oyununda hikaye görevleri, küçük takip anları ile başlıyor. Yardımcı karakterlerin yapay zekaları, A noktasından bizi alıp, B noktasına götürüyor. Bu sırada muhabbetler oluyor ve hikaye ilerliyor ama genel olarak takip sistemi pek başarılı değil; yapay zekanın hızı, sizin hızınıza uyum göstermiyor. Bunun üzerine, yapay zeka da çok yavaş gidince zaman zaman sıkılabiliyorsunuz. Açıkçası ben ara sahne olmasını tercih ederdim, böyle bir takip deneyimi yaşamak yerine.
Yapay zeka da olsa karakterlerden bahsetmişken, oyunun hikayesinde karşımıza çıkan diğer karakterlerden bahsetmek istiyorum. Açıkçası, oyunun en hatırlanabilir karakterleri bahsetmiş olduğum 3 polis ve bize yardım eden 2 kardeş. Bu toplamda 5 kişi haricinde, oyundaki diğer karakterler bence hatırlanabilir değil. Bu noktada, Need for Speed ve Need for Speed Payback oyununun daha kaliteli bir iş yapmış olduğunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim. Bu arada, oyundaki karakter modelleri de başarılı.
Tabii bir de bizim kendi karakterimiz var. Oyunda, dediğim gibi kendi karakterimizi seçip, onu özelleştirebiliyorduk. Özellikle özelleştirme kısmında seçilebilecek yüzlerce farklı öge var ama bu sayı sizi yanıltmasın; stil olarak tek bir sokak tarzı var ve birçok kıyafet de birbirinin kopyası. Yani, ya renk, ya da üstündeki desen değişiyor bu kıyafetlerde. Ayrıca, tek bir stil olması da oyundaki karakter özelleştirmesini çok olumsuz etkiliyor bence. Yani, eğer ben kendi karakterimi net olarak ortaya koyamayacaksam, neden yüzlerce lisanslı eşyaların bulunduğu bir sistem var ki?
İnceleme yazımı yavaş yavaş sonlandırmadan önce bir de açık dünyadan bahsetmek istiyorum. Bir önceki oyuna göre Need for Speed Heat, gerçek bir açık dünya sunuyor. Eski oyunlara göre bu oyunun haritasında sizi toslatarak durduran çok az çevre detayı bulunuyor. Bu yüzden de kendinizi gerçek bir açık dünyada gibi hissedebiliyorsunuz. Bu noktada, direkt olarak Forza Horizon 4 oyununun açık dünyasını da hayal edebilirsiniz; özgürlük bakımından çok benziyor iki oyunun tasarımı da.
Sırada görsellik, performans ve dahası var
İnceleme yazımın son detay başlığında, klasik olarak incelediğim oyunun görselliğinden, performansından, seslerinden ve müziklerinden bahsetmek istiyorum. Öncelikle performans: Bu video oyununu 4K/HDR bir televziyonda, PlayStation 4 Pro ile denedim. Bana, herhangi bir özel grafik veya performans ayarı sunulmadı ve eğer yanlış değilsem de 30 FPS değerlerinde oynadım bu oyunu. Oyun, 30 FPS olduğunu her ne kadar hissettirse de performans düşüklüğü yaşamadığımı söylemek isterim.
Görsellik ile bambaşka bir mevzu. Şimdi, dediğim gibi HDR destekli bir televizyonda denedim bu oyunu. Aynı zamanda oyunda da HDR desteği bulunuyor zaten ama oyunda ne HDR ile alakalı, ne de parlaklıkla alakalı, herhangi bir ayar bulunmuyor. Bu benim her ne kadar canımı sıksa da özellikle gece yarışları sırasında bu oyunun çok güzel göründüğünü söylemem gerekiyor. Gündüzleri ise gayet sıradan bir görselliğe bakıyoruz. Yani, bu oyunun grafikleri için ortalama üstü diyebilirim büyük bir rahatlıkla.
Sesler ise daha önce de dediğim gibi gayet başarılı idi. Çevre sesleri çok ön plana çıkmasa bile araçların sesleri gayet başarılı. Aynı zamanda karakterlerin seslendirmeleri gayet ortalama üstü idi ve polis telsizinden gelen sesler de gayet eğlenceli. Müzikler için de ortalama üstü yorumunu yapacağım ama ne yazık ki oyunda benim sevdiğim tarza herhangi bir parça bulunmuyor. Oyunda sanırım sadece EDM tarzı müzikler var ki ben kendilerini pek dinlemiyorum. Yine de 1-2 müziği sevdim diyebilirim.
Yani, genel olarak Need for Speed Heat oyununun sunumunun ortalama üstü olduğunu söyleyebilirim. Açıkçası artık konsollarda sürekli olarak grafiklere abanılmasından ve oyunların 30 FPS olarak bırakılmasından sıkıldım. Umuyorum ki yeni nesilde konsollarda da 60 FPS değerlerinde video oyunlarını görmeye başlayabiliriz diye umut ediyorum. 30 FPS olarak çalışan bu hız dolu yarış oyununun görselliği ise özellikle gece anlarında gayet başarılı idi. Gündüzleri ise gayet sıradan bir görsellik var.
Need for Speed Heat, oynanır mı?
Bana soracak olursanız Need for Speed Heat, ortalamanın üzerinde bir video oyunu. Fakat kendisi ne yazık ki önemli problemlerden ötürü o başarılı diyebileceğimiz seviyeye ulaşamıyor ve ortalama üstü olarak kalıyor. Oyun deneyimini ciddi anlamda bozan sunucu problemleri, yapay zekanın dengesiz olması ve çok daha fazlası, bu oyunun temel eğlencesini baltalıyor. Yine de arcade tipindeki yarış oyunlarını seviyorsanız, Need for Speed Heat, kesinlikle oynanmayacak bir yapıt değil.
Merhabalar Oyun Multiplayer Oynanıyormu Oynanıyorsa Ben Ve Arkadaşlarım Girebiliyormuyuz Veya Bir Birimiz İle Yarışıyormuyuz Pay Backte Şahsen Sunucuya Giriyorduk İstediğimiz Gibi Dolaşıyorduk Sonra Dereceli Maç Sistemi Gibi Sistem Vardı Oraya Davet Edip Yarışabiliyorduk
Need for Speed Heat oyununda da çoklu oyunculu olarak arkadaşlarınız ile oynayabilirsiniz ve birlikte yarışabilirsiniz.
Nfs heat aldım ve bir türlü çevrim dışı 2 kişilik bölümü bulamadım
Ne yazık ki Öyle bir oynama tipi yok Need for Speed Heat oyununda.
Neden alırken çevrim dışı 2-16 kişilik yazıyordu
Çevrim dışı değil, çevrim içi şekildedir o. Çevrim dışı bir şekilde değil 16 kişiyi, 3 kişiyi desteklemek bile neredeyse imkansız bir şey Need for Speed Heat gibi bir oyun için.
arkadaşımızla ayrı yerlerden bağlantılı oyun kurabilirmiyiz
Hayır. Sadece çevrim içi olarak arkadaşlarınızla oynayabilirsiniz.
split screen var mı? tek ekranda birden çok oyuncu oynayabiliyor mu?
Hayır, o şekilde bir destek oyunda bulunmuyor.