Annapurna Interactive, birbirinden ilgi çekici video oyunlarının arkasındaki dağıtımcı şirket olmaya devam ediyor. Bu şirketin piyasaya sürdüğü en yeni yapıt ise Angel Matrix tarafından geliştirilen Neon White oldu. En son karşımıza Summer Game Fest 2022 sırasında çıkmış olan bu oyun, temelinde birinci şahıs bakış açısından oynanan bir nişancı ve bulmaca deneyimi sunuyor. Ayrıca oyunda platform elementleri de mevcut. PC ve Nintendo Switch için 16 Haziran 2022 tarihinde çıkışını gerçekleştirmiş olan bu oyunu ben de Nintendo Switch Lite konsolumda deneyimledim ve şimdi de sizlerin karşısına bir inceleme ile çıkmaya karar verdim.

Neon White oyununda White isimli bir karakterin kontrolünü ele alıyoruz. Karakterimiz bir katil ve kendisi cehennemden geliyor. White’ın amacı ise kendisine verilen görevleri tamamlayıp, cennete yükselme şansını yakalayabilmek. İsterseniz bu oyunun kısa ama öz olan hikaye elementlerini ele alın, isterseniz de daha önce bahsetmiş olduğum temel oynanış mekaniklerini göz önünde bulundurun, karşınıza çok başarılı bir şekilde harmanlanmış, kaliteli bir video oyunu çıkıyor. Aslında bu kadar çok farklı elementi karıştırmak büyük bir risktir ama geliştirici ekip, riski almış ve başarılı bir şekilde de uygulayabilmiş.

Zaman zaman platform ögelerinin karşınıza çıktığı, zaman zaman bolca düşman öldürdüğünüz, zaman zaman da sosyal simülasyon elementleri ile karşılaştığınız Neon White oyununda her yıl düzenlenen bir şampiyonaya gözlerimizi açıyoruz. Bu şampiyonada birinci gelen, cennete yükselme şansını elde ediyor. White ile birlikte aynı şampiyonada Yellow, Violet, Red ve Green de yer alıyor. Oyunun dünyası, bahsettiğim bu karakterlerin White ile olan ilişkisi, bizim kendi karakterimizin geçmişi ve hikaye ile aklınıza gelebilecek birçok şey, bu yapıtın içerisinde çok kusursuz bir tempoda size anlatılıyor. Böylece oyun hiç sıkmıyor, gizemini de koruyor.

Neon White oyunundaki karakterlerin kişilikleri çok klişe olsa bile kendileri yeteri kadar derinliğe sahip ve oyunu bitirdiğiniz zaman aslında karakterlerin tamamı aklınızda bir yer edinmeyi başarıyor. Yani, böyle bir oyundan, böylesine sağlam karakterler ve hikayeleri siz bekler miydiniz, bilmiyorum ama ben beklemiyordum. Oyun aynı zamanda günümüze kısmen yaklaşmayı başaran ve çoğu zaman rahatsız edici seviyelere gelmeden kendisini çeken, güldürücü bir komediye de sahip diyaloglarında. Tüm bunların sayesinde zaten eğlenceli olan oynanış, okuması hiç sıkmayan diyaloglarla çok kaliteli bir şekilde harmanlanıyor.

Neon White

Neon White, kart sistemini en temele yerleştiriyor

Neon White oyununun temel oynanış elementlerine baktığımız zaman ise ön plana daha çok platform ögeleri ve kart sistemi çıkıyor. Oyun, bölümlere ayrılmış bir yapıda ve bu bölümleri birinci şahıs bakış açısında, karşımıza çıkan düşmanları öldürerek geçiyoruz. Bölümlerde farklı kartlar bulabiliyoruz ve bunlar da aslında silahlarımız olarak işlevselliğini ortaya koyuyor. Yalnız, asıl ilginç kısım, bu kartları elinizden atmakta yatıyor. Her kartın, belli bir silinme özelliği var ve bunlar genellikle hareket temelli oluyor. Mesela, bir tabancayı elinizden atmak, iki kere zıplama özelliğini aktif edebiliyor. Her kartın aynı tipteki farklı bir özelliği oluyor.

Neon White oyununda hareket etmek çok önemli olduğu için bu kartları kullanarak, bölümlerin içinde tamamen kendinize ait rotalar bile oluşturup, bölümleri en hızlı şekilde tamamlamayı kendinize hedef olarak edinebiliyorsunuz. Oyun, hareketi temel aldığı için çok akıcı bir şekilde oynanması gerekiyor ve geliştirici ekip, bunu kusursuz bir şekilde başarıyor. Silahlarla ateş etmekten tutun da çevrede hareket etmeye kadar önemli olan her şey, parmaklarınızın ucunda muhteşem bir his bırakıyor. Bölüm tasarımlarının da hakkını vermek gerekiyor; geliştirici ekip, zorluktan ziyade bu tasarımlarda oyuncunun eğlencesine çok büyük bir öncelik tanıyor.

Daha önce bahsetmiş olduğum gibi Neon White oyununda bölümleri hızlıca bitirmek oldukça önemli. Tabii ki başarınız farklı şekillerde de ölçülüyor ve sonucunda da dört dereceden birini alıyorsunuz. Tüm bunlar, oyuna tekrar oynanabilirlik katıyor; global sıralama tabloları, diğer oyuncuların hayalet görüntüleri ve daha fazlası, sizi tekrar ve tekrar bölümleri deneyimlemeye itebiliyor. Ayrıca, oyunda ilerleme sağlayabilmek için de belli derecelendirmelere ulaşmanız gerekiyor ama bu bir zorluk olarak sunulmuyor; derecelendirmelere hiç dikkat etmeseniz bile oyunda tempolu bir şekilde ilerleyebileceğinize inanıyorum.

Benim bu noktada sinirimi bozan tek şey, toplanabilir ögelerin her bölüm için ikinci deneyişinizde açılıyor olması. Yani, bir video oyununu %100 olarak bitirmeyi seviyorsanız, en azından oyunu iki kere oynamanız gerekiyor. Ben bunu çok da gerekli bir adım olarak bulmadım; toplanabilir ögeler veya oyun içerisindeki adı ile hediyeler, ilk deneyimden itibaren bence oyunculara sunulmalıydı. Ayrıca bu hediyelerin oyuna da büyük bir etkisi var; hediyeleri toplayarak, diğer karakterlerle olan ilişkilerinizi arttırıp, yeni diyalogları açabiliyorsunuz. Bu sayede yeni yan görevlerin kilidini açıp, hikayeyi daha da derinleştirebiliyorsunuz.

Neon White

Oldukça ilgi çekici bir görsellik ile sunuluyor oyun

Neon White, hikayesi ile kusursuz bir deneyim sunuyor. Oynanış tarafında da ufak bir problemi olsa bile beni çok eğlendirmeyi başarıyor. Peki, sunum tarafında durumlar nasıl? Öncelikle görselliğe değinmek gerekirse, daha önce dediğim gibi ben bu oyunu Nintendo Switch Lite konsolumda deneyimledim ve görsellikten memnun kaldım. Daha doğrusu, ben kendi deneyimimi aslında pek sevmedim; böyle bir oyunu Nintendo Switch Lite gibi çok küçük bir ekranı olan cihazda oynamak istemezdim ama başka bir şansım da yoktu. Buna rağmen, oyunun temel görselliğinin ve sanat tasarımının çok kaliteli olduğunu söyleyebilirim.

Performans tarafında Nintendo Switch Lite, ne yazık ki problem çıkartmaya devam ediyor. PC tarafında pek bir optimizasyon problemi olduğunu görmedim ama hem Nintendo Switch, hem de Nintendo Switch Lite konsollarında Neon White, ufak tefek de olsa performans problemlerine sahip. Ayrıca oyunun yüklenme ekranları da bana biraz uzun geldi. Oyun hatası ve/veya çökme problemleri de neredeyse hiç yoktu. Bu yüzden, imkanınız varsa, bu yapıtı bir bilgisayarda veya en azından yerleşik modunda bir Nintendo Switch konsolunda deneyimlemenizi tavsiye ediyorum. Aksi taktirde, yaşatılan deneyimin kalitesi biraz düşüyor.

Ses ve müzik tarafında da Neon White, güzel bir iş çıkartıyor. Oyunun müziklerini machin3gir1 yapmış ve parçalar bana direkt olarak hitap etmese bile oyuna muhteşem bir şekilde uyum gösteriyor. Ayrıca, parçalar da bana hitap etmiyor diye kalitesiz diyecek değilim; dinlediğim her bir parça fantastikti. Ses tarafında ise hem karakterlerin seslendirmeleri, hem de ses efektleri muhteşemdi. Yan karakterden özellikle Violet muhteşem bir seslendirme performansı ile karşımıza çıkıyor. Ana karakterimiz olan White da hiç fena değildi. Yine, çok yüksek bütçeli olmayan bir video oyunundan böyle bir kalite görmek beni şaşırttı.

Her şeyi özetlemek gerekirse Neon White, harika bir video oyunu. Eğer bu tür yapıtlardan hoşlanıyorsanız ve/veya gördüğünüz görüntüler ilginizi çektiyse, Angel Matrix ve Annapurna Interactive taraflarının bu yeni oyunu, 2022 senesinde yaşayacağınız en iyi deneyimlerden bir tanesini size sunabilir. Yalnız, yine de oyun, Nintendo Switch üzerinde 25 USD, Steam üzerinde 117 TL olduğu için bir kere daha bu oyunun Nintendo Switch versiyonu yerine PC versiyonunu deneyimlemenizi öneririm. Oyun çok güzel olsa bile 432 TL etmez. 117 TL ise bence böyle bir video oyunu için kesinlikle ödenmeye değer.

Neon White
Neon White
Olumlu
Kalitesini ve gizemini hep koruyan bir hikaye güzelce anlatılıyor.
Karakterler ilgi çekici ve diyalogları sıkmayacak şekilde yazılmış.
Nişancı ve platform ögeleri harika hissettiriyor; oyun yağ gibi akıyor.
Görsellik, seslendirmeler ve müzikler kesinlikle mükemmel.
Olumsuz
Hediyelerin her bölüm için ikinci oynanışta açılması.
Nintendo Switch konsolundaki performans problemleri.
Son bölümlere doğru bazı şeyler kendisini çok tekrar ediyor.
9

Etiketler: