Özellikle spor oyunları için yeni nesil konsollarına heyecanlanmıştım. Bu tip video oyunlarında geliştirilebilecek bolca farklı nokta vardı; FIFA ve NBA gibi taraflar için yeni nesillerde birbirinden kaliteli deneyimler oluşturulabilirdi ama gerçek dünyadaki sonuç ile benim hayal dünyamda yaşananlar pek bağlantılı olmadı. Her sene düzenli olarak piyasaya sürülen spor oyunları, yeni nesil konsollarının gücü ile gelişmek yerine daha da fazla hata ve performans sorunları ile doldu. Tabii ki oyunlarda olumlu adımlar da atıldı ama genelde beklentinin hep altında kalındı. FIFA 22 ve NBA 2K22 gibi oyunlardan sonra bunu bir de NHL 22 ile yaşadık.

Buz hokeyi, ülkemizde pek bilinen bir spor değil. NHL (National Hockey League) de zaten Kuzey Amerika bölgesinde çok popüler bir marka. Buz hokeyinin en üst düzeyde oynandığı bu markanın bir de video oyunu bulunuyor ve tahmin edebileceğiniz üzere bu oyun serisinin arkasında da EA tarafı bulunuyor. Bir önceki neslin başlangıcında NHL serisi ciddi anlamda problemliydi. Özellikle de bu serinin PlayStation 4 konsolundaki ilk oyunu tam bir rezaletti. Şimdi ise NHL 22 oyunu karşımızda ve bu sefer her şey biraz daha stabil gibi görünüyor. En azından oyunu sağlıklı bir şekilde oynamaya başlayabiliyoruz.

NHL 22 oyununun içerisinde, NHL 21 oyunu içerisindeki tüm içerikler bulunuyor. Yani, bir önceki senenin verdiği deneyimi, herhangi bir eksiklik olmadan yaşamaya devam edebiliyorsunuz. Yalnız, oyunda çok da fazla yenilik bulunmuyor. Bunun sebebi ise oyun motorunun değiştirilmiş olması. EA şirketinin çatısı altında yer alan oyunların çoğu Frostbite ile geliştiriliyor. NHL, incelemekte olduğum bu oyun piyasaya sürülene kadar daha farklı bir oyun motoru kullanıyordu. Şimdi ise Frostbite tarafına geçiş yapıldı. Tahmin ediyorum ki geliştirici ekip, bu sefer emeklerinin ve kaynaklarının çoğunu yeniliklere değil, oyun motorunun değişikliğine verdi.

Frostbite, kesinlikle kalitesiz bir oyun motoru değil. Hatta, sağlıklı bir geliştirilme süreci ardından Frostbite, harika işler çıkartabiliyor. Yalnız, geçen senelerde de sürekli olarak geliştiricilerin bu oyun motoru ile çok fazla problem yaşadığını görmüştük; EA, olmayacak oyunları bu motor ile geliştirmeye çalışıyordu. NHL 22, bu oyunlardan bir tanesi değil. Sırf oyun motoru değişti diye oyunun içerisinde çok fazla değişiklik hissetmeyeceksiniz, özellikle de oynanış neredeyse birebir aynı ama ışıklandırmalar ve buz yapısı filan NHL 21 oyununa göre kesinlikle çok daha güzel görünüyor. Bunun arkasında da tabii ki Frostbite yer alıyor.

NHL 22

NHL 22, oyun motoru değişikliği haricinde pek bir şey bulundurmuyor

NHL 21 oyununda bazı görsel hatalar vardı. Oyun motorunun değişikliği sayesinde aslında bu hataların çoğu gideriliyor ama Frostibte sayesinde yeni hatalar oyuna ekleniyor. Bu hataların çoğunluğu da yine görsel şekilde karşımıza çıkıyor. Oyun motoru değiştiği zaman bundan daha fazla değişikliğin yaşandığını hayal edebilirsiniz ama durum ne yazık ki öyle değil. Yani; oyun modlarında, temel oynanışta veya aklınıza gelebilecek birçok diğer noktada herhangi bir fark bulunmuyor. Açıkçası da da ayrı bir başarı; oyun motoru değiştirdikten sonra bir video oyununun hala tamamen aynı hissettirmesi de büyük bir başarıdır benim gözümde…

Her şeye rağmen, karşımıza bazı yenilikler çıkıyor. Bunlardan bir tanesi, yine EA şirketinin bir başka oyunu olan Madden NFL serisinden gelen X-Factor. Bu yeni sistem, NHL 22 oyunundaki birçok yüksek yetenekli oyuncuya yetenekler veriyor. Bunlara da X-Factor deniyor. Oyun sırasında aktif edilebilecek olan bu yetenekler, kağıt üzerinde oynanış deneyimini zenginleştirecekti ama oyunu deneyimlediğiniz zaman bunu ne yazık ki fark edemiyorsunuz. Özellikle de bu oyunun bir takım olarak oynandığını göz önünde bulundurursanız, kişisel yetenekler biraz arka planda kalabiliyor efendim.

NHL 22 oyununda seçilebilecek inanılmaz fazla sayıda X-Factor temelli yetenek var. Dediğim gibi bu yetenekleri takım temelli deneyimlerde pek fark edemiyorsunuz ama Be a Pro veya World of CHEL tarafına yöneldiğiniz zaman X-Factor, kendisini biraz daha belli etmeyi başarabiliyor. Yalnız, X-Factor tam olarak bir yenilik mi? Bu konu bile tartışılır; yetenekleştirilmiş olan çoğu şey, serinin geçmiş oyunlarında şansa yaşanan şeylerin garanti haline getirilmiş şekli gibi görünüyor. Tabii ki her şeye rağmen bu bir yenilik ama yine de olabildiğince az emek harcanmış gibi hissettiriyor. Belki de oynanış tarafına çok etki bırakamamasının sebebi de bu.

NHL 22 oyununun en büyük yeniliği X-Factor gibi görünüyor ve kendisi biraz beklentilerin altında kalıyor. Buna rağmen oyun içerisinde bazı ufak tefek yenilikler ve iyileştirmeler de bulunuyor. Mesela, dizilim paylaşma özelliği birkaç nesil öncesinden geri dönüyor ve bunun haricinde deneyiminizi iyileştirebilecek şeyler oyun içerisinde yer alıyor. Ayrıca, bu oyunu PlayStation 5 konsolumda ve doğal olarak DualSense ile deneyimledim. Oyunun yeni nesil versiyonu bulunuyor ve alakalı olarak DualSense için de destek veriliyor. Bu destek sayesinde, buzun üzerinde kayarken, inanılmaz bir his alıyorsunuz. Açıkçası, oyunun en iyi yanlarından biri de bu desteği.

NHL 22

En azından sopa fizikleri biraz daha iyi hissettiriyor

NHL 22 oyununu oynarken hissedebileceğiniz önemli iyileştirmelerden bir tanesi ise buz hokeyi sopalarında yer alıyor. Serinin önceki oyunlarında bu sopalara ait fizikler biraz garip çalışabiliyordu. Yeni neslin gücünden midir, yoksa değiştirilen oyun motorundan mıdır, şimdilik bilemiyorum ama sopa fizikleri kesinlikle daha kaliteli hissettiriyor. Bu hislerin çoğunluğu animasyonlar aracılığı ile veriliyor ama aynı zamanda sopalar artık diğer insanların içinden geçmiyor ve gerçekten bir sopa gibi hareket edebiliyor. Ayrıca, belki bu fiziklerle alakalı olacaktır ama pas atmak filan da artık bir tık daha zor ama aynı zamanda eğlenceli hissettiriyor.

NHL 22 oyununu çevrim içi veya çevrim dışı bir şekilde oynarken, pasların zorlaştırılmış olması, oynanışı kesinlikle olumlu bir şekilde etkiliyor ama kalecilerde de önemli bir gerileme hissediliyor. Yani, kaleciler sanki birkaç sene öncesindeki hallerine geri dönmüş gibi hissettiriyor; kendilerinin reaksiyon hızları ciddi anlamda yavaşlamış gibi görünüyor. EA bu konuda herhangi bir şey söyledi mi, şu anda bilemiyorum ama umuyorum ki bu konuda bir güncelleme yakın zamanda yapılabilir. Pasların zorlaştırılmış olması hoş bir şey olsa bile kalecilerin daha zayıf hareket etmesi, aynı zorluğu ve eğlence hissini sağlamıyor; böyle bir şey imkansız.

Sunum tarafında ise genel anlamda başarılı bir iş çıkartılıyor. NHL 22, zaten yeni nesil konsollarda gayet güzel görünüyor ve Frostbite sayesinde gayet güzel bir sonuç elde ediyorsunuz. Aynı şey, kesinlikle performans için de geçerli; oyun oldukça stabil bir şekilde çalışıyor ve çevrim içi deneyimlerde bile çok nadiren performans problemi yaşıyorsunuz. Tüm bunların üzerine gelen sesler ve müzikler de yeterince güzel görünüyor. Müzikler bana pek hitap etmiyor, bu yüzden kendilerini dinlemekten oldukça sıkıldım ama en azından ses efektleri filan yeterliydi. Genel anlamda bu video oyununun sunumundan memnun kaldığımı belirtebilirim.

Her şeyi özetlemek gerekirse, NHL 22 kesinlikle buz hokeyi adına güzel bir oyun ama aynı zamanda da nesil ve oyun motoru değiştirmiş olmasına rağmen içerisinde neredeyse hiçbir yenilik bulundurmuyor. Tabii ki sopa fiziklerinin iyileştirilmesi filan bir yenilik olarak görünebilir ama ben daha büyük çaplı yeniliklerden; içeriklerden ve daha fazlasından bahsediyorum. Yani, bu oyunun HUT (Hockey Ultimate Team) isimli muhtemelen en çok para kazandıran oyun modu bile sadece renk değiştirmiş. Bu yüzden, eğer aceleniz yoksa, NHL 21 ile yoluna devam etmenizi, indirim döneminde bu oyuna geçiş yapmanızı öneriyorum.

NHL 22
NHL 22
Olumlu
Oyun motoru değişikliği özellikle görselliği olumlu seviyede etkiliyor.
Buz hokeyi topu ve sopası çok daha otantik bir şekilde kontrol ediliyor.
DualSense üzerinden gayet kaliteli bir destek sunuluyor; his veriliyor.
Dizilim paylaşma gibi çok istenilen özellikler sonunda geri dönüyor.
Olumsuz
En büyük yeniliklerden olan X-Factor, çok büyük bir hayal kırıklığı.
X-Factor haricinde ne yazık ki çok bir yenilik ve iyileştirme yok.
Kalecilerin yapay zekası adeta birkaç oyun geriye gitmiş.
7

Etiketler:

,