Her sene düzenli olarak piyasaya sürülen özellikle de spor oyunlarının en büyük problemlerinden bir tanesi, her oyun ile yeterli yenilik sunamamasıdır. Hatta birçok oyun serisi, büyük değişiklikleri neredeyse nesil başına birkaç kere yapar. Bugün inceleyeceğim NHL 23 de o oyunlardan bir tanesi gibi duruyor. Bu oyun serisindeki en büyük değişiklik en son, 2014 senesinde bu seri, PlayStation 4 ve Xbox One nesline ilk defa adım attığı zaman yaşanmıştı. Şimdi ise yeni nesil konsollar piyasaya sürüleli birkaç sene oldu ama özellikle hem görsellikte, hem de ses tarafında oldukça büyük adımlar atarak geldi bu yapıt.

Şimdi, NHL 23 hakkında bu kadar büyük konuştuktan sonra göze çarpan değişiklikleri tabii ki hemen anlatacağım. Bunlar öncelikle görsellikte karşımıza çıkıyor. Malum, bu bir buz hokeyi oyunu ve serisinin tarihinde ilk defa, oyundaki buz pisti gerçekten bir buz gibi görünüyor. Buzun üzerindeki yansımalar, ışık şovları, bazı takımların özel girişleri ve çok daha fazlası sizi gerçek bir canlı yayın izliyormuşsunuz gibi hissettiriyor. Ayrıca, henüz tam olarak gerçekçi olmasa da buzun zamanla hasar görmesi de görsellikte hemen dikkatinizi çekebilecek olan hoş bir detay. Görsellik sizin için çok önemli olmasa bile bu yenilikler, sunumu üst seviyelere çıkartıyor.

Ses tarafında ise NHL 23, ne yazık ki yorumcuları pek yenilemiyor ama bunun haricindeki her şey çok daha başarılı bir şekilde karşımıza çıkıyor. Evet, yorumcular hala aynı cümleleri kurup, duruyor ama en azından karşılaşmalar sırasında artık çok daha gerçekçi ve otantik seyirci sesleri duyabiliyoruz. Seyirciler artık sadece sevinç çığlıkları ve yuhalama atmıyor; karşılaşmada yaşanan aksiyonlara uygun özel ses efektleri duyabiliyorsunuz. Ayrıca yine bazı takımların özel olarak hazırlanmış ve çok gerçekçi bir şekilde duyulan tezahüratları bulunuyor. Aslında övülmesi gereken bir başka şey de bulunuyor bu oyunda.

NHL 22, kontrol şeması ve genel anlamda takımı kontrol etme hissi ile oldukça beğeni toplamıştı. EA, bu sefer akıllıca bir adım atmış ve bozuk olmayan bir şeyi düzeltmeye çalışmamış. NHL 23, bir önceki oyunun kaliteli kontrol sistemini kullanmaya devam ediyor ve bunun üzerine bir de yeni kontrol özellikleri ekleniyor. Mesela, saldırı yaparken, boşta kalan diske vurabilmek için artık karakterinizi ileri fırlatabiliyorsunuz. Benzer bir şey defans için de geçerli. İşte bu yeni sistem sayesinde oyuna hem ayrı bir eğlence, hem de ayrı bir stratejik hava ekliyor. Ayrıca, geçen senenin oyunu ile de hoş bir fark eklenmiş oluyor.

NHL 23

NHL 23 ile tek değişikliği Franchise modu alıyor

NHL 23 oyununun sadece kontrol sistemi değil, X-Factor özelliği de geri dönüyor. Bu video oyunundaki yıldız oyuncular, X-Factor denen özel yeteneklere sahip ve kağıt üzerinde bu özel yetenekler, karşılaşmayı ciddi anlamda etkileyebiliyor. Sıkıntı şu ki geçen senede olduğu gibi bu sene de yeteneklerin tamamı aslında oynanışı pek etkilemiyor. Hatta bazı yeteneklerin neyi, ne kadar etkilediğini bile net olarak anlayamıyorsunuz. Mesela, bir yıldız oyuncunun yeteneği, pas doğruluğunu arttırıyor ama ne kadar arttırıyor, bilemiyoruz. Oyun bunu pek açıklamıyor. EA keşke bu konuda daha ileri gidebilseydi diye düşünüyoruz.

EA şirketinin ileri gitmesi gereken bir diğer konu ise kupa kazandığınız zaman yaşanan interaktif kutlamalar. Şimdi, bu sistem kısmen yeni sayılır. Kupa kazandığınız zaman artık kutlamaları biraz daha interaktif bir şekilde yapabiliyorsunuz ama tüm bunlar sadece bir menüden oyuncu adı seçmekten ileri gidemiyor. EA tarafından belli bir yönde adım atıldığı kolaylıkla görünebiliyor ama şu anda sanki yeni bir özelliğin alfa sürümünü test ediyormuş gibi hissediyorsunuz. Tahmin ediyorum ki bu özelliğin ciddi anlamda etkileyici olması daha birkaç sene alacak; umarız bir sonraki nesle kadar beklemek gerekmez.

Konu, oyun modları olduğu zaman ise NHL 23, Franchise modu haricindeki her şeyi ile NHL 22 oyununa kıyasla tamamen aynı. En ufak bir değişiklik bile yok. Kariyer modu, Be a Pro modu, diğer yan modlar veya aklınıza gelebilecek olan diğer tüm modlar resmen bir önceki oyun ile aynı. Geliştirici ekibin odaklandığı tek oyun modu Franchise gibi duruyor ama orada da çok büyük seviyede bir değişiklik bulunmuyor. Artık sezonlar biraz daha iyi bir şekilde ilerliyor, kümeleri özelleştirebiliyorsunuz, global takımları bile 48 takımlık kümelere katabiliyorsunuz ve bazı belli kuralları değiştirebiliyorsunuz. Bu değişiklikler, aslında kısmen yeterli hissettiriyor.

NHL 22 oyununun Franchise modunun klasik versiyonunda sadece 6 tane takım olduğu için şimdi 48 takımlık yapı dev gibi gelebilir. NHL 23 içerisinde bu kadar takımın yeni oyuncularla desteklenebilmesi için hem tarihten geri dönen bazı oyuncular, özel olarak oluşturulan fantezi oyuncuları ve serinin tarihinde ilk defa kadın oyuncular moda giriş yapıyor. Ayrıca, kadınlara özel olan takımlar ve turnuvalar, oyunun geri kalanında da oyunculara sunuluyor. Tüm bunlar, belki de oyunun en büyük modu olan HUT için de geçerli. Evet, artık HUT içerisinde de kadın oyuncular yer alıyor ve takımlara eklenebiliyor.

NHL 23

Buz hokeyi için başka bir şansımız var mı?

EA, NHL 23 oyunundaki HUT modu ile bir kere daha oyuncular üzerinde avcılık yapıyor. Bir kere daha mikro ödeme yapabilen zengin oyuncular bu moddan zevk alıyor. Evet, bu tip oyun modları artık spor oyunlarında yaygın ve FIFA da bu noktada öncü. FIFA, öncülüğünden ötürü aslında birçok opsiyon sunuyor; mikro ödeme olmadan da bir noktaya kadar moddan eğlence alabiliyorsunuz ama FUT haricindeki her mod, HUT gibi geriden geliyor ve mikro ödeme haricinde pek de bir opsiyon sunmuyor. En azından, çapraz platform temelli oyun oynama konusunda HUT tarafında önemli adımlar atılıyor.

Bu sene FUT içerisinde olduğu gibi NHL 23 içerisindeki HUT modunda da çapraz platform teknolojisi destekleniyor. Yalnız bu destek sadece birkaç oyun modunda mevcut; özetle işbirlikçi oyun desteklenmiyor çapraz platform ile. Ayrıca, bu oyunu PlayStation 4 ve Xbox One konsollarında oynayan oyuncular, eğer olur da serinin bir önceki oyunu çıkmadan önce yeni nesil konsollara geçiş yapabilirlerse, HUT içerisindeki takımlarını da beraberinde getirebiliyor ki bu da senelik spor oyunlarında pek görmediğimiz bir şey. Umuyoruz ki bu tip destekler önümüzdeki senelerde de devam eder geçiş yapmak isteyen oyuncular için.

Durumu özetlemek gerekirse EA, NHL 23 oyununu daha çok görselliği ve sesleri yükseltebilmek için kullanmış gibi görünüyor. İçerik ve oynanış tarafında çok büyük değişikliklerin olmaması, sadece Franchise moduna odaklanılmış olması ki orada yapılan değişikliklerin de daha çok oyunda halihazırda olan olan imkanları kullanıyor gibi hissettirmesi, bana bunu gösteriyor en azından. Bu arada, inceleme yazım boyunca bahsetmedim ama performans tarafında da herhangi bir sıkıntı bulunmuyor. Oyunu, PlayStation 5 konsolumda deneyimledim ve kısa yükleme ekranları ile 60 FPS değerinde bu yapıtı oynamayı başardım.

Geçen senelerde olduğu gibi bu sene de NHL 23, kendi serisinin bir önceki oyunu ile büyük ölçüde aynı. En büyük değişiklikleri ise Franchise modu, görsellik ve ses tasarımı alıyor. Bunların haricindeki bazı elementler de değişiklikler görüyor ama bunları özetlemeye bile değmez; o kadar küçük ve/veya etkisizler ki bahsetmeye gerek yok. Yine de buz hokeyini seviyorsanız ve güncellenmiş kadrolar ile oyun deneyimini yaşamak istiyorsanız, bu oyunu satın almaktan başka herhangi bir şansınız bulunmuyor efendim. Kadroların güncellenmesi sizi pek etkilemiyorsa da bence NHL 22 ile yolunuza devam edebilirsiniz.

NHL 23
NHL 23
Olumlu
Yenilenen görsellik ve sunum elementleri, oyunu oldukça gerçekçi yapıyor.
Yenilenen sesler, yorumcular hariç, atmosferi yüksek seviyelere çekiyor.
Franchise moduna getirilen yeni özelleştirme seçenekleri çok hoş.
Kadınlar takımları da artık tüm oyun modlarında yer alıyor.
Olumsuz
Neredeyse tüm oyun modlarında dikkat çekici bir değişiklik yok.
Görsellik ve oynanış temelli ufak tefek hatalar mevcut.
HUT hala gerçek para ve zamandan başka bir şey istemiyor.
Güncelleme seviyesinde bir video oyunu sunuluyor.
7

Etiketler:

,