Biliyorum, buz hokeyi simülasyonları ülkemizde pek popüler değil ama bu konuda EA çatısı altından senelerdir rakibi çok az olan bir seri çıkıyor. Serinin adı NHL ve 4 Ekim 2024 tarihinde de bu serinin en yeni oyunu olan NHL 25, PlayStation 5 ve Xbox Series X/S için çıktı. Evet, bu seri genellikle PC ve Nintendo Switch platformlarını es geçiyor. Frostbite ile EA Vancouver tarafından geliştirilen bu oyun, kendi serisinin 34. oyunu. Yani, geçmişi oldukça köklü. Ayrıca seri, bu oyun ile PlayStation 4 ve Xbox One neslini resmi olarak ilk defa atladı. Gelecekte de bu nesle özel kalmaya devam edecek.

NHL 25, gözünüzü korkutması gereken bir video oyunu ve bu bence bilinçli olarak yapılmış bir şey. Zaten oyunun eski nesil konsolları geride bırakmasından da anlayabilirsiniz ki EA, bu oyunu herkes için yapmıyor. Diğer spor oyunları herkese hitap etmeye çalışabilir ama incelemekte olduğum bu oyunu oynayabilmek ve eğlenebilmek için hem buz hokeyi ile ilgili olmanız gerekiyor, hem de seriye halihazırda alışkın olmanız gerekiyor. Yani, ilk defa bir NHL oyunu oynayacaksanız, bence daha farklı ve bağımsız buz hokeyi oyunlarına yönelmeyi şimdiden düşünmeye başlayın efendim.

Gözünüzü korkutmak gibi olmasın ama NHL 25, sizi direkt olarak bir okyanusun ortasına atıyor ve yanınıza yardımcı hiçbir şey vermiyor. Birbirinden karışık menüler ve kullanıcı arayüzü elementleri arasında siz boğuşurken, oyun size nereye gitmeniz ve ne yapmanız gerektiği konusunda hiçbir şey söylemiyor. Her şeyi sizin çözmeniz lazım. Bu tabii ki sadece seriye yeni katılan oyuncular için bir problem ve bu problemi EA cephesi paylaşmıyor. Onlar sadece serinin kıdemli oyuncularını göz önünde bulunuyor ki buz hokeyi gibi daha “küçük” bir spor dalı için belki de doğru olanı bu.

NHL 25, EA Sports FC 25 kadar yeni oyuncu çekmiyor kendisine. Senelerdir bu oyun serisini sürekli olarak satın alan kitle genel olarak aynı. EA şirketinin diğer spor oyunlarını, o spora yeni olan oyuncular bile oynayabilir bence, özellikle de futbol alanında ama incelemekte olduğum bu oyun, yeni oyunculara karşı oldukça şiddet dolu. Tabii bu madalyonun bir de öbür yüzü var. Ülkemizde olmasa bile Kanada ve Kuzey Amerika içerisinde buz hokeyi hiç olmadığı kadar popüler. EA, bu popülerliği kullanıp, tamamen yeni oyuncuları seriye çekebilirdi ama bunu yapmamayı tercih etti.

NHL 25

NHL 25, yeni oyunculara hitap etmeyerek kendisini o yönden kötü bir deneyim olarak sunuyor ama onun haricindeki her şeyde başarılı, kaliteli bir video oyunu var karşımızda. Bu, kötü bir buz hokeyi simülasyonu değil. Buz üstü antrenörü gibi elementler, kontrolleri anlamanızı kolayca sağlıyor ve temelinde bir ulaşılabilirlik ayarı olarak sunuluyor. Ayrıca oyunda benzer birkaç farklı ulaşılabilirlik ayarı daha bulunuyor. Bunlar seriye yakın olan kişiler için ideal şeyler bence. Yalnız, bunları öğreticiler ile karıştırmayın. Ayarlar sadece size yardımcı olmak için orada; kontrolleri hatırlatıyorlar, hangi oyuncuya pres yapmanız gerektiğini gösteriyorlar filan… Oyunu öğretmiyorlar.

Buz üstü antrenörü yine de güzel özelliklere sahip. Pres yapılması gereken kişileri ve alanları öne çıkartıyor dediğim gibi; bunun haricinde güzel pas fırsatları gösteriliyor; pak, sahanın ortasına atıldığında ne zaman hareket etmemiz gerektiği işaret ediliyor ve böylece oyunun temel strateji ile pozisyon alma elementlerini öğrenmiş oluyorsunuz. Yalnız, oyun bunları öğretiyor olsa bile kontrolleri net olarak öğretmiyor. Yani, ne yapmanız gerektiğini biliyorsunuz ama nasıl yapacağınızı bilmiyorsunuz. Bunu da öğrendiğiniz zaman, oyun gerçekten kendisini oynatıyor.

NHL 25, öyle bir oynanışa sahip ki temposu kusursuz hissettiriyor ve yeteneğinizi geliştirebilmeniz için de yeteri kadar alan var. Yani, oyunu öğrendikten sonra da kat edilebilecek bir yol mevcut. Stratejiler ve yetenek hareketleri derken oyunda yavaş yavaş ustalaşmaya başladığınızı hissetmek mümkün. Bunu en iyi hissedebileceğiniz modlardan bir tanesi, amatör olarak başlayıp, yıldız olmaya çalışacağınız, hikayeli bir mod olan Be A Pro. NHL 24 oyununa göre bu modda pek de önemli bir değişiklik yok ne yazık ki ama çok kötü olan bir yönü de yok; oyuna başlamak için de iyi bir nokta.

NHL 25 oyununun daha popüler olan modu muhtemelen oyuncu yerine takım yönettiğiniz Franchise olacaktır. Oynanışı öğrendikten sonra bir de takım yönetimi elementlerini öğrenmeniz gereken bu modda daha fazla derinlik bulunuyor. Bunların haricinde daha arcade temelli ve eğlenceli deneyimler sunan World of CHEL ve adından muhtemelen hemen ne olduğunu anlayabileceğiniz Hockey Ultimate Team modları da var. EA Sports FC 25 içerisinde Football Ultimate Team modunu sevmiş olsam da bu oyunda ısınamadım; daha çok diğer üç modda vakit geçirdim açıkçası.

NHL 25

NHL 25, oyun modlarından ziyade direkt olarak oynanış elementleriyle ön plana çıkıyor. Mesela, geliştirilmiş olan yapay zeka kesinlikle serinin önceki oyunlarına kıyasla daha başarılı. Saldırı ve savunma anları çok daha gerçekçi bir şekilde işliyor ve oyunun ayarı tam tutturulan temposu da bu noktada parlıyor. Ben bu yapıtı PlayStation 5 Pro ile deneyimledim ve yanlış hatırlamıyorsam bu konsol için özel bir desteği yoktu. Oyunun temel versiyonu (PlayStation 5) gayet güzel görünüyor ve grafikler bence göze hitap ediyor. Sadece, bazı sunum elementleri zayıf.

Evet, NHL 25, ne yazık ki gerçek bir buz hokeyi maçı deneyimi veremiyor sunum elementleri zayıf olduğu için. Ayrıca yorumcular da oyunun en zayıf noktası olarak kalmaya devam ediyor. EA cephesinin bence NHL 26 içerisinde sunum ve yorumcu kategorilerine biraz daha fazla odaklanması gerekiyor. Bunun haricinde oyun gayet başarılı. Evet, Hockey Ultimate Team modu hala bir mikro ödeme tuzağı ama bunun karşısındaki Be A Pro, World of CHEL ve özellikle de Franchise modları gayet eğlenceli. Eğer buz hokeyi seviyorsanız, bu modlardan kesinlikle zevk alacaksınız.

Evet, bu kadar az geliştirmeye 70 USD değerindeki bir video oyunu alınmaz ama ben bu satırları yazdığım sırada Black Friday dönemi yaşanıyor ve bu dönemde oyunun fiyatı yarı yarıya düştü bile. Açıkçası, buz hokeyi seviyorsanız da (PlayStation Store üzerinden örnek vermek gerekirse) 2.900 TL yerine 1.450 TL bence değer. Evet, bu fiyat etiketi de ucuz değil ama oyun da bu fiyatın hakkını veriyor. Yenilik çok fazla yok diye oyunun temel kalitesinin de hakkını yemek istemiyorum açıkçası. Yine de eğer çok isterseniz biraz daha uzun bir süre bekleyebilirsiniz daha büyük indirimler için.

Durumu özetlemek gerekirse NHL 25, ortalama üstü bir oyun. Oyunun en büyük problemleri sunum elementleri, yorumcuların berbat seslendirmeleri ve tabii ki serinin bir önceki oyununa kıyasla çok fazla veya önemli yenilik yapmamış olması. Bunlara karşılık oyunun temeli sağlam ve oynaması da eğlenceli. Sadece, buz hokeyi simülasyonu dünyasına giriş için ideal bir oyun değil. Yani, bu oyun ile seriyi öğrenmek istiyorsanız bayağı bir sabır sahibi olmanız gerekecek ve oyundan o bilgileri siz zorla çıkartacaksanız ve kendinize alacaksınız; oyun size vermeyecek.

NHL 25
Olumlu
Karşılaşmaların temposu çok başarılı.
Yapay zeka çok daha akıllıca hareket ediyor.
Oyun modlarının çoğu eğlenceli.
Öğrenmesi tatmin edici ve ustalaşmak için de belli bir alana sahip.
Olumsuz
Maç sunumu elementleri başarısız.
Yorumcular hala berbat bir halde.
Yeteri kadar fazla veya önemli bir yenilik yok.
Yeni oyuncular için ideal değil.
7

Etiketler:

,