Piyasadaki en büyük çizgi film programlarından bazılarını düşündüğünüzde Nickelodeon tarafından üretilenlerden bahsedilmesi kaçınılmazdır. Bu televizyon kanalı ve şirket, mutlak bir güç merkezi ve SüngerBob KareŞort ya da Ninja Kaplumbağalar serilerinin yer almadığı bir hafta sonu sabahı programı hayal etmek zordur. Buna ben de dahilim, zira zamanında mısır gevreğini höpürdeterek bu sevilen çizgi filmleri izlediğim sayısız sabahı kaybettim.
Nickelodeon All-Star Brawl, 2021 senesinde Nickelodeon markasından karakterlerle dolu bir dövüş oyunu olarak çıktığında, pek çok insan doğal olarak bu nostaljik isimlere bağlı hissettiğinden büyük ilgi topladı. Konsept sağlam olsa da oyun; kötü kontroller, zayıf görseller ve eksik seslendirme nedeniyle başarısız oldu. Geliştiriciler şimdi hatalarından ders aldı ve iki yıl sonra, neredeyse mümkün olan her yönden orijinaline göre devasa bir gelişme olan Nickelodeon All-Star Brawl 2 oyununu piyasaya sürdü. Ben de şu anda kendisini inceliyorum.
Nickelodeon All-Star Brawl 2, diğer platform dövüşü oyunları ile aynı geleneksel mekanikleri takip ediyor ve bu nedenle bir kopya gibi hissettirebilir. Brawler türüne aşina olmayanlar için söyleyebilirim ki amaç, tüm canlarını kaybedene kadar rakipleri arena sınırlarının dışına çıkarmaktır ve ayakta kalan son kişi olmaktır. Bir rakibe ne kadar çok hasar verirseniz, dış sınırlara uçma olasılığı o kadar artar. Bu savaş yapısı herkesi birbirine saldırmaya teşvik eder ve dört kişi katılabildiğinde, bir maç dakikalar içinde tamamen kaotik hale gelebilir.
Nickelodeon All-Star Brawl 2, markası genelinde iyi bir karakter yelpazesi yakalıyor. Başlangıçta, Avatar: Son Havabükücü ve SüngerBob KareŞort gibi büyük şovlarından bazılarının yanı sıra Danny Phantom ve Jimmy Neutron gibi retro karakterler de dahil olmak üzere yirmi beş savaşçı var. Karakter listesinin Super Smash Bros. Ultimate kadar çeşitli olduğunu söyleyecek kadar ileri gitmem ama karakterler arasında her savaşı ilgi çekici kılacak kadar farklılık var. Yani, bazı karakterler, diğerlerine kıyasla daha tank gibi veya daha hızlı hissettirebiliyor.
Nickelodeon All-Star Brawl 2, ilgi çekici yenilikler ve değişiklikler bulunduruyor
Bana açgözlü diyebilirsiniz ama kadro birçok kaliteli karakter sunsa da ben daha fazlasını istedim. Örneğin, bir önceki oyunda yer alan Catdog ve Powdered Toast Man oyundan çıkarılmış. Ayrıca, Helga’yı geri getirmeyip, onun yerine Gertie’yi eklemeyi tercih etmişler. Kuşkusuz, bu karakterler gelecekteki ek paketler ve güncellemeler için saklanmış olabilir. Ayrıca, oynanış ve grafiklerde de dramatik bir revizyon var ve böylece seriye yeni bir soluk kazandırılıyor. Önceden karakterler kaba görünüyordu ve her şey çok düşük bütçeli hissettiriyordu; bu sefer her şey daha pürüzsüz ve her saldırı animasyonunu daha net görebildiğiniz için çok daha canlı görünüyor.
Tüm karakter modelleri şovlarına sadık görünüyor ve bu karakterlerden bazılarının onlarca yıl arayla var olduğunu düşündüğünüzde, bu oldukça iyi bir başarı. Kamera açısı da artık çok daha dengeli ve anlamsızca yakınlaşıp, uzaklaşmak yerine karakterleri daha sorunsuz bir şekilde takip ediyor. Ayrıca bu daha rafine tonu güçlendirmeye yardımcı olan şey, aksiyonu daha iyi takip edebilmeniz için karakter hareketlerinin yavaşlatılmış olması. Ayrıca daha fazla sesli ipucu var. Bu sırada, hafif saldırılar ve özel saldırılar da temel olarak kalıyor.
Önceki oyunda, bu saldırılardan birinin farklı bir varyasyonunu elde etmek istiyorsanız ya zıplamanız ya da ilgili düğmeye basarken analog çubuğu dikey olarak eğmeniz gerekirdi. Ancak bu kez, analog yatay olarak yönlendirilerek gerçekleştirilebilen ve her karakterin hareket havuzunu önemli ölçüde genişleten daha fazla saldırı manevrası eklenmiş. Tüm saldırı hareketleri aynı zamanda Aang’in bir hava topuna binmesi veya Squidward’ın ünlü Pizza Delivery bölümüne bir referans olarak bir pizza kutusu fırlatması gibi ilgili diziye de göndermeler içeriyor.
Nickelodeon All-Star Brawl 2 içerisinde yapılan bir diğer değişiklik ise güçlü saldırıların kaldırılarak yerine daha uzun süre düğmeye basmayı gerektiren şarjlı saldırıların getirilmesi. Bu değişiklik, oyuna biraz daha çeşitlilik kattığı ve aksiyonun daha iyi akmasını sağladığı için sağlam bir seçim; rakip menzil içinde olmasa bile, bir sonraki saldırınız için hala hazırlanabilirsiniz. Bir başka yeni mekanik de kaçmak. Bu da devam oyununu, gelen saldırganlıktan kaçınmak zor olduğu için düğmeye basma tarafına yaslanan önceki oyundan daha da farklılaştırıyor.
Ufak tefek de olsa karşınıza çıkabilecek can sıkıcı problemler var
Bir başka iyi yeni özellik de Nickelodeon tarafından hazırlanan bir oyun programı Double Dare’e açık bir referans olan slime mekaniği. Ancak bu slime bir çocuğun oyun kutusundan çıkan kaygan ıslak yapışkan değil. Ekranın altında, her karakterin üç çubuk değerinde bir slime ölçeri var ve bir rakibe her vuruş yaptığınızda bu sayaç doluyor. Şarjınıza veya özel saldırılarınıza daha fazla güç eklemek için bir bar slime kullanabilirsiniz. Ancak üç barı da biriktirebilir ve başarılı bir şekilde iniş yaparsa rakibin geri savrulmasına neden olan bir nihai hareket gerçekleştirebilirsiniz.
Bu nihai saldırı yalnızca bir rakibe inebilir. Yani, birden fazla dövüşçü varsa, doğru fırsat ortaya çıkana kadar çubuklarınızı bekletmek isteyebilirsiniz. Bu da dövüşe yepyeni bir strateji katmanı ekliyor. Beni yanlış anlamayın; Street Fighter 6 veya Mortal Kombat 1 gibi bu yıl çıkan diğer dövüş oyunları kadar sofistike değil bu sistem. Adil olmak gerekirse, olmaya da çalışmıyor; sonuçta bu bir platform dövüşü oyunu. Sadece aksiyona bir unsur ekliyor ve stratejik beceri tavanını yükseltiyor.
Her nihai hareketinin birkaç saniye süren küçük bir animasyonu da var; çoğu Patrick’in rakibini kaya eviyle ezmeye çalışması gibi komik. Garfield’ın nihai yeteneğinde lazanya seven kedinin yemek sevgisini anlatması gibi diğerleri biraz yavan. Yalnız, PlayStation 5 üzerinde bazı karakterlerin nihai yetenek animasyonları sırasında kare hızında düşüşler yaşanıyor; en göze çarpanı da Aang’in animasyonu sırasında. Bu da bu anların heyecan faktörünü ortadan kaldırıyor.
Önceki oyundaki pek çok bölüm de iyileştirmelerle geri dönüyor. Rooftop Rumble daha fazla platforma sahip çok daha büyük bir arena ve Western Air Temple’da uçan bizon Appa maçın farklı noktalarında sahneye çıkıyor ve fiziksel olarak üzerine atlayabiliyorsunuz. Bununla birlikte, Bun Wrestling Ring gibi bazı yeni aşamalar sıkıcı ve heyecansız duruyor. Nickelodeon markasının evreninde birçok ilgi çekici yer var ve bu fırsattan yararlanmamış olmaları hayal kırıklığı yaratıyor.
Nickelodeon All-Star Brawl 2 içerisinde seslendirilmiş bir mod bile var
Geleneksel savaş modunun dışında, yaklaşık 3-4 saat süren ve Tom Kenny (SüngerBob KareŞort) ve David Kaufman (Danny Phantom) dahil olmak üzere bazı oyuncuların dizilerdeki rollerini yeniden canlandırdığı tam ses oyunculuğunun eşlik ettiği tek oyunculu bir mod var. Konu, pantolon giyen sarı süngerin en sevdiği eğlencelerden biri olan arkadaşı Patrick ile baloncuk üflemesiyle açılıyor.
Aniden bir portal açılıyor ve Patrick ortadan kayboluyor. Sonra, bir ses karakterimize seslenerek arkadaşını kurtarmak istiyorsa geçide atlaması gerektiğini söylüyor. Diğer uçta karakterimiz, Clockwork’ü buluyor ve Clockwork ona Patrick’in, çoklu evreni kontrol etmek için bir girişimle birçok insanın beynini yıkayan Vlad Plasmius’un birçok kurbanından biri olduğunu söylüyor.
Başlangıç olarak, SüngerBob KareŞort ile başlıyorsunuz ve çoktan seçmeli bir rotadan farklı aşamalar seçiyorsunuz. Bu, bir düşman yığınını yenmeyi, ücretsiz bir güçlendirme almayı veya yenildiğinde merkez dünyaya döndüğünüzde dönüşebileceğiniz beyni yıkanmış bir karakterle savaşmayı içeriyor. Her koşunun sonunda, Kral Denizanası’ndan korkunç Uçan Hollandalı’ya kadar değişen bir bölüm sonu canavarı savaşıyla bire bir mücadele etmeniz gerekecek.
Koşuyu tamamladığınızda, Clockwork ile ilk tanıştığınız merkez dünyaya geri atılacaksınız. Genel olarak, Nickelodeon markasının cazibesini çok iyi yakalayan, oynaması basit ama eğlenceli bir içerik ve farklı şovlardan pek çok ikonik karakterin birbirleriyle etkileşime girdiğini gördüğünüz için genç oyuncular muhtemelen zamanlarının çoğunu bu modda geçirecekler.
İlk oyuna kıyasla yapılan iyileştirmelere ve yeniliklere rağmen yeterli değil
Arka arkaya belirli sayıda rakibi yenmeyi içeren bir arcade, bir öğretici ve bir çevrimiçi mod gibi birkaç başka mod daha var. Üç tür çevrimiçi içerik mevcut. Bunlar; dereceli, hızlı oyun ve lobiler. Dereceli modda yeteneklerinizi test edecek ve başka bir yetenekli oyuncuya karşı savaşacaksınız, hızlı oyun ise çok daha rahat, 1v1 veya 2v2 tipi savaşlar arasından seçim yapabilirsiniz.
Lobi modu ise oyuncular tarafından oluşturulan lobiler oluşturmanıza veya lobilere katılmanıza olanak tanıyor. Hatta özel lobiler bile oluşturabilirsiniz. Çevrimiçi sunucular oldukça iyi bir durumda; Nickelodeon All-Star Brawl 2 oyununu çevrimiçi oynarken fark ettiğim tek küçük gecikme platformlardan aşağı inmenin birkaç dakika sürmesiydi. O da nadiren yaşanıyor zaten.
Açıkçası hayal kırıklığı yaratan ilk oyundan bu kadar kısa süre sonra bir devam oyununun başarılı olup olmayacağı konusunda şüpheciydim ancak Nickelodeon All-Star Brawl 2, tüm beklentileri boşa çıkardı ve ilk oyunun olması gerektiği gibi hissettirdi. Yani, kendisi tuhaf ve büyüleyici bir Brawler oyunu. Piyasadaki diğer rakip seriler, bu tür söz konusu olduğunda hala tartışmasız bir başarıya sahip ama bu oyun, eğlenceli bir alternatif ve MultiVersus gibi bir yapıttan çok daha üstün.
Ayrıntılı bir dövüş sistemine sahip bir oyun arıyorsanız, bunu burada bulamayacaksınız. Oyun en fazla hareket havuzunda işleri ilginç kılacak kadar çeşitlilik sağlıyor. Bir grup arkadaşımla birlikte olduğumda, sadece nostaljik hissetmek ve en sevdiğim Nickelodeon tema şarkılarından bazılarını mırıldanmak için bir bahane olsa bile Nickelodeon All-Star Brawl 2 oyununa şans verebilirsiniz. Yok, siz gerçekten rekabet edebileceğiniz bir yapıt arıyorsanız piyasada zaten sayısız kaliteli oyun var.