Nintendo Switch konsolunun hibrit özellikleri ön plana çıkarken, başarılı satış rakamlarına ulaşılmışken, Nintendo tarafından önemli bir duyuru haberi almıştık. Bu duyuruya göre, hibrit özellikler bir kenara bırakılarak, yalnızca portatif özellikte olan Nintendo Switch Lite konsolunun çıkışını gerçekleştireceği söyleniyordu. Böylece, hem portatif, hem de bir ev konsolu olan bir platformun yalnızca portatif olan bir sürümü geliyordu. İki kulvarda ilerleyen Nintendo tarafının ise Nintendo Switch ile aslında portatif oyun konsolu anlamında yoluna devam ettiğini de böylece anlamış olduk.
Bu inceleme yazısında, kısa süreliğine deneme imkanına eriştiğim Nintendo Switch Lite konsolunun yapısından ve bizlere neler sunduğundan bahsedeceğim. İnternet sitemizde, Nintendo Switch konsolu için bir inceleme yazısı kaleme almıştım. Şimdiyse, kontrolcüleri takılıp çıkarılamayan, televizyona bağlanamayan, kontrolcülerin sabit oluşundan ötürü bazı oyunların oynanamadığı bu farklı konsol sürümüne bir bakış atacağız. Sizler de hazırsanız; farklılıklarıyla, tasarımıyla, teknik özellikleriyle bu oyun konsolunun neler sunduğunu anlatmaya başlayayım.
Nintendo Switch Lite, tasarım anlamında hangi farklılıkları barındırıyor?
İncelemesini gerçekleştirdiğim bu portatif oyun konsolunun, Nintendo Switch konsoluna göre biraz daha küçük olduğunu söyleyebilirim. Temelde, iki konsol da birbirinin aynısıymış gibi görünmesine karşın, aralarında önemli farklılıklar bulunuyor. Bu farklılıkların en belirgin olanı, üst kısımda da belirttiğim üzere Nintendo Switch Lite konsolundaki kontrolcülerinin sabit olması. Bir diğer farklılık ise iki konsolun boyutlarına bakıldığında anlaşılıyor. Nintendo Switch Lite, Nintendo Switch konsoluna göre daha küçük bir yapıyla karşımıza çıkıyor.
Ekran boyutlarında da bu farklılık hissediliyor. İnceleme yazısında sizlerle paylaştığım üzere Nintendo Switch konsolunda 6,2 inç boyutunda bir ekran yer alıyordu. Nintendo Switch Lite konsoluna baktığımızda ise 5,5 inç boyutunda bir ekranın bulunduğunu görüyoruz. Bu ekranların sunduğu çözünürlük ise her iki konsolda da aynı kalıyor ve 1280×720 piksel çözünürlükte ekranlar görüyoruz. Nintendo Switch Lite konsolunda ekran boyutu biraz daha küçüldüğü ve çözünürlük oranı değişmediği için daha keskin bir görüntü kalitesiyle karşılaştığımı söyleyebilirim.
Boyut anlamındaki farkların yalnızca ekran anlamında olmadığını da yeri gelmişken irdelemek istiyorum. İki konsolu yan yana koyduğumda bu farkı çok daha rahat bir biçimde gördüm. Aynı zamanda, Nintendo Switch konsolunda olan bazı yapılarda farklılıklara gidilmiş durumda. Bunlardan bir tanesi, Nintendo Switch konsolunun dik durmasını sağlayan aparat oluyor. Bu aparatın alt kısmında, microSD takılmasını sağlayan yuva mevcuttu. Bu yuva, farklı bir kapakla Nintendo Switch Lite konsolunda yer alıyor.
Pil ömrü açısından da Nintendo Switch Lite konsolunun biraz daha başarılı olduğunu söyleyebilirim. Nintendo Switch ile 4 ile 6 saat arasında olan ortalama pil ömrü süresi, incelediğim portatif oyun konsolunda 7 saate kadar çıkabiliyor. Diğer teknik verilerde ise bir farklılığın olmadığını belirtmek isterim. Oyunlara dair performanslar, her iki konsolda da portatif olarak kullanıldığı takdirde aynı sonuçları veriyor. Unutmadan, incelemekte olduğum konsolun diğerine nazaran daha hafif olduğunu ve oynanış sırasında kullanıcıları daha az yorduğunu belirteyim. Dilerseniz, kullanım anlamında en bariz değişiklik olan kontrolcü kısmıyla bu inceleme yazısına devam edelim.
Kontrolcülerdeki farklılıklar, yalnızca montaj işlemiyle sınırlı kalmıyor
Nintendo Switch Lite konsolunu, Nintendo Switch konsolundan ayıran en temel özelliğin portatif kullanıma göre geliştirilmesi olduğunu söylemiştim. İncelemekte olduğum konsolun kontrolcüleri sabit olduğundan ötürü, bu konsolu televizyona bağlama gibi bir lüksümüz bulunmuyor. Dolayısıyla, bu konsolu satın aldığınızda diğeri gibi kutu içeriğinden yuva kısmı çıkmıyor. Yalnız, asıl mesela televizyona bağlamakla sınırlı kalmıyor ve Joy-Con adı verilen kontrolcülerin pek çok özelliğini bu portatif oyun konsolunda bulamıyoruz. Bu özelliklerin başında, yakınlarımızla oyun oynayabilme ve hareket algısından yararlanma gibi noktalar da göze çarpıyor.
Nintendo Switch konsolunun tanımı yapılırken, kontrolcülerin çıkarılarak beraberce oyun oynama özelliğine dem vurulmuştu. Aynı zamanda, bu konsolun henüz çıkış oyunlarında hareket kabiliyetini algılayan sistemler yer almaktaydı. Nintendo Switch Lite ile ne yazık ki bu özelliklerden faydalanamıyoruz. Arkadaşlarımızla illa ki beraberce oyun oynamak istiyorsak, yeni bir Joy-Con setini satın almamız gerekiyor. Öte yandan, hareket algılayıcı sistemin olmamasından ötürü, Nintendo Switch ile oynanabilen bazı yapımları da incelediğim bu portatif oyun konsoluyla deneyimleyemiyoruz.
Oynanabilen ve oynanamayan yapımlara geçmeden önce, kontrolcü kısmındaki birkaç farklılığa daha değinmek istiyorum. Bu farklılıklardan bir tanesi de titreşim özelliği olarak karşımıza çıkıyor. Nintendo Switch Lite konsolunun kontrolcülerinde titreşim özelliği bulunmuyor. Joy-Con kontrolcülerinin bu konuda ne kadar başarılı olduğunu, bazı video oyunlarında bu hassas titreşim özelliği sayesinde bambaşka bir heyecan yaşandığını göz önünde bulundurduğumda, bahsi geçen eksikliği küçümseyemiyorum. Titreşim hassasiyetinden yoksun olan oyunların eğlence ve atmosferi yaşatma anlamında eksiklikleri olacağını düşünenlerdenim.
Tüm bunlarla birlikte, Nintendo Switch Lite konsolunun kontrolcü kısımlarında bazı küçük değişikliklerin bulunduğunu da sizlerle paylaşmak istiyorum. Joy-Con ile farklı olarak bu oyun konsolunun kontrolcü kısımlarında önemli bir farklılık yer alıyor. Ekranın sol tarafındaki kontrol kısmında, Joy-Con kontrolcülerinde 4’lü yön tuşları yer alırken, incelediğim konsolda artı şeklinde, D-pad olarak tabir edilen bir tuş şekli bulunuyor. Bu tuşun da hassas olan durumlarda bazı sıkıntılara neden olduğunu, yıllardan gelen tecrübelerle biliyoruz fakat elden bir şey gelmiyor.
Nintendo Switch Lite, kimler tarafından tercih edilmelidir?
Hemen üst kısımda yer alan sorunun yanıtını birazdan vereceğim fakat ondan öncesinde Nintendo Switch Lite ile oynanabilen ve oynanamayan video oyunlarına değinmek istiyoruz. Aslına bakarsanız, pek çok 3. parti video oyununu bu portatif oyun konsolunda rahatlıkla oynayabiliyoruz. Bunun nedeni, 3. parti oyun geliştiricilerinin Nintendo Switch konsolunun farklılıklarını çok fazla ön planda tutmaması olduğunu söyleyebilirim. Bununla birlikte, bu oyun konsolunun en başarılı alanlarından birisi olan birinci parti oyunlarda bu eksiklik çok daha bariz bir biçimde hissediliyor.
Hareket kabiliyeti ve titreşim özelliği, Nintendo Switch için geliştirilen birinci parti oyunlarda sıklıkla kullanılan unsurlardır. Bu unsurlar sayesinde, pek çok birinci parti Nintendo Switch oyunu farklı bir boyut kazanır ve diğer oyun konsollarındaki oyunlara göre özel bir yer edinir. Örneğin, Super Mario Party, 1-2-Switch, Snipperclips gibi yapımların bu saydığım unsurlarla ayakta duran yapımlardır. Nintendo Switch Lite ile bu ve benzeri oyunların oynanamaması oldukça üzücü bir durum oluyor. Böylelikle, Nintendo tarafının kendine özgü yapısının bir kısmı da silinmiş oluyor. Tüm bu etkileri göz önüne aldığımdaysa, incelediğim konsolun uygun fiyatlı bir el konsolundan öteye gidemediği düşünüyorum.
Üst kısımdaki başlıkta yer alan sorunun yanıtı da bu sözcükleri sarf ettikten sonra şekillenmeye başlıyor sanırım. Nintendo Switch Lite, ana oyun konsolundan ziyade, Nintendo Game Boy, Nintendo Game Boy Advance, Nintendo DS, Nintendo 3DS gibi oyun sektörüne damga vuran portatif oyun konsollarının bir devamı niteliğine sahip oluyor. Bu konsolların devamı olmak da çok makul bir başarıdır fakat bizlere Nintendo Switch ile verilen farklılıkları bulamamak da keşfetme anlamında bir eksiklik olacaktır.
Tüm bunlarla birlikte, eğer bir el konsoluna sahip olmak istiyorsanız veya Nintendo Switch konsolunun televizyona bağlanabilmesi ilginizi çekmiyorsa, Nintendo Switch Lite için uygun bir kullanıcı konumundasınız. Aynı zamanda, incelediğim bu ürünün fiyat olarak da daha ucuz bir fiyat etiketi barındırdığını belirtmeden geçmeyeyim. Eğlenceyi her yerde tatmak isteyenlere, Nintendo tarafına dair özel detaylara takılı kalmak isteyenlere bu ürünü rahatlıkla önerebilirim.
Nintendo swicth lite ile 4 lu yon tuşlarını oyunlarda aktif etmek istiyorum ama ayarlarda bu yok.Nasıl yapabilirim