NPD verilerine göre Amerika Birleşik Devletleri’nde en çok satan ürünler listelendi. Tabii burada bizleri en çok ilgilendiren kısımlara değineceğiz. Bunlar da en çok satan video oyunları ve en çok satan oyun konsollar olacak. Açıklanan verilere baktığımızda, haberimizin başlığından da görülebildiği üzere, Far Cry 5 oyununun liderliği göze çarpıyor. Oyun konsolları tarafından bakıldığında ise liderliğin el değiştirmediğini görüyoruz. Bir süredir, piyasaya yakın zamanda çıkmasının da etkisiyle Nintendo Switch cihazlarının satışlarının arttığı görülse de, Amerika Birleşik Devletleri’nde en çok satan oyun konsolu, Mart 2018’de de PlayStation 4 oluyor.
Analist Mat Piscatella aracılığıyla açıklanan NPD verilerine bakıldığında oyun konsolları pazarının, yıllık bazda yüzde 32’lik bir azalma yaşadığı görülüyor. Bu düşüşe rağmen PlayStation 4 cihazları, satışlarıyla konsol pazarını domine etmiş durumda. Son dönemde sadece bir ay Nintendo Switch markasına geçilen Sony, o ay sonrasında gelen iki ayda da liderlik ipini göğüslüyor. Microsoft’un ev sahipliğine rağmen, Amerika Birleşik Devletleri’nde dahi, PlayStation 4 platformu tercih edilmeyi sürdürmesi, birinci parti oyunlarına verdiği öneme bağlanıyor.
Far Cry 5 ardından Sea of Thieves geliyor
Video oyunları satışlarına dair verilere bakıldığında; 2018 senesi içerisinde, Ubisoft’un büyük heyecana neden oyunu Far Cry 5, rakiplerini geride bıraktığı sonuçlarıyla karşılaşıyoruz. PC, PlayStation 4 ve Xbox One platformları için çıkış yapan Far Cry 5, çıkışının ilk aynında en çok satan oyun konumunu alırken, Mart 2018 içerisinde en çok satan ikinci video oyunu biraz sürpriz bir isim oluyor. Xbox One ve Windows 10 platformları için çıkışını gerçekleştiren Sea of Thieves, Mart 2018’de en çok satan ikinci video oyunu olmayı başarıyor.
Öte yandan, video oyun satışları bazında yüzde 10’luk bir düşüşün yaşandığı belirtildi. NPD verilerine göre, bu yüzde 10’luk düşüşle yıllık video oyun gelirleri, dolar bazında 613 milyon dolara düştü. Bu verilere bakıldığında PlayStation 4 ve mobil cihazlara yönelik yazılım harcamaları azalırken, Xbox One, Nintendo Switch ve PC platformlarına ait yazılım harcamalarında artış görüldü. Rakamlara dair yorumlarda; Xbox Game Pass tarzındaki abonelik sistemlerin, oyun satışlarını azaltmadığı, aksine satışların artmasına etkili olduğu görüşleri belirtiliyor.