Yaklaşık bir sene öncesine, 28 Mart 2022 tarihine dönecek olursak, One Piece markasının 25. yıl dönümünü kutlamak için duyurulmuş olan One Piece Odyssey oyununu hatırlayabilirsiniz. 13 Ocak 2023 tarihinde PC, PlayStation 4/5, Xbox One ve Xbox Series X/S için piyasaya sürülmüş olan bu oyun, aslında zor bir kategoride yarışıyor. Sıkıntı şu ki bugüne kadar anime temalı çoğu video oyunu, yüksek seviyeli RYO veya JRYO tarzı deneyimler sunmaya yaklaşamadı. Oyunların çoğunluğu “fan service” olarak kaldı. Şimdi ise Bandai Namco Entertainment ve ILCA, bu durumu değiştirmek adına bir adım attı. Aslında, hedefe de oldukça yaklaşıldı.

One Piece, senelerdir devam eden ve popülerliğini hiçbir şekilde kaybetmemiş olan bir anime serisi. Durum böyle olunca, eğer halihazırda bu anime serisini aktif olarak takip etmiyorsanız, One Piece Odyssey ile sunulan hikayeden biraz korkabilirsiniz ama merak etmeyin; geliştirici ekip de bu serinin geçmişinin farkında ve bu yüzden de hikayeyi, herkesi kucaklayacak şekilde hazırlamışlar. Yani, bu seri hakkında hiçbir şey bilmiyor olsanız da hikayeyi anlayabiliyorsunuz. Serinin kıdemli izleyicileri için de anlaşılabilecek çok daha derin elementler hikayenin içerisinde yer alıyor. Yani, oyun aslında herkese hitap etmeye çalışıyor hikaye tarafında.

One Piece Odyssey, hikayesinde herkese hitap edebilmeyi aslında iki farklı yüz oluşturarak başarıyor. Hikayenin ilk yüzünde, tamamen orijinal bir hikaye görüyoruz. İkinci yüzde ise hikayenin tanıdık materyaller üzerinden anlatıldığına şahitlik ediyoruz. Anime serisini bilen insanlar için bu oyundaki hikaye, daha ilgi çekici ve farklı bir bakış açısından anlatılıyor ve bazı tanıdık ögelere bolca gönderme yapılıyor. Tabii tüm bunlar, seriye yeni katılan kişilerin kafasını da karıştırmıyor; sonuçta anlatılan hikaye tamamen yeni ve orijinal. Hikayenin kendisinde ise çok tanıdık bir başlangıç görüyoruz; Luffy ve arkadaşları, yeni ve gizemli bir ada buluyor.

One Piece Odyssey oyununda bu gizemli adanın etrafında çok şiddetli bir fırtına yer alıyor ve karakterlerimiz bu fırtınaya yakalanıyor, gemi ciddi bir hasar alıyor ve Luffy, kendisini adanın bir sahilinde buluyor. Gemideki diğer arkadaşlarımız ise adanın farklı yerlerine dağılmış gibi görünüyor. Biraz uzun süren öğretici bölümü ve açılış kısmı ardından Waford adasındaki maceramız tamamen başlıyor ve öğreniyoruz ki arkadaşlarımız, güçlerini tamamen unutmuş. Güçleri yeniden kazanmak için Memoria isimli bir dünyaya girmemiz gerekiyor ve burada da hikaye, tam olarak hız kazanıyor. Memoria, adından da anlayabileceğiniz üzere anılarla oluşmuş bir dünya.

One Piece Odyssey

One Piece Odyssey, nostalji ve yeniliği karıştırıyor

Memoria içerisindeki maceramız genellikle ikiye ayrılıyor. Maceranın bir kısmında partimiz ile zindanları temizliyoruz; ikinci kısımda ise One Piece serisinde geçmişe dönüyoruz ve tanıdık elementlerle karşılaşıyoruz. Durumu özetlemek gerekirse One Piece Odyssey, yepyeni bir hikayenin üzerine nostalji dolu bir ışık tutuyor. Yani, Memoria içerisinde yolculuk ederken, parti üyeleri eski düşmanları ile tekrar karşılaşıyor ve geçmişte yapılan hataları tekrarlamamak için uğraşıyor. Tanıdık düşmanlar, tanıdık dostlar, tanıdık mekanlar ve hatta tanıdık olaylar yaşanıyor. Tüm bunlar, orijinal bir hikayeye giydirildiği için yeni oyuncular, kendilerini kaybolmuş gibi hissetmiyor.

One Piece serisinde nostalji arıyorsanız, Memoria bunu sunuyor. Eğer yenilik arıyorsanız, oyunun orijinal hikayesini bunu veriyor. Gizem arıyorsanız da adanın kendisine bakmanız gerekiyor. Oyun, sürekli farklı şeylere odaklanıyor ama her şey bir bütün olduğu için hikayenin temposu başarılı bir şekilde korunuyor. Ayrıca, hikayenin uyandırdığı merak da hiçbir zaman bitmiyor. Hikayedeki tek problem, One Piece serisini bilmiyor olsanız bile hikayedeki sürprizleri çok önceden hemen tahmin edebilecek olmanız. Yani, oyun ne yazık ki sürprizleri saklama konusunda başarılı bir iş çıkartamıyor. Bu durum özellikle de oyunun sonlarına doğru biraz rahatsız edici oluyor.

One Piece serisini biliyorsanız, zaten bu duruma hiç şaşırmayacaksınız ama ben yine de yeni oyuncular için belirtmek istiyorum: Diyaloglar için İngilizce dublaj sunulmuyor. One Piece Odyssey oyununun tamamı Japonca olarak seslendirilmiş durumda ve İngilizce, sadece altyazılarda kullanılıyor. Bu benim için hiçbir sıkıntı oluşturmadı; zaten oyunları orijinal dillerinde oynamayı tercih eden bir insanım. Altyazı tarafında da İngilizce desteği fena değildi; oyunun hikayesi güzelce yansıtılıyordu ama biraz çeviri problemi de mevcuttu. Yani, tam olarak kusursuz bir iş çıkartılmamış ama yine de hikayeyi geride tutmuyor bu problemler.

One Piece Odyssey, ne yazık ki hikayesinde bazı problemler daha bulunduruyor. Mesela, oyunun öncelikle tüm yetenekleri öğretip, daha sonra bunların hepsinin elimizden alınması, hikayenin başını biraz karıştırıyor. Oyunun ortalarındaki bazı bölümler de hem çok kısa, hem de çok aceleyle hazırlanmış gibi hissettiriyor. Ayrıca oyunda tamamen kaçırabileceğiniz koskoca bir bölüm de bulunuyor ki oyun, bunu açıklamak ile pek de uğraşmıyor. Ayrıca, hikayenin sonlarına doğru da bazı problemler bulunuyor ki bunlardan zaten bahsetmiştim. Peki, hikayede durum böyleyken, oynanış tarafında neler oluyor dersiniz?

One Piece Odyssey

Bazı oyun serilerinden bolca ilham alınıyor

One Piece Odyssey, Dragon Quest gibi birçok JRYO tarzı yapıttan ilham aldığını oynanış tarafında hemen belli ediyor. Eğer daha önce bu türde oyunlar oynadıysanız, savaş/dövüş ve keşif mekanikleri size oldukça tanıdık gelecektir. Her şeyden önce, oyundaki haritalar farklı bölümlere bölünmüş şekilde sunuluyor. Açık dünya tarzı bir deneyim yaşatılmıyor; onun yerine çizgisel tasarımlar görüyoruz ama bölümler yine de zenginliği ile dikkat çekmeyi başarabiliyor. Bu bölümlerin içerisindeki düşmanlar da belli noktalarda karşınıza çıkabiliyor ve kendilerinin pozisyon değiştirmesini bekleyip, arkalarından saldırıp, bonus hasar verebiliyorsunuz.

One Piece Odyssey içerisinde hem tamamen yeni mekanlar, hem de serinin geçmişinden gelen tanıdık alanlar görebilmeniz mümkün. Tüm bu oyun alanlarında konuşabileceğiniz sayısız NPC, içine girebileceğiniz bolca zindan bulunuyor. Zindanların içerisinde bulmaca elementleri de mevcut ama bunlar oldukça zayıf yapılara sahip olduğu için kendilerinden detaylıca bahsetmenin lüzumu yok. En azından, bu bulmacaların her birinin farklı temalara sahip olduğunu söyleyebilirim. Zaten bu oyunun öne çıktığı alan da bulmacalar değil, kontrol edilebilir karakterler. Oyunda, partimizdeki karakterleri kontrol edebiliyoruz ve her karakter gerçekten benzersiz deneyimler sunabiliyor.

One Piece Odyssey içerisindeki her karakterin farklı tipte bir Power, Technique ve Speed değeri bulunuyor. Tüm bu değerler, düşmanların özellikleri ile taş-kağıt-makas oynuyor. Yani, her karakterin ve her düşmanın hem zayıf olduğu, hem de güçlü olduğu yönler bulunuyor. Kimlerle savaşacağınızı bilip, onlara göre parti üyelerini seçmek, bu oyunda sizi başarıya taşıyor. Savaş alanları ise birden fazla bölüme ayrılıyor. Karakterler farklı gruplara ayrılıyor ve her bölümde farklı bir grup, farklı düşmanlarla savaşıyor. Karakterler, bir savaş alanı temizlenmeden, gruplar arasında geçiş yapamıyor. Daha sonra da Bond Arts ile tanışıyoruz.

One Piece Odyssey oyununda Frayed Memories ve Hysterias gibi içerikleri tamamladıktan sonra Bond Arts elde edebiliyoruz. Bunlarla, takımımızdan özel olarak seçilen bazı karakterler için yan görevler açılıyor. Bu görevleri tamamlamak, seçili karakter için oldukça yüksek hasar veren yeni dövüş hareketlerinin kilidini açıyor. Gerçek savaş sırasında bunları kullanmak ise takımınızın birbiri ile olan bağını harcıyor. Bu bağ, birlikte düşman öldürmek ve takım arkadaşlarına can vermek gibi hareketler ile tekrar doldurulabiliyor. Tüm bu dövüş/savaş içeriklerinde de herhangi bir zorluk seviyesi olmuyor ama yine de oyunun ne kadar zor veya kolay olacağı sizin elinizde.

One Piece Odyssey

One Piece Odyssey oyununda yapacak çok şey var

One Piece Odyssey oyununda ana hikaye görevlerine odaklanabiliyorsunuz, size sunulan bölümleri keşfedebiliyorsunuz, bu keşiflerde yan görevlere rastlayabiliyorsunuz, farklı içerikler karşınıza çıkabiliyor, ödül avcılığı yapabiliyorsunuz ve bolca materyal elde edebiliyorsunuz. Tabii ki sadece oyunun hikayesine odaklanıp, diğer içerikleri es geçmek de yapılabilecek bir şey ama bu durumda oyun git gide zorlaşıyor. Oyundaki içeriklerin bir kısmı ile uğraşmak, size hem bolca materyal, hem de tecrübe puanı kazandırıyor. Böylece takımınızı gelecek tehlikeler için hazır tutabiliyorsunuz. Zorluk da zaten bu sayede dengelenebiliyor.

One Piece Odyssey oyunundaki dövüş anlarında ayrıca bazı dinamik görevler de sunuluyor. Bu görevler çok derinleşmiyor; belli bir düşmanı, belli bir karakterle öldürmeniz istenebiliyor veya X kadar turda bu savaşı bitirin denebiliyor. Bunların ödülü olarak ise bolca tecrübe puanı kazanabiliyorsunuz. Ayrıca bu sistem, dövüş anlarını dinamik tutuyor, sizi farklı şekillerde oyunu oynamaya davet ediyor. Bunlar da yeterli olmazsa, oyunun bölümlerinde sayısız hazine sandığı bulabiliyorsunuz veya farklı alanlardan aksesuar satın alabiliyorsunuz. Bunlar da takımınızı güçlendirmenizde büyük bir rol oynuyor diyebilirim.

One Piece Odyssey oyununda topladığınız materyaller ile yemekler yapabiliyorsunuz ve bunları savaş sırasında önemli bonuslar için kullanabiliyorsunuz. Aksesuarlarınız size ayrıca güç verirken, savaşlardan bolca para elde edip, o paralarla da daha fazla aksesuar veya materyal satın alabiliyorsunuz. Oyunda ilerledikçe aksesuarları birleştirme ve benzeri sistemlerle de karşılaşıyorsunuz. Oyun, uzun bir süre boyunca kendisini derinleştirmek için oldukça uğraşıyor. Yani, bu oyunda bolca keşif yaparsanız ve oyunun size sunduğu sistemlere zaman harcarsanız, güzel bir güç fantezisi yaşayabiliyorsunuz oyunun içerisinde.

One Piece Odyssey hakkında söylemiş olduğum tüm bu şeyler, savaş/dövüş sisteminin çok derin olacağı gibi bir bilgi uyandırabilir içinizde ama durum öyle değil. Söylemiş olduğum tüm bu sistemlere rağmen oyun, basit ama etkili bir temel oynanış sunuyor. Oyun, kendisini sadece yeteri kadar derinleştiriyor ve nerede yüzeysel kalacağını da iyi biliyor. Bu sayede de zaman zaman problemli olan hikayenin üzerine tamamen eğlenceli olan bir oynanış sistemi eklenmiş oluyor. Yine de oyundaki kullanıcı arayüzü ve özellikle de dövüş/savaş ile alakalı menüler biraz daha basit olabilirdi. Zaman zaman iler çok karışabiliyor.

One Piece Odyssey

One Piece hayranları için nihai bir video oyunu

One Piece Odyssey için inceleme yazımı bitirmeden önce oyunun sunum elementlerine de değinmek istiyorum. Bu noktada da öncelikle oyunun görselliğinden bahsedeceğim. Görsellikte oyunumuz, One Piece serisinin kendi sanat tasarımına oldukça bağlı kalıyor ama her şey çok daha derinliğe sahipmiş gibi duruyor. Yalnız, bu noktada söylediğim şeylerin çevre detayları için geçerli olmadığını belirtmek istiyorum. Karakter modelleri filan inanılmaz dursa bile savaş anlarında içine girdiğiniz çevreler çok detaysız ve ölü duruyor. Tabii ki bu durum bölümden bölüme değişebiliyor ama genellikle durum bu. Yine de oyunun görselliği öyle göz ardı edilebilecek bir seviyede değil.

Performans tarafında One Piece Odyssey oyununu yeni nesil konsollarda 60 FPS olarak oynayabiliyorsunuz. Oyun, gayet stabil bir şekilde çalışıyor ve aksiyonun tavan yaptığı anlarda bile 60 FPS değeri kendisini koruyor. Oyun ayrıca oldukça hızlı geçebildiğiniz yükleme ekranlarına sahip. Oyunda öyle çok hata da bulunmuyor. Benim için tek problem, DualSense üzerinden öyle etkileyici bir destek verilmemiş olması. Bu arada, oyunun animasyonları filan da fena değil ama biraz daha özen gösterilmesini tercih ederdim açıkçası. Görsellik ve performans, belli bir kaliteye ulaşmayı başarırken, bu sırada sesler ve müziklerde durum nedir?

Sesler ve müzikler, One Piece Odyssey oyununda biraz karışık. Her şeyden önce, oyunun orijinal seslendirmeleri gayet güzel ama birkaç önemli karakterin seslendirmeleri ne yazık ki tembel hissettiriyor. Aynı şeyi aslında müzik için de söyleyebiliriz. Her şey genel anlamda güzel ama zaman zaman bazı anlarda sanki her şey çok aceleyle yapılmış gibi hissediyorsunuz. Aslında bunu oyunun diğer kategorilerinde de görebilmek mümkün; birkaç bölümlük içeriğin de aynı şekilde hissettirdiğini daha önce belirtmiştim. Belki de bu yapıtın 8-10 aylık daha uzun bir geliştirme sürecine ihtiyacı vardı. Yine de sunum, genel anlamda başarılıydı diyebilirim.

Evet, daha önce One Piece serisi için video oyunları gördük. Akıllara hemen One Piece: Pirate Warriors ve One Piece: Unlimited serisi gelebilir ama bunların yanında One Piece Odyssey, markanın hayranları için hazırlanmış nihai video oyunu gibi hissettiriyor. Bu sırada da yeni oyuncular unutulmuyor ve kendileri de öyle veya böyle, markanın evrenine bir şekilde giriyor. Tabii ki anime artık 1000 bölümden çok daha ileriye gittiği için anime serisini nasıl izlerseniz, nasıl zaman bulursunuz, bilemiyorum ama en azından markaya ilgi duyan oyuncular için gayet başarılı bir video oyunu sunulmuş diyebilirim. Sizler de kendisine bir şans verebilirsiniz.

One Piece Odyssey
Olumlu
Tamamen yeni ve orijinal bir hikaye sunuluyor.
Yeni ve orijinal hikayeye nostaljik bir ışık tutuluyor.
Savaş anları, basit ama etkili sistemler bulunduruyor.
Keşif ve diğer sistemler oldukça ödüllendirici.
Oyunda yapacak, sıkıcı olmayan bolca içerik var.
Olumsuz
Açılış kısmı biraz uzun ve sıkıcı olabiliyor.
Bazı bölümler çok aceleye getirilmiş.
Müzikler ve seslendirmeler de aceleci duruyor.
Çeviriler zaman zaman kalitesini kaybediyor.
Bazı menüler çok karışık görünebiliyor.
9

Etiketler: