Outriders oyununu unutmuş muydunuz? Kendisi benim 2021 senesinde en çok beklediğim yapıtlardan biriydi ve ne yazık ki uzun vadede hayal kırıklığı yaşatmıştı. Oyun içi problemler, sunucu problemleri ve içeriklerdeki temel problemler derken, oyunu bir süre boyunca oynayıp, bırakmıştım. O zamandan, bu zamana kadar bahsi geçen bu yapıt için bolca güncelleme yayımlandı ve şimdi de ilk ücretli genişletme paketi piyasaya sürüldü. Worldslayer isimli bu içeriği ben de PlayStation 5 konsolumda oynama imkanı buldum ve şimdi de sizlerin karşısına yepyeni bir inceleme ile çıkıyorum efendim.
Outriders: Worldslayer, zaman dilimi ve hikaye olarak kesinlikle ana oyunun sonrasını anlatıyor ama geliştirici ekip, içeriği öyle bir tasarlamış ki oyuna tamamen yeni olan oyuncular, eğer dilerlerse deneyimlerine direkt olarak bu genişletme paketinden başlayabiliyor, ana oyunu bir süreliğine görmezden gelebiliyor. Bu sayede içerik hem yeni, hem de kıdemli oyunculara hitap ediyor. Eğer deneyiminize ana oyundan devam etmek isterseniz, kendi karakterinizi taşıyabiliyorsunuz. Eğer isterseniz, tamamen bu genişletme paketine özel olarak yeni bir karakter de oluşturabiliyorsunuz. Bu karakter, 30. seviyeden başlıyor.
Outriders: Worldslayer ile sunulan hikayede ise karşımıza tamamen yeni bir düşman çıkıyor. Kendisinin adı Ereshkigal ve Insurgents isimli yeni bir insan grubunun lideri. First Altered olarak da görünen bu karakter; tamamen yeni bölümler, yeni düşmanlar, yeni ganimetler ve tabii ki yeni güçler ile oyunculara sunuluyor. Yani, gerçek anlamda bir genişletme paketi deneyimi alıyorsunuz. Ayrıca, sadece yeni ganimetler değil, eski ganimetlerin iyileştirilmiş versiyonları da bu genişletme paketi ile sunuluyor. Yeni karakter sınıfı ağacı olarak ise PAX geliyor. PAX içerisindeki yeni yetenekler, tamamen yeni bir ilerleme sistemi ile açılabiliyor.
PAX sayesinde her karakter sınıfı için iki farklı alt sınıf geliyor. Mesela, Pyromancer için Gunblazer ve Pyromaniac gibi iki farklı alt sınıf sunuluyor. Bu sınıflardaki yeni güçleri açmak için PAX puanı gerekiyor ve bu puanları da ana oyunun aksine, seviye kasarak değil, içeriklerde ilerleme sağlayarak elde ediyorsunuz. Ayrıca oyuncuların karşısına Ascension isimli yeni bir sistem de çıkıyor. Bu sistemde, 30. seviyeden sonra kazandığınız tüm tecrübe puanları, Ascension tarafına gidiyor ve ganimetlerinizi değil de karakterinizin kendisini güçlendiriyor. Bu puanları dört farklı kategori altında harcayabiliyorsunuz.
Outriders: Worldslayer, yepyeni ilerleme sistemleri ile geliyor
Outriders oyununun temelindeki ilerleme sistemleri kesinlikle fena değil ve Worldslayer, bunların üzerine daha da kaliteli denebilecek yeni sistemler sunuyor. PAX, bunlardan bir tanesi ve Ascension da daha çok oyun sonu içeriği ile alakalı olarak sunuluyor. Ascension içerisinde Brutality, Endurance, Prowess ve Anomaly kategorileri bulunuyor. Bu kategorilere puan harcayarak, hasarınızı arttırabiliyorsunuz veya yeteneklerinizin bekleme süresini kısaltabiliyorsunuz. Tabii ki bunlar sadece birer örnek, oyunun içerisinde daha fazlası bulunuyor. Bu sistemin de bir sınırı var ve kendisini tamamlamak bayağı uzun sürecek.
PAX ve Ascension sistemleri ile kendinizi ciddi bir şekilde güçlendirirken, tabii ki düşmanlarınız da boş durmuyor. Outriders: Worldslayer ile öncelikle karşınıza Apocalypse sistemi çıkıyor. Challenge seviyeleri, Apocalypse seviyeleri ile değiştiriliyor ve buradaki seviyeleri yükselterek sadece oyun sonu içeriklerdeki zorlukları değil, oyunun tamamının zorluğunu yükseltebiliyorsunuz. Tabii ki bunu yapmak daha değerli ganimetler elde etmenizi sağlıyor. Apocalypse seviyeleri 40’a kadar çıkıyor ve belli bir seviyenin üzerindeyken nadirliği Apocalypse olan ganimetler elde etme şansınız oluyor.
İşte bu noktada da Outriders: Worldslayer ile sunulan bir başka yeniliği görüyoruz. Apocalypse seviyesindeki ganimetler aslında Epic ve Legendary seviyesindeki ganimetlerin biraz daha özelleştirilmiş halleri gibi görünüyor. Bu özelleştirme dahilinde karşınıza üçüncü mod boşlukları çıkıyor. Bu seviyedeki silahlar ne yazık ki üretilemiyor. Sadece şansınıza güvenip, zorluk seviyesini yükseltip, ganimetlerin düşmesini beklemeniz gerekiyor. Tüm bu ganimetleri elde ettikten sonra da genişletme paketine özel olan oyun sonu içeriklere giriş yapabiliyorsunuz ve gücünüzü herkese gösterebiliyorsunuz.
Yalnız, her şey ne yazık ki böyle yazıldığı kadar kusursuz bir yapıya sahip değil. Outriders: Worldslayer içerisindeki sıkıntılar öncelikle hikaye ile başlıyor. Oyunun hikayesi aslında sağlıklı bir şekilde ilerliyor ama bir noktadan sonra sanki bir final izliyormuş gibi hissediyorsunuz. Tabii ki bu bir sahte final ama o görüntüden sonra hikaye, sanki 180 derece dönüyor ve bu andan itibaren sanki hikayenin gerçek finaline gitmiyorsunuz da oyun sonu içerikler için öğretici bölümler oynuyormuş gibi hissediyorsunuz. Hikaye ayrıca biraz kısa, 4-5 saatlik bir deneyim sunuyor ama her şey son bölüme kadar gayet güzel gidiyor.
Hikaye temelli içeriklerde yaşanan problemler devam ediyor
Outriders: Worldslayer ile sunulan hikaye, dediğim gibi son bölüme kadar güzel bir şekilde ilerliyor. Sadece hikayenin kısa olması ve final bölümünün bir öğretici içerik gibi hissettirmesi sıkıntılı duruyor. Oynanış tarafına baktığımız zaman ise bu içeriklerin tamamı, temel oyundaki bölümlere kıyasla çok daha çizgisel hissettiriyor. Yani, genişletme paketindeki bölümlerde neredeyse hiçbir yan görev bulunmuyor ve ayrıca keşfedilecek ikincil alanlar da yok. Bu yüzden bölümlerin tamamı inanılmaz çizgisel ve kısıtlı hissettiriyor. Evet, temel oyundaki yan görevler birbirini çok tekrar ediyordu ama 1-2 tane olsa da mevcut olmalıydı bence.
En azından Outriders: Worldslayer içerisindeki bölümlerin tamamı tasarım açısından muhteşemdi. Temel oyundaki bölümlerin çoğu bana biraz sıkıcı gelmişti ama bu genişletme paketindeki her bölüm birbirinden farklı ve güzel görünüyor. Ayrıca oyundaki mini bölüm sonu canavarları da bu genişletme paketinde çok daha sağlıklı bir şekilde, rahatsızı edici olmayacak bir yol engeli olarak sunuluyordu. Yani, bu genişletme paketinin hikaye temelli içerikleri bence başarılıydı. Evet, büyük problemler de mevcuttu ama en azından 5 saatin 4’ünü eğlenceli bir şekilde geçirdim. Daha sonra da sırada oyun sonu içerikler vardı.
Outriders gibi oyunlarda oyun sonu içerikler çok önemlidir ve Worldslayer de bunu ciddiye aldığını gösteriyor; oyuncuların karşısına Trials of Tarya Gratar ile çıkıyor. Bu içerik, Roguelike tarzı bir deneyim sunuyor ve amacınız, bir arenanın içerisinde hiç ölmeden, olabildiğince düşman öldürmek oluyor. Bu modun içerisinde rastgele düşman ve bölüm sonu canavarı mekanikleri bulunduğu için kendisini rahatlıkla tekrar ve tekrar ve tekrar oynayabiliyorsunuz. Yalnız, bölüm sonu canavarlarındaki rastgele yapı bana yeterli gelmedi. Standart düşmanların rastgele yapısı tam olması gerektiği gibi ama bölüm sonu canavarları yeterli sayıda değildi.
Trials of Tarya Gratar aynı zamanda git gide zorlaşıyor ve Outriders: Worldslayer, bir noktadan sonra tek oyunculu deneyimi imkansız hale getiriyor. Yani, çok yüksek zorluk seviyelerinde bu oyun modunu oynayabilmeniz ne yazık ki mümkün değil gibi görünüyor; iş birlikçi deneyimler bir noktadan sonra, yapay zorluklar aracılığı ile zorunlu tutuluyor. Video oyunlarını tek başıma oynamayı sevdiğim için bu da bana büyük bir sıkıntı gibi geldi. Eğer sizin bu oyunu oynayabilecek halihazırda 1-2 arkadaşınız varsa, çok sıkıntı yaşamayabilirsiniz. Peki, sıkıntılar bu kadar mıydı? Ne yazık ki değildi efendim.
Outriders: Worldslayer, orijinal oyunun çıkışını tekrar ediyor
İnceleme yazımın başında da söylemiştim; Outriders, biraz problemli bir şekilde çıkışını gerçekleştirmişti ve şimdi aynı şeyi, Worldslayer da tekrarladı. Diğer platformları bilemiyorum ama bu ürünün PlayStation 5 sürümünde bazı teknik hatalar mevcuttu; özellikle de sinematik sahnelerde yaşanan performans ve görsellik temelli problemler, bire bir orijinal oyunun çıkışındaki hataların aynısıydı. Yalnız, bu tip hataların haricinde oyun, PlayStation 5 konsolunda çok güzel görünüyordu, çok başarılı bir performans veriyordu ve ses ile müzikler ile de kulaklara yeteri kadar hitap ediyordu diye düşünüyorum.
Outriders: Worldslayer, beş farklı kategori altında değerlendirilebilir. Bunlar da temel oyun/hikaye içerikleri, oyun sonu içerikleri, yeni oyun mekanikleri/sistemleri, temel oynanış ve tabii ki sunum. Hikaye tarafında bu yapıt, eğer her şeyi final bölümünden önce kesseydi ve son bölümü hikayenin devamı olarak değil de öğretici bölüm olarak verseydi, bence neredeyse kusursuz olabilirdi. Tüm bunların üzerine yüksek kaliteli birkaç yan görev, tüm deneyimi muhteşem bir hale sokardı ama bunlar eksikken de 4-5 saat boyunca kendisinden kolaylıkla zevk alabiliyorsunuz; özellikle ana oyunun hikayesini sevdiyseniz.
Oyun sonu içerikler de kesinlikle kusursuz olabilecek bir potansiyele sahipti ama bölüm sonu canavarı sayısının az olması burada biraz sıkıntı oluşturdu. Belki, tasarlanan tamamen yeni bölüm sonu canavarları ve temel oyundan geri dönen bazı bölüm sonu canavarları olsaydı, Trials of Tarya Gratar tekrar ve tekrar oynaması çok daha zevkli bir içerik olabilirdi. Yeni oyun mekanikleri ve sistemleri de bence bir genişletme paketi için yeterliydi, onlar hakkında söyleyebilecek pek bir şey yok. Temel oyun mekanikleri de aynıydı, orijinal deneyimden pek farklı değildi ki bu aslında kötü bir şey değil, iyi bir şey. Sunum da başarılıydı.
Outriders oyununa halihazırda sahipseniz, Worldslayer için PlayStation 5 konsolunda 340 TL ödemeniz gerekiyor. Eğer oyun ile genişletme paketini birlikte alırsanız da fiyat etiketi 540 TL oluyor. Bence bu iki fiyat etiketi de şu an için uygun değil. İçerikler güzel ama deneyimlere sıfırdan atlayacaksanız, en azından bir %35 civarında indirim beklemenizi tavsiye ediyorum. Eğer halihazırda Outriders oyununu bayıla bayıla oynuyorsanız, genişletme paketi için 340 TL civarında bir bedel ödeyebilirsiniz. Sonuçta günümüzde ne ucuz ki böyle bir genişletme paketi de 120 TL gibi bir fiyattan satılsın, değil mi?