Overpass yapıtında pek de hoşuma gitmeyen şeyler vardı. Daha ciddi, engellere dayalı bir yarış oyunu fikrini sevmiştim ama oyunun hissiyatı bana ters gelmişti ve bir türlü kavrayamamıştım kendisini. Şimdi ise Neopica isimli geliştirici ekibi bu seriyi bir kez daha ele aldı ve Overpass 2 ile ileriye doğru bazı küçük adımlar atıldı. Yalnız, bu küçük adımların yeterli olduğunu pek sanmıyorum. Bu seriyi kurtarmak için küçük adımlardan daha fazlası gerekiyor.
Overpass 2 içerisindeki kariyer modu tanıdık bir yapıya sahip. Şampiyona turları arasındaki zamanınızı araçları onarmak veya bonus etkinliklere katılmak için kullanacağınız bir takvim var. Bu etkinlikler çoğunlukla yarış veya engelli parkurları aşmaya odaklanıyor. Bazen hasarlı bir araç gibi ek komplikasyonlar işleri ilginç hale getirebiliyor. Bu etkinlikleri yapmak için teşvik açısından, para genellikle motive edici bir faktör olarak sunuluyor. Para, çalışan kiralamak ve araçlarınızı tamir etmek için kullanılıyor. Yapılan bu sporun ne kadar zorlu olduğu göz önüne alındığında, donanımınızı iyi durumda tutmak zorunlu ve para da doğal olarak önemli.
Overpass 2 içerisindeki kariyer modunda sezon boyunca puan toplayabileceğiniz bir beceri ağacınız da var. Bunlar genellikle aracınızın performansını veya ekibinizin etkinliğini artırabilecek avantajlar sağlıyor. İlk sezon boyunca bu avantajların büyük bir kısmını görebildim ve ilerleme de bir eziyet gibi hissettirmedi. Bunun yanı sıra, sezon boyunca sözleşme imzalayabileceğiniz sponsorlarınız da var. Bunlar kısa vadeli sözleşmeler ancak ek fonlar sağlayabilecek tamamlamanız gereken hedefler sunuluyorlar. Özetle, oyunda yapılabilecek ufak tefek ek içerikler sunuluyor.
Overpass 2 içerisindeki kariyer modunun iyi bir döngüsü var ve yan etkinlikleri atlamanın beni çok fazla cezalandırmadığını gördüm. Garajı en iyi şekilde tutmak için yeterli param vardı. Modun ana unsuru şampiyona. Bu, 10 etkinlik olarak genellikle ayda bir düzenleniyor ve ana araç türlerinizi kullanan üç etkinlikten oluşuyor. Bu da başarının çok disiplinli bir yaklaşım gerektirdiği anlamına geliyor. Yarışı simüle etme lüksü olmasına rağmen bu özelliği kullanmadım.
Overpass 2 içerisinde farklı yarış tipleri mevcut
Overpass 2 içerisindeki pist yarışlarından daha fazla keyif aldım. Bunlar ortam olarak daha geleneksel hissettiriyordu ve engeller genellikle minimumda tutuluyordu. Daha özel tepe tırmanışlarında belki de aşırı temkinli davranırken, ayağımı yere basma fırsatını değerlendirdim. Bunlar daha dikey zorluklara sahip ve çok daha kısa olmalarına rağmen gaz kontrolü ve dikkatli konumlanma konusunda sert bir test sunuyor. Çok teknik olabilir ve ustaca bir tırmanış yapmak tatmin edici olabilir. Bence yine de pist yarışları daha eğlenceli idi.
Engebeli araziyi ve insan yapımı engelleri aşmakla görevlendirildiğiniz için aslında çok da yabancı bir spor sunmuyor Overpass 2. Bununla birlikte, puanlanmak yerine, genellikle zamana karşı yarışıyorsunuz. Rotanızdan saparsanız veya bir tahterevalliden çok erken ayrılırsanız cezalar devreye giriyor ve benim en sık yaptığım hata bir aracı yuvarlamaktı. Mesela, ATV kullanıyorsanız bu anında bir ceza olarak işleniyor; bu da fiziği gerçekten ayarlamam gerektiği anlamına geliyor.
Overpass 2 içerisinde yine de sürüş biraz gevşek hissettiriyor. İstediğiniz yol tutuşunu nadiren sağlayan çok sayıda arazi yüzeyine sahip çeşitli yerler var. Çamur sizi bataklığa saplıyor, kum kaygan olabiliyor ve hava koşullarının araya girmesinden bahsetmiyorum bile. Bu da yüksekliklere çok agresif bir şekilde saldırma konusunda ekstra dikkatli olmamı gerektirdi. Bazı yarışlar on iki dakika kadar uzun olabiliyor, bu yüzden takip eden grupla aradaki farkı kapatırken odaklanmamı korumam gerekiyor ki oyunun bu stratejik ve zorlu havası kesinlikle güzeldi.
Overpass 2 içerisinde dibe vurmak veya kayalara takılmak yıkıcı olabilir. Aracınızı sıfırlayabilirsiniz ve bu süreçte bir cezaya maruz kalırsınız ama en büyük kayıp genellikle beladan kurtulmaya çalışırken harcadığım zamandı. Yardımcı olması için aralarında geçiş yapabileceğiniz üç aktarma aracınız var. Bunlar gücü tüm tekerleklere, arka tekerleklere yönlendirebilir veya daha fazla incelik için bir kaymalı diferansiyel sunabilir. Eğitimde bunların doğru kullanımları anlatılıyor ama ben büyük ölçüde dört çekerde kaldım. En işe yararı bence oydu.
Sürüş hissi pek sağlam hissettirmiyor
Geri bildirim konusunda tam olarak emin değilim. Yüzeylerin ne kadar gevşek olduğu ve araçların ne kadar alışılmadık olabileceği göz önüne alındığında buna karar vermek zor olabilir. Her ne kadar güvenim artsa da hiçbir zaman tekerleklere gerçekten güvenebileceğimi hissetmedim. Öte yandan, yapay zeka yarışçıları hataya yer bırakmayacak kadar özgüvene sahip. Düzenli olarak tümseklere ve kayalıklara kendilerini hızlıca fırlıyorlar ve her zaman kusursuz sonuçlar elde ediyorlar. Onları izlemesi eğlenceli ama yarışlarınızı olumsuz etkiliyor. Görsel olarak da Overpass 2 eski görünüyor .
Overpass 2, ışın izleme için destek veriyor ve farklı performans modları var ama kaliteye önem veren modlarda görsellik iyi değil, performansa önem veren modlarda ise oyun stabil değil. Araç modelleri iyi görünüyor ama bazılarının çıplak yapısı tekerlekler üzerinde bir kafese bakıyorsunuz gibi duruyor. Ayrıca, bazı teknik aksaklıklarla da karşılaştım. Çok önemli bir şey değildi ama kamerayı ayarlamak genellikle son bilinen pozisyonda takılıp kalmasına neden oluyordu. Sağ çubuğu basılı tutarak sıfırlayabiliyordum ama bunu ilk keşfettiğimde kafam karışmıştı. Ayrıca tepe tırmanışlarında mini haritaların konumumu kaybettiğini de gördüm. Hedeflenen yolun nerede olduğundan emin değilseniz, başa çıkmak çok zor.
Peki, Overpass 2 ile eğlendim mi? Çok az da olsa evet. Eğitimlerin bazı tepe tırmanışlarının büyüklüğünü yansıttığını sanmıyorum ama kütüklerin üzerinde mücadele etmek ve durma noktasına kadar başarılı olmak için zaman harcadım. Kariyer modu oldukça standart olsa da iyi bir yapıya sahip ve zorluk ayarı olmamasına rağmen nispeten zorlandığımı hissettim. Yine de üzerinde çok çalışılması gerektiğini düşünüyorum. Geribildirim tam olarak yerinde değil ve yapay zekâ etrafta olmak için düpedüz tehlikeli. Bu da eğlenceyi kötü anlamda etkiliyor.
Overpass 2, kesinlikle bir önceki oyuna göre biraz daha iyi. Hala daha zorlu tepe tırmanışlarından kaçınmayı tercih etsem de kariyer modu daha ilgi çekici geldi. Sürüş biraz gevşek hissettiriyor ve fiziksel geri bildirim eksikliği yol tutuşunu değerlendirmemi zorlaştırdı. Çok disiplinli yapısı size bolca çeşitlilik sunuyor ancak yapay zekaya karşı yarışmak korkutucu olabiliyor. Yani, ufak tefek iyileştirmelere rağmen oyunda hala çok ama çok büyük sıkıntılar var.