Günümüzdeki yarış oyunlarının çoğunluğu arcade havasını seçiyor; simülasyonu, gerçekçiliği ve yarış şartlarının zorluğunu bir kenara bırakıyor. Tabii piyasada gerçekçiliğe önem veren yarış oyunları da var ama kendileri azınlıkta. Bu azınlığa ait olan oyunlardan bir tanesi de Overpass. Bu video oyunu bizleri zor şartlarda gerçekleştirilen arazi yarışları ile buluşturuyor ama oyunu oynadıktan sonra aslında buluşmasak da olurmuş dedirtiyor. Peki, neden böyle oluyor? İşte bu sorunun cevabını verebilmek için incelememizi yazıyoruz.
Overpass ile ucuz bir başlangıç yapıyoruz
Overpass oyununa giriş yaptığınız zaman göz atmanız gereken ilk şey, öğretici sekmesi. Bu sekmeye giriş yaparak oyunun temellerini öğrenebiliyorsunuz ve bu oyun gerçekten öğrenmeniz gereken bir temel bulunduruyor. Oyun, aslında bir yarış oyunu olarak geçiyor ama Ubisoft şirketinin Trials serisi gibi yarış değil de zorlu parkurların üstesinden gelebilmek bu oyunda daha ön planda. Bu noktada eğer yarış oyunu arıyorsanız, ilk hayal kırıklığınız ile karşılaşıyorsunuz. Tabii ben bir yarış deneyimi olmayacağını biliyordum.
Overpass oyununda hızın değil, teknik sürüşün önemli olduğu anlatılmaya çalışıyor. Oyunun içerisindeki birçok farklı parkuru da zaten hız ile değil teknik düşünce ile geçebiliyorsunuz. Oyundaki bazı engeller doğa tarafından oluşturulmuş oluyor. Bazen de insan yapımı engellerle ve parkurlarla karşılaşıyorsunuz. Eğer bu parkurları es geçmeye çalışırsanız veya kurallara uymadan hareket ederseniz de süre cezası alıyorsunuz. Trials oyunlarında olduğu gibi bu oyunda da amaç, tekrar ve tekrar deneyerek bir parkuru aşmak.
Trials bahsetmişken, Trials Rising oyununu uzun bir süre oynadım ve oyun gerçekten eğlence sunabiliyordu. Fizik sistemi, komedi ile hazırlanmış olan parkurlar ve çok daha fazlası oyunu eğlenceli hale getiriyordu. Trials Rising, kendisini ciddiye almıyordu tema olarak ve bu yüzden de oyun sizin sinirinizi zorluğu ile bozsa da bir yandan eğlenebiliyordunuz. Overpass ise kendisini çok ciddiye almaya çalışıyor, kendisini kastıkça kasıyor ve buradan kaybediyor. Ben bu oyunu oynarken hiçbir şekilde eğlenmiyorum; oynamak istemiyorum.
Tabii bu oyun sadece basit bir öğretici moddan oluşmuyor. Günümüzdeki birçok yarış oyunu gibi Overpass oyununda da bir kariyer modu bulunuyor fakat bu kariyer modu çok şaşırtıcı bir şekilde, diğer yarış oyunlarına göre biraz farklı bir sisteme sahip. Bu farklı sistem sayesinde oyun, en azından kariyer modu üzerinden biraz da olsa sizi, kendisine bağlayabiliyor. Kariyer modundan biraz sonra bahsedeceğim ama bence bu farklılık, oyunu olumlu bir seviyeye çıkartabilecek güçte ne yazık ki değil efendim, en azından benim için.
Kariyerimizin başlangıç noktasına geldik
Overpass oyununun kariyer modunda çizgisel bir sistem göremiyoruz. Onun yerine ızgara gibi sistemlerden oluşmuş bir kariyer modu var. Bu sistem sayesinde serbest bir şekilde dilediğimiz içeriği, dilediğimiz aracımız ile oynayabiliyoruz. Tabii içeriklerin tamamına ilk adından uğraşamıyorsunuz. Eğer yarışları kategorilere ayıracak olursak, A kategorisinden yarış yaptığınız zaman ızgara üzerinde A kategorisi için daha fazla yarış açılıyor ve onların arasından seçim yaparak ilerleyebiliyorsunuz; kupalar da yarış sayısına bakıyor.
Temel oynanış olarak zayıf olan bu video oyununda içerik de zayıf. Bu zayıf içerik, zaman zaman araç ve karakter özelleştirmesi ile zenginleştirilmeye çalışılmış. Evet, bu oyunda aracınızı hem performans, hem de görüntü olarak modifiye edebiliyorsunuz ama bu ekstra şeyler çok da fazla bir şey sunmuyor. Ayrıca karakterinizi de özelleştirebiliyorsunuz ama bunun kimseye bir faydası olmuyor. Oyunun çevrim içi modu var ama sadece hayaletlere karşı yarışabiliyorsunuz; gerçek oyuncular, oyunda bulunmuyor efendim.
Tabii bu noktada Yamaha ve Suzuki gibi markalar dikkatinizi çekebilecektir. Bu oyuna ilk adım attığım anda oyunda herhangi bir lisansın olduğunu söyleselerdi, inanmazdım fakat Overpass, bir şekilde Yamaha ve Suzuki gibi oldukça önemli markaların lisanslarını almayı başarmış ve bu markalara ait araçlar, oldukça gerçekçi bir şekilde oyunun içerisinde yer alıyor. Açıkçası ben arazi araçları ile pek ilgilenmiyorum. Bu yüzden bahsi geçen markaların oyunda yer alması benim için pek bir şey ifade etmedi ama seveni mutlaka vardır.
Yalnız bu markaların oyundaki varlığı bile temel kontrollerin başarısızlığını kapatamıyor. Oyundaki özellikle kamera kontrolleri bence tam bir rezalet ve oyunu gerçekten oynaması çok zor bile hale sokuyor. Overpass oyununun muhtemelen oyun testi yapmaya bütçesi yoktu; böyle bir kontrol sisteminin oyun testinden olumlu sonuç nasıl aldığını hayal edemezdim. Kontrollerin temelinde zaten araçların fizikleri ve özellikleri de yatıyordur ama onları detaylıca özelleştiremediğimiz için yorum yapmak oldukça güç.
Overpass oyununu oynamalı mıyız?
İnceleme yazımı bitirmeden önce Overpass oyununun görselliğine filan değinmek istiyorum. Öncelikle, oyunun bu görsellerdeki gibi nadiren göründüğünü söylemeliyim. Yani, oyunda oldukça zayıf bir atmosfer bulunuyor. Yine de çevre yapısı oldukça detaylı ve bu yüzden de çoğu zaman göze hoş gelen görsellik ile karşılaşabiliyorsunuz. Yine de bu görselliğe baktığım zaman benim aklıma öyle çok da kaliteli oyunlar gelmiyor. Belki, ortalama altı oyunlardaki sanat tasarımı seviyesinin bu yapıtta olduğunu söyleyebilirim.
Pek etkileyici olmayan bir görsellikten sonra performans da beni memnun edemedi. Yani, oyun tabii ki öyle çok kötü bir performansa sahip değil ama yine de zaman zaman optimizasyonun zayıf olduğunu hissedebiliyorsunuz. Müzikler ve sesler ise muhtemelen geliştirici ekip için en arka planda kalan kategori idi. Belki de ekibin Yamaha ve Suzuki gibi markalara lisans parası vermekten, müzikler ve sesler ile uğraşabilecek maddi gücü kalmadı. Oyundaki müziklerin sesinden tutun da araçların seslerine kadar her şey başarısız idi.
Durumu özetlemek gerekirse, piyasada Wreckfest gibi video oyunları bulunuyorken, Overpass oyununa şans vermenizi önermiyorum. Evet, bu oyun bazı platformlarda çok da pahalı değil ama indirime girse bile alıp, oynamaya değmeyecek seviyede bir oyun var karşımızda. İçerikler zayıf, temel oynanış neredeyse kötü denebilecek bir seviyede. Sese ve müziğe zaten hiç önem verilmemiş. Böyle bir oyuna para veya zaman harcamaktansa gidip aynı türden farklı oyunlara yönelmeniz daha mantıklı olacaktır diye düşünüyorum.
Overpass, benim için ortalamanın altında kalan, neredeyse başarısız bir video oyunu. Oyundaki detay seviyesi neredeyse övebileceğimiz seviyede olsa bile, yerel çoklu oyuncu desteği oyunda yer alsa bile, kariyer modundaki ufak yenilik aslında farklı bir deneyim yaşatsa da temel oyunda çok fazla dert bulunuyor. Hemen yukarıda demiş olduğum gibi kontrollerin garipliği, çok gereksiz bir zorluk ve ciddilikten kendisini çok kasan bu oyun, ne yazık ki beni eğlendirmiyor ve bu yüzden de sizlere bu oyunu öneremiyorum efendim.