Overwatch, ilk piyasaya sürüldüğü zamanlarda çok severek oynadığım bir oyundu. Bu tip kahraman temelli oyunlardan zaten hep hoşlanmışımdır ama ganimet kutusu mantığı yüzünden ne yazık ki uzun vadeli bir deneyim yaşayamamıştım. Yani, oyunun ödüllendirme sisteminin tamamının ganimet kutuları üzerinde olması beni rahatsız etmişti. Seneler sonra Blizzard Entertainment, Overwatch 2 ile karşıma çıktı ve gerçekten benim ganimet kutularını özlememi sağladı. Ben, bir video oyununun ilerleme ve ödüllendirme sisteminde böylesine büyük bir geriye adım atılabileceğini daha önce hiç tahmin etmemiştim.
Evet, internet alemindeki yorumları biliyorum. Birçok oyuncu, Overwatch ile Overwatch 2 oyununun birebir aynı olduğunu söyleyip, ikinci oyunu kötülüyor. Yalnız benim bu durumla hiçbir problemim yok ve oyuncuların neden problemi var, anlamış değilim. İkinci oyun duyurulduğu zaman Blizzard Entertainment, zaten bu oyunun, ilk oyunla tamamen aynı olacağını söylemişti. Aynı karakterler, aynı haritalar, aynı mekanikler, aynı elementler, aynı geriye kalan diğer şeyler ilk oyundan, ikinci oyuna taşınacaktı. Yenilik açısından tek şey, tek oyunculu kahraman hikayeleri içerikleri olacaktı.
Blizzard Entertainment, zaman içerisinde Overwatch 2 için kahraman hikayelerini erteledi. Evet, bu biraz hayal kırıklığı yarattı bende ama yine de beklentiler karşılandı. Şirket sonuçta yeni bir oyun beklentisi oluşturmaya çalışmadı hiçbir zaman; ilk oyunun güncellenmiş bir versiyonunu göreceğimizi biliyorduk. Ganimet kutularının kaldırılıp, yerine savaş bileti sisteminin de geleceğini biliyorduk ki aslında bilmemize rağmen asıl gizem burada yatıyordu. Ganimet kutuları, oyunculara neredeyse seviye başına 1 USD gibi bir değer biçiyordu. Savaş biletinin oyuncuların zamanına nasıl bir değer biçeceği belli değildi.
Sıkıntı şu ki Overwatch 2, ödüllendirilmeyi isteyen oyuncular için hiçbir şey vaat etmiyor. Oyunda artık sadece savaş biletinde seviye atlayarak ödül kazanabiliyorsunuz ama bu ödüllerin de 4’de 3’ü resmen çöp. Savaş biletinin ücretli versiyonu 140 TL üzerinden satılıyor ama ücretsiz versiyonu geçtim, ücretli versiyonu satın alsanız bile doğru düzgün bir şekilde ödüllendirilmiyorsunuz. Geçenlerde bir analiz okudum, o analize göre bu oyundaki seviye başına biçilen değer 10 Cent, ilk oyunda 1 USD idi, hatırlatırım. Bu sadece bir analiz olarak da kalmıyor, oyun içerisinde gerçekten değersizliği hissediyorsunuz.
Overwatch 2 kadar ödüllendirici olmayan bir oyun görmedim
Savaş biletinden bu kadar bahsetmişken, alakalı diğer sistemlere de değinmek istiyorum. Overwatch 2 oyununda günlük, haftalık, rekabetçi, ömür boyu ve kahramanlara özel meydan okuma görevleri bulunuyor. Bunları bitirerek savaş bileti için tecrübe puanı kazanabiliyorsunuz ki aslında ben bunu yapmayı gayet kolay buldum. Günde üç tane günlük görev bitirirseniz, 9.000 EXP elde ediyorsunuz. Savaş bileti de 10.000 EXP ile seviye atlatılabiliyor. Zaten üç görevi yaparken, eksik olan tecrübe puanını da çok kolaylıkla elde edebiliyorsunuz. Yani, günde sadece yarım saat bu oyunu oynayıp, 1 seviye atlayabilmek mümkün.
Problem şu ki seviye atladığınız zaman Overwatch 2, sizi hiçbir şekilde ödüllendirmiyor. Ücretsiz savaş biletine sahipseniz zaten nadiren değerli bir ödül elde ediyorsunuz. İki kelimeden oluşan karakter monologları, hiçbir amacı olmayan spreyler veya profil kartınızın arka planı için ucuz bir sanat tasarımı ilginizi çekiyorsa, bilemem ama ben böyle bir video oyununda düzenli olarak daha anlamlı şeylerle ödüllendirilmeyi tercih ederim. İşin kötüsü, savaş biletini satın alsanız bile bu durum pek düzelmiyor; yine genellikle çöp seviyesindeki şeyler ile ödüllendiriliyorsunuz. Gerçekten kabul edilir gibi değil.
Ücretli savaş biletinde her 10 seviye başına belki 1, en fazla 2 tane ilgi çekici ödül bulunuyor. Eğer bu durum sizin moralinizi bozduysa, durumu biraz daha kötüleştireceğim. Haftalık görevleri yaparak, bu görevlerin her birinden 5.000 EXP elde edebiliyorsunuz. Bu güzel bir şey ama çoğu haftalık görev, “casual” bir oyuncu için 7 günde bitirilebilecek şeyler değil ki bu oyun takım temelli bir deneyim sunduğu için deneyimli oyuncular da takım arkadaşlarına bağlı olarak 7 günde 20 kere galibiyet elde edemeyebilir. Diyelim ki görevleri kazandınız. 4, 8 ve 11 adet görev tamamladığınız zaman mikro ödeme birimi kazanıyorsunuz.
Hemen sevinmeyin. Overwatch 2 oyununda 4 adet haftalık görev tamamlamak 30 Coin, 8 adet görev tamamlamak 20 Coin, 11 adet görev tamamlamak da 10 Coin kazandırıyor. Hayır, yanlış yazmadım. Gerçekten de daha fazla görev kazandıkça, elde ettiğiniz ödül düşüyor, yükselmiyor. Eğer oyunu düzenli olarak, güzel bir şekilde oynarsanız, haftada 60 Coin kazanıyorsunuz. Oyunun mikro ödeme mağazasından alabileceğiniz bir karakter görünümü ise “epic” seviye için 1000 Coin, “legendary” seviye için de 1900 Coin civarında. Yani, çok daha fazla zaman isteyen haftalık görevleri yaptığınız zaman da pek ödüllendirilmiyorsunuz.
Sözde oynaması ücretsiz olan bir video oyunu
Bir oyuncunun karşısındaki video oyunundan beklediği şeyler farklı olabilir. Mesela, ben bu oyunun ödüllendirme kısmını yerin dibine sokuyorum ama başka bir oyuncu, bunları kafaya takmayabilir. Sadece temel oyunu oynayıp, hiçbir ilerleme veya ödüllendirilme hissi olmadan Overwatch 2 oyunundan zevk alabilir. Bu gayet doğal bir şeydir ama ben öyle bir insan değilim. Ben eğer bu video oyununa günlük birkaç saatimi ayıracaksam, o saatimin değerlendirilmesini isterim ki daha önce de söylediğim gibi o değer sadece 10 Cent. Bu yüzden işin içine gerçek para giriyor. Onları da eleştirmek pek de kolay sayılmaz.
Overwatch 2, oynaması ücretsiz bir video oyunu ve bu gerçekten de öyle. İlk oyun ücretliydi ama bu oyuna hiçbir kuruş harcamadan giriş yapabilirsiniz ve karşılaşmalarda boy gösterebilirsiniz. Hatta zamanla rekabetçi oyun modlarına da giriş yapabilirsiniz. Ödüllendirilmek istiyorsanız ise her şeyden önce savaş biletini satın almayı göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Daha sonra da oyunun mikro ödeme temelli mağazasında çok sevdiğiniz karakterlerin yeni görünümleri satılınca, belki onları almak isteyebilirsiniz ama bunların tamamı, savaş biletinden daha pahalı. Bu da bana pek mantıklı gelmiyor.
Savaş biletine son bir kez daha değinmek istiyorum; birinci sezonun savaş bileti, Overwatch 2 oyununa “mythic” seviyesinde bir nadirlik ekliyor. 80 seviyeden oluşan bu savaş biletinin son seviyesinde, “mythic” seviyesinde bir görünüm mevcut ve anladığım kadarıyla bu seviyenin özelliği, karakter görünümünün özelleştirilebiliyor olması. Mesela, Cyber Demon isimli bu görünümde iki farklı kılıç arasından seçim yapabiliyoruz; üç farklı döğme, üç farklı maske ve üç farklı renk paleti arasından da dilediğimizi seçebiliyoruz. Tahmin ediyorum ki karşılaşma sırasında bu görünüm, dinamik olarak da yeni efektler kazanabiliyor.
Overwatch 2 oyununa savaş biletleri ile her sezon, bir yeni “mythic” görünüm eklenecek gibi duruyor ama Blizzard Entertainment, mikro ödeme mağazasına da belki birkaç bu seviyede görünüm ekleyebilir. Ayrıca savaş biletinde, sezonun yeni kahramanı da bulunuyor ama bu sadece rekabetçi modları etkiliyor. Arcade ve günlük oyun modlarında yeni kahramanları kilitli göründükleri halde seçebiliyorsunuz; bu kilit sadece rekabetçi içerikleri etkiliyor. Ücretli savaş biletinde daha ilk seviyeden bu kahraman açılırken, ücretsiz savaş biletinde biraz daha ortalarda yer alıyor. Yani, biraz emek vermeniz gerekiyor.
Overwatch 2 oyununun temel oynanışını da unutmayalım
Biliyorum, Overwatch 2 oyununun ilerleme ve ödüllendirme sisteminden biraz fazla bahsettim ama en büyük değişikliği gören kısımlar da bunlar. Ayrıca, eğer gelecekte ben bu oyunu bırakacaksam, bunun sebebi de temel oynanış veya içerikler değil, ilerleme ve ödüllendirme sistemi olacak. Konu, oynanış olduğu zaman ise aslında her şey orijinal Overwatch ile aynı. Bu da olumsuz bir yorum değil; sonuçta Blizzard Entertainment beklentileri bu şekilde sunmuştu ve her şeyimiz ilk oyundan, ikinci oyuna taşındı ve bu oyun da ücretsiz. Yani, bu geçişi yaparken hiçbir şey kaybolmadı, hiçbir şey harcanmadı.
Kaybolan tek şey, takım arkadaşlarımızdan biri oldu. Overwatch, 6v6 şeklinde karşılaşmalar sunuyordu. Overwatch 2 ise 5v5 şeklinde bir deneyim sunuyor. Açıkçası, bazı oyuncular bunun ciddi anlamda büyük bir etki yaratacağını düşünebilir ama oyuna girdiğiniz zaman değişikliği fark etmiyorsunuz bile. Zaten, tahmin ediyorum ki Blizzard Entertainment da bunun farkındaydı ve bu yüzden 5v5 şeklinde bir deneyim sunmayı tercih etti. Ayrıca, arkadaş grupları için de 5v5, 6v6 tarzına kıyasla daha ulaşılabilir duruyor. Bunu da Blizzard Entertainment söyledi, ben değil. Benim arkadaşım yok, yabancılar yerine tek başıma oynamayı da tercih ederim.
İlk oyundan tanıdığınız tüm kahramanlar, ikinci oyunda da sizi bekliyor. D.VA, Roadhog, Ashe, Tracer, Mercy, Brigitte ve çok daha fazlası Overwatch 2 oyununda. Kendilerinin bolca özelleştirme seçenekleri de mevcut. Bu oyunun ilk yeni karakteri ise destek sınıfı için gelen Kiriko ki kendisi benim kısa sürede favorim oldu aynı sınıf için. R2 ile can veren tılsımlar atan, L2 ile de hasar veren yıldızlar fırlatan Kiriko, takım arkadaşlarına ışınlanabiliyor ve koruyucu bir tılsım da fırlatabiliyor. Otomatik olarak can yenileyen bu kahraman, duvarlara tırmanıyor ve nihai yeteneği olarak da saldırı hızını arttırıyor ve yetenek dolum süresini kısaltıyor.
Overwatch 2 oyununun temel oynanışında dikkatinizi çekebilecek olan ilk şey, 5v5 tipi olacaktır ve ikinci şey de yeni kahraman olan Kiriko olacaktır. Bunların haricindeki her şey, orijinal Overwatch ile aynı. Bu yüzden de açıkçası oynanış hakkında ne söyleyeceğimi pek bilmiyorum. Karakterlerin hareketleri, yetenekleri ve çok daha fazlası gayet dengeli ve kaliteli hissettiriyor ki zaten Blizzard Entertainment, bu temel üzerinde 6 seneden çok daha uzun bir zaman boyunca çalışıyordu. Bu yüzden, temel oynanışı oldukça yüksek seviyede olan bir oyun ile karşılaşmamız kimseyi şaşırtmamalı diye düşünüyorum.
Karşılaşma bulmak için biraz beklemeniz gerekebilir
Overwatch 2 oyununda derecesiz karşılaşmalar, rekabetçi maçlar, arcade modları, oyuncular tarafından yapılan özel oyunlar, antrenman modu ve henüz oyuna eklenmemiş olan deneysel modlar yer alıyor. Derecesiz içeriklerde kendi rolünüzü önceden seçebileceğiniz Quick Play – Role Queue, herkesin açık bir role sahip olacağı Quick Play – Open Queue, herkesin tek olduğu Deathmatch ve herkesin rastgele kahramanlar ile oynadığı Mystery Heroes bulunuyor. Deathmatch haricindeki her içerik, 5v5 şeklinde oynanıyor. Buradaki en sağlıklı oyun modu da Quick Play – Role Queue gibi hissettiriyor.
Quick Play – Role Queue ile giriş yaptığınız zaman Tank, Damage veya Support rollerinden birini önceden seçip, eşleştirmeye öyle girebiliyorsunuz. Bu modu kullandığınız zaman herkesin rolü önceden belirlenmiş oluyor; bu yüzden Support rolünü seçen biri, oyun başlamadan önce Damage olarak değiştiremiyor rolünü. Durum böyle olunca, Damage veya Tank olarak oynamak isteyen oyuncular biraz fazla bekliyor eşleştirme ekranında. Malum, herkes o rolleri oynamak istediği için lobi bulmak zor oluyor. Support rolü ise en fazla 30 saniyede bir karşılaşma bulabiliyor. Bir de All rolü var ki bu, en uygun lobideki, en uygun rolü size veriyor.
Ben açıkçası Overwatch 2 oyununda derecesiz karşılaşmalara çıkarken Quick Play – Role Queue içerisinden All ile karşılaşmalara girdim hep. Böyle yapınca genellikle Support rolü veriliyor ama zaman zaman Tank ve Damage de olabiliyorsunuz kısa süre bekleyip. Ayrıca, Support veya All rollerinden eşleştirmeye girmek fazladan 100 EXP kazanmanızı sağlıyor. Quick Play – Open Queue, herkesin Tank veya Damage olabileceği bir özgürlük sunduğu için o modda takım dengesi sağlamak her zaman kolay olmuyor; herkes çocukça davranıp, kimse Support olmak istemiyor. Bu yüzden de kaybetmeniz oldukça yüksek bir ihtimal oluyor.
Arcade içerisinde yeni bir oyun modu olan Push, ayrıca bir oyun listesine sahip ama kendisinin çok da konuşmaya değer benzersiz bir yanı yok. İki takım da bir botu karşı takımın tarafına çekmeye çalışıyor işte. Arcade içerisinde ayrıca günlük olarak değişen 3v3, 1v1, tek bir haritaya özel oyun listeleri ve Total Mayhem gibi diğer içerikler de mevcut. Özel oyunlarda ise oyuncular kendi yaratıcılıklarını konuşturup, benzersiz deneyimler oluşturuyorlar, 11 kahramana karşı dev bir tek kahraman gibi. Zaten bu içeriklerin çoğunluğu, Push modu hariç, Overwatch oyunundan geri dönüyor. Yani, pek yabancılık çekeceğinizi sanmıyorum.
Overwatch 2 oyununa her şeye rağmen bir şans vermeli miyiz?
Overwatch oyununu 2016-2017 ve 2019-2020 dönemlerinde oynamıştım. Açıkçası orijinal oyunun görselliğini de pek hatırlamıyorum ama Overwatch 2, PlayStation 5 konsolunda gayet ideal görünüyor. Genel anlamda doku kaplamaları gayet kaliteli, karakter modelleri hoş ve ekranda net bir temizlik var. Yani, düşmanları da rahatlıkla seçebiliyorsunuz ekranda. Sadece, PlayStation 5 versiyonunda çözünürlük yerine dengeli modu seçtiğiniz zaman kenar yumuşatma ayarlarının düştüğü ve çözünürlüğün de doğallığını kaybettiği biraz kendisini çok belli ediyor. Yine de oyunun aksiyonu arasında belki siz bunları fark etmezsiniz.
Overwatch 2 oyununu çözünürlük yerine dengeli modda oynamak isteyeceksiniz; çözünürlük modunda oyun 30 FPS iken dengeli modda 60 FPS değeri sunuluyor. Bu moddayken oyun herhangi bir şekilde performans problemi de yaşamıyor. Yükleme ekranları, birlikte oyunu oynadığınız oyunculara göre değişiklik gösterebiliyor ama genel anlamda bu ekranlar gayet kısa. Oyun hatası olarak da bugüne kadar karşıma hiçbir şey çıkmadı. Zaten daha önce de demiştim; Blizzard Entertainment şirketinin bu oyunu stabil bir halde sunabilmesi için 6 yıldan daha da fazla zamanı vardı elinde. Bu zaman belli ki iyice kullanılmış.
Sesler ve müzikler de fena değil. Çoğu müzik zaten orijinal Overwatch oyunundan geri dönüyor; seslendirmeler de gayet kaliteli. Hatta, bu ilk oyunda var mıydı, hatırlamıyorum ama karakterler artık kendi aralarında biraz daha uzun diyaloglar kuruyor. Yani, belli iki karakter, maç başlardan 4-5 cümleyle konuşabiliyor kendi aralarında. Bu eğer yeni bir şeyse beni etkilenmiş sayabilirsiniz. İlk oyundan geri dönen bir şeyse de ya unutmuşumdur, ya da zamanında dikkatimi çekmemiştir. Geriye kalan diğer ses ve müzik elementlerinde de herhangi bir problem veya kalitesizlik ile karşılaşmadığımı söyleyebilirim.
Durumu özetlemek gerekirse, konu ödüllendirilme ve ilerleme hissi olduğu zaman Overwatch 2, çok fazla geriye adım atmış bir oyun. Diğer tüm konularda ise yaşayacağınız deneyim orijinal Overwatch ile neredeyse aynı; sadece sunum biraz daha kaliteli. Bu yüzden, halihazırda bu serinin sıkı oyuncuları zaten yeni oyuna hiçbir sıkıntı olmadan geçiş yapacaktır. Sonuçta oyun ücretsiz. İşte bu ücretsiz olma durumu yüzünden meraklı oyuncular da bu yapıta hiçbir şey kaybetmeden göz atabilir. Tek sıkıntı, bu oyuna harcayacağınız zamanın sadece 10 Cent olması. Blizzard Entertainment tarafından size biçilen değer bu.