Bugüne kadar video oyunları, birçok olumsuz şeyin temeli olarak gösterildi. Oyunlar yüzünden insanların psikolojisi bozuluyordu, küçük çocuklar bağımlı oluyordu, en önemlisi de şiddet içerikli oyunlar, insanları gerçek hayatta da şiddete yönlendiriyordu. Hatta bir zamanlar ülkemizde bu sebepten ötürü Minecraft oyununun yasaklanması bile konuşuluyordu. Şimdi ise Oxford Üniversitesi, şiddet içerikli oyunların insanlara etkisi hakkında önemli bir araştırma yaptı. Bu araştırma ile üniversitenin amacı her şeye nokta koymak oldu.
Oxford Üniversitesi, farklı konulardaki araştırmalara devam edecek
Oxford Internet Institute tarafından yapılan ve Royal Society Open Science aracılığı ile paylaşılan bu araştırma, Oxford Üniversitesi tarafından yapılan açıklamalara göre, bugüne kadar yapılmış olan araştırmaların en kesin olanı. Peki, bu araştırma ile şiddet içerikleri video oyunlarının gerçek hayatı olumsuz etkilediği mi söylendi? Hayır, tam tersine, üniversite tarafından yapılan araştırmaya göre özellikle de genç oyuncularda şiddet içerikli oyunlar olumsuz bir etki bırakmıyor; o gençler, sokağa çıkıp, insanlar öldürmüyor.
Araştırmanın başındaki profesörün adı Andrew Przybylski idi ve Andrew Przybylski, “Şiddet içerikli oyunların, insanları gerçek hayatta şiddete itmesi günümüzde oldukça popüler bir konu. Buna rağmen yeteri kadar test yapılmadı. Bu problemin bir kısmı da araştırma teknolojilerinde yatıyor. Sonuçları analiz etmenin birçok farklı yolu var ve her yolda farklı sonuçlar elde ediliyor. Özellikle seçilmiş sonuçlar, yanıltıcı olabilir. Bizim araştırmamız bunu yapmıyor.” dedi.
Cardiff Üniversitesinden Netta Weinstein tarafından da desteklenen bu yorumlar ve araştırmanın kendisi, yine de %100 olumlu değil. Profesörlerin söylediğine göre şiddet içerikli oyunlar, insanları şiddet uygulamaya iteklemese bile insanların içinde şiddet temelli duyguları uyandırıyor ve bu duygular yaşanıyor. Video oyunlarında küfür etmek, insanları kandırmak, çok rekabetçi olmak, profesörler tarafından antisosyallik belirtisi olarak gösteriliyor. Profesörler yine de bu konuyu gelecekte ayrıca araştıracaklarını belirtiyor.
Özetle söylemek gerekirse, Oxford Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bu testte 2008 genç bulundu. Bu gençler, 14-15 yaşlarında idi ve İngilizlerden oluşuyordu. Araştırma ile gençler, gerçek hayatta şiddete yönelmedi ama şiddet temelli duygular yaşadı. Ayrıca bu araştırma sırasında küfür etmek, insanları kandırmak, çok rekabetçi olmak gibi olaylar yaşandı ve profesörler de bunların antisosyallik ile bağdaştırdı.