Simülasyon ve yönetim simülasyonlarından çok hoşlanıyorum. Özellikle de bu türler altında sunulan deneyim Planet Coaster veya Planet Zoo gibi renkliyse, o oyunlara ayrıca bir ilgi besliyorum. Yalnız, bu tip oyunların benim gözümde zaman zaman ortaya çıkan eksisi, ayaklarının çok fazla yere basması. Yani, tabii ki Planet Coaster gibi bir oyun belki zaman zaman kreatif görünebilir ama uzun vadede oyunu oynadığınız zaman hisleriniz değişiyor. Park Beyond ise kağıt üzerinde tam istediğim gibi bir deneyim sunuyor. Yani, yine simülasyon temelleri üzerinde bir yönetim deneyimi yaşıyoruz ama bu sefer işin içine kreatif elementler de giriyor.
Park Beyond, adından da tahmin edebileceğiniz üzere bir tema parkı yönetimi oyunu. Temele baktığınız zaman aslında Planet Coaster ile çok benzer bir deneyim sunuluyor. Yani, yine geniş bir alanda etrafa yollar çekiyoruz, bu yolların etrafına eğlence aletlerini koyuyoruz ve ondan sonra da parka gelecek ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılamak için yemek, içecek ve benzeri diğer gereksinimler için, ve tabii ki para kazanmak için, dükkanlar açıyoruz. Daha sonra tema parkımıza yeni çalışanlar alıyoruz ve bu döngüyü tekrarlıyoruz. Planet Coaster ile bu oyundaki en büyük fark ise “Impossification” sistemi. Bu sistem, oyuna gerekli olan farklılığı veriyor.
Bu farklılığa gelmeden önce eminim ki daha önce Planet Coaster veya benzeri oyunları oynamış olan oyuncular, Park Beyond içerisinde kendilerini evlerinde hissedecektir. Oyuna giriş yaptığınız zaman tahmin edebileceğiniz üzere iki farklı oyun modu seçeneği karşınıza çıkıyor. Bunlardan ilki, aslında bayağı özen gösterilmiş olan hikaye modu. Bu modun içerisinde finansal olarak kötü bir durumda olan bir tema parkı şirketinin tasarımcısı oluyoruz ve farklı şartlar, zorluklar altında 6-7 adet farklı tema farkını hayata geçiyoruz. Şimdi biraz şaşırabilirsiniz: Bu oyun modunda diyalog seçimleri oluyor ve bunlar oyunun ilerlemesini etkiliyor.
Evet, yanlış okumadınız, Park Beyond oyunundaki hikaye modunda diyalog seçimleri var. Bazı seçimler hiçbir etki yapmıyor, bazıları ise içerisinde bulunduğunuz parkta kullanabilmeniz için bazı parçaların kilitlerini açıyor. Genel anlamda bölümün gidişatını etkileyen diyalog seçimleri de mevcut. Bu seçimler genellikle parkı kurmaya başlamadan önce yaptığınız toplantı sırasında gerçekleşiyor ve her benzer oyunda olduğu gibi hikaye modu, bu oyunda da aslında temel oyunu öğretmeye odaklanıyor. Hikaye modunu birkaç saat içerisinde bitirebilmeniz mümkün ve ondan sonra da kum havuzu moduna geçiş yapıyoruz.
Park Beyond, oldukça benzersiz bir park alanı sunuyor
Park Beyond oyununun kum havuzu modunda tam 27 adet harita mevcut. Bu haritaların tamamı dev gibi ve farklı temalara sahip. Bu oyunun en büyük özelliklerinden biri ise aslında haritaların tamamen dümdüz olmaması. Planet Coaster ve benzeri oyunlardaki gibi tamamen düz olan haritalar da var ama bölümlerin büyük bir çoğunluğu gerçek bir yeryüzü gibi hissettiriyor. Dağlar, akarsular, çıkıntılar filan derken çok daha doğal bir ortama kendi tema parkınızı kurabiliyorsunuz. Hatta bu bölümlerde terk edilmiş binalar gibi farklı yapılar da bulunuyor. Hem bu yapıları, hem de doğal yapıları kendi avantajınıza, kreatif bir şekilde kullanabiliyorsunuz.
Hikaye modunda veya kum havuzu modunda kendinizi bir bölüme attığınız zaman basit bir kullanıcı arayüzü ile karşılaşıyorsunuz. Ekranın üst kısmında Impossification barı, toplam paranız, kazancınız-gideriniz, parkınızın eğlence reytingi, parkınızın seviyesi, parkınızın temizlik oranı, parkınızda anlık olarak yer alan kişi sayısı, bu kişilerin mutluluk yüzdesi ve tarih bilgileri bulunuyor. Bahsetmiş olduğum tüm bu elementlerin üzerine gelerek daha fazla detay görebiliyorsunuz. Mesela, gelir-gider kısmının üzerine geldiğiniz zaman parkınıza nelerin para getirdiğini, nelerin para götürdüğünü net olarak görebiliyorsunuz. Oyun, bu noktada ihtiyacınız olan her bilgiyi veriyor.
Ekranın sağ tarafına baktığınız zaman bildirimleri görüyorsunuz ama bu bildirimler pek iyi bir şekilde çalışmıyor. Yani, bildirimler ekranda çok kısa bir süre boyunca duruyor ve daha sonra onları tekrar görmek isterseniz; sağ tuşa tıklayıp, o bildirimleri açmak biraz uğraştırıcı hissettiriyor. Ekranın sol tarafında ise beyaz bir bar bulunuyor; sol tuşa tıklayarak, bir tekerlek menüsü açabiliyorsunuz. Bu menüde inşaat için gerekli olan her şey yer alıyor ve ayrıca parkınızın yönetim elementlerini detaylıca görebileceğiniz bir sayfaya da yönlendirilebiliyorsunuz bu kısımda. Bunun haricinde, çalışanları işe alma ve onları yönetme de aynı menüden ulaşılabiliyor.
Park yönetimi haricinde, bahsi geçen menüde hem parkınıza yerleştirebileceğiniz dükkanlara, hem hız trenlerine, hem standart oyuncaklara, hem süs ögelerine, hem yollara, hem de modüler inşaat ögelerine ulaşabiliyorsunuz. Dükkanlar arasında kebapçılar, dondurmacılar, sodacılar, ATM, aksesuar mağazaları, tuvaletler, oturaklar, çöp kovaları ve daha fazlası bulunuyor. Bunların tamamı farklı temalara sahip olabiliyor; mesela bir mağaza Park Beyond temasına, bir diğeri de Western temasına sahip olabilir. Eğer dilerseniz bu mağazaların sadece temellerini alıp, etrafına binaları siz de kurup, süslemeler yapabiliyorsunuz. Hazır binalar da mevcut.
Oyunda çoğu şey yapay ve rastgele hissettiriyor
Park Beyond oyununda dükkanların ne kadar hızlı çalışacaklarını, neler satacaklarını ve bunların fiyatlarının ne olacağını ayarlayabiliyorsunuz ve tüm bunların kimlere hitap ettiğini görebiliyorsunuz. Konu, eğlence aletleri olduğu zaman ise konu kısmen aynı kalıyor; bu aletlerin de kimlere hitap edebileceği hakkında bilgiler var. Mesela, çarpışan arabalar daha çok ailelere hitap ediyor ama gençler de biraz seviyor; yetişkinler ise nefret ediyor. Ayrıca her eğlence aleti; eğlence, para kazandırma ve eğlendirme değerlerine sahip. Bu değerler oyun içerisinde nasıl çalışıyor, pek emin değilim; para kazandırma değeri çok yüksek olan bir alet, size para kaybettirebiliyor.
Bu durumu şu şekilde açıklamak istiyorum: Ferris Wheel, yani ikonik dönme dolap, oldukça fazla para kazandırma potansiyeline sahip. Ben daha sonra bu eğlence aletini tam iki kere Impossification sisteminden geçirdim, yani iki kere seviye atlattım ve kendisi hayatınızda görebileceğiniz en çılgın alete dönüştü. Oyunun son seviye Ferris Wheel için önerdiği bilet fiyatı 8 dolar ama bu haliyle alet, sadece 1 ay, 500 dolar kazanç sağladı. Daha sonra onun iki katı para kaybettirdi. Ben de adım adım fiyatı 5 dolar yaptım ama en fazla 200 dolar zarara kadar iyileştirebildim bu durumu. Bu sırada, para kazandırma potansiyeli en düşük olan cihaz, bana ayda 300 dolar kazandırıyordu.
Park Beyond, kağıt üzerinde size çok fazla özellik sunuyor ve bilgi veriyor; siz de bunlara güvenerek parkınızı oluşturuyorsunuz ama sanki her şey rastgele bir şekilde çalışıyormuş gibi hissettim ben. Bazı eğlence aletleri çok güçlü bir şekilde başlayıp, sonra bir anda ölebiliyor veya ölü olan cihazlar bir anda yüzlerce dolar kazandırmaya başlayabiliyor. Aynı şey yemek dükkanları için filan da geçerli ve ben bu sırada hiçbir şey değiştirmiyorum. Özellikle de hız trenlerinden para kazanmak tamamen imkansız görünüyor. Ne yaptıysam yapayım, ben bu oyunda hiçbir hız treninden, hiç para kazanamadım. Hız trenleri, bir tema parkının en uç noktasıdır ama bu oyun, öyle hissettirmiyor.
Planet Coaster oyununda bir hız treni kurduğunuz zaman parktaki bütün insanlar oraya hücum ederdi çünkü bu bir hız treni, herkesin heyecanlanması normal. Ayrıca o oyunda bir hız treni yapmak, para hilesi açmak gibiydi ama bu oyunda insanlar, hız trenlerine önem vermiyor. En azından benim deneyimimde, hem hazır hız trenleri, hem de benim manüel olarak kurduğum hız trenleri, hiçbir şekilde para kazandırmadı. Ayrıca, parktaki diğer araçların da sürekli dalgalanıyor olması, çok dengesiz bir ortam oluşturuyor. Bir anda 3000 dolar kazanırken, öbür anda 100 dolara düşebiliyorum. Oyun, bu yüzden çok rastgele hissettiriyor. Sanki işin içinde bir strateji yok.
Hız trenleri yapmaktan kendinizi alı koyamayacaksınız
Park Beyond oyununun temeli biraz rastgele dursa bile en azından hız trenlerini manüel olarak yapmak oldukça kolay ve eğlenceli. Planet Coaster oyununda ben hız treni yapmayı biraz zor ve sıkıcı bulmuştum ama bu yapıt, bu konuda bir şekilde ustalaşmış bence. Yani, ben bu oyunda oturup, saatlerce hız treni yapabilirim ve eğlenebilirim. Sıkıntı, bunların hiçbirinin para kazandırmayacak olması. Bir diğer zayıf yön de eğlence aletlerinin sıralarının çok yapay hissettirmesi. Bu oyunda kurduğunuz kısa ne kadar uzun olursa olsun, diğer insanlar, kuyruktaki insanlar belli bir sayıyı geçince, sıraya girmeyi reddediyor. Bu da çok yapay bir his oluşturuyor.
Planet Coaster oyununda eğlence aletleri eğer çok seviliyorsa, sıralar dolup, taşıyordu. Park Beyond oyununda ise ne olursa olsun, her ne olursa olsun, sıralar hep aynı kalıyor. Bu arada, oyunda eğlence aletlerinin süslenme ihtiyaçları da bulunmuyor, örnek verdiğim diğer oyunun aksine. Bu, belki biraz eksi gibi görünebilir ama ben çok sevdim bu serbestliği. Bu sayede parkı dilediğim gibi tasarlayabiliyorum, ağaçlar filan ekleyebiliyorum ve eğlence aletlerinin süsleme puanlarını %100 yapmak gibi bir derdim olmuyor. Parkım, biraz daha benim gibi hissettiriyor ama bunun karşılığında da oyun, diğer oyundaki kadar zengin süsleme ögeleri sunmuyor.
Planet Coaster ile karşılaştırıldığı zaman Park Beyond, çok sınırlı süsleme ögelerine sahip ve en önemlisi, oyundaki menüler ve kategoriler doğru düzgün çalışmıyor. Mesela, Scenery menüsündeki All Decorations sekmesine geldiğiniz zaman oyundaki tüm dekorasyonları görmek istersiniz, değil mi? Fakat oyun, bu sekmeye her dekorasyonu eklemiyor, bazı dekorasyonlar, alt menülerde saklanıyor. Ayrıca her dekorasyon doğru bir şekilde etiketlenmediği için filtreler ile arama yapmak da hiçbir işe yaramıyor. Oyun bu noktada bana piyasaya sürülmeye hazır olmadığını belli ediyor. Modüler binalar ve bina parçaları için de aynı şey geçerli.
Park Beyond oyununda ilerledikçe, parkınıza eğlence ve temizlik kazandırdıkça, seviye atlıyorsunuz ve her seviye atladığınız zaman laboratuvardan bir kategorinin kilidini açabiliyorsunuz. Bu kategoriler farklı temalara sahip. Mesela, bir kategori, içerisinde yetişkin ziyaretçilere uygun eğlence araçları ve yemek mağazaları bulundurabiliyor. Bir diğer kategori de sadece eğlenceye odaklanan araçların kilidini açabiliyor. Oyunda tam 20 adet kategori var ve bu demek oluyor ki 21. seviyeye ulaşmanız gerekiyor her şeyi açmak için. Fakat oyun, 6. seviyeden sonra seviye atlaması çok zor ve uzun bir uğraş isteyen bir hale geliyor.
Park Beyond, potansiyeli olan bir video oyunu
Tüm bunların haricinde, Park Beyond biraz fazla hataya sahip. Ben bu incelemeyi yazdığım süre boyunca oyuna üç farklı güncelleme geldi ve ilk güncelleme, hikaye modundaki ilerlememi sildi. İkinci güncelleme ise kum havuzu modundaki tarihi birinci yıla geri döndürdü, onuncu yıldaydım. Üçüncü güncelleme de mutlaka bir şeyi bozmuştur ama ne olduğunu henüz göremedim. Güncellemeler birkaç gözle görülür iyileştirme yapıyor ama oyunun temeli biraz sallantılı görünüyor. İşte, eşyaların doğru kategorilendirilmiyor olması, her şeyin rastgele hissettiriyor olması, yolların biraz hatalı yapılara sahip olması, yapay zekanın basitliği filan bitmiyor.
Park Beyond, Impossification sayesinde kesinlikle kendisini ön plana çıkartıyor ama bu özellik, tam olarak bize ne kazandırıyor? Tamam, Impossification ile bir aletin seviyesini arttırıyoruz ama seviye arttıkça, fiyat da arttığı için insanlar daha ucuz olan aletleri tercih edebiliyor. Yani, oyunun otomatik olarak ayarladığı fiyat, yapay zekayı memnun edemiyor. Fiyatı kendiniz düşürecek olursanız da bu sefer kazandığınız para, aletin giderlerini karşılamıyor çünkü Impossification yüzünden giderler artıyor. Eğer aletlerin sıraları tamamen doldurulabiliyor olsaydı, bu durum belki bir tık daha iyi olabilirdi. Umuyorum ki gelecekte bu oyun daha problemsiz bir hal alabilir.
Park Beyond, en azından sunum tarafında çok daha başarılı. Ben bu oyunun PlayStation 5 sürümünü deneyimledim ve görsellik gerçekten güzeldi. Özellikle de Impossification ile geliştirilen aletler muhteşem görünüyor; sanat tasarımı oldukça kreatif. Görsellik gibi seslendirmeler, ses efektleri, müzikler ve oyunun performansı da oldukça başarılı. Daha da önemlisi, oyunun kontrolleri, konsollarda oldukça anlaması kolay ve kullanıcı arayüzü de tam olması gerektiği gibi. Ne bir eksiği, ne de bir fazlası var. Oyun, bu konuda gerçekten güzel bir iş çıkartıyor. Keşke sunum elementlerindeki özeni, oyunun kendisinde de görebilseydik.
Demek istediğim şudur ki Park Beyond, güzel bir oyuna benziyor ve potansiyeli de var fakat hem oyun içi hatalar, hem de dengesizlikler, bu yapıtı biraz fazla geride tutuyor. Kendisi bence Planet Coaster için gayet güzel bir alternatif, özellikle de Impossification sayesinde ama bu oyun, bir alternatif olmaktan ötesine geçemiyor. Yani, türün iddialı oyun için direkt bir rakip olamıyor. Umuyorum ki bu oyunun gelecekte güncellemeler ile daha da düzeltildiğini görebiliriz ve hatta eğer bir devam oyunu yapılacak olursa, gerçekten iddialı bir deneyim sunulabilir. Ben her şeye rağmen yaşadığım deneyimden oldukça memnun kaldım.