Her ne kadar kulağa alışılmadık bir kombinasyon gibi gelse de, bir TTRPG serisinin metodik formülü ve rogue-lite türünün baş döndürücü hızı Pathfinder serisinin son oyunu olan Pathfinder: Gallowspire Survivors içerisinde bir araya geliyor. İyi haber şu ki bazı oyuncuların beklentilerinin aksine bu yapıt, zorlayıcı bir oyun döngüsüne ve iyi yapılmış mekaniklere sahip sağlam bir rogue-lite gibi hissettiriyor. Oyunun geliştiricileri ve dağıtımcıları olan BKOM Studios, Pathfinder evreninin kural setindeki bazı özel beceri ve yetenekleri gerçek zamanlı rogue-lite türü özelliklerine dönüştürerek harika bir iş çıkarmış.
Dört adet aktif yetenek yuvası ve dört adet pasif yetenek yuvası ile, prosedürel olarak oluşturulan zemin, planlamaların ötesinde her koşuyu benzersiz kılmak için iyi bir şans dengesi ve kasıtlı strateji elementlerini içerisinde bulunduruyor. Kötü haber ise oyun ne yazık ki birbirinden çok farklı iki kitleye aynı anda oynamaya çalışıyor. Pathfinder: Gallowspire Survivors oyununun pek geliştirilmemiş marka unsurları, yanlış verilen bilgiler, eksiklikler ve düz diyaloglarla, Pathfinder markasının hayranlarının bu oyundan memnun kalması oldukça zor.
Diğer tarafta ise aynı sorun farklı bir eksende yer alıyor: Bu oyunda kendi başına bir rogue-lite olarak akılda kalıcı olmasını sağlayan benzersiz, Pathfinder markasına özgü hiçbir şey yok ve yeni bir seriyi keşfeden rogue-like/lite hayranları için son derece zayıf bir giriş oyunu görevi görüyor. Basitçe söylemek gerekirse, Pathfinder: Gallowspire Survivors içerisinde hedef kitlelerinden herhangi birine başarılı bir şekilde hitap etmek için yeterli kadar Pathfinder markası ruhu yok.
Pathfinder: Gallowspire Survivors aslında temel rogue-lite formülünü takip ediyor: Her koşu, koşunuz sırasında geliştirmeniz için rastgele yuvarlanan beceriler ve yükseltmelerin yanı sıra denemeler arasında kalıcı yükseltmelere yatırım yapmak için deneyim ve puanlar sağlıyor. Şans ögeleri; becerilerinin seçimi, aynı karakter üzerinde çok farklı stratejiler oluşturabileceğiniz kadar çeşitlidir, kalıcı beceriler ise her koşuyu anlamlı hissettiren sağlam bonuslar ekler. İşte bu temelin üzerine inşa edilen oyun biraz hayal kırıklığı yaratıyor.
Pathfinder: Gallowspire Survivors, problemli bir çıkış gerçekleştirdi
Pathfinder: Gallowspire Survivors, denemeler yapmayı ve keşfetmeyi teşvik ediyor. Belirgin bir öğretici içeriği eksikliği olsa da gerekli tüm bilgiler açıkça etiketlenmiş ve bulunması kolay. Oyunun benzersiz özelliklerini ve mekaniklerini öğrenmek, tamamen keşfetmek için deneyime balıklama atlayarak yapılabiliyor. Her kalıcı beceri ve özellik puanının iade edilebilir olduğundan bahsetmiyorum bile. Bu da herhangi bir karakteri istediğiniz kadar değiştirebileceğiniz anlamına geliyor. Oyunculara farklı karakterlerle oynamayı denemeleri için yeterli neden de veriliyor; bir arkadaş olarak yanlarına aldıklarında kalıcı becerilerini koruyorlar.
Genel olarak Pathfinder: Gallowspire Survivors, oyuncuların yaratıcılığını teşvik edecek kadar karmaşık, akıcı ve sezgisel bir oynanışı kolaylaştıracak kadar da basit olma konusunda çok iyi bir denge kuruyor. Dezavantajı ise ilk başarılı koşunuzdan sonra oyunun dramatik bir şekilde düşmesi. Tar-Baphon’u ilk kez yenmek size daha fazla deneyim ve altın ödüllerinin yanı sıra aralarından seçim yapabileceğiniz bazı yeni şans temelli becerilere sahip yeni bir zorluk kademesi kazandırıyor ama bunun dışında çok az değişiklik oluyor.
Bölüm sonu canavarı dövüşlerinde yeni mekanikler yok, sadece çok daha fazla can ve hasar var – diyaloglarda neredeyse hiç değişiklik yok ve genel olarak, size zaman ve çaba harcamaya devam etmek için çok az neden bırakıyor. Bir diğer yandan da TTRPG türünde “lore” doğruluğu hakkında tartışmak kesinlikle sahip olunabilecek en sıkıcı alışkanlıklardan biri olsa da, bu oyundaki tutarsızlık, Pathfinder serisinin hayranları için oldukça cesaret kırıcı hissettiriyor. Hızlıca özetlemek gerekirse, oyun yanlış bir şekilde Tar-Baphon’u yerinde tutan üç mühür olduğunu belirtirken, aslında gerçekte üç küçük mühür ve bir büyük mühür vardır. Bunun gibi sayısız yanlış bilgi oyunda okyanus gibi.
Bilgiçlik yapmak verimsizdir ve bu tip oyunlar da detaylı hikayeleriyle tanınmazlar. Kimse burada Hades oyununun seviyesinde bir hikaye anlatımı beklemiyor. Oyun tamamen yeni bir türde büyük bir markayı desteklemiyor olsaydı bunların hiçbiri eleştiri konusu bile olmazdı. Ancak gerçek şu ki, oyunun “lore” hakkında anlamlı bir şey söyleme konusundaki isteksizliği – hatta aktif olarak yanlış bilgiler verirken – hem mevcut hayranlara hitap etmek, hem de potansiyel yeni gelenleri seriyle tanıştırmak için boşa harcanmış bir fırsat gibi hissettiriyor.
Kullanıcı arayüzündeki problemler bir çığ gibi hızlıca büyüyebiliyor
Pathfinder: Gallowspire Survivors oyununun bir diğer talihsiz yanı ise tamamen bitmiş bir oyun hissi vermeye çok yakın olmasına rağmen hayati alanlarda ciladan yoksun olması. En göze çarpan örnek, kullanıcı arayüzünde, özellikle de görev sayfası ve kontrol düğmesi istemlerinde kullanılan düşük kaliteli görüntüler ve simgeler. Yükleme ekranı metnindeki çok sayıda yazım hatası, eşzamanlı seviye atlama ve sandık açma sırasında kullanıcı arayüzünün ne kadar zorlandığı da dikkat çekiyor. Ayrıca seçim ekranları ve seviye atlama menüleri sırasında kontrolcü girişinde hissedilir bir yavaşlık var; bu da bazen yanlış seçimlerle sonuçlanıyor.
Tüm bunlar küçük sorunlar gibi görünse de, kalitesiz kullanıcı arayüzü, hızlı olması gereken oyun akışına gereksiz kesintiler getiriyor. En azından zar atma gibi önemsiz animasyonları atlama seçeneği olmalı; tüm d20 animasyonu oynatılırken orada oturmak zorunda kalmak – sadece bir tane daha doğal zar atmak için – ilk on seferden sonra sıkıcı oluyor. İşin iyi yanı ise oyunun tamamen bitmiş bir oyun olmaması. Sorunlara rağmen son derece sağlam bir temelle erken erişime açılan bu yapıt, oyuncu geri bildirimleri ve desteğiyle büyümeye devam edecek.
Kaçırılan tonlarca fırsat, teknik sorunlar ve içerik eksikliği ile Pathfinder: Gallowspire Survivors, son derece pürüzlü bir oyun. Seriyi, oynanış tarzı açısından TTRPG türüne neredeyse taban tabana zıt bir formatla tanıştırarak büyük bir risk alıyor ve ortaya son derece karışık bir deneyim çıkıyor. Aynı zamanda, Pathfinder markasının imza niteliğindeki unsurlarını rogue-lite formatına aktarmayı başarırken, kendisini bir Pathfinder oyunu olarak – ve daha sonra, mevcut marka hayranlarının veya rogue-lite kitlesinden yeni gelenlerin ilgisine veya yatırımına benzersiz bir şekilde layık bir oyun olarak – yeterince kurmayı başaramıyor.
Bununla birlikte, harika bir oyun olabilecek çekirdek, temel bileşenlere sahip. Zorlayıcı ve hatta bağımlılık yaratan oyun döngüsü, erken erişimde olduğu süre boyunca daha fazla büyüme için sağlam bir temel oluşturuyor. Bir sonraki Pathfinder oyunu olarak Kingmaker ve Wrath of the Righteous yapıtlarının yanında gerçekten durabilmesi için şu anda çok fazla çalışmaya ihtiyacı olsa da Pathfinder: Gallowspire Survivors, iyileştirme için çok fazla alanla güçlü bir başlangıç yapıyor. Kesinlikle göz önünde bulundurulması gereken bir proje ve BKOM Studios ekibinin oyun üzerinde çalışmaya devam ederken bizim için neler sakladıklarını görmek heyecan verici olacak.