Owlcat Games ve META Publishing, 2021 senesinde PC için oldukça etkili bir rol yapma oyununu piyasaya sürdü. Bu oyun ise Pathfinder: Wrath of the Righteous idi. O zamanlar bu oyunu inceleme şansı elde edememiştim. Şimdi ise aynı yapıt, PlayStation 4 ve Xbox One için çıktı. Ben de bu yapıtı PlayStation 5 konsolumda deneyimlemeyi başardım ve şimdi sizlerin karşısına bir inceleme ile çıkıyorum. Bu arada, oyunun Nintendo Switch için de çıkışını gerçekleştirdiğini belirtmek istiyorum ama oyunun o sürümü bulut temelli bir teknoloji kullanıyor; oyunu yayın yapıyorsunuz. Diğer konsollarda durum öyle değil.

Pathfinder: Wrath of the Righteous için bütün programlarınızı iptal edin; benzersiz bir maceraya çıkıyorsunuz. Bu macerada epik ve karanlık fantezi tadında bir deneyim yaşatılıyor. Bir dünyanın Worldwound isimli bölgesinde, şeytanlar her şeyi ele geçirmeye başlıyor ve bizler de ciddi bir şekilde yaralanmış bir kişi olarak kendimizi buluyoruz. Kısa bir süre içerisinde kendimizi bu oyunun açık dünyasında buluyoruz; şeytanları kesiyoruz ve öcümüzü alıyoruz. Bu serinin önceki oyununu, Pathfinder: Kingmaker, oynadıysanız sizi aslında oldukça tanıdık bir deneyim bekliyor demektir. Bilmeyenler için de basit bir şekilde temelleri anlatalım.

Pathfinder: Wrath of the Righteous oyununa yükseltilmiş bir üçüncü şahıs bakış açısından göz atıyoruz; genel anlamda Diablo tarzında bir hava mevcut. Maceramız boyunca yeni karakterler ile tanışıyoruz, görevler alıyoruz, onları tamamlıyoruz, ödül olarak ganimetleri elde ediyoruz ve karakterimizi güçlendiriyoruz. Karşımızda bir rol yapma oyunu olduğu için toplanabilecek bolca ganimet ve kullanılabilecek bolca yetenek buluyor. Tabii ki yükseltmeniz gereken istatistikleri de unutmamak gerekiyor. Bu arada, oyunda anlatılan hikayenin ve ilerleme sistemlerinin genelinin çizgisel olmadığını, büyük bir özgürlük sunulduğunu söylemek istiyoruz.

Pathfinder serisi zaten her zaman özgürlüğü ile ön plana çıkmıştır ve Pathfinder: Wrath of the Righteous, tam olarak bunu ortaya koyuyor. Bu özgürlüğü her şeyden önce karakter oluşturma ekranında görüyorsunuz. Bu ekranda karakterinizi oldukça detaylı bir şekilde oluşturuyorsunuz ve daha sonra da oyun boyunca yaptığınız seçimlerle kendinize ait bir kişiliğe sahip olabiliyorsunuz. Daha da önemlisi, bu özgürlük sayesinde hikayede farklı yollara gidebiliyorsunuz; diğer karakterlerin ulaşamadığı diyalog seçimlerine ulaşıp, hikayeyi farklı yollardan deneyimleyebiliyorsunuz. Oyundaki her şey, karakterinize göre değişebiliyor.

Pathfinder: Wrath of the Righteous

Pathfinder: Wrath of the Righteous, mükemmel bir özgürlük sunuyor

Pathfinder: Wrath of the Righteous oyununda farklı yan görevler, farklı hikaye parçaları, farklı diyalog/aksiyon seçimleri ve çok daha fazlası, karakter yapınıza bağlı kalırken; maceranızda size yoldaşlık eden yardımcı karakterler de aynı şekilde farklılaşabiliyor. Hatta bu karakterler yine sizin verdiğiniz seçimlere göre gelecekte sizin çok daha yakın bir yoldaşınız ve hatta düşmanınız bile olabiliyor. Durum böyle olunca belki oyunun yazım tarafında zayıf noktasını göstereceğini düşünebilirsiniz ama oyundaki ana hikaye, yan hikayeler, arka plan hikayeleri, karakter hikayeleri ve aklınıza gelebilecek diğer her şey çok güzel bir şekilde yazılmış.

Uzaktan baktığınız zaman Pathfinder: Wrath of the Righteous oyunundaki bazı karakterler çok sıradan ve diğerlerine benzer görünebilir ama kendilerinin hikayesini öğrendikçe, yetenekleri ve diğer bazı elementleri ile tanıştıkça, aslında herkesin benzersiz olduğunu fark ediyorsunuz. Yalnız, tüm bunları deneyimleyebilmek için oldukça fazla zamana ve sabra ihtiyacınız var. Oyunda gerçekten eğlenceli noktalara ulaşmak biraz zaman alabiliyor ve karakterlerin de kendilerini göstermesi biraz uzun sürebiliyor. Ayrıca, oyunun bir kısmında seslendirme mevcutken, çoğu diyalogda herhangi bir performans yok, metin okumanız gerekiyor.

Eğer daha önce Pathfinder: Wrath of the Righteous gibi CRPG tarzı deneyimler yaşadıysanız, tüm bunlar aslında sizin için sıkıntı olmayacaktır ama eğer böyle bir oyunu ilk defa oynayacaksanız, biraz sabır sahibi olmanızda fayda var. Eğer beklemeyi sevmeyen bir kişiyseniz, bu oyun sizin sabrınızı biraz fazla zorlayabilir ve hemen sıkılabilirsiniz. Yalnız, bu oyuna büyük bir şans verirseniz, Mythic Path ile ödüllendirileceksiniz. Bu video oyununun en büyük özelliklerinden biri olan Mythic Path, karakterinizi tamamen bambaşka bir hale sokabileceğiniz seçimler yaptırıyor size. Adeta karakterinizin nihai haliyle tanışıyorsunuz.

Pathfinder: Wrath of the Righteous oyununda çok fazla final bulunuyor ve bunlara, Mythic Path ile takip ettiğiniz farklı yollardan ulaşabiliyorsunuz. Sadece finaller değil, karakter sınıfları ve bu sınıfların süper yetenekleri de etkileniyor bahsi geçen sistemden. Bu özellik sayesinde karakterinizi net olarak bir şeytan veya melek bile yapabiliyorsunuz. Mecazi olarak söylemiyorum, gerçekten şeytan veya melek oluyorsunuz. Tüm bu seçimleri yapmak, final ile birlikte o finale giden yolları da etkiliyor. Tüm bunlar yüzünden bu oyunu 1’den fazla kez, farklı karakterlerle bitirmek isteyebilirsiniz ki bu hiç de kolay bir şey değil.

Pathfinder: Wrath of the Righteous

Bu rol yapma oyununa yüzlerce saatinizi harcamaya hazır olun

Pathfinder: Wrath of the Righteous gerçekten dev gibi bir oyun ve bu oyunda tek bir karakter ile oyunu bitirmeniz 100 saatten daha fazla zaman alabiliyor. İşin içine 1’den fazla karakter girdiği zaman oyunun süresini 1000 saat civarına bile rahatlıkla çıkartabiliyorsunuz. Yani, karşınızda belki de senelerce oynayabileceğiniz bir oyun var. Tüm deneyiminiz boyunca bu oyundan sıkılmanız da pek mümkün değil; oyunun dünyasında boş boş dolaşmak bile ayrı bir keyif veriyor. Keşif yapmıyorken de genellikle savaşıyorsunuz. Bu noktada da karşımıza isteğinize göre gerçek zamanlı veya sıra tabanlı bir sistem çıkıyor.

Pathfinder: Wrath of the Righteous oyununun savaş anları aslında gerçek zamanlı olarak gerçekleşiyor ama dilediğiniz zaman oyunu durdurabiliyorsunuz ve saldırı/yetenek emirleri verip, bunları sıraya sokabiliyorsunuz. Oyunun duraklatmasını tamamladığınız anda ise emirleriniz otomatik olarak gerçekleşmeye başlıyor. Oyunun ilk saatlerinde belki bunu fark etmezsiniz ama derinlere daldığınız zaman saf aksiyon değil, stratejik bir aksiyon deneyimi elde ediyorsunuz. Strateji yapmadan, yeteneklerinize ve karakter istatistiklerinize önem vermeden, uzun vadede bu oyunda başarılı olabilmek pek mümkün değil.

Yine de Pathfinder: Wrath of the Righteous gibi bir oyunda zorlanmak istemiyorsanız, bunu yapabilmeniz de mümkün. Oyunun içerisinde birçok farklı zorluk ayarı bulunuyor ve bunları dilediğiniz gibi değiştirip, oyunun savaş kısmını inanılmaz bir şekilde basitleştirebiliyorsunuz da. Yani, stratejik zorluk sizin gözünüzü korkutmamalı. Yine de bu oyunu çok kolay bir şekilde oynamanızı önermem; sonuçta savaş anları en önemli noktalardan bir tanesi. Eğer işleri büyütmek isterseniz de Crusades modu sayesinde birkaç kahramanı değil, direkt olarak bu kahramanların kurduğu orduları kontrol edip, şeytanlara karşı savaş verebiliyorsunuz.

Crusades, ayrı bir oyun modu olarak sunuluyor ama kendisi kesinlikle basit bir içerik değil; adeta kendi içerisinde ayrı bir oyun gibi hissettiriyor. Bunun sebebi ise oyun modunun inanılmaz detaylı olması ve kendisine has ilerleme sistemleri ile sunulması. Kaynak kontrolü, ordu güçlendirmeleri ve daha fazlası derken, Pathfinder: Wrath of the Righteous bir anda bambaşka bir oyuna dönüşebiliyor. Bu da belki yeni oyuncuların gözünü korkutacaktır ama oyunun hikayesinde çok büyük bir şeytani saldırı varken, oyunun dünyasında ordularla değil de birkaç şeytan ile savaşmak biraz eksik hissettirebiliyor.

Pathfinder: Wrath of the Righteous

Pathfinder: Wrath of the Righteous, kaçırılmaması gereken bir oyun

Pathfinder: Wrath of the Righteous oyununu PlayStation 5 konsolumda deneyimledim ve beni hayal kırıklığına uğratan ilk şey, oyunun yeni nesil için hiçbir destek sunmuyor olmasıydı. Yani, geriye dönük uyumluluk programı dahilinde oyunun PlayStation 4 versiyonunu oynuyorsunuz. Görsellik kesinlikle kötü değil ama ben PC ile çok daha eş değer bir seviye görselliği yeni nesilde görmeyi tercih ederdim. Ayrıca oyunda görsellik ile alakalı bazı hatalar da bulunuyor. Bunlar zamanla güncellemelerle düzeltilecek ama yine de hata yaşamadım diyemeyeceğim. Merak etmeyin, performans tarafında durum daha iyi.

Pathfinder: Wrath of the Righteous, yeni nesil için net olarak bir destek sunmuyor olsa bile oyunu PlayStation 5 konsolunda inanılmaz stabil olarak 60 FPS değerlerinde oynayabiliyorsunuz. Ayrıca yükleme ekranları filan da çok rahatsız etmiyor. Bu noktada, DualSense üzerinden de hoş bir destek görmeyi çok isterdim ama oyunun yeni nesil versiyonu mevcut olmadığı için ne yazık ki bahsettim destek de mümkün olmuyor. Yine de bu oyunun 60 FPS olarak oynanabiliyor olması beni genel anlamda oldukça memnun etti; böyle bir oyunu 30 FPS olarak oynamaya sabrım pek yetmeyebilirdi diye tahmin ediyorum.

Sesler ve müzikler de kesinlikle kaliteli. Daha önce de dediğim gibi oyunun tamamında seslendirme performansları yok; bazı diyalogları sizin okumanız gerekiyor ama mevcut olan seslendirme performansları da bence oldukça kaliteli. Arka planda çalan müzikler ve diğer ses efektleri de Pathfinder: Wrath of the Righteous oyununun evrenini oldukça olumlu bir şekilde etkiliyor. Yani, bu oyunun sunumu neredeyse kusursuz. Oyunun yeni nesil versiyonu daha iyi bir görsellikte mevcut olsaydı ve yine görsellik ile alakalı bazı hatalar mevcut olmasaydı, mükemmel bir deneyim sunuluyor diyebilirdim.

Durumu özetlemek gerekirse Pathfinder: Wrath of the Righteous, neredeyse kusursuz bir CRPG deneyimi sunuyor. Eğer türü seviyorsanız, bu oyundan sizi geri tutabilecek tek şey, oynanış süresi olacaktır. Yani, eğer bu oyunu oynuyorsanız, çok uzun bir süre boyunca başka bir oyunu oynamaya vakit bulabileceğinizi hiç sanmıyorum. Eğer böyle bir oyunsuzluğa ve vakte sahipseniz, bilgisayar veya konsollarda hiç düşünmeden bu video oyununu satın alabilirsiniz ve kendinizi bambaşka bir dünyanın içine atıp, yüzlerce saat boyunca şeytanlar ile savaşmaya, veya şeytan olmaya başlayabilirsiniz.

Pathfinder: Wrath of the Righteous
Pathfinder: Wrath of the Righteous
Olumlu
İçinde kendinizi unutabileceğiniz benzersiz bir dünya.
Muhteşem bir şekilde yazılmış karakterler ve hikayeler.
Tarifi olmayan ve her açıdan sunulan mükemmel bir özgürlük.
Tatmin edici keşif ve savaş anları ile eğlenceli bir oynanış.
Yüzlerce, hatta duruma göre binlerce saatlik kaliteli bir deneyim.
Olumsuz
Görsellik açısından yeni nesil konsol sürümü mutlaka olmalıydı.
Bazı görsel hatalar biraz can sıkıcı olabilir.
9