Hatırlayacak olursanız birkaç sene önce PC Building Simulator isimli bir video oyunu çıkmıştı. Bu oyunun içerisinde gerçek, lisanslı parçaları kullanarak kendi bilgisayarlarımızı kurabiliyorduk. Tabii ki oyunun içerisinde bundan daha fazlası bulunuyordu ama odak noktası, eğitici ve eğlenceli bir şekilde oyunculara bilgisayar kurmanın nasıl bir iş olduğunu göstermekti. İlk oyun oldukça sevilmişti ve desteklenmişti de. Şimdi ise geliştirici ekip, bir devam oyunu olan PC Building Simulator 2 ile karşımıza çıktı. Bu sefer, bilgisayar kurma işi çok daha derinleşti ve gerçekleşti. Eğlence de arka plana atılmadı.
Her şeyden önce hikayeden bahsetmek gerekiyor tabii ki. PC Building Simulator içerisinde kurulmuş olan hikaye, PC Building Simulator 2 ile devam ediyor ve amcamız, sigortadan para alabilmek için ilk oyunda kurduğumuz bilgisayar dükkanımızı yakıyor. Şimdi de her şeye sıfırdan başlıyoruz, yepyeni bir dükkan açıyoruz. Yalnız, amcamız hala başımıza bela olmaya devam ediyor. Kendisi zaman zaman kasadan para alıyor, zaman zaman da çalıntı mallar göndererek bilgisayar kurmamızı istiyor. Oyunun hikayesi, komedi temelli bir yapı ile devam ediyor ve hikaye ile ilgilenmek istiyorsanız, sizi yarı yolda bırakmıyor.
Aslında amcamızın ilk dükkanı yaktığı iyi olmuş; PC Building Simulator 2 içerisindeki dükkanımız çok daha gelişmiş bir yapıya sahip. Artık bilgisayar kurmak çok daha detaylı bir şekilde sunuluyor; işlemcileri temizleyebilmek, termal macun dökebilmek filan mümkün. Ayrıca, ekran kartlarındaki stok soğutucuları çıkartıp, su soğutmalı sistemler filan bile kurabiliyorsunuz. Ayrıca artık görsel açıdan da bilgisayar kasalarını özelleştirebiliyorsunuz. Bunlar tabii ki devam oyunundaki en büyük özelliklerden sadece birkaçı. Oyunun içerisinde çok daha fazla yenilik ve derinlik bulunuyor; gerçekten bir devam oyunu olduğunu hissettiriyor.
PC Building Simulator 2, yeniliklerle birlikte ufak oynanış iyileştirmeleri de sunuyor. Mesela, çalışma masalarımızda artık üç farklı görev arasında hızlıca geçiş yapabiliyoruz. Bunlar; tamir, özelleştirme ve su soğutma olarak geçiyor. Elimizdeki tabletimiz de artık içerisinde çok daha fazla uygulama ve özellik bulunduruyor; sipariş verdiğimiz bilgisayar parçalarını daha kolay bir şekilde takip edebiliyoruz. Bunun gibi birçok farklı iyileştirme sayesinde ilk oyuna kıyasla, bu oyunu oynamak çok daha sağlıklı ve düzgün hissettiriyor. Geliştirici ekip, ilk oyuna yapılan eleştirileri güzelce dinleyip, ikinci oyuna entegre etmiş gibi duruyor.
PC Building Simulator 2, gerçekçi bir simülasyon olduğunu ortaya koyuyor
PC Building Simulator 2 oyununun hikaye/kariyer modu 30 saat kadar sürüyor ve bu süre içerisinde kendi mağazanızda yaptığınız bilgisayarları bile sergileyip, satabiliyorsunuz. Bu bilgisayarları isterseniz tamir edilmesi gereken kötü bilgisayarları satın alıp, tamir edip, öyle satabiliyorsunuz; isterseniz de tamamen sıfır bir bilgisayar toplayıp, onu satabiliyorsunuz. Bunun haricinde, serinin ilk oyunundaki oynanış mantığı da hala mevcut. Yani, size tamir edilmesi için bilgisayarlar da gönderiliyor, onları tamir ediyorsunuz ve daha sonra sahibine geri gönderiyorsunuz. 30 saat ardından da Free Play modu başlıyor.
Kariyer modunu istediğiniz kadar ilerletebilirsiniz ama 30 saat sonra pek bir zevki kalmıyor. Free Play ise serbest bir şekilde oyunu oynamanıza yardımcı oluyor. Tüm bunları yaparken karşınıza gerçek bilgisayar parçalarının ve markalarının çıkması ise PC Building Simulator 2 ile sunulan simülasyon deneyimini bir başka seviyeye çıkartıyor. Bu tip oyunlarda Intel yerine Omtel, NVIDIA yerine RDIVIA gibi sahte isimlerin kullanılması, ürün isimlerinin de gerçek olmaması filan oyunun sunduğu simülasyon gerçekliğini çok bozuyordu. Bu oyun ise ilk oyunda olduğu gibi sayısız marka ve ürünü lisanslı bir şekilde içinde bulunduruyor.
NVIDIA GeForce RTX 4090, ülkemizde 40 bin TL olabilir. Bunu birçok kişi satın alamayacaktır ama en azından PC Building Simulator 2 var ve kendisinde, bu ekran kartını kullanarak bilgisayar toplayabilip, en azından o şekilde eğlenebiliyoruz. Ayrıca bu oyunda sadece bilgisayar donanımları değil; fare ve klavye gibi aksesuarlar da yer alıyor. Mesela, NVIDIA GeForce RTX 4090 kartının oyuna eklendiği güncelleme, aynı zamanda Endgame Gear XM2w isimli kablosuz faresini de oyuna ekledi. Bu güncellemeler belirli aralıklarla gelecek gibi görünüyor ve içerik güncellemeleri, oyuna yepyeni donanımlar ekliyor.
Bilgisayarlarınızı kurdunuz, mağazanızı yönettiniz filan ama bu sırada kendi atölyenizi de özelleştirebiliyorsunuz. Atölyenizdeki duvarlar, döşemeler, mobilyalar ve çok daha fazlası değişebiliyor. Böylece, bilgisayar tamir edip, kurabileceğiniz mükemmel ortamınızı yaratmış oluyorsunuz. Oyunun fiyatının şu anda Epic Games Store üzerinde 161 TL olduğunu göz önünde bulundurarak olursak, tüm bu içerikleri böyle bir fiyata alabilmek de ayrı bir hoş. Evet, kariyer modu bittikten sonra pek bir amacınız olmuyor; serbest bir şekilde oyunu oynamak herkesi eğlendirmeyebilir ama oyunun ana özelliği zaten hayalinizdeki bilgisayarları yapmak.
Görselliği çok daha zengin olan bir oyun var karşımızda
PC Building Simulator 2, görsellik tarafında da oyuncuları kesinlikle yarı yolda bırakan bir video oyunu değil. Oyundaki atölyemiz, mağazamız, bilgisayar parçaları ve çok daha fazlası görsel açıdan güzel görünüyor. Sadece ışıklandırma biraz statik ve düz bir yapıya sahip, o kadar. Oyunun görsel tarzı, ilk oyundan çok da farklı değil; sadece iyileştirmeler yapılmış. Bunu rahatlıkla hissedebiliyorsunuz. Zaten görsel tarzın değiştirilmesine de gerek yoktu. Kullanıcı arayüzü ve benzer görsel detaylar da ilk oyuna kıyasla çok farklı değil. Belki bu noktada biraz daha göze hitap eden tasarımlar kullanılabilirdi diye düşünüyorum.
PC Building Simulator 2, performans tarafında da öyle çok fena sayılmaz. Minimum sistem gereksinimlerinde Intel Core i5-3570 veya AMD FX-8350 ve NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti, 4 GB veya AMD Radeon R9 380X, 4 GB gibi donanımlar bulunuyor. Önerilen sistem gereksinimleri de Intel Core i5-10400 veya AMD Ryzen 5 3600 ile NVIDIA GeForce GTX 1660 Super, 6 GB veya AMD Radeon RX 5600 XT, 6 GB arasında yer alıyor. Eğer bilgisayarınız, bu gereksinimleri karşılayabilecek seviyedeyse, çok fazla performans sıkıntısı çekmeden, kısmen kısa olan yükleme ekranları ile deneyiminizi yaşayabiliyorsunuz.
PC Building Simulator 2 oyununun sunum tarafındaki en başarısız alanı, sesler ve müzikler. Oyunda zaten herhangi bir seslendirme yok ve geriye kalan ses efektleri de gayet zayıf bir seviyede. Müzikler de tamamen rastgele çalan parçalar gibi hissettiriyor ve oyunun atmosferine pek bir şey katmıyor. Bu oyunun müziklerini tamamen kapatıp, Spotify üzerinden filan kendi müziklerinizi çalmanız kesinlikle en iyi seçenek olacaktır. Yani, durumu özetlemek gerekirse bu oyunun sunum tarafında görsellik fena değil, performans sıkıntısız ama sesler ve müzikler ne yazık ki katlanılamayacak seviyede olabilir bazı oyuncular için.
PC Building Simulator 2, bilgisayar toplamayı seven oyuncular için ideal bir video oyunu. Eğer bilgisayar toplamaya merakınız varsa, bu işlemlerin nasıl olduğu ile ilgileniyorsanız, öğrenirken aynı zamanda da eğlenmek istiyorsanız, bu oyuna bir şans vermenizi öneriyorum. Bilgisayar kurarken sizi rahatlatan bir simülasyon oyunu olan bu yapıt, fiyat etiketi ile de öyle çok dert yaratmıyor. Malum, günümüzde 161 TL gibi bir fiyata böyle bir oyun bulabilmek neredeyse imkansız. Bu yüzden indirim filan beklemek ile uğraşmanıza bence gerek yok; oyun ödeyeceğiniz bu fiyata değecektir diye düşünüyorum.