Geçtiğimiz günlerde incelemesini yazdığımız Persona 3 Portable gibi daha önce PlayStation 2 için piyasaya sürülmüş bir başka oyun var bugün elimizde. O oyun ise tabii ki 2008 senesinin Persona 4 Golden yapıtı. Bu oyunun “altın” sürümü aslında daha sonra, 2012 senesinde piyasaya sürüldü. Ana oyun ile altın sürüm arasındaki ilişki, Persona 5 ile Persona 5 Royal arasındaki ilişki ile aynı sayılır. Altın sürüm daha nihai bir deneyim sunuyor ana oyun için. Şimdi ise kendi serisinin beşinci ana oyunu olan bu yapıt, 2020 senesinde PC için, 19 Ocak 2023 tarihinde de PlayStation 4, Xbox One ve Nintendo Switch için piyasaya sürüldü. Bizler de oyunu PlayStation 5 ile deneyimledik.
Persona 4 Golden içerisinde sunulan deneyim aslında serinin önceki oyunları ile oldukça benzer. Hikaye tarafında, şehirli bir öğrenci olarak bir seneliğine kırsal bir kesime gidiyoruz ve oradaki okulda okuyoruz. Daha sonra okulda ve çevresinde bazı cinayetler işlenmeye başlıyor. Bunları çözebilmek için de arkadaş grubumuz ile birlikte araştırma yapmaya başlıyoruz. Tabii bu sırada işin içine Persona giriyor. Serinin diğer oyunlarında olduğu gibi bu oyunda da bir Persona, kendi ruhlarımızın fiziksel gücünü kullanmak için kendi dünyamıza çağırdığımız varlıklar olarak geçiyor. Mesela, Persona 3 Portable oyununda Persona, burçlardan etkileniyordu.
Persona 4 Golden, kendi serisinin geleneksel rol yapma oyunu mekaniklerini, bazı simülasyon temelli sistemlerle birleştiriyor. Mesela, oynanış tarafında yine dünya ikiye bölünüyor. Günümüzün ilk bölümünde gerçek dünyada dolaşıyoruz ve karakterimizin günlük hayatını yaşıyoruz. Günümüzün ikinci bölümünde ise TV World isimli alternatif bir evrende kendimizi buluyoruz ve gerçeklik üstü varlıklarla savaşıyoruz. TV World, zindanlardan oluşuyor ve orada savaştığımız düşmanlarımız ise Shadows olarak geçiyor. Günlük hayatımızı yaşarken de arkadaşlarımızla vakit geçirmeyi, kitap okumayı, çalışmayı ve benzeri şeyler yapmayı seçebiliyoruz.
Persona 4 Golden oyununda günler, belli zaman dilimlerine bölünüyor ve yapılan aktiviteler o zamanı geçiriyor. Ayrıca, tahmin edebileceğiniz üzere her aktivite, her zaman diliminde bulunmuyor. Çoğu aktivite tek bir zaman dilimine bağlı olarak sunuluyor. Hatta bunlar; içerisinde bulunduğunuz güne, haftaya ve hatta hava durumuna göre değişiklik bile gösterebiliyor. Akşam aktiviteleri olarak TV World tarafına geçiş yapabiliyorsunuz. Zaten bunu sadece akşamları gerçekleştirebiliyorsunuz ama alternatif olarak eğer isterseniz, akşamları da kendi dünyanızda kalabiliyorsunuz. Tabii bunu yapmak, oyunun hikayesinde ilerlemenizi yavaşlatıyor.
Persona 4 Golden, kendi serisinin en iyi deneyimlerinden birini sunuyor
Persona 4 Golden oyununda sadece saatler, günler, haftalar ve hava durumu değil, karakterinizin belli özellikleri de yapabileceğiniz şeyleri değiştirebiliyor. Understanding, Diligence, Courage, Knowledge ve Expression isimli bu istatistikler, yaptığınız bazı aktiviteler ile yükselebiliyor ve bunları yükseltmek, yeni aktiviteleri ve hatta diyalog seçimlerini mümkün kılabiliyor. Bu sırada, tüm bunlarla ilgilenirken, kasabadaki herkesi de hayatta tutmanız gerekiyor. Oyunda sadece öldüğünüz zaman veya başka biri öldüğü zaman, bir önceki haftaya dönüp, oyuna tekrar başlayabiliyorsunuz. Onun haricinde, dilediğinizi yapmakta özgürsünüz efendim.
Persona 4 Golden ile Social Link özelliği de geri dönüyor. Persona 3 Portable oyununda burçlar öne çıkarken, bu oyunda da hem Social Link, hem de Persona üzerinde Major Arcana isimli tarot kartları ön plana çıkıyor. Arkadaşlarınız ile olan ilişkiniz güçlendikçe seviye atlıyorsunuz ve yeni Persona oluştururken çok daha güçlü sonuçlar elde etmeye başlıyorsunuz. Ayrıca, arkadaşlarınız ile daha yüksek seviyeli ilişkilere sahip olmak, karakterlerin kendilerini de güçlendiriyor. Oyundaki her şey sadece Persona ile sınırlı kalmıyor, onları kontrol eden karakterler de zamanla güçlenebiliyor. Böylece kendileri savaş sırasında yeni hareketler yapabiliyor.
Persona 4 Golden, ortalama 100 saatlik muhteşem bir RYO deneyimi sunuyor. Bu deneyimde genellikle Persona sistemi ön plana çıkıyor. Oyundaki her Persona, farklı kategorilerde yeteneklere sahip olabiliyor ve seviye atladıkça hem aktif, hem de pasif yetenekler kazanabiliyor. Eğer bu serideki diğer oyunları oynadıysanız zaten karşınıza çıkacak olan hiçbir sistem yabancı olmayacaktır. Neyse, hem kendi karakterleriniz, hem de oluşturduğunuz farklı Persona varlıkları ile yapmanız gereken şey ise basit bir şekilde savaşmak. Savaşlar, rastgele oluşturulan zindanlarda yaşanıyor ve bu zindanlar genellikle kaçırılan kişinin temasına sahip oluyor.
Persona 4 Golden oyununda bizler de dört kişilik bir parti oluşturup, bu zindanları ziyaret edebiliyoruz. Buralarda tabii ki Shadows ile sıra tabanlı bir savaş veriyoruz ve hazine sandıklarından ganimet elde ediyoruz. Zindanlarda kat kat yükseliyoruz ve daha sonra bölüm sonu canavarını buluyoruz, kendisiyle savaşıyoruz, umuyorum ki onu yeniyoruz ve daha sonra gerçek dünyaya geri dönebiliyoruz. Bu arada, savaş sistemleri içerisinde Physical, Fire, Ice, Wind, Electricity, Light, Dark ve Almighty gibi bolca element, oyun mekanikleri ve çok daha fazlası bulunuyor. Oyun, oynanış tarafında kesinlikle kimseyi yüz üstü bırakmayacak bir yapıya sahip.
Yeni sürümde de bazı önemli değişiklikler ve iyileştirmeler bulunuyor
Şimdi, inceleme yazımda bu noktaya kadar bahsetmiş olduğum her şey aslında Persona 4 oyununa, yani kendisinin temel versiyonuna ait. Peki, Persona 4 Golden ile ne ekleniyor diye soracak olursanız, bunun da cevabını verebilirim. Bu altın sürüm, her şeyden önce oyuna iki yeni karakter ve onlarla bağlantı kurabileceğiniz Social Link ekliyor. Bu karakterlerden ilki olan Adachi, ana hikaye için kritik bir karakter ama yine de oyunun finalini değiştirmiyor; hikayeye sadece daha fazla derinlik ve finale daha fazla sahne ekliyor. İkinci karakter olan Marie ise daha fazla ek hikaye ile geliyor ve oyuncuları benzersiz bir maceraya taşıyor. Her iki karakter de partimize katılıyor.
Persona 4 Golden gibi bir oyunun 15 yaşında olduğuna inanmak gerçekten çok güç. Oyun, birbirinden güçlü, renkli ve benzersiz duran karakterler ile derin bir hikaye sunuyor. Evet, oyun belki klasik batı oyunlarına göre biraz daha uzun sürüyor ama 100-150 saatlik bu deneyim boyunca eğer türü seviyorsanız, sıkılacağınızı hiç sanmıyorum. Zindan tasarımları tabii ki bu kadar uzun süreli bir oynanışa dayanamıyor, hemen kendisini tekrar etmeye başlıyor. Temel savaş sistemleri için de aynı şeyleri söyleyebiliriz ama zaten 150 saat boyunca hep taze ve yeni hissettirebilecek bir sistem sunmak da bence imkansıza oldukça yakın bir şey.
Peki, Persona 4 Golden, yeni piyasaya sürüldüğü platformlarda neler sunuyor? Her şeyden önce, zindanlar içerisinde hızlı kayıt özelliğinin sunulması inanılmaz büyük bir şey. Aynı zamanda, oyunun zorluk seviyesini de ilk andan itibaren seçebiliyorsunuz artık. Önceki versiyonlarda bunu yapabilmek için oyunu bir kere bitirmiş olmanız gerekiyordu; şimdi bu gereksinim bulunmuyor. Ayrıca oyun, PlayStation 4 konsoluna optimize edildiği için daha stabil bir performans ve daha net bir çözünürlük sunuyor. Bu arada, oyun ne yazık ki yeni nesil konsollar için herhangi bir destek sunmuyor; PlayStation 5 üzerinde geriye dönük uyumluluk programını kullanıyor.
Persona 4 Golden, eski bir oyun olduğu için tabii ki görsellik oldukça eski durabiliyor ama onun haricinde bu oyun, günümüzün standartlarının üstünde bir deneyim sunuyor. Hikayesi, karakterleri, oynanışı, içerisinde bulundurduğu mekanikleri ve çok daha fazlası ile eğer yüzlerce saat harcamak istediğiniz bir rol yapma oyunu arıyorsanız, bu yapıt kendisini birinci seçim olarak gösteriyor. Ayrıca bu oyunun artık çok daha fazla platformda oynanabiliyor olması da ayrı bir güzellik tabii ki; PlayStation 4/5, Xbox One, Xbox Series X/S ve Nintendo Switch platformları da artık partiye katılabilir ve bu kaliteli oyunu daha iyi bir şekilde deneyimleyebilir.