Klasik cümlelerle başlamak istemiyorum. Hayır, sizlere KONAMI ve EA Sports bünyesinde olan iki farklı futbol oyununun rekabetini, hangi yıllarda birbirlerine üstünlük sağladıklarını açıklamakla vakit kaybetmeyeceğim. Şu an incelemesini gerçekleştirdiğim Pro Evolution Soccer 2019 oyununu; bir an önce anlatmak, değerlendirmek, artılarını, eksilerini ve değişimlerini yazmak istiyorum. Yazının devamında yer yer değineceğim ama konuyu sadece lisans sorunlarına bağlamak niyetinde de değilim. Çünkü PES 2019 belli kalıplar altında incelenmeyi hak etmiyor. Öte yandan, yıllardır üstüne koyarak, kendisinden çok satan rakibini birebir taklit etmeden çıtayı bambaşka bir noktaya taşıdığı için ayrıca takdiri hak ediyor. Öyleyse daha fazla lafı uzatmadan, nasıl bir yapımla karşı karşıya olduğumuzun hikayesini yazmaya başlayalım. Bu sene, futbol türündeki video oyunu dünyasındaki bazı tabuların yıkılabileceğine dair ip ucunu vererek, inceleme yazımıza devam edelim.
PES 2019 oynanışıyla yeniden bir devrim yapmış olabilir
Birkaç senedir, Pro Evolution Soccer serisinde bariz bir kıpırdanma vardı fakat o sert darbeyi vurmak için galiba bu seneyi beklediler. Oynanış anlamında hayli yol kat eden serinin bazı noktaları sıkıntılı kalmaya devam ediyordu. Örneğin pas sistemi, futbolcuların kontrolleri, hep bir sıkıntıyı içeriğinde barındırıyordu. Özellikle FIFA serisine aşina olan oyuncular, bir PES oyununu ellerine aldıklarında, henüz pas verirlerken tuhaflığı fark edebilirlerdi. Sanki Angry Birds oyununda sapanla kuş fırlatıyormuşçasına zorlukla pas veren oyuncular vardı etrafta. Haydi oyuncu o pası aldı diyelim, sonrasında ani bir dönüş yapmak istenirse, adeta çamura saplanan bir araç gibi bocalıyorlardı.
Yukarıda saydığım, oyunculara dair hantallık mekaniklerine pek çok örnek eklenebilir. İşte KONAMI firması, bu sene yememiş içmemiş, tüm gücüyle oyunun aksaklıklarına odaklanmış sanki. Yeni oyunu açtığımız anda yüreğimizi sıkan durumlardan kurtulduğumuzu görüyoruz. Oyuna apayrı bir animasyon zenginliği kazandırılmış. Bir oyuncu ağır olabilir, topla yavaş hareket edebilir tabii. Tüm bu durumlar göz önünde bulundurulurken çok sayıda animasyonla rahatsız etmeyecek hale getirilmiş futbolcu hareketleriyle karşımıza çıkılıyor.
Fiziksel değerler gözetilerek, topla oynanışın en doğru şekle getirilmiş durumda olduğunu görüyoruz. Animasyon çeşitliliği sayesinde, gerçekçi bir biçimde, olması gerektiği gibi oyuncuları kontrol ediyor ve topa yön verebiliyoruz. Ayrıca paslar da yukarıda verdiğim örnekteki gibi sapan yay ilişkisiyle gerçekleşmiyor. Oyunun hızının PES 2018’e göre yavaşladığına dair yorumlar duydum. Belki topun hızında bir miktar yavaşlama olabilir ama kesinlikle bu yavaşlık oyunculara yansımamış. Aksine oyuncular, belirttiğim gibi fazla sayıda animasyonla daha akıcı ve gerçekçi hareket eden bir vaziyete getirilmiş.
Öte yandan top fiziğindeki gelişimleri de görmezden gelemeyiz. Öyle önceden hazırlanan animasyonlarla hareket etmiyor oyundaki topumuz. Her darbe sonrasında, fizik motorunun başarısıyla beraber rastlantısal bir halde yönleniyor. Nihayetinde hem oynanış anlamında bir esneklik sunulurken, aynı zamanda gerçekçilik anlamında oldukça önemli bir yol kat ediliyor. Uzun lafın kısası Pro Evolution Soccer 2019 bizlere, neredeyse gerçek futbol deneyimini sunuyor.
Bu gördüklerimiz gerçek mi, oyun mu?
Gerçekçilik demişken PES 2019 inceleme yazımıza bu konu üzerinden devam etmek istiyorum sizler de uygun görürseniz. Cümleleri yazarken abartıyor muyum, diye kendime defalarca soruyorum. Yalnız bu cümleleri uzun süreli oynanış deneyimleri neticesinde kaleme aldığımı bilmenizi isterim. Bu inceleme öncesinde hem PES 2018 oyununu hem de FIFA 18 oyununu uzun süre oynadım. Yani aradaki farklılıkları yakından defalarca görme fırsatına eriştim. Şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki Pro Evolution 2019 varken; FIFA 18 oyununu da, PES 2018 oyununu da açmak dahi istemedim.
O denli gerçekçilik hissi ve oyun zevki sundu bana PES 2019. Yeniden tekrarlayayım, abartmamak için her cümleyi tartarak kaleme alıyorum ama oynanış anlamında gerçekten şimdiye dek oynadığım en kusursuz futbol oyunuyla karşı karşıya olduğumu söyleyebilirim. Tabii ki kusurları var. Yazının ilerleyen kısımlarında bunlara da değineceğim ama temel olarak oyunun çok başarılı ve çok gerçekçi olduğunu yinelemek istiyorum.
Oyundaki gerçekçilik yüksek bir değerde olduğunda, haliyle gol atmak da zorlaşıyor. Ben de aynı sorunla mücadele ettim ama sıkıntı yapmadım. Her oyunun kendisine has bazı taktikleri oluşur zamanla. Örnek vermek gerekirse bu FIFA 18 oyununda verkaçlarla kaleye gitmek, PES 2018 oyununda orta yaparak kafa vurmaktı şahsım adına. Pro Evolution Soccer 2019 oyununun da illa ki bazı gol yöntemleri bulunacaktır. Yine de sahaya yayılım, oyuncuların aldığı pozisyonlar göze alınınca, pek çok dinamiğin rastlantısal olarak gerçekleştiğini görmek insanı sevindiriyor.
Özellikle zorluk seviyesini yükseltirseniz, oyundan çok daha fazla zevk alacağınızı da parantez içerisinde söyleyeyim. Yanından rahatlıkla geçemeyeceğiniz, pas atacağınız adamın ensesinde biten rakiplerle yapılan zorlu mücadeleler oldukça büyük keyif veriyor. Sürekli olarak da taktik üretmek durumunda kalıyoruz. Aklımızda türlü tilkiler dolaşmadan da sonuca kolay gidemiyoruz. PES 2019 doğrudan gerçekçiliğe dayanıyor ve yine söylüyorum, kusursuza yakın oynanışı kendisine hayran bırakıyor.
PES 2019 oyun modlarında bir değişiklik var mı?
Dilerseniz oyuna dair değerlendirmelerimizi, oyun modları üzerinden devam edelim. Öncelikle ana ekranımızın en başında Ana Sayfa adıyla bir bölüm bulunuyor. Burada oyunla ilgili yeni haberleri görüyoruz. Sonrasında; Başlama Vuruşu, Online, Offline ve Ekstra olarak ekranımız toplamda beş parçaya bölünmüş halde karşımıza çıkıyor.
Oyun modlarında öyle devrim niteliğinde bir değişimin olmadığını en baştan söyleyelim. Yukarıda da belirttiğimiz gibi KONAMI, bu sene tüm gücünü oynanışa aktarmış gibi bir görüntüyle karşılaşıyoruz. Genel anlamda büyük yenilikler olmasa da oyun modları kendi içlerinde bazı değişimler göstermiş durumda. Yazının düzeni açısından, her oyun modunu kendi içerisinde incelerken yeniliklere yer vermek istiyorum. Öncelikle ilk bölümden, yani Başlama Vuruşu ana başlığından başlayalım.
Başlama Vuruşu menüsüne girdiğimizde karşımıza; Gösteri Maçı, Rastgele Seçimli Maç, Ortaklaşa ve Karşı gibi seçenekler çıkıyor. Buradaki Gösteri Maçı, hepimizin bildiği iki takım seçerek yapay zekayla ya da bir arkadaşımızla mücadele ettiğimiz karşılaşmalar oluyor. Geçtiğimiz sene oyuna eklenen Rastgele Seçimli Maç seçeneği de gayet eğlenceli bir oyun modu. Bilmeyen arkadaşlar için kısaca anlatalım. Belirli özellikler belirleyerek rastgele bir takımın oluşturulmasını sağlıyoruz. Bu takımlardan istediğimiz sayıda oyuncuyu birbirimizle takas imkânımız bulunuyor.
Bir oyuncumuzu korumaya alarak diğer takımdan istediğimiz oyuncu korumada değilse takas ederek maça başlıyoruz. Ortaklaşa ismindeki oyun modunda 3’e 3 maçlar yapabiliyoruz. Karşı isimli seçenekte ise çevrim dışı veya çevrim içi olarak istediğimiz takımla müsabakalarda yer alabiliyoruz. Buradaki detay ise oynadığımız her maçın istatistik verilerinin, profilimize kaydedilmesi oluyor. Kısacası, Başlama Vuruşu seçeneğiyle keyifli ve kısa soluklu mücadelelere ulaşabildiğimizi söyleyerek PES 2019 içerisindeki oyun modlarını anlatmayı sürdürelim.
Çevrim içi oyunlarda oyuncu bulmak hala zor
Oyunun Online başlığı altında toplanan oyun modları; MyClup, Neler Var, Online Klasman, Online Ortaklaşa, Hızlı Maç, Dostluk Maçı Lobisi ve Takım Oyunu Lobisi şeklinde sıralanıyor. Neler Var kısmı bir nevi etkinlik haberleri için değişen bir alan. Online Klasman; Yapılan çevrim içi müsabakaların kayda alındığı, ilerlendiği oyun modu. Online Ortaklaşa; fazla sayıda oyuncuyla maçların yapıldığı alan. Hızlı Maç; takımınızı seçerek en hızlı biçimde çevrim içi müsabakalar yapılan oyun modu. Dostluk Maçı Lobisi; sonuçların kaydedilmediği, çevrim içi eğlence alanı.
Buradaki Takım Oyunu Lobisi seçeneği ise; 22 kişiye kadar desteklenen, isterseniz kendi oluşturduğunuz ve geliştirdiğiniz oyuncuyu, isterseniz de gerçek oyunculardan birisini seçerek çevrim içi ve çoklu oyunculu mücadeleler yapılabilen alan. Doğru yerlere gidildiği takdirde eğlenceli olabiliyor. Yalnız burada bir ekleme yapalım. Oynayacak oyuncu bulma konusunda, diğer çevrim içi oyun modları gibi sıkıntı yaşayabileceğinizi belirtelim ve Online başlığı altındaki en önemli oyun moduna geçiş yapalım.
MyClub modu, bu sene de Pro Evolution Soccer 2019 oyununda yer alıyor haliyle. Bir sonraki bölümde detaylı bir biçimimde değinmeyi sürdüreceğim ama öncelikle gözle görünür yeniliklerinden bahsetmek istiyorum. Mesela artık dönen topları durdurarak oyuncu almak durumunda kalmıyoruz. Gayet eğlenceli ve heyecanlı görüntüler eşliğinde paketten çıkan oyuncunun bulunduğu alana gidiliyor. Dünya haritası üzerinden oyuncunun ülkesine yaklaşıyoruz. Önce oyuncunun derecesi yani topu görülüyor. Sonrasında ise aldığımız oyuncu ekrana yansıyor.
Bir diğer göze çarpan değişim ise temsilci seçimleri kısmında görüyoruz. PES 2019 oyunundaki temsilcilerimiz artık 10.000 GP ile değil, 25.000 GP ile alınıp oyuncu seçilebiliyor. Yalnız burada bir farklılık daha mevcut. Seçimlerde 1 tane yerine 3 tane oyuncu bizim MyClub oyuncu listemize ekleniyor. Mesela 25.000 GP ile defans oyuncusu almak için temsilci satın aldım. Elimde yüksek derecede bulunan gümüş seviyeli bir sol bek çıktı. Tam üzülürken bir de baktım yanında iki tane de gümüş seviyeli merkez defans oyuncusu geldi. Tane 10.000, 3 tanesi 25.000 gibi bir durum olmuş şakayla karşılık.
MyClub modu, hala KONAMI için büyük gelir kaynağı
MyClub oyun modunun yeniliklerinden bahsederken, oyunun kendi içerisindeki seçeneklerini de es geçmeyelim. MyClub oyun modu; Maç, Kulüp Evi, Sözleşme, Kayıtlar ve Ekstra olmak üzere beş alt menüden oluşuyor. Maç seçeneğinde; Neler Var kısmından, o sırada aktif olan çevrim içi veya çevrim dışı etkinliklere katılabiliyoruz. Aynı seçeneğin içerisindeki; Sıralamaya Dayalı Eşleşme seçeneği ile 1’e 1 çevrim içi maçlar yapılabiliyor. Yine Maç menüsündeki MyClub Ortaklaşa isimli bölümle de kendi kurduğumuz takımla, ortaklaşa çevrim içi müsabakalara katılabiliyoruz.
MyClub modu içerisindeki ikinci seçeneğimiz olan Kulüp Evi’nin içerisinde, 3 farklı seçenek bulunuyor. Serinin çoğu hayranı biliyordur ama ben yine de kısaca anlatayım. Burada Takım Yönetimi kısmından, mevcut takım ve antrenör ayarlarını, dizilişleri ve oyuncu değişimi gibi pek çok unsuru yönetiyoruz. MyClub üyeleri seçeneğinde, sahip olduğumuz oyuncuları ve antrenörleri görüp, onlara dair işlemler yapabilirken, antrenman seçeneğinde oyuncuların seviyelerini yükseltmeye dair işlemleri gerçekleştirebiliyoruz.
MyClub oyun modundaki bir diğer seçeneğimiz olan Sözleşme menüsü, bu modun en önemli kısmını oluşturuyor. Buradaki Temsilciler bölümünden bir temsilci satın alarak oyuncu paketi çekilişine giriyoruz. Yetenek Avcısı kısmından, çoğunlukla bize verilen hediyeleri oyuncuya çeviriyor, Menajer Al kısmındansa takıma ne kadar fazla yıldız oyuncu alabileceğimizi belirleyen antrenör alımını yapıyoruz. Kiralık Sözleşmeler kısmı, anlaşılacağı üzere belli bir GP ödeyerek edindiğimiz kısa süreliğine oynatılabilecek futbolcu alımını kapsıyor. Bir yenilik olarak görülebilecek olan Takas kısmından ise elimizde iki tane olan oyuncuları başkalarıyla değiştirebiliyoruz.
Açık konuşmak gerekirse bu kısımda KONAMI şirketinin aç gözlülüğüyle karşılaştığımızı söylemek istiyorum. Mikro ödeme yapmadan, bu kısımda ilerlemek, güçlü bir kadro oluşturmak çok zor. Oyuncular idare etse bile antrenör seçiminde bir süre sonra tıkanıyoruz. Oyuncular da beklediğimiz şekilde çıkmayınca, hüsranla karşılaşabiliriz. Oyuncuların, ana oyuna yüklüce bir ücret ödedikten sonra bir de burada çaresiz kalmaları sıkıntılı bir durum oluşturuyor. Neyse ki GP hediyesi kısmında, oyunun cömert davranması durumu biraz dengeliyor. Yine de bir noktada mikro ödemelere mecbur kalınabiliyor, belirtmeden geçmeyelim.
Master Lig derdik biz ona seneler önce
Pro Evolution 2019 oyununu oynayacak oyuncular için tabii ki her şey çevrim içi ve MyClub modundan ibaret olmayacak. Özellikle, Offline seçeneği altındaki oyun modlarının ülkemizde bir hayli talep gördüğünü söyleyelim. Bu modlardan en önemlileri de tabii ki hepimizin bildiği üzere Ana Lig ve Efsane Ol isimli modlar. Zaten bu menüde bir Lig bir de Kupa isimli seçenekler var ama diğerleri kadar sürükleyici olduklarını söyleyemeyiz.
Ana Lig veya oyun henüz Türkçeleştirilmeden önceki orijinal ismiyle Master League modundan söz edelim biraz da dilerseniz. Bir kere PES 2019 oyunun artık Türkiye Süper Ligi’nden bir takım alıp, Ana Lig oynama özgürlüğümüz var. Ben de geçen sene FIFA 18 ile yaptığımı yaparak Yeni Malatyaspor’la kariyerime başladım. Burada bir dengesizlik vardı. Nispeten güçsüz bir takım seçmeme rağmen, hazırlık turnuvasında; Atletico Madrid, PSG ve River Plate takımlarıyla oynamak durumunda kaldım. Zorluk seviyesi de En İyi Oyuncu olduğundan hepsine bir güzel az farkla da olsa yenildim.
Sezon öncesi turnuvası oyuna yeni eklenen bir özellik. Seneye biraz daha dengeli hale getireceklerdir muhtemelen. Öte yandan oyuncu transfer ekranının biraz daha detaylandırıldığını gördüğümü söylemeden geçmeyeyim. Gol bonusu, gol yememe bonusu, serbest kalma bedeli gibi değerlerle çeşitlilik arttırılırken; oyuncu ve kulüple görüşme kısımları aynı ekrana yayılmış, görsel bir kolaylık sağlanmış durumda. Öte yandan kulüp gelirlerimize, aylık gelirlerin eklendiğini görüyoruz.
Bundan böyle forma satışı, bilet gelirleri gibi rakamlar aylık olarak bütçemize ekleniyor. Öte yandan Türkiye Süper Ligi ile birlikte tam lisanslı olmasa da Türkiye Kupası’nın da oyunda olduğunu söyleyelim. FIFA serisinde, Türkiye Süper Ligi maçları yaparken, Türkiye Kupası’na katılamıyorduk. Unutmadan hemen ekleyelim; Ana Lig ile beraber Efsane Ol modu da benzer yeniliklerle devam ediyor. Efsane ol modunda da yer yer yenilikler bulunmasına rağmen temelde aynı bırakıldığını söyleyebiliriz.
Çok övdük, biraz da PES 2019 oyununu yerelim
Özellikle oynanış anlamında hissedilir biçimde geliştirilen Pro Evolution Soccer 2019 oyununun göze çarpan eksiklerini de bu kısımda toparlayalım isterseniz. Oyunda bulunan ve yukarıda belirttiğim MyClubmodundaki mikro ödemelere mecbur bırakmasını baştan anlatmaya gerek yok. Elimde bol hediye içeren Pro Evolution Soccer 2019: Legend Edition olmasına rağmen yine de bir yerden sonra çaresiz kaldım. Mesela, antrenör değerleri yetersiz kaldığı için 10 maç kiralık olarak hediye verilen Philippe Coutinho’yu kadroya koyamıyorum. Daha uygun oyuncular tercih etmek zorunda kalıyorum.
Oynanışla ilgili dikkatimi çeken birkaç ufak sıkıntıdan da bahsedeyim. Bazen maç sırasında oyuncu değişimi kısmında takılabiliyorsunuz. Rakip atak yaparken, topun arkasındaki oyuncuyu kontrol etmek istediğinizde bir türlü geçmemesi sıkıntı oluşturabiliyor. Bir de oyuna pek çok fark yaratan animasyon eklenirken, futbolcuların koşuş biçimleri biraz sırıtabiliyor. Çok göze takılmıyor ama eskiden kalmış hissi oluşturuyor. Birkaç defa da maç sırasında, oyuncuların yerleşmesini sağlamak adına zemin üzerinde hafifçe kaydıklarını gördüğümü söyleyeyim.
Buraya kadar iyi dayandık ama resmi lisanslar mevzusuna da değinmeden geçmeyelim. FIFA serisi bu konuda rakibinin çok ötesinde hareket ediyor. Ayrıca PES 2019 oyununda UEFA Şampiyonlar Ligi lisansı bulunmuyor. Yine de lisanslar konusunda da KONAMI cephesinin başta Türkiye Süper Ligi olmak üzere bir yenilik gayretine girdiğini görmemiz sevindirici bir gelişme. Öte yandan oyun modlarında lisanslı takımları tercih ettiğimizde veya MyClub modunda çok fazla lisansa ihtiyacımızın olmadığını hatırlatalım.
Yine de Juventus, Real Madrid gibi takımların sahte formalarıyla oynamanın, Almanya Ligi’ni görememenin burukluk oluşturduğunu söyleyebilirim. Bir de çevrim içi müsabakalarda bekleme süreleri ve oyuncu bulamama sıkıntısının devam ettiğini eklemek istiyorum. Oyunun tekli oyunculu bölümleri için başımız ağrımıyor fakat çoklu oyunculu kısımlara geçildiğinde uzun süreli bekleme ekranları, oyuncu bulamama gibi durumlar sıklıkla başımıza gelebiliyor. Ayrıca internet hızlarından ötürü çevrim içi maçlarda yeterli verimi alamıyoruz. Bir de Pro Evolution Soccer 2019 oyununa gözler görülür yeni oyun modları eklenmemesi oyunun eksileri kısmında sayılabilir.
Grafiklerdeki değişim oynanış kadar keskin değil
Oyunun grafiklerinden bahsederken serinin bir önceki oyunuyla kıyasladığımızda çok büyük farklılıklar göremediğimi söyleyebilirim. Tabii bir önceki oyun olan PES 2018’deki grafiklerin zaten oldukça başarılı olduğunu da ekleyeyim. Başarılı ve rakibinden iyi olan grafikler bir miktar daha detaylandırılarak karşımıza çıkartılıyor. Yani zaten bir futbolcunun çorabının örgülerine kadar görebilirken, şimdi örgülerin ipliklerine kadar görüyoruz diye özetleyebilirim grafiklerdeki değişimi.
İyi olanın üstüne ekleyerek gitmiş KONAMI ekibi. Açık söyleyeyim, FIFA 18 oyunundan çok çok iyi görüntüler görebiliyoruz. Saha çevresi bir yana, özellikle oynanış esnasından PES 2019, geçen sene çıkan FIFA 18 oyunundan çok daha keskin ve anlaşılır görüntüleri bizlere sunabiliyor. Bir de Türkiye Süper Ligi’ndeki Anadolu kulüpleri dahil tüm takımların formalarını aynı özenle oluşturmasının altını çizebiliriz.
Görüntüler demişken hemen eklemek istiyorum. Oyunun PlayStation 4 sürümünü deneyimlediğim sürecin bir kısmında LG marka LCD televizyon, bir kısmında ise Philips 245C7QJSB model monitör kullandım. Bu monitörler aslında ev ve ofis kullanımı için şık bir tasarımla geliştirilse de standart bir PlayStation 4 cihazı için oldukça başarılı görüntüler sundu. 1080p çözünürlükte, gayet akıcı bir 60 FPS görüntüleme hızı performansı elde ettim. Benim biraz eskiyen LCD televizyonumdan daha canlı görüntülerle karşılaştığımı da itiraf etmeliyim.
Biraz da oyunun seslerine değinelim dilerseniz. Aslında oyunun sesleriyle ilgili olan yorumları, oyunun eksileri kısmında da yazabilirdik ama biraz acımasız olabilirdi. Evet, hala o oyuncuları canlandıracak atmosferden çok uzakta oyunun sesleri. Maç anlatımı hala istenilen düzeyin altında. Yine de idare ediyor ama tam tat vermediğini de söyleyeyim. Oyundaki şarkı listesini ise başarılı bulduğumu eklemek istiyorum. Eğlenceli şarkılar eklenmiş ki öyle kulağı tırmalamıyor. Genel anlamda ise ses performansının, geliştirilebilir bir unsur olduğunu söyleyerek artık son cümlelerimize doğru geçelim.
PES 2019 artık gözü kapalı alınır mı?
Bu sene o sene mi, futbol türündeki video oyunlarında PES 2019 ile taht tekrar el değiştiriyor mu, diye sorulan bir soruya rahatlıkla evet yanıtını verebilirim. Tabii bu evet yanıtını yalnızca oynanış kısmını ele alarak söyleyebiliyorum. Şu an için gerçeğe en yakın futbol oyunu olarak Pro Evolution Soccer 2019 görülüyor. FIFA 19 oyunu ile EA Sports buna nasıl bir yanıt vereceğini şimdilik tam olarak bilmiyoruz. Oyunun çok dillendirilen lisans eksiklerini görmezsek ki Türkiye Süper Ligi’nin bulunması bizler için biraz daha kapatıyor bu sorunu, şahsım adına bir sene boyunca bayıla bayıla oynanacak bir oyun duruyor karşımızda.
MyClub modunda mikro ödeme yapmaya zorlaması üzücü olsa da aynı moda dair yeniliklerin bulunduğunu da hatırlatalım. Grafikleriyle göz kamaştıran, sesleriyle biraz vasatın üstüne ancak geçen oyuna yeni oyun modları eklenmese de mevcut olanların yeterli derecede olduğunu düşünüyorum. Her şeyin ötesinde; eğer gerçekçi, eğlenceli, animasyonlarla zenginleştirilen ve fizik motorunu çok iyi kullanan bir futbol oyunu istiyorsanız, PES 2019 oyununu gönül rahatlığıyla satın alabilirsiniz. Özellikle zorluk seviyesi yükseltilince, gerçek futbol deneyimine oldukça yakın bir oynanmış keyfi sunuyor.