Bugüne kadar PewDiePie ile geliştirilmiş olan birkaç resmi video oyunu gördük. Bu oyunların neredeyse tamamı benzer bir sanat tasarımına sahipti ama yapılar farklıydı. Şimdi ise yine bu ünlü içerik üreticisi için yeni bir resmi oyun piyasaya sürüldü: PewDiePie’s Pixelings. Bir mobil oyun olan bu ürünü ben de oynadım ve sizler için değerlendirdim. Bakalım PewDiePie için geliştirilmiş ve kendi temasına sahip olan bu yeni mobil oyunu, uzun vadede oynamaya değebilecek bir yapıt mı?
PewDiePie’s Pixelings, benzer bir türe sahip
Outerminds tarafından geliştirilmiş olan bu video oyununda karşımıza öncelikle klasik mobil oyunlarında görebileceğiniz yapılar çıkıyor. Yani, günlük giriş yapmak için hediyeler ve tabii ki bir mikro ödeme mağazası, bu yapıtta bulunuyor. Mesela, günde 100 adet mikro ödeme birimi, reklamsız bir deneyim ve özel bir isim görünümü için 55 TL ödemeniz gerekiyor. Ayrıca, bunun tek seferlik bir alım olmadığını, abonelik olduğunu da söylemek isterim. Yani, sürekli 55 TL ödemeniz gerekiyor.
Mikro ödeme konusunda ciddi anlamda benim sinirimi bozmuş olan bu video oyunu, parayı veren düdüğü çalar yapısına da sahip. Oyunun mikro ödeme mağazasından kendinize karakterler veya içinden karakterler çıkan sandıklar satın alabiliyorsunuz. Bu sayede karakterlerinizin seviyesini yükseltip, onları daha güçlü bir hale getiriyorsunuz. Paranın gücü sayesinde de sizin seviyenizde olan insanlarla çevrim içi modda oynayıp, onları rahatlıkla yenebiliyorsunuz. Bence bu sistem, yeterince iğrençliğe sahip.
Çevrim içi modun olduğundan bahsetmişim, bu noktada oyunda sadece 2 farklı seçeneğin olduğunu söyleyebilirim. Bu seçeneklerden biri, sıralamaların devreye girdiği rekabetçi bir mod; diğer seçenek ise sıralamaların olmadığı, herkesin rahatça birbiri ile rekabet ettiği, günlük deneyim modu. Yalnız, bu çevrim içi oyun modu sizi ne yazık ki başarılı bir şekilde ödüllendirilmiyor ve ben bu oyunu oynarken, çevrim içi rekabete girmek için herhangi bir sebep göremiyorum ne yazık ki.
PewDiePie’s Pixelings oyununun ana modu ise tekli oyuncu temelli bir deneyim sunuyor. Bu oyun modunda bölgeden bölgeye ilerliyorsunuz ve amacınız, tüm bölümlerde üç yıldızı toplayabilmek. Bu yıldız sisteminden ben video oyunlarında nefret ediyorum, benim oyun deneyimimi bozuyorlar. Yıldız sistemleri sayesinde oyunu kendi istediğim gibi değil, oyunun istediği gibi oynuyorum ve bu beni mutlu etmiyor. Yıldız sistemini sevmemiş olsam da tekli oyuncu modunun eğlenceli olduğunu söylemiştim.
Tekli oyunculu modu neden başarılı?
Yıldız sistemine rağmen tekli oyunculu moddan memnun kaldığımı belirtmiştim. Bunun sebebi, PewDiePie tarafından tamamen seslendirilmiş bir hikaye, bu oyun modu aracılığı ile oyunculara sunuluyor. Kendisinin seslendirmesi ne yazık ki mükemmel değil. Özellikle bazı noktalarda, kendisini çok zorladığını hissedebiliyorsunuz bu içerik üreticisinin. Bu da ne yazık ki hoş bir deneyim olmuyor ama genel anlamda oyunun bu yönden zevkli olduğunu belirtmek istiyorum.
Peki, bu oyunun temelinde neler yatıyor, oynanışta neler var? Aslında klasik bir yapı karşımıza çıkıyor. Oyunda 3 şerit var ve karşı şeride farklı tipte düşmanlar geliyor. Siz de kendi şeridinize karakterlerinizi koyarak, onları öldürmeye çalışıyorsunuz. Oyunda karakter sınıfları ve tipleri bulunuyor. Bu tiplere ve sınıflara göre karakterlerin saldırma tipi ve saldıracağı şerit değişebiliyor. Yani, işin içine küçük de olsa bir strateji ögesi giriyor. Yine de temel oynanışın çok eğlenceli olmadığını söylemek isterim.
Şeritler üzerinde savaşan karakterlerimizi dinamik olarak değiştirebiliyoruz. Mesela, ölmek olan bir karakteri geri çekip, yeni bir karakteri onun yerine koyabiliyoruz veya 3 şeritteki karakterlerimizin yerlerini değiştirebiliyoruz. Aynı zamanda oyunda yetenek sistemi bulunuyor. Sürekli olarak Mana değerimiz artıyor ve bu değeri kullanarak, can veya hasar verme gibi yetenekleri kullanabiliyoruz. Ayrıca oyundaki karakterlerimizi de kart sistemi aracılığı ile güçlendirebiliyoruz.
Şöyle ki oyundaki tüm karakterler, PewDiePie ile alakalı. Yani, kendisini uzun bir süredir izliyorsanız, mutlaka tüm karakterleri tanıyorsunuzdur. Bu karakterleri yükseltmek için de onların kopyalarını, sandıklardan çıkartmanız gerekiyor. Mesela, bir karakteri 2. seviyeye taşımak için aynı karakterden 3-4 adet sahip olmanız gerekiyor. Bu sayede karakterlerinizi güçlendirebiliyorsunuz. Ayrıca, aynı anda sadece 5-6 farklı karakter seçebiliyorsunuz. Yani, tüm karakterleriniz kadroya giremiyor ne yazık ki.
PewDiePie’s Pixelings, pek de modern sistemlere sahip değil
PewDiePie’s Pixelings oyununda beni rahatsız eden çok büyük bir sistem bulunuyor. Oyunda sandık kazanıyoruz ve bu sandıkları açabilmek için saatlerce beklememiz gerekiyor. Eğer beklemek istemiyorsanız, reklam izleyerek sandıkları hemen açabiliyorsunuz. Ben bu tip sistemleri, seneler önce görürdüm video oyunlarında ve 2019 boyunca oynadığım modern oyunların hiçbirinde bu sinir bozucu sistem yoktu. Ayrıca bu oyunda reklam izleyerek kazandığınız para birimini yükseltme gibi ögeler de var.
Tüm bunlar yetmezmiş gibi bu video oyununda bir de enerji sistemi bulunuyor. Oyunun başlarında değil ama orta ve sonlarına doğru enerjiniz hemen tükenebiliyor ve oyunu oynamaya devam edebilmek için ya saatlerce beklemeniz gerekiyor ya da tabii ki reklam izlemeniz gerekiyor. PewDiePie, severek izlediğim bir içerik üreticisi. Kendisinin diğer oyunlarını da oynadım ve bu oyundaki gibi sinir bozucu sistemler yer almıyordu. PewDiePie’s Pixelings oyununda bu kadar kötü bir yol neden izlenmiş, anlayamadım.
PewDiePie’s Pixelings oyununun görselliği ise adından da anlayabileceğiniz gibi piksellerden oluşuyor. Eğer PewDiePie’s Tuber Simulator oyununu oynadıysanız, bu görselliği biliyorsunuz demektir zaten. Yalnız, benim bu tip görsellik ile büyük problemlerim bulunuyor. Yani, eğer oyunun oynanış kısmı başarılı olsa çok bir şey demeyecektim ama oynanıştan beni çok etkileyemeyen bu oyun, görselliği ile de beni bağlayamıyor kendisine. Görsellik konusunda daha şık ve modern bir dokunuş beklerdim.
Son zamanlarda mobil platformlara bolca Gacha tipinde oyun çıkar oldu. PewDiePie’s Pixelings de kısmen onlardan bir tanesi. Yalnız ben bu tip video oyunlarında karakterlerin tasarımının ön plana çıkmasını çok isterim. O karakterler, kozmetik ögeler ile desteklenmeli ve gerekiyorsa mikro ödemeler o noktada olmalı. Bu şekilde mikro ödemelerin avcı olduğu bir noktada ve görselliğin de sevmediğim bir tarzda olması, beni ne yazık ki memnun edemiyor. PewDiePie’s Pixelings, bence ortalama bir oyun.
Bu oyunu oynamalı mıyız?
Eğer PewDiePie, çok sevdiğiniz bir içerik üreticisi ile muhtemelen bu oyunu çoktan mobil cihazınıza indirmişsinizdir bile ama açıkçası ben bu oyunun uzun vadede oynanabileceğini sanmıyorum. En azından bu oyunun yarıştığı diğer yapıtlara bakacak olursam, benim bu oyunu oynamak için herhangi bir sebebim olmuyor. Bu oyunu oynayıp, ne yapacağım? Kutu açmak için saatlerce bekleyecek miyim? Yoksa enerjimin dolması için mi saatlerce bekleyeceğim? Yoksa, sürekli reklam mı izleyeceğim?