Piyasada başarılı olan birçok ultra geniş monitörler bulunuyor. Bugün de elimizde Philips 349X7FJEW isimli, ultra geniş bir monitör bulunuyor. Bu monitörün şimdilik piyasadaki diğer ultra geniş monitörlerden ne kadar başarılı olup, olmadığını bilemiyoruz. Bu bilinmezliği, sizler için hazırladığımız inceleme yazımızda ortaya çıkartmaya çalışacağız.
Philips 349X7FJEW, kolay bir kurulum ve kullanıma sahip
34″WS ile 1800R kavisli bir ekrana sahip olan Philips 349X7FJEW, öncelikle bizler tarafından inanılmaz kolay bir şekilde kuruluyor. Yani, birleştirmeniz gereken sadece 1 parça ve takmanız gereken sadece 2 kablo bulunuyor bu monitörü kullanabilmek için. Bu yüzden, monitörün kullanımı bize oldukça kolay ve pratik geldi. Monitör biraz yüksek seviyede ve kaliteli olduğu için bizlerin bu konudaki beklentisi biraz daha farklıydı ama kurulum kolaylığı gerçekten şaşırttı bizi.
21:9 olarak karşımıza çıkan bu monitör, 3440 x 1440 çözünürlüğüne sahip ve bu yüzden monitörü oyun konsollarında kullanmak pek sağlıklı değil. Yani, eğer bu monitörü satın almayı düşünüyorsanız, öncelikle günlük kullanımı düşünmeniz gerekecek, oyun için kullanımı değil. Çünkü, monitörü oyun alanında kullansanız bile, gerçek oyun monitörlerine karşı bu cihaz biraz geri kalıyor. Fakat bu tamamen anlaşılabilir bir durum. Çünkü bu monitör, bir oyun monitörü olarak üretilmedi.
Samsung SVA panel teknoloji, W-LED arka ışık teknolojisi ve 40 Hz – 100 Hz değerlerinde bir yenileme aralığına sahip olan Philips 349X7FJEW, içerisinde AMD FreeSync de bulunduruyor. Eğer kullandığınız bilgisayarınızda AMD FreeSync destekli bir kart bulunduruyorsanız, sizi çok daha iyi bir deneyim bekliyor olacak bu monitörde.
Bu başlık altında son olarak da monitörün girişlerinden bahsedelim. Öncelikle, söylemem gerekiyor ki Philips 349X7FJEW, bol seçenek ile karşımıza çıkıyor. Cihaz üzerinde 1 adet DisplayPort, 1 adet HDMI 2.0 ve 1 adet HDMI 1.4 bulunuyor görüntü alabilmeniz için. Bu girişlere ek olarak, cihaz üzerinde 4 adet USB girişi bulunuyor ve bu girişlerden bir tanesi de cihazlarınızı hızlı şarj edebilmeniz için size fırsat sunuyor. Bunların haricinde klasik ses girişi ve çıkışı gibi noktalar da monitörün arka tarafında yer alıyor.
Aradığınız her şey bu monitörde olabilir
Philips 349X7FJEW monitörünün kutusu da oldukça dolu. Çünkü monitör, kendisine ait birçok video kablosu ve güç kablosu bulunduruyor. Fakat kutunun dışında bu monitör bazı eksiklikleri ile dikkat çekiyor. Mesela bu monitörde Blur Reduction Mode, MHL desteği ve DVI bulunmuyor. MHL ve DVI desteği bizim için çok önemli olmasa da Blur Reduction Mode olmamasına üzüldük. Zaten daha önce de Blur Reduction Mode olmayan bir monitör sanırım deneyimlememiştik. Garip geldi efendim.
Saymış olduğumuz bu eksiklikleri, monitörün tasarımı sizlere unutturabilir. Beyaz bir renk tablasına sahip olan monitör, genel olarak çok şık ve modern görünüyor. Ayrıca monitör, yukarı veya aşağı indirip, çıkartılarak farklı açılara sahip olabiliyor. Ayrıca monitörün kendi ekranını yukarı doğru veya aşağı doğru da eğebiliyorsunuz. Fakat buna karşılık, stant sabit bir şekilde dururken monitör sağa veya sola dönmüyor. Bu önemli bir eksik bizim için.
Genel olarak şık duran bu monitör, sağlamlığı ile de dikkat çekiyor. Tabii ki monitörü alıp, duvardan duvara vurmadık ama cihaz, durduğu yerde gayet sağlam bir his veriyor. Bu da bizce önemli bir şey. Cihazın sağlam durması gibi OSD menüsü de rahat kullanımlı duruyor. Cihazın bu menüsünü, arkadaki bir kontrolcü ile kontrol edebiliyoruz. Bu kontrolcü sayesinde gayet rahat bir şekilde menülerde dolaşabiliyoruz.
OSD menüsünün kendisi ise bizlere gayet geniş bir ayar yelpazesi sunuyor. OSD menüsü içerisinde SmartImage, Multi View, Picture ve Color gibi ayar sekmeleri bulunuyor. Bu sekmeler sayesinde monitörden aldığınız görüntüyü, kullanımınıza en uygun şekilde ayarlayabiliyorsunuz ve rahat bir kullanım elde edebiliyorsunuz.
Görüntü kalitesi de gayet yeterli
Biraz da Philips 349X7FJEW monitörünün nasıl bir görüntü verdiğinden bahsedelim. Zaten monitörlerdeki en önemli şeylerden bir tanesi bu. Öncelikle söylemek gerekiyor ki, ekranın size verebileceği aydınlık günlük ve genel kullanım için gayet yeterli. Eğer işin içine video oyunu katarsanız, piyasada mutlaka daha iyi performans veren monitörler bulunuyordur. Fakat en başta da dediğimiz gibi, bu monitör zaten oyun temelli bir monitör değil.
Aydınlığın tam tersi olan karanlık ise bu monitörde kusursuza yakın. Zaten IPS yerine VA teknolojisi olan bu monitörden de böyle bir performans bekliyorduk siyahlar konusunda. Genel olarak görüntü kalitesi ise özellikle çözünürlük bakımından gayet başarılı. Dediğimiz gibi, 3440 x 1440 çözünürlüğüne sahip bu monitör, başarılı resim kalitesi ve yüksek çözünürlüğü ile detayları size gösterebiliyor.
Philips 349X7FJEW monitörünün kurulum kolaylığından daha önce bahsetmiştim. Şimdi monitörün görüntü kalitesinden bahsederken bir de kullanım kolaylığını işin içine katmak istiyorum. Senelerdir monitör kullanıyor olabilirsiniz veya daha ilk monitörünüzü satın alıyor olabilirsiniz. bu durum, Philips 349X7FJEW için fark etmiyor çünkü fabrika ayarları ile gayet kaliteli bir görüntü alabiliyorsunuz bu monitörde. Eğer detaylı bir şekilde ayar yapmak isterseniz, tabii ki yapabilirsiniz ama fabrika ayarları şu an kullanıcıya en iyiye yakın bir kalite sunuyor.
Yani, inceleme yazımızı şöyle bir toparlamamız gerekirse; bahsetmiş olduğumuz bu monitör size sunduğu kolaylıkla ve görüntü kalitesi ile çok büyük bir rahatlıkla, kullanacağınız en iyi monitörlerden bir tanesi olabilir. Tabii ki genel, günlük ve ofis kullanım alanında. Çünkü bu monitör temelinde bir oyun monitörü değil. Yine de kendisini zorlarsanız, ortalama üstü bir oyun performansı da alabilirsiniz bilgisayarınızda.