Obsidian Entertainment ekibinin sevilen oyunlarından bir tanesi olan Pillars of Eternity II: Deadfire, aslında seneler önce çıkmıştı. Yalnız bu oyun, 2020 senesi içerisinde Xbox One ve PlayStation 4 konsolları için de geldi. Şimdi ise bizler bu oyunun PlayStation 4 sürümüne sahibiz ve kendisini mercek altına alıyoruz. Yalnız bu inceleme yazımız boyunca oyunun temeline değil, sadece PlayStation 4 sürümüne değinmek istiyoruz ve oyunun konsol sürümünü detaylandırmak istiyoruz. Öbür türlü senelik bir yapıtı incelemiş olacağız.

Pillars of Eternity II: Deadfire oyununun sadece nihai sürümü konsollar için satılıyor. Bu sürümün içerisinde de bugüne kadar oyun için indirmeye açılmış olan tüm güncellemeler ve tüm genişletme paketleri yer alıyor ki bu sayede konsol oyuncularına ciddi anlamda fazla bir içerik sunuluyor. Bu oyun için toplamda üç adet genişletme paketi piyasaya sürülmüştü. Bu paketler ise Beast of Winter, The Forgotten Sanctum ve Seeker, Slayer, Survivor idi. Konsol oyuncuları, tüm bu içeriklere ekstra ücret ödemeden erişim sağlayabiliyor.

Tabii tüm bu içerikler bir yana, öncelikle bu oyunun temel hikayesinden de bahsetmek lazım. Pillars of Eternity II: Deadfire, ilk oyundan 5 sene sonrasını konu alıyor ve yok olduğu düşünülen bir tanrı olan Eothas, yeni dönüyor. Bu tanrı geri döndüğü zaman gittiği her yeri savaş alanına çeviriyor, herkes ölüyor. Bizim oyundaki karakterimiz de bu tanrının hareketleri yüzünden ölümle burun buruna kalıyor. Bizim bu oyunun temelindeki amacımız ise bahsi geçen tanrının neden ve nasıl geri döndüğünü öğrenmek, onu tekrar yok etmek.

Pillars of Eternity II: Deadfire, temelinde bir rol yapma oyunu ama oldukça başarılı bir yol yapma oyunu. İzometrik bir açıdan oynanabilen bu oyunun başarısı olmasının en büyük sebepleri ise oyundaki hikayenin ciddi anlamda zengin olması, bolca hatırlanabilir karakterin oyunda yer alması ve tabii ki özenle hazırlanmış bir açık dünyanın oyuncuların ayaklarının ucuna seriliyor olması. Zaten bu işin arkasında Obsidian Entertainment yer alıyor ve Obsidian Entertainment, RYO türünde inanılmaz başarılı bir ekip.

Pillars of Eternity II: Deadfire
Pillars of Eternity II: Deadfire ile birbirinden farklı mekanları, birbirinden farklı şekilde keşfedebilmeniz mümkün oluyor.

Pillars of Eternity II: Deadfire ile özgürlüğü yaşayın

Bir CRPG olan Pillars of Eternity II: Deadfire, gayet başarılı bir bölüm tasarımına sahip ve bu bölümlerde, gerçekten özelleştirebldiğimiz ve ilerletebildiğimiz karakterimizi kullanılıyoruz. Büyüler, yetenekler, kullanılan silahlar ve daha fazlası gerçekten güzel bir his bırakıyor. Bu tip video oyunları karışıktır ve genelde elinizin altında PC varken, farklı tuş kombinasyonları ile işlerinizi hızlıca halledebilirsiniz. Fakat konsollarda durum aynı olmayabiliyor ve kompleks oyunlarda kontrolcü kullanmak çok büyük bir sıkıntı yaratabiliyor.

Pillars of Eternity II: Deadfire oyununu DualShock 4 ile oynamak kesinlikle güzel bir deneyim sunuyor. Yenilenen envanter ekranları, genel anlamda geriye kalan tüm kullanıcı arayüzleri ve kontroller gayet güzel hissettiriyor. Ayrıca temel oyunda yer alan yardımcı karakterlerle olan ilişki sistemi, gemi kullanımı ve seçim sistemi, oyuna gerekli olan derinliği katıyor. Ayrıca oyundaki aynı zamanda da eviniz olan geminizin iyileştirilebilir ve özelleştirilebilir olması, gerçekten evinizde olduğunuzu hissettirmeyi başarıyor.

Tabii tüm bu sistemler, PC oyuncuları için güzel bir oyun deneyimi sunuyor olsa da konsol tarafında işler biraz kötü noktaya düşüyor. Bu kadar fazla içerik ve dev gibi bir açık dünya, tahmin edebileceğiniz gibi şimdiki nesil konsolları ciddi anlamda zorluyor. Özellikle büyük bölümleri yüklerken ciddi anlamda dayanılmaz uzunlukta bir yükleme ekranı ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Bu uzun ve can sıkıcı yükleme ekranları, performans bakımından bu oyunun bence tek sorunu. Oyunda, performans ile alakalı başka başka bir problem yer almıyor.

Bahsetmiş olduğum bu yükleme ekranı probleminin biraz pahalı ama basit bir çözümü bulunuyor. Birçok video oyununda olduğu gibi Pillars of Eternity II: Deadfire oyununda da aslında uzun yükleme sürelerinin kaynağı oyun değil, konsol. Bu yüzden de konsolunuzdaki 6 yaşındaki HDD parçasını çıkartıp, yerine yeni bir SSD takarsanız, yükleme ekranlarında ciddi anlamda bir düşüş yapıyorsunuz. Tabii tek bir video oyunu için de SSD satın alıp, birkaç ay sonra eski nesle dönüşecek bir konsola takmak ister misiniz, bilemiyorum.

Pillars of Eternity II: Deadfire
Pillars of Eternity II: Deadfire oyunundaki geminiz aracılığı ile birçok farklı yere hızlıca ulaşabilmeniz mümkün oluyor.

Ne yapacağız bu video oyunu ile?

Pillars of Eternity II: Deadfire, temelinde çok güzel ve başarılı olan bir video oyunu. Yalnız bu oyunu gerçekten oynamak istiyorsanız ve imkanınız bulunuyorsa, kesinlikle PC platformunu öneriyorum. Tamam, kontrollerin filan yeterince güzel olduğunu belirttim ama oyunu bir bilgisayarda oynadığınız zaman aslında konsolda ne kadar zor bir iş yaptığınızı anlıyorsunuz. Ayrıca bilgisayarınız güçlü ise yükleme ekranı problemi de tamamen ortadan kalkıyor ve daha akıcı bir deneyim yaşayabiliyorsunuz ki bu bence çok önemli bir nokta bu oyun için.

Tabii bu dediklerim sadece temel konsollar için değil, Xbox One X ve PlayStation 4 Pro konsolları için de geçerli. Zaten ben de bu oyunu PlayStation 4 Pro konsolumda, 4K/HDR destekli bir televizyonda deneyimledim. Ha bu arada, inceleme yazım boyunca eklediğim iki adet görselden de görebileceğiniz gibi bu oyun öyle çok derin ve gerçekçi bir görsellik de sunmuyor. Eğer sanat tasarımı yönünden bakacaksanız, görsel olarak bu oyun gayet başarılı, ortalama üstü bir yapıya sahip ama genel görsel kalite gayet ortalama seviyede.

Ses ve müzikler için de pek olumlu konuşamayacağım ama aynı zamanda çok olumsuz da konuşamayacağım. Ses efektleri, seslendirmeler filan benim kulağıma gayet ortalama geldi. Müzikler ise genelde ön plana çıkmıyordu. Bu yüzden dinlediğiniz şeyi gerçekten fark edebilmeniz de oldukça zor oluyor. Açıkçası bu durum beni rahatsız ediyor çünkü ben, video oyunlarında müziklere çok önem veriyorum. Şu anda da aktif olarak Destiny 2 oyununu oynadığım için oradaki müziklerden sonra burada bir şey beğenmek zor oluyor.

Durumu özetlemek gerekirse bu video oyunu çok güzel bir video oyunu ama konsollarda oynamak için pek güzel bir yapıt değil kendisi. Eğer imkanınız varsa bu oyunun PC sürümüne kesinlikle yönelmelisiniz. Fakat illa konsollarda oynayacaksanız ve konsolunuzda herhangi bir SSD bulunmuyorsa, yükleme ekranları tarafından zorla bunalıma sokulmaya hazır olun. Ayrıca oyunun temel kontrollerine ve kullanıcı arayüzüne alışmanız da çok uzun ve zorlu bir süreç olacaktır ama süreç bitince her şey güzel olacak.

Pillars of Eternity II: Deadfire
Pillars of Eternity II: Deadfire
Pillars of Eternity II: Deadfire, gayet başarılı bir rol yapma oyunu ama bu başarıyı en iyi bilgisayarlarda görebiliyorsunuz. Eğer bu oyunu konsollarda oynayacaksanız ve konsolunuzun içerisinde harici veya dahili bir SSD yoksa, yükleme ekranları çok canınızı sıkacaktır. Ayrıca oyunun kontrollerine ve kullanıcı arayüzüne alışmanız da zorlu ve uzun bir süreç olacaktır. Bu sebepten ötürü de konsollarda bu oyunu oynamanızı önermiyorum. Fakat bu demek değil ki Pillars of Eternity II: Deadfire, başarısız bir yapıt.
Olumlu
Oldukça etkileyici bir CRPG.
Zengin açık dünya ve karakterler.
Derin ve kaliteli ilerleme sistemi.
Olumsuz
Konsollarda kontrollere alışmak çok zor.
SSD yoksa çok uzun yükleme süreleri bulunuyor.
Konsollarda kullanıcı arayüzüne alışmak çok zor.
7.5