Amerika Birleşik Devletleri merkezli finans kuruluşu PiperJaffray analistlerinden, video oyunu dünyasını yakından ilgilendiren açıklamalar geldi. Bu açıklamaların temelinde, video oyunu üreten firmaların büyüme rakamlarıyla birlikte, dijital oyun pazarının önlenemez yükselişiyle ilgili yorumlar da bulunmaktaydı. Video oyunların; dijital satış ortamına kaymasına dair yorumlar, birçok kişi tarafından zaten yapılmaktaydı. Pek çok görüşe göre bir süre sonra tamamen dijital ortamdan satılacağı düşünülen video oyunları için tamamen dijital ortama aktarılmalarına dair zaman belirtilemiyordu. PipperJaffray analistleri, bu zaman sınırını, hem de çok yakın bir süre sonrasını işaret ederek söyledi. Dilerseniz haberimizin devamında; oyunların kutulu sürümlerine hangi yılda büyük ölçüde elveda diyeceğimizi ve diğer detayları beraberce inceleyelim.

PiperJaffray analislerine göre, yakında tüm video oyunları dijital olarak satılacak

Video oyunları pazarını, dijital satışların kaplaması çok yakın

PipperJaffray analistleri, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarda; video oyunu satışlarının, kısa süre sonra yaklaşık % 100 olarak, dijital satış platformlarından gerçekleşeceğini belirttiler. Bu % 100’lük geçişin tamamlanma süreci hakkında bir belirsizlik olduğunu ifade eden analistler; kesin olarak olmasa dahi, 2022 yılını işaret ettiler. Analistlere göre; video oyunu satışlarının, tamamen dijital olarak gerçekleşeceği tarih olarak 2022 senesinin verilmesi, gerçekçi bir beklenti olarak yorumlanıyor. Yani, devam eden Pazar geçişinin; 2022 senesinde rahatlıkla tamamlanacağını, kutulu oyunlara, büyük bir oranda, bu sene içerisinde veda edeceğimiz söyleniyor.

Öte yandan, dijital satışlardaki büyümeye dikkat çeken analistler; Activision Blizzard ve EA gibi yayıncı ve dağıtıcıların, işletme marjlarının % 10’dan fazla büyüdüğünü işaret ediyor. Bu büyümenin, 5 yıl içerisinde önemli kar artışları olarak geri döneceği tahmininde bulunan analistler; oyunların dijital ortamda satılmalarının, önemli yayıncılar için oldukça karlı bir durum ortaya çıkaracağına inanıyor. Kutulu sürümlerin fiziksel ve dağıtım masraflarıyla uğraşmadan, doğrudan dijital ortamlardan satışın yapılması, şirketlere bir hayli maddi getiri sağlayacağı görüşünde birleşiliyor.

Farklı bir yönden bakıldığındaysa, dijital oyun satın alımlarındaki kolaylığın da pazarın artışına etkili olabileceği görüşlerinin ifade edildiğini ekleyelim. Sıklıkla dile getirilen bulut teknolojisi kullanımı, dijital indirmelerdeki rahatlık gibi kavramlar, zaman içerisinde yükselişini sürdürdükçe, video oyunu pazarında artışa dönüşeceği söyleniyor. Tabii tüm bu yazdıklarımızın; oyunların kutulu sürümlerini alarak koleksiyon yapan okurlarımız için üzücü bir gelişme olduğunun da altını çizelim. Tahminimizce; dijital ortam üzerinden gerçekleşen satışlar, büyük bir oranı kaplasa da yine de firmalar koleksiyoncular için kutulu sürümler üretmeyi sürdürecektir.

Etiketler: