Planet Coaster, 2016 yılında piyasaya sürüldüğü zaman çok büyük bir rahatlıkla tema parkı yapma oyunları arasında zirveye çıkmıştı. Oyuncular tarafından çok sevilen bu oyun, seneler boyunca ücretli ve ücretsiz içeriklerle güncellendi. Hatta, Planet Zoo olarak alt bir seri bile başlatıldı. Aradan geçen sekiz sene ardından ise merakla beklenen o devam oyunu, Planet Coaster 2, çıktı. PC, PlayStation 5 ve Xbox Series X/S için 6 Kasım 2024 tarihinde sunulan bu oyunu ben de PlayStation 5 konsolumda deneme imkanına sahip oldum ve şimdi de karşınıza inceleme yazım ile çıkıyorum.
Planet Coaster 2, klasik içerikleri sunuyor. Yani, ilk başta karşınıza oyunu öğrenmeniz ve daha sonra kendinize meydan okumanız için bir kariyer modu mevcut. Ondan sonra da oyunu dilediğiniz gibi oynayabilmeniz için bir kum havuzu ve meydan okuma moduna giriş yapabiliyorsunuz. Yenilik olarak, Planet Zoo oyunundan da hatırlayabileceğiniz Franchise modu geliyor. Bu modda dünyanın dört bir yanında tema parkları oluşturuyorsunuz ve sıralama tablolarında gerçek oyunculara karşı bir yarış veriyorsunuz. Bu arada, bu moda arkadaşlarınızı da davet edip, birlikte oynayabiliyorsunuz.
Planet Coaster 2 oyununun işbirlikçi oyun deneyimi şu şekilde işliyor: Franchise içerisinde kendi tema parkı markanızı kuruyorsunuz. Mesela, benimki Blupark idi. Daha sonra bu markanın ilk şubesini dünya haritası üzerinden açıyorsunuz. Ne yazık ki dünyanın herhangi bir noktasını seçemiyorsunuz; önceden belirlenen noktalardan birini seçmeniz lazım ki bunlardan hiçbiri Türkiye’de değil. Ben de en yakını olan Romanya’yı seçtim ve Blupark Romania doğdu. İşte bu sizin ilk tema parkınız oluyor ve isterseniz arkadaşlarınız sizin haricinizde yeni bir şube açabiliyor.
Blupark Romania ve Blupark Italy, benim ve arkadaşım tarafından yönetiliyordu. Yalnız, eğer dilerseniz aynı parkı da yönetebiliyorsunuz. Fakat bu noktada oyun gerçek zamanlı bir deneyim sunmuyor. Yani, siz parkı yapıyorsunuz, güncellemeleri yüklüyorsunuz ve arkadaşınız sizden sonra girip, değişiklikler yapıp, kaydedip, çıkabiliyor. Aynı anda, gerçek zamanlı bir şekilde Planet Coaster 2 oyununu işbirlikçi olarak oynayamıyorsunuz. Açıkçası böyle bir beklentim de yoktu ve Franchise modu bence kariyer ardından zaman harcanılması gereken tek içerik.
Şunu söylemeliyim ki Blupark Romania, hayatına pek de başarılı bir şekilde başlayamadı. Bunun sebebi ise oyun hataları. En basitinden şunu söyleyeyim: Eğer boş bir haritada başladığınız zaman giriş kapılarını silip, kendi kapınızı yapmak isterseniz, oyun hatalı bir evreye geçiyor ve kimse sizi ziyaret etmiyor. Ben bu yüzden birkaç kere parkımı silmek zorunda kaldım. Eğer giriş kapılarını silmezseniz, orada bekleyen yaklaşık 900 kişi sizin parkınıza giriyor ve bu da biraz kötü hissettiriyor. Kendimi herhangi bir şey başarmış gibi hissetmedim bu yaşandığı zaman.
Planet Coaster 2, biraz dengesiz geldi bana. Yani, ben oyunu başlatmadan önce iki Flat Ride, üç tane de mağaza koydum. Oyunu başlattığım anda parkın girişi için önerilen fiyat 20 USD idi ve 900 kişi gerçekten akın etti. Bu insanların yarısı zaten direkt hediyelik eşya almaya gitti ve ben bunu karşılamak için yeni hediyelik eşya mağazası açtıkça, daha da fazla insan gelmeye devam etti. En son beş tane filan mağaza vardı. Franchise modunda zorluk seviyesi yok, sıralama tabloları için herkes eşit olmak durumunda ama ben sanki en kolay modda oynuyormuş gibi oldum.
Beni rahatsız eden bir diğer şey ise Planet Coaster 2 oyununun, orijinal oyuna göre değiştiği elementler oldu. Mesela, bence ilk oyunda yol yapmak, etrafı düzenlemek, eşya kopyalamak falan filan inanılmaz kolaydı ve ben bunu konsol sürümüne göre söylüyorum. Konsolda bile menüler arasında dolaşmak çok kolaydı ama ikinci oyunda neredeyse her noktada geri adım atılmış. Aslında kare kare olan yeni yol yapma sistemini beğendim ve bunu beğenmeyecekler için birkaç farklı opsiyon daha var ama menüler arasında gezmek çok daha yavaş ve dertli.
Bu noktada en göze batan şey, benim için Blueprint ile manüel kullanım için sunulan eşyalar arasında gezinmek oldu. İlk oyunda bunu yapmak çok kolaydı ama şimdi R3’e filan basıp, kategoriler arasında dolaşmanız gerekiyor. Ayrıca, park yönetimi elementleri de bir tık geriye gitmiş. Belki bu mekanik açıdan olmayabilir ama artık park yönetimi sekmesi daha az bilgi veriyor. Ayrıca, pasif araştırma mekaniği de oldukça yüzeysel ve basit. Yani, bunu hiç koymasalarmış, daha derin görünürmüş oyun. Araştırma kısmından yeni oyuncakların filan kilidini açıyorsunuz.
Planet Coaster 2 oyununun en büyük yeniliği ve belki de devam oyununu haklı çıkartacak olan şey, artık havuz yapabiliyor olmanız. Tabii ki işler havuzla kalmıyor, oralara büyük kaydıraklar filan da kurabiliyorsunuz. İşin içine duşlar, vücut kurutma elementleri, cankurtaranlar ve daha fazlası giriyor. Ayrıca, hız trenleri ile bu havuz elementlerini birleştirebiliyor olmanız da ayrı kreatif anlara imkan sağlıyor. Oyun, kreatif açıdan kesinlikle eksik değil, sadece kullanıcı arayüzü, kontrolleri ve içerisindeki sayısız hata ile fazla zayıf ve cilasız hissettiriyor.
Eğer daha önce Planet Coaster oyununu oynadıysanız, Planet Coaster 2 kesinlikle bu oyunun üzerine gelen bir iyileştirme. Tabii bu iyileştirme kusursuz değil. Yine de yeni ısı haritalarını, su oyuncakları ve havuz elementleri, yeni yol yapma sistemleri, elektrik ve su sistemleri, gölgelik sunma mekaniği, soyunma odaları ve benzeri yenilikler çok iyi hissettiriyor. Yalnız, bunlar her zaman çalışmıyor hatalar yüzünden. Mesela, benim kurduğum son parkımda kimse oturup, gölgeliklerden yararlanmıyor. Kimse oturmuyor. Nedenini bilmiyorum. Hata olduğunu tahmin ediyorum.
Bir diğer garip şey ise Planet Coaster 2 oyununun, ilk oyundaki hataları takip ediyor olması. İlk oyun çok az sayıda oyuncak, tema ve manzara ögeleriyle çıkmıştı. Güncellemelerle oyunun içeriği yeteri kadar genişlemişti ve ikinci oyuna bunların çoğunun aktarılacak olmasını düşünebilirsiniz ama durum öyle değil. İkinci oyun, ilk oyunun tekrarı. Yani, yine yeterli sayıda oyuncak, tema ve manzara ögeleri yok. Özellikle de oyunu daha “casual” bir şekilde oynamak istiyorsanız, yani temalı görünen bir oyuncak yapmaya saatler harcamak yerine, halihazırda yapılmış bir taslak kullanmak istiyorsanız, tek bir temaya sahip bir parkı geçtim, alan yapabilmeniz bile mümkün değil.
Taslak sistemi üzerinde geliştirici ekibin biraz durmasını isterdim. En azından oyundaki her oyuncağın ve mağazanın bir Planet Coaster temasına sahip taslak ile gelmesini beklerdim. Durum böyle değil. Bazı oyuncakların X, bazılarının Y taslağı var. Bazılarının ise hiç taslağı yok. Evet, bu kreatif bir oyun ama her zaman tek bir bina veya mağaza yapmak için saatler harcamak istemeyebilirsiniz, basit ve hızlı bir şekilde yapıları yerleştirmek isteyebilirsiniz. Bunu yaparsanız, yeteri kadar taslak olmadığı için oyundaki her şey bambaşka bir temada görünecek.
Daha önce de dediğim gibi Planet Coaster 2 oyununu PlayStation 5 konsolumda deneyimledim ve elde ettiğim görsellik gayet güzeldi. Oyun ne yazık ki 30 FPS olarak çalışıyor ama bu pek rahatsız etmiyor; sonuçta statik bir kamerayla oyuna bakıyorsunuz. Oyun gayet güzel görünüyor ve performans sıkıntısı da bulunmadığı için sunum cephesinde herhangi bir sıkıntı oluşmuyor. Sesler ve müzikler de orijinal oyunda olduğu gibi yeterli. Öyle öne çıkan bir kategori değil kendisi ama aynı zamanda yüzüstü de bırakmıyor oyunu; yapması gerektiği kadarını yapıyor.
Yapması gerektiği kadarını yapmayan kısım, Planet Coaster 2 oyununun geri kalanı. Temelin çok güzel olduğunu biliyoruz. Tamamen yeni olan şeyler ve yapılan iyileştirmeler de güzel. Bazı yeniliklere bence gerek yoktu, eski hali daha güzeldi ama bunlara oynadıkça da alışabiliriz. Yalnız, oyun kesinlikle Planet Coaster yapıtının çıkışından ders almamış ki aynı sıkıntıları çekiyor. Oyun sanki 6 ay kadar erken çıkartılmış. Çok basit ve oyununuzu temelden etkileyebilecek, can sıkıcı hatalar ve eksiklikler var. Oyunun aceleye getirildiği çok açık bence.
Geride bıraktığımız senelerde bunun örneğini çok gördük. İlk oyunu veya bir önceki oyunu çok başarılı olan serilere yeni bir giriş hazırlanıyor ve o giriş, öyle bir para hırsına karışıyor ki kendisini mahvediyor. Bunun en büyük ve en güncel örneği Cities: Skylines II. Planet Coaster 2 de bence ondan çok uzakta değil. En azından bu oyunda performans sıkıntısı olmadığı için dilediğiniz gibi oynayabiliyorsunuz. Bahsettiğim problemler elbette düzeltilecektir ama bunların ortalama 1 yıl süreceğini tahmin ediyorum. İçeriklerin genişlemesi daha da uzun bir zaman alacaktır.
İşte tüm bu sebeplerden ötürü Planet Coaster 2 oyununu şu anda sizlere öneremem. Oyunun temeli güzel, yenilikleri filan da güzel ama sunulan deneyim hem çok zayıf, hem de çok hatalı. Oyunun daha fazla zamana ihtiyacı var ve sizler de o zamanı bekleyerek geçirebilirsiniz. Bu sırada muhtemelen güzel bir indirim bile yakalayabilirsiniz. Bu arada, oyunun ilk büyük güncellemesi Aralık 2024 için planlandı bile ve detay verilmemiş olsa da benim bu yazımda bahsettiğim bazı sıkıntılara el atacak gibi görünüyor. Bekleyip, göreceğiz.