Bir hayvanat bahçesi tasarlamak istemez miydiniz? Boş bir alana; yollar, bahçeler, hayvanların yaşayacağı alanlar ve türlü yapıyı inşa etmek gayet eğlenceli olurdu, değil mi? Böyle düşünüyorsanız Planet Zoo tam size göre bir yapım demek isterdim ama hemen üst kısımda söylediklerimin çok daha fazlasıyla uğraşmak durumunda kalınan bir yapım var önümüzde. Hayatın göründüğü kadar sorunsuz, hayvanların da birer eşya olmadığını anlatan bir simülasyon oyununun incelemesi, eğer sizler de hazırsanız başlıyor.

Planet Zoo

Planet Zoo ile tahmin edilenin çok ötesine geçiyoruz

İnşaya dayalı simülasyon oyunlarını muhtemelen oynamış, en azından görmüşsünüzdür. Bu oyunlarda bazen bir şehir, bazen bir lunapark, bazense çiftlik tasarladığımız oluyor. Hemen her platformda karşımıza çıkan bu yapımların bir benzeri fakat çok daha fazlası, Planet Zoo adıyla karşımıza çıkıyor. Örneğin; bir lunapark simülasyonu oynarken, yapmak istediklerinizi aşağı yukarı sıralayabilirsiniz ve ana amacınız insanları çekerek para kazanmak olur.

Temelde Planet Zoo da böyle bir yapıyı barındırıyor fakat insanları çekecek olanın elektronik oyuncaklar değil de gerçek canlılar olduğunu unutturmuyor. Şu alana iki tane deve kuşu koyayım da gelen geçen baksın, mantığında bir yapım değil bu oyun. İşin, inşa tarafını gayet detaylı bir biçimde veriyor bu yapım, yanlış anlaşılmasın. Yalnız, işletme sistemi öyle yapıyı koy, bekle ziyaretçiler gelsin, paramız artsın da yenisini yapalım, diyebildiğimiz kadar kolay değil.

Planet Zoo, insanların gördüğünde mutlu oldukları canlıların, doğal ortamından kopartılıp getirildiğini unutturmuyor. Ayrıca bu canlıların bir yaşayış biçimleri olduğunu, doğası gereği biyolojik anlamda yollar izlediği de yine bu yapımın hatırlattıkları arasında. Şimdi, ne var bunda hatırlatsın, gayet güzel işte deyip geçebiliriz ama bu özellikleri ve hassasiyetlerin bilinmesini istiyor oyun bizden. İnceleme yazısının alt satırlarına detaylarıyla anlatmaya çalışacağım bu durumları.

Tabii ki bu yapımda farklı oyun modları var ve bunların arasında detaylar anlamında farklılıklar bulunuyor. Bununla birlikte oyunun genel yapısı aynı fakat belirttiğim gibi canlılara karşı gösterilen hassasiyet arasında değişim oluşabiliyor. Dilerseniz bu detaylara gelmeden önce oyunun inşa kısmında nasıl bir yapının bulunduğundan bahsedeyim. Sonrasındaysa, bizlere Planet Zoo oyununun duyarlılık nasıl olur isimli dersinin nasıl işlediğini anlatacağım.

Planet Zoo

Farklı coğrafyalarda, hayal gücümüze göre hayvanat bahçeleri tasarlıyoruz

Öncelikle bu oyuna girerken karşımıza 4 farklı oyun modunun çıktığını söyleyeyim. Bu oyun modları; Kariyer, Franchise, Challenge ve Sandbox olarak sıralanıyor. Planet Zoo oyunu, bizden ilk adım olarak Kariyer kısmına girmemizi istiyor çünkü burada eğlenceli bir eğitim bölümü bulunuyor. Eğitim bölümüne girdiğimizde karşımıza bir dizi görevin çıktığını görüyoruz. Bu görev listeleri; bronz, gümüş ve altın olacak biçimde sıralanarak bizlere veriliyor.

Bu arada, Kariyer modundaki eğitim kısmına, çalışmakta olan hazır bir hayvanat bahçesinden başlıyoruz. Başka bir deyişle boş bir alan bizlere sunulmuyor. Bu yöntemin daha mantıklı olduğunu söyleyebilirim çünkü sıfırdan başladığımızda sonuca ulaşmak biraz zor olabilirdi. Üst kısımda kısaca değindiğim hayvanların doğasını keşfetme işi biraz meşakkatli açıkçası. Böylesine derin özelliklerin oyunda varlığını görmemiz açısından, işleyen bir hayvanat bahçesi Kariyer modu için daha avantajlı oluyor.

Tabii dilerseniz, boş bir alandan da yapı işlemlerine başlama seçenekleri bu yapımda mevcut. Saydığım diğer oyun modlarına giriş yaptığımızda bize genelde iki farklı seçenek sunuluyor. Bu seçeneklerden bir tanesinde, kariyer moduna başladığımız gibi çalışmakta olan bir hayvanat bahçesinden devam edebiliyor. Bir diğer seçeneğimiz ise boş bir alandan işe sıfırdan başlamak oluyor.Her oyun modunun kendine has özellikler barındırdığını söyleyeyim.

Kariyer modu uzun soluklu bir maceraya bizi atarken Franchise modunda çevrim içi oyuncularla hayvan takası yaptığımız bir yapının içerisine giriyor ve en güzel hayvanat bahçesini oluşturmaya çalışıyoruz. Challenge modunda çevrim dışı olarak bir hayvanat bahçesi kuruyoruz ve çeşitli meydan okumaları geçmeye çalışıyoruz. Sandbox modunda ise herhangi bir kısıtlama olmadan hayalimizdeki hayvanat bahçesini kurma görevini alıyoruz.

Planet Zoo

Hayvanların şehirlerde yaşamadığını bu yapımla daha iyi anlıyoruz

İncelemekte olduğum yapımın oldukça detaylı bir inşa yapısı bulunduğundan ötürü, oyunun en önemli özelliklerini sona bırakmak istemedim. Üst kısımlarda da kısaca değindiğim gibi Planet Zoo, bizlere bir hayvanın yaşam yeri hayvanat bahçesi değildir, sözünü öğretmek üzere geliştirilmiş adeta. Pek çok okurumuzun aklına, bir alan inşa et ve hayvanı içerisine koy, insanla baksın şeklinde bir işleyişin gelebileceğini üst kısımda belirtmiştim. Gel gelelim durum hiç de öyle olmuyor.

Nereden başlasam bilmiyorum ama oyunun içerisinde pek çok hassasiyet içeren mekanik bulunuyor. En başta Planet Zoo oyunu bize her bir hayvanı doğal ortamından söküp getirdiğimizi gösteriyor ve her bir hayvan türüne uygun doğal ortamı yakalamamız gerekiyor. En basitinden söyleyeyim ki su aygırlarının sergilendiği alanda, bu canlıların içerisinde yüzdükleri bir havuz olması gerekir. Böcek türleri dahil olmak üzere tüm hayvanlarımızı doğru ortamlarında yaşatılması gerekiyor.

Ayrıca, oyundaki hayvanların kendi yapay zekâları bulunuyor. Üstte söylediğim gibi koyayım kafesin içerisine orada dursunlar mantığıyla kesinlikle ilerleyemiyoruz. Hayvanlar, yaşadıkları alanı tanıyor, gözlemliyor ve oraya uygun davranmaya başlıyorlar. Mesela, bir maymun türü için alan hazırladınız diyelim. Oraya, tırmanabilecekleri bir bölge de yapmanız gerekiyor. Alt kısımda anlatacağım oyuna eklenen nesneler sayesinde bu maymunlara oyuncaklar verebiliyoruz.

Bu arada Planet Zoo oyunundaki hayvanların yapay zekasının, pek çok video oyunundaki insanların yapay zekasının çok üstünde olduğunu söylemeden geçmeyeyim ve aynı örnekten devam edeyim. Bahsettiğim maymun türünün alanına bir sopa bile atsanız, hayvanlar bunu bularak oynamaya başlıyorlar. Daha da ilginci, eğer maymunların tırmanabileceği ağaç benzeri bir yapı yaptıysanız ve bu yapı maymun türünün bulunduğu alanın duvarlarına yakınsa, maymunlar burayı kullanarak alandan kaçabiliyorlar.

Planet Zoo

Planet Zoo oyunundaki hayvanlar, pek çok insandan daha akıllı

Hemen üst kısımda belirttiğim gibi pek çok unsura dikkat etmemiz gerekiyor. Maymunlar örneğinde verdiğim gibi eğer dikkatli davranılmaz ve duvarlar için yeterli yükseklikler yapılmazsa, hayvanat bahçemizdeki hayvanlar kapalı tutuldukları ortamdan çıkmanın bir yolunu bulacaktır. Her adımımıza dikkat etmemiz gerekiyor. Bu arada oyunun hassasiyetler içerdiğine değinmişken bazılarını sizlerle paylaşayım.

Planet Zoo oyununda hayvanların neslini tükeniyor olmasına dikkat çekiliyor. Bu durumu oyunun içerisindeki pek çok alanda hissedebiliyoruz. Ayrıca, iklim değişiklikleri gibi gerçek hayattaki sorunlara değinildiğini de söylemem gerekiyor. Oyunda farklı biyomların bulunmasına ve zamanın gerçek hayata uygun ilerlemesine karşın bazı mevsimsel değişimler görülebiliyor. Örneğin bu oyunda Temmuz ayındayken kar yağarsa fazla şaşırmayın derim. İnce detaylara fazlaca önem veren bir yapım Planet Zoo. 

Tüm bunlarla birlikte eğer ayarlar kısmından zorluklarla oynamazsanız Planet Zoo oyununu bir simülasyon oyunu olmakla birlikte bir hayatta kalma oyunu olarak görmeye başlayacaksınız. Üst kısımda kısaca değindiğim gibi her bir hayvanın farklı özellikleri bulunuyor. Bu hayvanlar acıkıyor, hastalanabiliyor, çocuk sahibi oluyor, bulunduğu ortamı yadırgıyor ve daha pek çok kavramı yaşayabiliyorlar.

Doğal yaşamındaki alışkanlıklarından ötürü üşüyebilen veya bunalabilen hayvanlarla karşılaşacağımız bu yapımda her bir canlının kendi ruhsal sağlığı olduğunu da sözlerime ekleyeyim. İşi biraz abartan geliştirici ekip, hayvanlarımızda korku, stres gibi unsurları ekleyip bizim detaylar arasında bir nevi boğulmamıza neden oluyor. Birbirlerini öldürebilen hayvanlarla birlikte bir de hayvan hakları savunucularıyla mücadele etmek durumunda kalabilirsiniz.  

Planet Zoo

Farklı biyomlarda, farklı şartlarda hayvanat bahçeleri kuruyoruz

Oyunun farklı oyun modları olduğundan bahsetmiştim. Bu oyun modlarının türüne göre yine belirttiğim gibi giriş kısmında bize genelde iki seçenek sunuluyor. Ya hazır bir düzen üzerinde belirli görevleri yerine getirmeye çalışıyoruz, ya da boş bir alanda dilediğimiz gibi üretkenliğimizi kullanarak yeni bir hayvanat bahçesi oluşturmaya çalışıyoruz. Eğer en baştan bir alana yönlendirilmek istiyorsak bize 6 farklı biyom seçeneği gösteriliyor.

Bu seçenekler; çöl, çayır, tropikal, sıcak, tayga ve tundra olarak karşımıza çıkıyor. Bulunduracağımız hayvan türleri ve yapı çeşitlerimiz, seçeceğimiz biyoma göre değişim gösteriyor. Her bir biyomda benzer yapılar kullanabildiğimiz gibi o biyoma uygun yapılarla da çalışabiliyoruz. Yapı demişken, bir hayli detaylı olan üretim kısmına geçelim dilerseniz. Oyun ekranının neredeyse her bir köşesinden bilgi fışkırıyor.

Bununla birlikte inşa birimlerimiz ve etki alanlarımız ekranın alt kısmında sıralanmış halde duruyorlar. Bahsettiğim bu alt kısmın ortasında, yapı alanında kullanacağımız birimlerin 6 ana başlık altında sıralandığını görüyoruz. Bunlar; bariyerler, habitat, tabiat birimleri, tesisler, inşaat birimleri ve çeşitli planlar şeklinde bulunuyorlar. Bariyerlere girdiğimizde, genellikle hayvanların yaşam alanlarını etrafını çevrelediğimiz duvar benzeri yapılar ve kapıları görüyoruz.

Habitat kısmında, her bir hayvan türüne göre farklılık gösteren, hayvanların yaşam alanlarında bulunan unsurlara rastlıyoruz. Örneğin, her canlı türü aynı şekilli kaplardan beslenemiyor. Yine farklı hayvan türlerine göre birbirinden çeşitli oyun birimleri oluyor. İçerisine girdiğinizde Planet Zoo oyununun her bir noktasının ne kadar detaylı bir biçimde hazırlandığını çok daha iyi anlayacaksınız. Habitat kısmı da kısaca her hayvan türüne göre oluşturulan yaşam alanı birimlerinin bulunduğu alan olarak nitelendirilebilir.

Planet Zoo

Planet Zoo, yapı çeşitliliğiyle hayran bırakıyor

Oyundaki temel yapı unsurlarını saymaya devam edeyim. Üst kısımda belirttiğim sıralamada habitat sorasında tabiat birimleri yer alıyor. Bunlar doğada bulunan ve alanımızı süsleyebileceğimiz ağaçlar, çiçekleri gibi doğal unsurları kapsıyor ve yine seçilen biyomlara göre farklılıklar gösteriyor. Tesisler kısmında, bir hayvanat bahçesi ya da parkta ihtiyaç duyulan birimleri görüyoruz. Bunların arasında; çöp kovalarından bağış kutularına, banklardan tuvaletlere kadar aklınıza gelebilecek her türlü yapı bulunuyor.

Tesisler kısmı için ziyaretçilerin ihtiyaç duyduğu ve hayvanat bahçemizde bulunması gereken ek yapılar tanımlamasını yapabilirim. Diğer bir seçenek ise inşaat birimleri olarak Planet Zoo oyununda karşımıza çıkacak. Bu da adından anlaşılacağı üzere alanımıza konumlandırabileceğimiz; kaldırım taşından, sütunlara kadar inşaat anlamında ihtiyaç duyduğumuz eşyaları barındıran bölüm oluyor.

Her birine örnek vermek çok güç ama çevre düzenlemesi deyince aklınıza ne gelirse; sokak lambalarından, yol gösterme tabelalarına kadar pek çok ögeyi bu inşaat birimleri kısmında bulmamız mümkün oluyor. Son seçeneğimiz olan planlar kısmındaysa, inşaat malzemeleriyle de yapılabilen yapıların hazır hallerini buluyoruz. Örnek olarak bir hayvan türüne ait kulübenin hazır halini verebilirim.

Örnekler kısmındaki birimler, parçalara ayrılarak üzerinde özelleştirmeler yapılabilir halde bulunuyor. Oyun içerisinde bu planlardan faydalanarak zaman kazanılabildiğini belirtmek isterim. Bu arada, ana bölümleriyle ve küçük örnekleriyle verdiğim bu yapı birimlerinin her bir biyomda farklı çeşitleri bulunduğunu hatırlatayım. Tek bir biyom için bile oldukça geniş çeşitliliğe sahip olan bu unsurlar, farklı biyomlar için çeşitlendiğinde, oyuncularda baş döndüren bir etki oluşturacaktır.   

Planet Zoo

Bu oyunda, hem hayvanları hem de parayı sevmemiz gerekiyor

İnşa birimlerinden dilim döndüğünce bahsetmeye çalıştım. Biraz da oyunun işleyişine ve genel amacını gösteren kısımlara değinmek istiyorum. Oyun ekranının alt kısmının sol tarafında Zoo sekmesi yer alıyor. Bu sekmeye tıkladığımızda, hayvanat bahçemizin işleyişine dair bilgileri alabileceğimiz kısımları gördüğümüz arayüz karşımıza çıkıyor. Bölümler halindeki bu arayüzün en üstündeki kısımda hayvanat bahçesinin genel durumuna ait raporlar gösteriliyor.

Bu genel kısımdan; çocuklar ve yetişkinler için bilet fiyatları belirleyebiliyor, tesisimizin işleyiş saatlerini seçebiliyoruz. Ayrıca, günlük işleyiş verilerini, toplam ziyaretçi sayısını ve kazançlarımızı da belirttiğim alanda izleyebilme imkanına sahibiz. Bu veriler dilersek rakamsal olarak dilersek de şema biçiminde analiz edilebilmekte. Bununla birlikte bahsettiğim kısmın alt kısmında 6 adet bölüm yer alıyor.

Belirttiğim 6 farklı kısımdan, hayvanat bahçemizin işleyişine dair detaylı bilgileri görebiliyoruz. Bu kısımlar; finans, hayvanlar, personel, veteriner araştırmaları, mekanik araştırmalar ve hayvanat bahçesi içerisindeki tesisler olarak adlandırılmış vaziyetteler. Finans bölümünde gelir ve giderlerimizi inceleyebiliyoruz. Hayvanlar kısmında, bünyemizdeki hayvanların durumlarını, detaylı bir biçimde görüyoruz.

Veteriner ve mekanik araştırmaları kısmındaysa, her iki alandaki aksaklıklar ve başarımlar karşımıza çıkıyor. Hayvanların sağlığındaki gelişmeleri ve rahatsız olduğu durumları takip edebildiğimiz gibi tesisimizin içerisinde bulunan mekanik özellikli eşyalara ait sorunları da bu kısımlardan takip edebilme imkanı bizlere sunuluyor. Hayvanat bahçesindeki tesisleri incelediğimiz kısımdan da yine gerekli bilgileri edinerek, sorunların olup olmadığını takip edebiliyoruz.

Planet Zoo

Planet Zoo, yapısal çeşitlilik bakımından sınırları zorluyor

Sakın zannetmeyin ki Planet Zoo oyununun detayları üst kısımda saydıklarımla sınırlı kalıyor. Tesisimize yeni bir hayvan katmak istediğimizde, hemen üst kısımda saydığım Zoo sekmesinin yanındaki hayvan takası kısmı bulunuyor. Burada, başka hayvanat bahçelerinde yer alan hayvanları, detaylı bir biçimde; cinsiyeti, yaşını, sınıfını ve pek çok özelliğini gözlemleyerek talep edebiliyoruz. Tesisimizin bünyesine yeni hayvanlar katmak için taleplerimiz bahsettiğim kısımdan gerçekleştiriliyor.

Unutmadan, yine alt kısmın en sağında bulunan sekmelerle neler yapabildiğimizden de bahsetmek istiyorum. Oyun ekranının sağ alt kısmında yollar ve araziye dair birimlere ulaşabildiğimiz sekmeler yer alıyor. Buraya girdiğimizde, tesisimizin yollarından, arazideki değişikliklere kadar pek çok ayarı yapabilmemiz mümkün kılınıyor. Misal olarak, arazi düzenlemesi yaparken; düze bir araziyi çukurlaştırabiliyor, yükseltip tepecik oluşturabiliyor, çukur olan yerleri suyla doldurabiliyoruz.

Ekranın alt kısmında bu saydıklarımla birlikte; hava durumu, tarih ve saat, zamanı durdurma sekmesi, toplam paramız, ziyaretçi memnuniyeti ve anlık ziyaretçi sayısı gibi alanlara ulaşabildiğimizi sözlerime ekleyeyim. Tabii böylesine detaylı bir oyunda, ekranın yalnızca alt kısmındaki kısımlardan faydalanmıyoruz. Ekranın sol üst köşesinde, farklı bir durum çubuğu yer alıyor. Bu kısımdaysa; çevrim içi oyunculardan, meydan okumalara, görevlerimizde Zoopedia’ya kadar yine ulaşabildiğimiz çok sayıda kısım mevcut.

Eğer izin verirseniz, ekranın sol üst kısmında bulunan Zoopedia bölümünü biraz övmek istiyorum. Buraya girdiğinizde hayvan türlerinin isimleriyle bir liste halinde bulunduğunu göreceksiniz. İnanın sayamadım kaç tane olduklarını. Her bir hayvanın, hangi türe ait olduklarından en uygun hangi biyomda yaşayabileceğine kadar bilgiler bulunuyor. Ayrıca, üşenmeden her bir hayvan hakkında ek bir bilgi ekranı da Zoopedia kısmında yer alıyor. Oyundaki detaylar, anlatmaya çalıştığım gibi gerekenin çok üstünde bir biçimde sıralanıyor diyerek biraz da oyunun grafiklerinden ve performansından bahsedeyim.

Planet Zoo

Bir strateji oyununda bu derece detaylı grafikler görmek sevindirici

Grafikler konusunda beklentilerin en üst noktada olmadığı bir oyun türü nedir diye düşünürsek, muhtemelen aklımıza strateji oyunları gelecektir. Öyle fazlaca detaylı bir yapıyı barındırmadan, idare eden grafiklere sahip olsalar bile, strateji oyunlarında odaklanacağımız kısmın grafikleri olmadığını pek çoğumuz biliriz. Tüm bunlarla birlikte incelemekte olduğum Planet Zoo oyunu, her alandaki detaycılığını, oyunun grafikleri konusunda da göstermeyi başarıyor.

Görüntü yakınlaştırma konusunda sıkıntı oluşturmayan bu oyunda, her bir birime yaklaştıkça ne kadar özenli bir biçimde resmedildiğini görebiliyoruz. Özellikle hayvanları yakından incelemek ve tabiat gereği yaptığı davranışları gözlemlemek, bazı noktalarda insanı gerçekten şaşırtıyor. Bununla birlikte gün ilerleyişi ve atmosfer olaylarının da gayet başarıyla tasarlanmış olduğunu söylemek isterim. Günün farklı saatlerini, güneşim ve gölgelerin durumuna göre grafiklere bakarak bile tahmin ettiğim durumlar oldu.

Planet Zoo oyununun performansı hakkında birkaç ufak yakınmam olabilirdi lakin inceleme yazısını kaleme aldığım sırada gelen güncellemeyle birlikte bu durum da değişikliğe uğradı. Oyunun sıkıntılı gördüğüm pek çok noktasının, gelen güncelleme vasıtasıyla düzeldiğini gördüm. Sıkıntılı diyebileceğim kısımlar arasında, inşa kısmındaki bazı parçaların birleşmemesi, oyunun yapılan görevi algılamaması gibi durumlar bulunmaktaydı.

Oyunun performansı için de kötü bir şey söyleyemiyorum. Görsel alırken yavaşlaması dışında performans dair rahatsızlık verici bir durumla karşılaşmadım. Oyunun seslerinin de inceleme yazısının üst kısımlarda değindiğim detaylardan eksik olmadığını belirtmek isterim. Her bir hayvanın ayrı ses bulunduğu gibi kamera açısını bu hayvanlara yaklaştırdıkça çıkardıkları seslerin bariz biçimde duyulması, bu yapımın etkileyici unsurlarından bir diğer olarak yazılabilir.

Planet Zoo

Planet Zoo; hem bir strateji, hem de bir hayatta kalma oyunu

İnceleme yazısının son bölümünde, Planet Zoo oyununun neler sunduğunu ve detaylı yapısını sizlere bir kez daha anlatmayacağım. Üst kısımda, bu detaylı yapıya yeterince yer vermeye çalıştım. İnceleme yazısının son kısmında söylemek istediğim en önemli konu, bu oyunun bir hayvanat bahçesi simülasyonunun çok ama çok ötesinde bir yapıya sahip olduğudur. Bir tesisi, hem inşa etmek, hem düzene koymak, hem içlerine hayvan yerleştirmek kolay iş değil, tamam.

Tüm bunları gayet önemli bir detaycılıkla sunan Planet Zoo, yalnızca bu saydıklarımla sınırlı kalsaydı, iyi bir strateji ve simülasyon oyunu olarak değer kazanırdı. Oysa, bu oyunun asıl başarısını, her şeyi kurduktan sonra; hayvanların eğlence eşyası olmadığını, her canlının bir yaşam biçimi olduğu ve elimizdeki hayvanların doğal yaşamından kopartılan mahkumlar olduğunu anlattığında yakalıyor.

Her bir biriminizle, bu canlıların rahat yaşaması, mutlu olması, doğası gereği yaşamlarını devam ettirebilmesi için mücadele veriyoruz. Maddi kısıtlamalar, insanların olumsuzluklara tepkisi, hayvanların her birinin farklı yapay zekaya sahip olması gibi unsurlar da oyunun detaycılığına tuz biber ekiyor. Böyle söyleyince gözünüz korkmasın lütfen çünkü yazının üst kısımlarında belirttiğim gibi farklı oyun modlarıyla, yaşayacağımız deneyimi şekillendirebiliyoruz.

Son olarak, bu yapım keşke Türkçe dil desteğine de sahip olsaydı ve genç yaştaki oyuncular da bilgiler edinerek oyunu oynayabilselerdi dileklerinde bulunmak istiyorum. Eğer bir hayvanat bahçesi kurmak, üretkenliğinize göre burayı şekillendirmek ve işletme anlamında başarılı olmak istiyorsanız, Planet Zoo günümüzdeki en iyi seçenek olacaktır. Gerçek anlamda bir simülasyon deneyimi yaşamak isteyen herkese bu yapımı öneriyorum.

Planet Zoo
Planet Zoo
Bir hayvanat bahçesi simülasyonu arayanların ilk olarak göz atması gereken bir yapım olan Planet Zoo, aşırı detaycı yapısıyla rakiplerinin bir hayli önüne geçiyor. Bu oyunun, inşa kısmından işletmeye, hayvanlarla ilgili sorunlardan, bu sorunların çözümüne kadar oldukça geniş bir ilgi alanını kapsaması takdiri hak ediyor. Tüm bu detaycılık içerisinde, gerçek dünyanın sorunlarına yönelmesiyle duyarlılığını gösteren Planet Zoo, eşine ender rastlanan bir oyun olarak video oyunu dünyasındaki yerini almış durumda.
Olumlu
Hayvanların, birer eğlence objesi olmadığını, üstüne basa basa gösteriyor.
Hemen her alanında muhteşem bir detaycılıkla, harika bir iş çıkarıyor.
Farklı oyun modlarıyla, oyunculara kendi zorluk seviyelerini seçme imkanı sunuyor.
Derin bilgiler barındıran Zoopedia bölümü çok değerli bir kaynak.
Grafikleri ve sesleri, oyunun genel detaycı yapısından nasibini en iyi biçimde alıyor.
Olumsuz
Ana oyun modundaki detaycılık, aşırı derecede yorucu olabiliyor.
Yalnızca fareyle kontrol etmek, bazı noktalarda zor olabiliyor.
Haritalarda, işlem yapabildiğimiz alanın dışındaki çevre detaylarının fazlaca boş bırakılması göze çok çarpıyor.
8.7

Etiketler:

,