Bitkiler ile zombilerin savaşının yeni bir bölümüne hepiniz hoş geldiniz. Bir tarafta amansız ve maharetli bitkileriz, diğer taraftaysa oldukça yetenekli olan şirin mi şirin zombilerimiz bulunuyor. İki boyutlu bir strateji oyunu olarak hayatımıza giren Plants vs. Zombies, farklı kulvarlarda karşımıza çıkmaya devam ediyor. Bu serinin yeni oyunu olan Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville de bu serinin oldukça donanımlı bir oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Bu oyunun incelemesiyle, bitkilerle zombilerin arasındaki amansız mücadelenin nasıl bir boyuta ulaştığına beraberce bir göz atmak istiyoruz. Hazırsanız, kasklarınızın takın çünkü bu şirin savaşın içerisinde oldukça detaylı bir yapı bulunuyor.

Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville

Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville ile yeni bir seri başlıyor

Bazı video oyunları vardır ya, umduğunuzdan çok daha fazla eğlence sunarlar, işte Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville de benim için böyle bir yapım oldu. Karşımda, oynarken sıkılacağım ve Plants vs. Zombies: Garden Warfare oyunlarıyla aynı içeriği bulacağımı zannettiğim bir yapımın durduğunu zannediyordum.  Bu yeni oyun, beklentilerimin oldukça üzerinde bir yapıyla karşıma çıktı. Çevrim içi bir yapı sunan oyunu, tekli oyunculu, eşli oyunculu ve çoklu oyunculu olmak üzere pek çok oynanış seçeneği bulunuyor.

İnceleme yazısı boyunca sizlere ne bekleyip ne bulduğumu detaylarıyla anlatacağım merak etmeyin. Anlatmak istediklerimi bir çırpıda söyleyip zihinleri bulandırmaktansa, adım adım ilerlemek istiyorum sizler de kabul ederseniz. Öncelikle belirteyim ki Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville, pek çok yapıyı bünyesinde barındıran, oldukça eğlenceli bir aksiyon oyunu. Farklı oyun modları ve karakter seçme ve geliştirme seçeneklerimiz bu oyunda yer alıyor. Oyunun hemen başında, neyin ne olduğu basit bir görev mantığıyla gösteriliyor.

Oyuna, güvenli bir alanda başlıyoruz. Bahsettiğim eğitim görevlerini burada uyguluyoruz ki burası için oyundaki mahallemiz diyebiliriz. Bu yapımın, bize bitkilerden ya da zombilerden olma şansını tanındığını da inceleme yazısının henüz başlarındayken söyleyeyim. Zaten güvenli alanlardayken kolayca taraf değiştirebilme şansımız bulunuyor. Üst kısımlarda belirttiğim gibi Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville oyununda bir karakter seçme sistemi yer alıyor. Oyuna ilk başladığımda, puanlar kazandıkça yeni karakterlerin açıldığını ve seçilebildiğiniz zannettim ki öyle değilmiş.

Herhangi bir oyun modunda, müsabakalara girdiğimizde kullandığımız karakterlerle elde ettiğimiz başarılar, o karakterin gelişimine etki ediyor. Kazandığımız puanları ve oyun içi paralarını kullanarak da karakterimizi geliştirme imkanımız bulunuyor. Bir diğer deyişle, karakterlerimizin seviyelerini arttırabiliyoruz.  Bu arada, karakterlerin yalnızca seviyelerini arttırmakla kalmayıp, geliştirme ve özelleştirme işlemlerini yapabildiğimizi de sözlerime ekleyeyim.

Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville

Karakter geliştirme ve özelleştirme seçenekleri eğlenceli mekaniklerle sunuluyor

Oyundaki karakter geliştirme seçenekleri hem bitkileri hem de zombi kardeşlerimizi kapsıyor. Serinin diğer oyunlarına aşina olan okurlarımız, bahsettiğim karakterleri gördüklerinde fazla acemilik çekmeyeceklerdir çünkü bunların çoğunu eski oyunlardan tanıyoruz. Her bir karakterin kendine has özellikleri ve yetenekleri bulunuyor. Oyun tarzına göre bu özelliklerden nasıl faydalanmak istiyorsak o şekilde hareket ilerleyebiliyoruz.

Günümüzdeki pek çok mücadeleci yapıdaki oyunda olduğu gibi incelemesini gerçekleştirdiğim yapımda da karakterleri belirli sınıflarda görüyoruz. Bu sınıflar, yine alışılageldiği biçimde; saldırı, savunma ve destek olarak ayrılmış vaziyetteler. Saldırı sınıfının diğerlerinden biraz daha fazla karakteri bünyesinde barındırdığını da yeri gelmişken söyleyeyim. Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville oyununda, çıkış dönemi itibariyle 10’ar tane seçilebilir karakter bulunuyor.

Bir diğer deyişle, bitkilerin takımındaysak 10 bitkiden bir tanesini, zombilerin takımındaysak yine 10 zombiden bir tanesini tercih etmemiz gerekecektir. Oyun modlarına göre bu karakterlerin müsabakalar sırasında değiştirilebildiğini sözlerime ekleyeyim. Üst kısımda belirttiğim gibi her bir karakterin birbirinden farklı savaş tarzları ve yetenekleri bulunuyor. Seçilen karakterin özelliklerinin neler olduğuna, oyundaki mahallemizin sınırları içerisinde güvenli biçimde göz atabiliyoruz.

Zaten, oyuna başladığımız andan itibaren ekrandaki arayüzde hangi tuşla nelerin yapılacağı simgelerle gösterilmiş vaziyette bulunuyor. Tabii oyuna ilk başladığınızda bu simgelerin ne anlama geldiğini bilemeyecek ve deneyerek bulma yöntemine gideceksiniz. Eğer bu yapımı satın alırsanız, alışılageldik bir biçimde Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville oyunundaki karakterleri deneyimledikçe, o karakterin neler yaptığını çözecek ve muhtemelen kendinize favori karakterler belirleyeceksiniz.

Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville

Oynanış mekanikleri ve karakter çeşitliliği bilin bakalım neyi hatırlatıyor?

Dilerseniz biraz da incelediğim oyunun oynanış mekaniklerinden bahsetmek istiyorum. Bu oyun 3. kişi kamera açısıyla oynanan bir nişancı oyunu. PlayStation 4 kontrolcüsüne göre R2 tuşuyla ateş edilirken, pek çok karakter için L2 tuşuyla nişan alınabiliyor. Her karakterin 3 adet özel yeteneği bulunurken bu özel yetenekler; Üçgen, R1 ve L1 tuşlarıyla kolayca kullanılıyor. Karakter çeşitliliği açısından oyunun gayet tatminkar olduğunu söyleyebilirim.

Bazı karakterlere, yukarıda belirttiğim tuşlardaki yetenekler, bazı özel durumlara göre çeşitlilik gösterebiliyorlar. Örneğin, ilk kez bu oyunda karşımıza çıkan Oak & Acorn karakterleri dönüşüm geçirerek yer değiştiriyorlar. Daha basit anlatmak gerekirse, başta bir meşe palamudunu seçerek ilerlerken üçgen tuşuna basılı tutunca bir meşe kütüğüne dönüşebiliyoruz. Bir karakter hızlı diğeri ise güçlü olan bu değişimde, her karakterin ayrı yetenekleri bulunuyor.

Benzer şekilde hem bitkilerde hem de zombilerde sınıflara ayrılmış olarak bulunan karakterlerin her birisinin özel yeteneklerine baktığımda birbirinden ayrılabildiklerini söyleyebiliyorum. Bir diğer deyişle şu karakter yerine bunu seçeyim, ne de olsa aynı şeyleri yapacak gibi bir cümleyi oyunu oynarken kuramadım. Yalnızca, bazı karakterlerin özelliklerini benzer oyunlardan hatırladığımı belirtmem gerekir.Bu benzer oyunların başında da Overwatch geliyor. Bu oyundaki karakterlerin temel yeteneklerini pek çok Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville oyunu karakterinde görebiliyoruz.

Atış tarzları, yapabildikleri bu iki oyunun arasındaki çizgiyi daraltmasına karşın, yine de seçilebilen karakterlerin incelediğim oyunun tarzına göre özelleştirildiğini söyleyebiliyorum. Bu arada her bir karakterin farklı noktalarının görsel anlamda özelleştirilebilmesinin oyunun başka bir artısı olduğunu belirteyim. Yalnızca fazlaca pastel renklerin birbirine karışması, düşmanlar arasındaki ayrımı zorlaştırıyor diye bir ekleme yapacağım ama bunun sıkıntılarını alt kısımda değineceğim oyunun mekanlarıyla ilgili bölümde detaylandıracağım.   

Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville

Şirin açık dünya haritalarında, eğlenceli dakikalar bizleri bekliyor

İncelemesini gerçekleştirdiğim Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville oyununda oldukça çeşitli oynanış seçeneklerinin bulunduğundan üst kısımda bahsetmiştim. Bu oyun modlarından bir tanesinde yapay zekaya karşı, açık dünya üzerinde mücadele veriyoruz. Merkezimizdeki seyahat noktalarına giderek, bize verilen görevleri yerine getirmeye çalıştığımız açık dünya haritalarına yolculuk yapabilmekteyiz. Bu haritalar devasa değiller ama sayı bakımından yalnızca bir tanesiyle de idare etmek zorunda kalmıyoruz.  

Toplamda, 4 tane açık dünya haritası bulunuyor. Bunlar, bitkilere ve zombilere ikişer tane verilmek üzere paylaştırılmış durumdalar. Bitkilerin ana üssünden hareket ederek, Mount Steep ve Sundrop Hills isimli bölgelere gidebiliyoruz. Zombilerin tarafından yola çıktığımızdaysa, Weirding Woods ve Town Center bölgelerinde takılabiliyoruz. İster bitki olarak isterseniz de zombi olarak, hikaye modunda uzun süre eğlenceli zaman geçirebilme imkanına sahip olacaksınız. Her bir tarafın kendine özgü hikayeleri bulunuyor.

Amacımız, açık dünyadaki görevleri yapmak, bölgeleri ele geçirmek ve kendi tarafımız için o bölgeyi güvenli kılmak oluyor. Bu arada, bahsettiğim alanlarda açık dünya oyunlarından aşina olduğumuz pek çok yan görevin bulunduğunu da söylemeden geçmeyeyim.Bu yan görevler, yalnızca belirli bir yere girmekle ve bulmakla da sınırlı değil ayrıca. Oyunda, gözünüzü dört açarak saklı noktalardaki eşyaları ve geçişleri bulacağınız pek çok yan görev çeşidi var. Bahsettiğim görevler arasında gizli bir noktayı keşfederek farklı bölgelerde yaşanan eğlenceli zamanların olduğunu gördüm.

En başında, benim yalnızca çoklu oyunculu bir yapı sunduğunu zannettiğim Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville, tahminimin ötesinde bir tekli oyunculu tarafa sahip olduğunu gösterdi. Unutmadan, oyunun bu tek kişilil görevlerinde çeşitli bölüm sonu canavarı mücadeleleri girdiğimizi belirteyim. Hem bitkiler hem de zombiler açısından bir hayli keyifli bir tek oyunculu oyun modu var karşımızda. Ayrıca, oyunun her modunda olduğu gibi tekli oyunculu modlarında da bir yakınınızı yanınıza alarak bölünmüş ekranda eşli oyunculu olarak oynama imkanı sunuluyor.

Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville

Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville ile çevrim içi delirmeceler

Oyundaki mahallemizdeki portalı kullanarak çok oyunculu müsabakalara hızlıca geçiş yapma imkanımız bulunuyor. Çok oyunculu alanda PvP ile PVE tarzında farklı seçenekleri tercih edebiliyoruz. Eğer izin verirseniz, bu alandaki oyun modlarından sizlere bahsetmek istiyorum. Çoklu oyunculu portala girmeden önce oradaki bilgisayar benzeri cihazı kullanarak, oynamak istediğimiz oyun modunu seçtiğimizi de hatırlatayım.

Bu arada, oyunun belirli sürelerle farklı etkinlikler sunduğunu, oyuna yeni ve farklı oyun modlarının eklenebildiğini parantez içinde sözlerime ilave edeyim çünkü inceleme yazısını okuduğunuz sırada bunlara yenileri eklenmiş olabilir.  Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville oyunundaki çevrim içi oyun modlarından bir tanesi Battle Arena ismiyle karşımıza çıkıyor. 4’e 4 olarak çok oyunculu müsabakalar yapılan bu bölümde takımındaki 4 oyuncu da öldüğünde o raunt kaybedilmiş oluyor. Counter-Strike oyunundakine benzer bir yapının Battle Arena modunda olduğunu söyleyebilirim.

Örnek verdiğim oyundan daha küçük haritalar bu oyun modunda yer alıyor fakat canını kaybeden her oyuncu bir sonraki turda farklı bir karakter seçmek zorunda kalıyor. İncelemesini gerçekleştirdiğim oyundaki bir diğer çok oyunculu oyun moduysa Turf Takeover olarak karşımıza çıkıyor. Bu oyun modu, pek çok mücadeleci yapıdaki oyunundaki yapıları içeriyor. Overwatch oyununu sevenlerin en sevdiği oyun modu bu olacaktır çünkü bu oyun modunda bir çeşit Overwatch oyunu oynuyoruz. Alan ele geçirme ve araç ilerletme gibi oyun türlerini bu oyun modunun içerisinde bulabilirsiniz.

Team Vanquish modu, pek çok kişinin bileceği Team Deathmatch modunun aynısı. Garden & Graveyard Ops isimli oyun moduysa, bu yapımdaki PvE diye adlandırabileceğim kısım oluyor. Burada, akın akın gelen düşmana karşı, bölgemizi korumaya çalışıyoruz. Bir de karışık olarak gelen bir oyun modu var ki buraya girdiğimde daha önce diğer oyun modlarında rastlamadığım bazı yapıları gördüm. Zamanla bu oyun türleri de ayrı bir kısımda gösterilebilir diye düşünüyorum.

Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville

Mekanlar eğlenceli tasarlansa da karmaşa anlarında dost ile düşman karışıyor

Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville oyununun haritalarından da biraz bahsetmek istiyorum. Üst kısımda belirttiğim gibi oyunun hikaye modu diye tabir edebileceğimiz bölümlerde 4 tane farklı harita bulunuyor. Bu haritaların çeşitli bölgelerindeki etkinlikleri tamamlayıp, haritamızı %100 oranında tamamlamaya çalışıyoruz. Bu haritaların hepsinin gayet güzel biçimde tasarlandığını, fazla büyük olmasalar bile beklenmedik detaylar barındırdıklarını söyleyebilirim.

Oyundaki çoklu oyunculu modlara ait haritalar için de benzer yorumları yapabiliyorum. Hiçbir bölüm haritası için; bu ne böyle, oyunda ne işi var böyle sıkıcı bir yerin gibi bir cümle kuramadım. Oyunun çoklu oyunculu haritaları, gayet eğlenceli ve kaliteli biçimde tasarlanmışlar. Çevrim içi bir aksiyon oyununda böyle haritaları görmek insanı bir şekilde mutlu ediyor. Oyun moduna göre boyutları farklılık gösteriyor bu haritaların ve oyuncu sayısına göre yeterli oluyorlar.

Haritalar, rekabetçi yapıya göre kimseye avantaj tanımayacak biçimde oluşturulmasına karşın fazla renkliler. Bunda ne kötülük var diyen okurlarımız olabilir ki hemen yanıtını vereyim. Bu haritalar fazla renkliler ve oyundaki karakterler de fazlaca renkliler. Bir de karakterlere eklenebilen görsel unsurlarla birlikte, savaş alanında bir renk cümbüşü meydana geliyor. Sıkıntılı noktaysa, dost ile düşmanın birbirine karıştırılması oluyor.

Tamam, kendi takımımızdaki kişiler işaretleniyorlar ama iki grup birbirinin içerisine girdiğinde kime ateş etmem gerektiğini çokça karıştırdığım oldu. Hem bitkiler hem de zombiler oldukça renkli biçimde tasarlandıklarından ötürü, karambol anlarında dost ile düşmanın ayırt edilmesi gibi konularda sıkıntı yaşanabiliyor. Gelecek dönemde bu sıkıntının bir çözümü bulunur mu bilemiyorum ama herkes rengarenk olunca, bir de üstüne karakterlere eklenen özelleştirme unsurları eklenince, karmaşanın yaşandığını belirtmek istedim.

Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville

Grafikler güzel, sesler eğlenceli ama bağlantı sorunları tehlike arz ediyor

Rengarenk mekanlardan bahsetmişken Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville oyununun grafiklerine de değinmeden geçmeyeyim. Aslında, oyunun grafikleri genel anlamda oldukça başarılı. Bununla birlikte, bu yapımı deneyimlediğim standart PlayStation 4 cihazında grafiklerin detaylarının sanki azaltıldığına dair izlenime kapıldım. Bu durum oyundan değil de konsolun yaşlanmasından kaynaklanıyor olabilir. Bununla birlikte oldukça hızlı bir oyun deneyiminin sunulduğunu sözlerime ekleyeyim.

PlayStation 4 konsolu artık yaşlandığını hissettirmesine karşın, yine de etkileyici görsellerle sıklıkla karşılaşacaksınız. Benim takıldığım nokta, sanki çözünürlüğün düşürülmüş gibi durmasına yönelik oldu.  Öte yandan, bu oyunun sesleri de gayet başarılı bir biçimde bizlere sunulmuş vaziyette. Sesler konusunda, Plants vs. Zombies markasının çizgisi korunmuş görünüyor. Markanın eski oyunlarından hatırlayacağınız ezgileri, bu yeni oyunun içerisinde de bulacaksınız.

Gelelim, işin sıkıntı oluşturan farklı bir noktasına. Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville, çevrim içi bir yapıda sunuluyor. Oyun sürekli olarak internete bağlı kalmak istiyor ama bazı beklenmedik anlarda kopmalar yaşanabiliyor. Elimizdeki inceleme kopyasını denediğimde bağlantı sorunlarıyla çokça karşılaşmadım. Bazen ana üssümüzde dururken oyundan düşmeler yaşandı ama oyun modlarını deneyimlerken bir sıkıntı olmadı.

Bu yapımın erken erişim sürümü deneyimlendiği sıralarda, bahsettiğim bağlantı hatalarının çok üst düzeyde olduğu söyleniyordu. Sunucuların son durumu anlatıldığı kadar kötü değil. Zamanla, daha sorunsuz bir yapının geleceğine inanıyorum. Güncellemelerle, kısa sürede toparlanacak fakat incelemesini gerçekleştirdiğim PlayStation 4 konsolunda bazı durumlarda oyunun sebepsiz yere kapanmasına şahit olduğumu tekrarlayarak son değerlendirme için alt bölüme geçeyim.

Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville

Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville, görünenden çok daha fazlası

İnceleme yazısının başından beri dile getirdiğim üzere Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville benim için beklentilerimi fazlasıyla karşılayan bir yapım oldu. Sunduğu çeşitlilik bir kenara bu yapımı oynamak oldukça eğlenceli. Oynanış mekanikleri oldukça oturaklı ve mücadeleci yapısı, benzer türdeki oyunların iyi yanlarını alarak oldukça eğlenceli bir biçimde hazırlanmış durumda. Bu keyifli oynanışa, karakterlerin çeşitliliği ve birbirlerine benzemeyen özellikleri eklendiğin oyundan alınan eğlence bir kat daha artıyor.

Yine, inceleme yazısında belirttiğim gibi bu oyunu; tekli oyunculu, eşli oyunculu ve çoklu oyunculu olarak pek çok farklı çeşitte oynama imkanı bulunuyor. Oyunun hikaye modunun bile tek bir açık dünya haritası yerine 4 farklı haritaya bölünmesi, şahsen takdirimi kazanan unsurlardan oldu. Bu hikaye modlarında çok geniş haritaların sunulmamasına karşın, oldukça tatminkar bir oyun deneyimi yaşanabildiğini yineleyeyim.

Çoklu oyunculu kısımlarda yine inceleme yazısında kaleme aldığım gibi gayet yeterli bir çeşitliliğin olduğunu söyleyebiliyorum. Bazı çoklu oyunculu oyun modları, Overwatch ve benzeri olan mücadeleci yapıdaki oyunlarla büyük benzerlik gösterse de bitkiler ve zombiler teması Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville oyununun her yerine nüfus etmiş durumda. Yalnız, çok fazla renkli karakterin, benzer renkteki mekanlarda bir araya gelmesi nedeniyle biraz karmaşanın yaşandığı gerçeğini göz ardı etmemek gerekiyor.

Neticede, satın alındığında onlarca saatinizi esir alacak, oldukça eğlenceli bir yapım var karşımızda. İster tek başınıza, ister eşli veya çoklu oyunculu olarak farklı tarzlarda keyifli vakit geçirebileceğiniz bir oyun Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville. Bağlantı sorunlarının üstesinden tamamen gelindiği takdirde çok daha başarılı bir yapı sunacağı kesin olan bu yapıma şans verebilirsiniz. Beklediğinizden çok daha fazlasını bulacağınızı söyleyerek inceleme yazısını izninizle sonlandırıyorum. 

Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville, beklentilerin üzerine çıkan bir yapım olarak değer kazanıyor. Sunduğu oyun modlarıyla ve karakter çeşitliliğiyle önemli eğlence sunabilen bu yapım, uzun süre oynanabilecek eğlenceli bir aksiyon oyunu konumunda karşımıza çıkıyor. Bazı kalabalık ortamlarda düşmanların birbirinden ayırt edilememesi ve sunuculara dair problemler gibi olumsuz yönleri olmasına karşın, göründüğünden fazlasını sunan bir video oyunu var karşımızda.
Olumlu
Oyun mekanikleri ve genel yapısıyla eğlence sunabilmesi.
Oyun modlarındaki çeşitliliği oluştururken kolaya kaçmaması.
Karakterlerin birbirinden farklı özelliklere sahip olması.
Benzer türdeki oyunların sevilen özelliklerini, kendi yapısında harmanlayabilmesi.
Uzun süreli oynanışı ve eğlenceyi sağlayabilmesi.
Olumsuz
Karakterler fazla renkli olduklarından ötürü dost düşman birbirine karışabiliyor.
Bazı yeniden doğuş noktaları yanlış seçilebiliyor.
Oyun modlarının birçoğu, mücadeleci yapıdaki oyunlardan kopyalanmış gibi duruyor.
Bazı zamanlarda bağlantı sorunları yaşanabiliyor.
8.5