PlayStation 5 konsolunun adeta bir canavar gibi satış yapmayacağını tahmin etmeyen var mıydı? Sony tarafından yayımlanan yeni bir rapor aracılığı ile öğrenmiş olduk ki bu konsol, 31 Mart 2021 tarihine kadar 7.8 milyon adet dağıtıldı. Bu rakamlar da aslında bahsi geçen ürünü, dünya çapında tarihin en hızlı satan oyun konsolu yaptı. Rekorun bir önceki sahibi PlayStation 4 idi ve o da aynı dönemde 7.6 milyon gibi bir rakamdaydı. Yani, iki neslin arasında çok az fark olduğunu belirtmek istiyoruz. Yalnız, şunu da unutmamanız gerekiyor: PlayStation 5, COVID-19 ile kaynaklanan birçok stok problemine rağmen bu başarıya ulaştı.
Sony, sadece konsol satışlarından bahsetmedi, video oyunlarına da değindi. Mesela, öğrenmiş olduk ki sadece geride bıraktığımız finansal yıl içerisinde PlayStation 4 ve PlayStation 5 konsolları için 338.9 milyon adet oyun satıldı. Bu rakama hem dijital, hem de fiziksel ürünler dahil edildi. Dijital oyunların satışı, tahmin edebileceğiniz gibi daha yüksekti, rapora göre 220 milyon adet civarı oyun, dijital olarak satıldı. Ayrıca, tüm kutulu ve dijital oyunların arasından da 58.4 milyon adet kadar oyun da Sony Interactive Entertainment şirketine ait olan birinci parti oyunlardı. Yani, konsolların özel oyunlarının da önemli bir başarı yakaladığını görüyoruz.
PlayStation Plus tarafında da farklı başarılar görmeye devam ettik. Mesela, yine Sony tarafından yayımlanan raporların devamına göre 31 Mart 2021 tarihi itibariyle PlayStation Plus sistemine abone olan oyuncu sayısı 47.6 milyondu. 31 Mart 2020 tarihinde ise sisteme abone olan oyuncu sayısı 41.5 milyon olarak açıklanmıştı. PlayStation Network tarafında ise 109 milyon aktif oyuncu bulunuyor. Geçen seneyle karşılaştırdığımız zaman bir düşüş görüyoruz ama herkes eve kapandığı için geçen senenin bu zamanlarında 114 milyon aktif oyuncu bulunuyordu aynı sistemde. Şimdi ise salgının etkisi azaldığı için düşüş yaşanması normal.
Bu sırada Sony, geride bıraktığımız finansal sene içerisinde bolca rekor da kırdı. Mesela; PlayStation markası 25.4 milyar dolarlık gelir elde ederek sektörde rekor kırdı, dördüncü çeyrekte de 6.2 milyar dolarlık gelir edildi ve bu da sektör için bir rekordu. PlayStation 4 ise video oyunu tarihinde en çok satan konsol olarak kitaplara yazıldı; bu konsoldan 1.577 milyar adet oyun satıldı. Bu rekorun önceki sahibi de yakın bir rakama sahip olan PlayStation 2 idi. Tahmin edebileceğiniz gibi mali anlamda daha sayısız rakam açıklandı ve bu rakamların çoğu da hem Sony, hem Sony Interactive Entertainment, hem de PlayStation için bolca rekor kırdı.
PlayStation 5, birinci parti oyunlara daha çok önem verecek
Sony Interactive Entertainment ve PlayStation, şu anda video oyunu sektöründe inanılmaz önemli bir yere sahip gibi görünüyor. Bahsi geçen şirket, bu pozisyonunu koruyabilmek için ve tabii ki markasını daha da büyütebilmek için birinci parti oyunların geliştirilme sürecine agresif bir şekilde yatırım yapacağını açıkladı. Şirket, bunun için öncelikle var olan stüdyolarına yeni çalışanlar alarak, onları büyütecek. Ayrıca şirket, üçüncü parti stüdyolarla özel anlaşmalar yaparak da birinci parti oyunları desteklemeye devam edecek. Bu sırada şirket, oldukça ilgi çekici bir açıklama da yapıyor ve oyuncuları merakta bırakıyor.
Şirketin tahminlerine göre ilkbahar döneminde şirketin oyun satışlarında düşüş görülebilecek. Bunun sebebi net olarak açıklanmadı ama şirketin şu anda çok büyük ve merakla beklenen birinci parti oyunu bulunmuyor ilkbahar ve yaz aylarının bir kısmı için. Şirket, muhtemelen bu sebepten ötürü oyun satışlarında düşüş bekliyor. Yalnız, açıklamaların devamına göre Eylül 2021 dönemindeki oyun satışları yüksek olacak ve geçen senenin satış değerleri ile eşit olacak. The Last of Us Part II ve Ghost of Tsushima, geçen senenin satışları arttıran oyunlarıydı. Bu sene için de şimdilik sadece Horizon: Forbidden West bekleniyor. Yalnız, sürpriz oyunlar da yer alabilir.
Tabii bir de PlayStation 5 konsolunun stok problemleri var. Sony tarafından yapılan açıklamalara göre şirket, 2021 senesi içerisinde stok durumunun pek değişeceğini düşünmüyor. Yine de Sony, bu durumun üstesinden gelebilmek adına bahsi geçen yeni nesil konsolun tasarımını değiştirmek ve/veya stok sıkıntısı çeken parçalar için yeni kaynaklar bulmak gibi adımlar atabilir. Benzer bir açıklama daha önce Microsoft tarafından Xbox Series X/S için de yapılmıştı ama bu şirket, tasarım veya stok sıkıntısı yaşayan parçalar hakkında herhangi bir yorum yapmamıştı. Bakalım önümüzdeki aylarda bu konular hakkında nasıl gelişmeler göreceğiz?