Orijinal PlayStation konsolu, ilk olarak Japonya sınırları içerisinde, 3 Aralık 1994 tarihinde piyasaya sürülmüştü. Seneler sonra, hatta tam 24 sene sonra, aynı orijinal konsolun çok daha küçük bir hali, tekrar piyasaya sürüldü. Bu konsola PlayStation Classic dendi ve şimdi de PlayStation Classic, bizlerin ellerinde bulunuyor. Peki, oyunculara nostalji yaşatma hedefi ve konsolun tarihini kutlama amacı ile piyasaya sürülen bu konsol, bizleri memnun edebildi mi? Bu sorunun cevabını da inceleme yazımızda vereceğiz tabii ki.

PlayStation Classic

PlayStation Classic, bizleri seneler öncesine götürüyor

Bahsetmiş olduğumuz bu konsol, 100 Dolar fiyat etiketi ile içerisinde 20 farklı video oyunu ve 2 adet de orijinal kontrolcüyü içeriyor. Bu noktada da öncelikle konsolun içerisindeki video oyunları ilgimizi çekiyor. Konsolda, önceden yüklenmiş olan Final Fantasy VII, Metal Gear Solid, Resident Evil: Director’s Cut, Tekken 3, Tom Clancy’s Rainbow Six ve Syphon Filter gibi efsane video oyunları bulunuyor. Tabii bu noktada saymadığımız Grand Theft Auto ve Oddworld: Abe’s Oddysee gibi oyunların hakkını da yiyemeyiz.

Konsolun içerisindeki bazı oyunlar, bizleri varlığı ile şaşırttı. O oyunlar yerine beklediğimiz daha farklı yapıtlar vardı ama bu kesinlikle bir sorun değil. Açıkçası ben, daha farklı deneyimler yaşamayı tercih ederdim. Bu yüzden de konsolun içerisindeki yüklü 20 adet oyun ile hiçbir problem yaşamadım. Yalnız, konsola ekstra olarak daha fazla oyunun gelmeyecek olması, biraz can sıkıcı. Oturup, sabahtan akşama kadar PlayStation veya PlayStation 2 döneminden klasik oyunları oynayan birisi değilim. Bu yüzden, sisteme daha fazla oyunun gelmeyecek olması, benim için pek sorun değil ama bir durum var.

Şimdi, günümüzdeki birçok oyuncu, Sony tarafından geriye dönük uyumluluk gibi bir sistem istersen, PlayStation Classic konsolu bence bu uğurda gayet güzel kullanılabilirdi. Düzenli olarak, 1-2 adet olsa da yeni oyun eklenebilirdi bu sisteme; bu konsol, şu anki hali ile sadece tek seferlik bir yıl dönümü kutlama ögesi gibi duruyor. Böyle bir şey için de kim 100 Dolar, ülkemizde 700-800 TL arası, vermek ister, bilemiyoruz. Her şeye rağmen, bu konsolda bir de Gran Turismo, Tomb Raider ve Crash Bandicoot oyunlarını da açıkçası görmeyi isterdim. Bazı klasik video oyunlarının yokluğu, kendilerini hissettiriyor ve bu konsolun da daha fazla desteklenmeyeceğini tahmin ederek, o yokluğunu hissettiren video oyunlarını deneyimleyemeyeceğimizi bilmek, pek de hoş bir his değil.

PlayStation Classic

NES Classic ve SNES Classic ardından hiçbir şey şaşırtıcı değil

Yakın geçmişte Nintendo, NES Classic ve SNES Classic konsollarını piyasaya sürdükten sonra Sony cephesinden de benzer bir adım geleceğini tahmin etmek pek zor değildi. Nokia bile o klasik telefon modelini tekrardan yenileyerek piyasaya sürmüştü. Bunlar, oyunculara veya teknolojisi severlere güzel bir nostalji yaşattı ama hepsi bu kadardı. Eğer PlayStation Classic konsolunu henüz deneyimlemediyseniz, “Nostalji” kelimesi sizlere çok tatlı gelebilir ama sistemdeki bazı oyuncular, ciddi anlamda grafik ve performans açısından yorucu olabiliyor.

Tabii ki o zamanda 4K/60 FPS oyunlar bulunmuyordu ama senelerce, hatta onlarca sene boyunca yüksek FPS değerlerinde, 1080p civarındaki bir çözünürlük ile bu şekilde oyun oynadıktan sonra, geriye dönüp, o oyunları oynamak her zaman eğlenceli olmuyor. Bu noktada da açıkçası Sony tarafından bir adım atılmasını tercih ederdim. Eğer böyle bir konsol piyasaya sürülecekse ve konsolun içerisinde de sadece 20 oyun bulunacaksa, yenileri eklenmeyecekse, neden o 20 oyun iyileştirilmiyor ki? Yani, günümüzdeki teknoloji ile o oyunlar tekrar yapılsın demiyorum ama en azından çözünürlüğe bir el atılsın, koskoca ekrandaki siyah barlar yok olsun.

Her şeye rağmen bu konsolun çok güzel göründüğünü söyleyebilirim. PlayStation Classic, orijinal PlayStation konsolunun neredeyse yarısı kadar. Ayrıca bu küçük konsoldaki disk alanı açılmıyor ve kontrolcülerin üzerindeki bazı girişler de tamamen sahte. Yani, ortada kullanımdan ziyade görünüş olarak bir geriye gidiş var. Bu kesinlikle bir sorun değil zaten. Sadece belirtmek istedik. Kutunun içerisinde bizlere sunulan o iki adet kontrolcü ise USB ile konsola bağlanmakta. Ayrıca, bu kontrolcülerde analog bulunmuyor. Analog olmayan bir DualShock mu? Orijinal kontrolcünün bu şekilde olduğunu biliyoruz ama böyle de bir kontrolcü kullanmak çok garipmiş gerçekten.

PlayStation Classic

Oyunları kaydetmek de bu kadar kolay mıydı?

Geçmişte, her video oyununu kaydedemezdik ve tek oturuşta, o oyunu bitirmemiz gerekirdi. Şimdi ise şanslıyız; PlayStation Classic içerisinde oyunculara sunulan her video oyununun, kendilerine ait sanal bir hafıza alanı bulunuyor. Bu şekilde istediğiniz oyunu, istediğiniz şekilde kaydedip, istediğiniz zaman deneyiminize devam edebiliyorsunuz. Bundan 20 sene önce işler bu kadar kolay değildi.

Oyunların kendisi ise 4:3 oranında görüntüleniyor. Zaten bu sebepten ötürü, eğer güncel bir ekranda veya televizyonda bu konsolu kullanıyorsanız, oyunlarda siyah barlar ile karşılaşıyorsunuz. Bu oyunları muhtemelen 16:9 yapabilmek imkansızdır ama en azından oyunculara arka plan için bir seçenek verilmeliydi. Mesela NES Classic, bildiğimiz kadarıyla bu konuda bir özgürlük sunuyordu oyunculara.

Şimdi, bu konsolun içerisindeki 20 farklı video oyununu da tek tek incelemeyeceğim ama inceleme yazımın bir noktasında söylemiştim, nostalji kelimesi kulağa ve kalbinize tatlı gelebilir. Bu video oyunları ile nostalji yaşamayı çok istiyor olabilirsiniz ama gözünüz bir noktadan sonra günümüzün teknolojisine alışıyor. Ardından da bundan 20 sene önce çıkmış olan video oyunlarını, herhangi bir iyileştirme olmadan oynamak, zaman zaman yorucu olabiliyor.

Yani efendim, PlayStation Classic isimli bu konsol, hem oldukça olumlu yönlere sahip, hem de olumsuz yönlere sahip. Fakat konsolun 100 Dolar olduğunu ve artık desteklenmeyeceğini de göz önünde bulundurursak, o olumsuz noktaların üzerine çok fazla gidemeyiz. Konsol zaten PlayStation markasının yaşını kutlamak için piyasaya sürüldü. Ne diyebiliriz ki?

Eğer orijinal PlayStation konsolunu şu sıralar özlüyorsanız, bundan 20-25 sene önce piyasaya sürülmüş olan video oyunları ile güzel bir nostalji yaşamak istiyorsanız, 100 Dolarlık fiyat etiketi ile PlayStation Classic sizleri bekliyor. Fakat bu noktada uyarmamız gerekiyor ki, hissetmiş olduğunuz o nostalji duygusu, her zaman olumlu bir şekilde sonuçlanmayabilir; PlayStation Classic ile deneyimleyeceğiniz bazı video oyunları, nostalji hissine rağmen yaşını yoğun bir şekilde hissettirebiliyor. Bu konuda herhangi bir şeyin zorunlu olarak yapılması gerekmiyor, bunu biliyoruz zaten ama 1-2 saatlik nostalji yerine daha uzun sürecek, daha zengin bir deneyime sahip olacağımız anlar yaşamak isterdik bu konsol ile.
Olumlu
Konsol için seçilmiş olan 20 adet oyun.
Oyunculara sunulmuş sanal hafıza alanları.
Konsolun iki kontrolcü ile geliyor olması.
Olumsuz
20 adet oyun güzel olsa da birkaç oyun yokluğunu hissettiriyor.
Bazı oyunlar ciddi anlamda yaşını belli ediyor, nostalji pek yardımcı olamıyor.
4:3 oranında görüntülenen oyunlar ve siyah barları.
6.4