Mobil oyun pazarında daha güçlü hamleler yapma kararı alan Pokémon Company, DeNA ekibiyle güçlerini birleştirerek Pokémon Masters oyununu oyuncularla buluşturdular. iOS ve Android işletim sistemlerini kullanan mobil platformlar için çıkışını gerçekleştiren yapımın, şimdiye kadar mobil platformlar için çıkan en güçlü Pokémon oyunlarından bir tanesi olduğunu söyleyebiliriz. Bizler de sizlere, rol yapma oyunu türündeki Pokemon Masters hakkındaki görüşlerimizi sunmak istedik. Bu oyunun nasıl bir yapıya sahip olduğunu merak eden okurlarımızı alt satırlarımıza alalım ve inceleme yazımıza başlayalım.

Pokemon Masters

Pokemon Masters ile gerçek bir Pokémon oyunu mobil platformlara geldi

İncelemesini gerçekleştirdiğim Pokémon Masters oyununun, şimdiye dek mobil platformlara gelen en gerçek Pokémon oyunu olduğunu söyleyebilirim. Hayranları bileceklerdir ama ben yine de bir kez daha üstünden geçmek istiyorum. Nintendo tarafının oyun konsolları için çıkan ve asıl seri olarak adlandırılan Pokémon serisinin temel oyunları, rol yapma oyunu türündeydiler. Tabii ki bazı farklı türlerde bu markanın oyunlarını da yıllar içerisinde görmüştük.

Yine de temelde bir Pokémon oyunu denildiğinde akla ilk olarak; rol yapma oyunu türünde, diyalogların olduğu, bir Pokémon eğitmeni rolünün üstlenildiği, oyunda gezilen ortamlarda yakalanan bu sevimli yaratıkların geliştirildiği ve seviyelerinin yükseltildiği yapımlar gelir. Pokemon Masters da bu yapımlara en çok benziyor diyebileceğimiz bir mobil oyun. Genelde Nintendo tarafına özel olan ve giriş kısmında belirttiğim gibi bir yayılma politikası izlenen bu serinin farklı kulvarlara adım atışını özetleyen bir oyunu inceliyoruz.

Bu kısa bilgilerden sonra karşımızda nasıl bir yapım olduğunu anlatarak devam edeyim izninizle. Belirttiğim gibi Pokemon Masters, bir rol yapma oyunu. Ana hikayenin içerisine girerek pek çok karakterle tanışırken bir yandan da turnuvayı kazanmak için çaba sarf edilen bir yapım. Bu oyunda bol bol diyalog bulunuyor ve uzunca bir hikaye modundan oluşuyor. Hikaye modunda; diyaloğa gir, savaş yap, bölüm geçtikçe deneyim puanı ve eşyalar kazan, bu eşyaları karakterin geliştirilmesi için kullan şeklinde bir yol izleniyor.

Saydığım yolun dışında, diğer karakterleri tanıma ve bazı karakter geliştirme hamleleri dışında fazla bir içeriğin olmadığını söyleyebilirim. Mesela, klasik Pokémon oyunlarının en önemli özelliklerinden birisi olan Pokémonları aramak, bulmak ve yakalamak gibi etkinlikler, Pokemon Masters oyununda yer almıyor. İncelemesini gerçekleştirdiğim yapımı doğrudan sıra tabanlı bir dövüş oyunu olarak da sıralamak mümkün ama öylesine yoğun diyalog ve detaylı olmasa da karakter geliştirme seçeneklerini barındırması bu oyunun türünü sınıflandırırken haliyle etki ediyor.

Pokemon Masters

3’e 3’lük maçların yapıldığı dövüş sistemi gayet eğlenceli

Pokémon Masters oyununun genel yapısını üst kısımda anlatmaya çalıştım ama dövüş sistemini ve karakter geliştirme seçeneklerinden bahsetmezsem, anlattıklarım tam manasıyla netlik kazanmayacaktır. Öncelikle bu yapımda 3’e 3 diye adlandırabileceğim bir dövüş sisteminin bulunduğunu belirteyim. Bir tanesi kendi oluşturduğumuz ve isim verdiğimiz karakter ve Pokémon olmak üzere, 3 kişilik bir takımla alana çıkıyoruz. Karşı takım da tıpkı bizim gibi 3’lü olarak hazır bulunuyor.

3 kişilik takımlarda her eğitmenin önünde duran bir Pokémonu bulunuyor. Oyunun başında Pikachu isimli meşhur arkadaşımız da bizim Pokémonumuz olarak mücadeleye başlıyor. Sıra tabanlı bir dövüş sistemi var bu yapımda. 3 kişilik takımımızdan istediğimiz birisiyle hamle yapabiliyoruz. Bizim hamlelerimizden sonra sıra karşı tarafa geçiyor ve benzer biçimde değişiyor. Amacımızın, 3 kişilik takımımızdaki tüm üyeler tükenmeden karşı takımın tamamını tüketebilmek olduğunu ayrıca söylemem gerekir mi bilemiyorum.

Bu arada, oyundaki bazı müsabakalarda karşılaştığımız 3’lü takımı yendiğimizde bir 3’lü takımla peş peşe karşılaştığımızı belirteyim. Hikayenin gidişatına göre oyunun menüsünde rakibin nasıl bir düzenle geleceğini görebiliyoruz. Bir de bölüm sonu canavarlarının yer aldığını ama bunların da 3’lü takımın ortasında yer aldıklarını ve tek başına karşımıza çıkmadıklarını söyleyeyim. Bu arada oyundaki dövüş seçenekleri arasında vuruş ve can doldurma hamleleri yer almakta. 3 farklı karakterden maksimum 4 tane hareketi seçerek, istediğimiz bir hedefe atışımızı gönderebiliyoruz.

Bazı Pokémonlar, birden fazla rakibe atış atabiliyorlar ve yine bazılarının türleri bulunuyor. Maçlara başlarken oyun tarafından hangi tür Pokémonlar kullanılırsa savaş kazanılacağına dair öneri geliyor. Pokemon Masters oyunundaki en önemli dövüş sistemi olaylarından bir tanesinin de özel vuruşlar olduğunu belirtmeden geçmeyeyim. Her bir karakterinizle belirli sayıda hamle yaptıkça bir geri sayımın sıfıra doğru indiğini göreceksiniz. Bu geri sayım tamamlandığında karakterlerin özel vuruşları gerçekleştirilebiliyor ve oldukça hasar veren bir hamle yapılmış oluyor.

Pokemon Masters

Karakter geliştirme seçenekleri biraz sınırlı

Üst kısımda Pokémon Masters oyununun dövüş sistemini anlatmaya çalıştım. Bu sistemin genelde eğlenceli olduğunu fakat oyuncuları fazla zorlamadığını da söylemeden geçmeyeyim. Bir başka deyişle dövüş sisteminin kolay yapısı, bu yapımı küçük yaştaki çocuklar için daha fazla oynanabilir kılarken, yaşı büyük oyuncular için sıkıcı bir durumu meydana çıkartıyor. Benzer biçimde, karakter geliştirme seçeneklerinin de küçük oyunculara uygun olarak sınırlı detayda olduğunu belirtmek gerekiyor.

İnceleme yazısının başında, bu oyunda etrafta dolaşarak Pokémon yakalayamadığımızı ifade etmiştim. Bunun yerinde, oyunda ilerledikçe ya da kazanılan puanlar vasıtasıyla yeni eğitmen ve onlarla birlikte gelen Pokémonlar takıma eklenebiliyor. Karakter geliştirme seçeneklerini de elimizdeki eğitmenlerin kontrolündeki bu küçük arkadaşlarımızın üzerinden yapabiliyoruz. Bunların da temel seviye yükseltmesi ve bazı hareketlerin kilitlerinin açılabilmesi olduğunu söyleyebilirim.

Bahsettiğim geliştirmeleri topladığımız parçalar sayesinde gerçekleştirebiliyoruz. Kazanılan maçların ardından kazanılan deneyim puanlarıyla maça giren her üyemizin geliştiği gibi bu gelişimler daha hızlı olarak toplanan parçalar vasıtasıyla yapılabiliyor. Farklı parçaların bir araya getirilmesiyle de Pokémonlarımıza yeni hamleler ekleyebiliyoruz. Tabii bu kadar uğraşmayayım, zamanımı almasın diyenler için de çağımızın harikası olan mikro ödeme yöntemleri bulunuyor.

Tabii ki ücretsiz bir oyunda mikro ödemelerin olmasını eleştirmeyeceğim ama Pokemon Masters oyununda biraz fazla işi kolaylaştırmak için kullanıldıklarını söyleyebilirim. Oyunun özel bir mikro ödeme mağazası yer alınıyor ve buradan satın alınan kristallerle sayesinde, uzun oynanış süreleriyle elde edilebilecek olan başarımlar ve kilitli olan karakterler elde edilebiliyor. Karakterler konusunda biraz daha katı davranıldığını ve mikro ödemelere mecbur bırakıldığını belirtmek isterim.           

Pokemon Masters

Pokemon Masters nasıl bir yapım, indirelim mi?

Karşımızdaki yapımın bir mobil oyun olduğunu ve ücretsiz olarak indirilebileceğini biliyoruz. Oyuncuların para vermeyecekleri için bu oyunu indirip deneyimleyebilmelerinde bir sakınca bulunmuyor. Özellikle Pokémon hayranlarının kesinlikle deneyimlemelerini öneririm. İnceleme yazısında bahsettiğim gibi küçük yaştaki oyuncuların basit bir biçimde öğrenebileceği be uygulayabilecekleri bir dövüş sistemi barındırılıyor. Geri kalanındaki diyalogları da geçmenin bir yolunu bu küçük oyuncular bulacaklardır.

Diyaloglar demişken, bu yapımın Türkçe altyazı ve arayüz desteği barındırmadığını üzülerek söylemek istiyorum. Çocuklar, bu yapımı oynarken, gerçek manada geniş çaplı olan diyalogların boşa gidiyor olması üzücü olacaktır. Yaşı büyük olan ve en azından İngilizce bilenler bu diyaloglardan faydalanabilir fakat belirli bir yaşın sonrası için bu yapımın çok uzun vadeli eğlence sunmayacağını da söylemeliyim. Maçların oyuncuyu fazla zorlamaması, geniş geliştirme seçeneklerinin yer almaması, tahminimce büyük yaştaki oyuncuları bir süre oyalayacaktır ama bağımlı hale getirmeyecektir.

Bu yapımın içerisinde pek çok diyaloğun bulunduğunu belirtmiştim. Diyalogların bulunduğu kısımlarda bir anime kalitesinde grafiklerle karşılaşıyoruz. Nintendo oyun konsolları için çıkışını gerçekleştiren pek çok yapımdan daha iyi görsellerin bu yapımda bulunduğunu belirtmek isterim. Ayrıca müsabakalar sırasındaki grafiklerin ve animasyonların gayet başarılı olduklarını sözlerime ekleyeyim. Benzer şekilde oyunun müzikleri ve sesleri de anime kalitesini yansıtıyor. Hatta, ses seçeneklerinde İngilizce ya da Japonca seçenekleri de yer alıyor.

Özetlemek gerekirse, ücretsiz bir mobil oyun olan Pokemon Masters, rahatlıkla oynanabilecek, eğlenceli bir yapım. Yalnız, Pokémon hayranı olan küçük yaştaki oyunculara daha fazla hitap ediyor. Buna karşılık Türkçe desteğinin bulunmaması, oyunun gayet uzun olan hikayesinin küçük oyuncular ve İngilizce bilmeyenler adına heba olmasına neden olabilir. Oynanışın biraz fazla kolay olması ve Pokémon yakalama seçeneklerinin bulunmaması gibi hayranları memnun etmeyecek durumların olduğunu da belirtip sözlerimi sonlandırıyorum.      

Pokémon Masters
Pokémon Masters, mobil platformlar için gelen ve klasik Pokémon oyunlarına en çok benzeyen yapımlardan bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. 3'e 3 dövüş deneyimiyle uzunca bir hikaye modu sunan bu yapım animelere yakın grafikleriyle beğeni toplayacaktır. Oyunun biraz kolay olması, yaşı küçük oyuncular için uygun olurken, yetişkin oyuncuları kendisine bağlı tutamayabilir. Karakter oluşturma ve geliştirme seçeneklerinin de çeşitlilikten uzak olduğunu söyleyelim.
Olumlu
Oldukça uzun süren bir hikaye modu barındırması.
Kolay oynanabilir yapısı ve diyalog yoğunluğunun olması.
Özellikle hikaye modunda anime kalitesinde grafikler sunabilmesi.
Japonca ve İngilizce konuşma seçenekleriyle oyunun orijinal havayı verebilmesi.
Olumsuz
Karakter oluşturma ve geliştirme seçeneklerinin az olması.
Yalnızca dövüş ve diyalog üzerine tekrarlanan oynanış içermesi.
Yetişkin oyuncular için fazla kolay ve sürükleyicilikten uzak yapısı.
Türkçe altyazı ve menülerin bulunmaması.
7.5