Nintendo Switch konsolunda yeni Pokémon maceralarını yaşamaya devam ediyoruz. Bu kez de Pokémon Sword and Shield: The Crown Tundra incelemesi ile karşınızda olacağız. İnceleme yazısını kaleme alacağımız bu içerik, bir genişletme paketi konumunda. Bir başka deyişle, ana oyun için gelen ikinci genişletme paketinin Pokemon Sword and Shield: The Crown Tundra olduğunu söyleyebiliriz. Peki bu genişletme paketiyle nasıl bir yenilik silsilesi görüyoruz diye merak ediyorsanız, sizler için detaylıca anlatmaya çalışacağımı belirtebilirim. Dilerseniz öncelikle nasıl bir yoldan ilerleyerek bu genişletme paketine ulaştığımız kısaca hatırlatayım.
Pek çok okurumuzun bildiği üzere Nintendo Switch için ana seri Pokémon Sword and Shield ile devam etmişti. İnternet sitemizde de bir inceleme yazısının yer aldığı bu oyunda, Galar bölgesindeki farklı yerleşim alanlarına gidere giderek buralardaki turnuvalara katılmıştık. Amacımız şampiyon olarak nitelendirilmek olan bu ana oyunun genelinde sabit kamera açısıyla oynanabilen bir yapı hakimdi fakat Wild Area olarak adlandırılan kısımlarda 3. şahıs görüş açısıyla serbest kamera kontrolünü elde edebiliyorduk.
Serbest kamera özelliğinden bahsetmemin önemli bir sebebi olduğunu belirtmek isterim çünkü bu yapım için gelen genişletme paketlerinde serbest kamera açısının tüm alanlara yayıldığını gördük. Yine internet sitemizde bir inceleme yazısının yer aldığı Pokémon Sword and Shield: The Isle of Armor isimli genişletme paketiyle gelen yeni bölgenin tamamında serbest kamera açısıyla hareket edebiliyorduk. Ana oyunun haritasının sol üst köşesine eklenen bir ada konumundaki bu yeni bölgede fazla uzun olmayan bir macera yaşamıştık.
Şimdi ise Pokemon Sword and Shield: The Crown Tundra ile yeniden serbest kamera açısına sahip olacağımız yepyeni bir bölgeye adım atıyoruz. Bu yeni bölgede yalnızca serbest kamera açısıyla dolaşıp keşifler yapmayacak, aynı zamanda yeni oyun modlarını da bu genişletme paketinde tanıyacağız. Göreceğimiz ve en çok ilgi çeken içeriklerin başındaysa Dynamax Adventures gelecek. Tabii bu yeni oyun modunun yanında; yeni bir macera, yeni Pokémon karakterleri, keşfedilecek onlarca bölgeyi de bu genişletme paketinin incelemesinde sizlere aktaracağım.
Pokemon Sword and Shield: The Crown Tundra ile yeni bir bölgeye gidiyoruz
İncelemesini gerçekleştirdiğim genişletme paketiyle, ana oyunun haritasının en alt kısmına yani güneyine yeni bir bölge ekleniyor. Bu bölgenin, The Isle of Armor isimli genişletme paketiyle gelen bölgeden hayli büyük olduğunu söyleyebilirim. Geldiğimiz yeni bölge, tanıtımlarından da görüldüğü üzere karla kaplı alanları barındırdığı gibi karlı olmayan bölgeleri de kapsıyor. Bu bölgeye öncelikle bir tren vasıtasıyla gidiyoruz ve genişletme paketinin hikayesi de tren istasyonundan dışarı çıktığımız gibi bizlerle buluşuyor. Yeni bölgenin tren istasyonundan çıktığımızda, şef Peony ve kızı Peonia tarafından yapılan hararetli bir tartışmaya dahil oluyoruz.
Bu ikili de Pokemon Sword and Shield: The Crown Tundra isimli genişletme paketinde en çok karşılaşacağımız karakterlerin başında geliyor. Oyunun hikayesinin devamındaysa, Calyrex isimli efsanevi Pokémon karakterine yardım etmemiz konu alınıyor. Calyrex, dünyaya egemen olmasındaki en büyük yardımcısı olan atını kaybetmiş, daha doğrusu atı elinden alınmıştır. Bizim de yardımımızla bu atı bulmak ve efsanevi ikiliyi yeniden buluşturmak amacıyla hareket ediyoruz. Oyunun ilerleyişinde çizgisel noktalardan ziyade, açık dünyadaki farklı noktalardaki görevleri yerine getirmek için uğraşıyoruz.
Gittiğimiz noktalardaki mabetlere girmek adına yapmamız gereken bazı işlemler oluyor. Örneğin; bir mabedin kapısı ıslık çaldığımızda açılıyorken, bir başkasındaysa ekibimizdeki ilk sıradaki Pokémon dostumuza özel bir taş vermemiz gerekiyor. Her bir kapının farklı bir açılış sistemi varken, içeride bulunan efsanevi Pokémon karakterleriyle mücadele ediyoruz. Yalnız, buradaki önemli bir nokta, görevimiz gereği mücadele ettiğimiz efsanevi karakterleri yenmeden yakalamamız bizden isteniyor. Bahsettiğim yakalama süreciyse bazen küçük çaplı bir işkenceye dönüşebiliyor.
Nihayetinde yakalama işlemini gerçekleştirmek adına defalarca denemeler yapıyor ve çok sayıda Poké-Ball harcıyoruz. Öte yandan, bu gizli mabetler haritada belli olmadığından ötürü keşif yapmak bu genişletme paketinin önemli bir mekaniği oluyor. Ayrıca, hikayenin ilerleyen yerindeki efsanevi üç kuş Pokémon karakterini bulmamız için de belirli bölgelerde arama çalışmalarına girişiyoruz. Toparlamak gerekirse hikaye anlamında incelediğim genişletme paketinin ana oyundan farklı ve keşfetmeye odaklanan bir yapı sunduğunu söyleyebiliyorum.
Dynamax Adventures ile yeni bir oyun modunu keşfediyoruz
Pokémon Sword and Shield: The Crown Tundra ile seriye getirilen en büyük yeniliklerden birisinin Dynamax Adventures olduğunu üst kısımlarda söylemiştim. Bu genişletme paketinin hemen başında tanıştığımız bu oyun modu, ana seriye farklı bir soluk getirecek cinsten. Peki, Dynamax Adventures nasıl bir yapıyla bizlere sunuluyor diye merak ediyorsanız, hemen yanıtlarını vermeye başlayayım. Öncelikle bu yeni oyun modu için ilerleyişe sahip olan baskın benzeri bir yapı olduğunu söyleyebilirim. Bir ilerleme çizelgesi üstünden pek çok sayıda Dynamax Pokémon ile mücadele ediyoruz.
Wild Area bölgesinde giriştiğimiz baskın mücadelelerinin daha kapsamlı ve kuralları değiştirilmiş bir türü, Dynamax Adventures olarak karşımıza çıkıyor da diyebiliriz. Yalnız bu macerada kendi Pokémon karakterlerimizin kullanımına izin verilmiyor. Bunun yerine, turnuvanın başlangıcında türleri ve gölgeleri görünen Pokémon karakterlerinden bir tanesini tercih edebiliyoruz. Yanımızda da üç tane takım arkadaşımız bulunuyor. Bu takım arkadaşları, çevrim içi olarak gerçek oyunculardan oluştuğu gibi yapay zeka olan kişilerden de oluşabiliyor. Tıpkı baskın mücadelelerinde olduğu gibi mücadelelere böylece girişiyoruz.
Farklı bir biçimde söylemek gerekirse, ekibimizle birlikte sırasıyla Dynamax boyutundaki rakipleri yenmeye çalışıyoruz Dynamax Adventures seçeneğinde. Yendiğimiz karakteri yakalarsak bir sonraki mücadelede kullanabilme imkanımız bulunuyor. Nihayetinde, ilerleme şemasında görülen ve sıralı olarak mücadele ettiğimiz bir macerayı böylece deneyimlemiş oluyoruz. Dynamax Adventures seçeneğini tamamladığımızda ise daha önceki ana seri Pokémon oyunlarında bulunan efsanevi Pokémon karakterleri kazanabiliyoruz. Lunala, Zygarde gibi örneklerle karşılaştığımı burada söyleyebilirim.
Koleksiyonumuzu genişletmek adına eğlenceli ve zorlu bir seçenekle karşı karşıya bulunduğumuzu ifade edebilirim. Dynamax Adventures, Pokemon Sword and Shield: The Crown Tundra isimli genişletme paketinin hemen başında tanıştığımız bir etkinlik oluyor. Burada başarı kazanmadan hikayeye devam edemiyoruz. Bu mücadeleye yeniden girmek istediğimizde ise aynı bölgeye gelmemiz yeterli oluyor. Kısacası, bizlere sunulan yeni haritanın farklı bölgelerinde Dynamax Adventures girişleri bulunmuyor. Dynamax Adventures ile birlikte daha az etkili olan bazı yeni etkinliklerle de karşılaşıyoruz ama bunların pek ödüllendirici olduklarını söyleyemiyorum.
Pokemon Sword and Shield: The Crown Tundra ile seriyi tamamlıyoruz
Pokémon Sword and Shield için gelen Expansion Pass içeriği, The Crown Tundra isimli genişletme paketiyle tamamlanmış oldu. Üst kısımda bahsettiğim hikaye ve Dynamax Adventures gibi içeriklerle birlikte pek çok yeni Pokémon da bu oyunun kütüphanesine eklendi. Yalnız, eklenenlerle birlikte tüm Pokémon karakterlerinin bu yapıda tamamlanmadığını söylemek istiyorum. Ana oyunun en çok eleştirilen noktalarından birisi olan Pokémon eksikliği, büyük katkılara karşın hala sürüyor ve çeşitlilik anlamında çok geniş bir kütüphane bizlere sunulmuyor.
Yeni bir içerik paketi de duyurulmadığından ötürü bu macera biraz eksik bir biçimde tamamlanmış oluyor. İncelemekte olduğum genişletme paketinin genel anlamında başarılı ve eğlenceli içerikleri getirdiğini söyleyebilirim. Bir kere karlı yağışlı bir iklimle yüzleşiyoruz ve pek çok efsanevi Pokémon karakterini bu genişletme paketiyle oyuna eklendiğini görüyoruz. Hikayenin ilerleyen noktalarında eğlenceli ve genel oyun mekaniğini çeşitlendiren ufak detayların bulunduğunu da sizlerle paylaşmadan geçmeyeyim.
Karşılaşılan her bir yenilik, ilerleyen zamanda görebileceğimiz yeni ana seri Pokémon oyunları için umut verici bir gelişme olarak kabul edilebilir. Bana kalırsa Pokémon Sword and Shield bir geçiş oyunu tadındaydı ve bundan sonraki oyunda farklı bir yapıda kendimizi bulabiliriz. Bu oyunun incelemesinde açık dünyanın serbest kamera açısıyla gezilememesini eleştirmiştim. Expansion Pass ile gelen iki genişletme paketinde eklenen bölgelerin tamamı ise serbest kamera açısıyla oynanabiliyordu. Öte yandan, hem The Isle of Armor, hem de The Crown Tundra ile yerleşim alanlarının kullanılmadığı yeni bölgeleri karşımızda bulduk.
Daha anlamlı ifade etmek gerekirse henüz geniş yerleşim alanlarının yer aldığı ve serbest kamerayla gezilebilen alanları deneyimleyemedik. Belirttiğim üzere ana serinin yeni oyununda eksiklikler giderilerek yeni bir yapıya hazırlık yapılıyor olabilir. Pokemon Sword and Shield: The Crown Tundra özelinde ise bana göre The Isle of Armor ile daha doyurucu bir hikaye ve içerikler var karşımızda. Yine de ana oyunun doyuruculuğundan çok uzakta ve yerleşim alanlarından yoksun bir içerikle yüz yüzeyiz. Pokémon markasının hayranları, bu yeni içerikle de eğlenceli vakit geçirecek bir imkana erişecektir.